RNIDS olakšao pretraživanje slobodnih domena

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

RNIDS olakšao pretraživanje slobodnih domena unapređenim ‘Whois’ servisom

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), predstavio je sinoć poboljšani javno dostupan servis za proveru naziva Internet domena - popularnije Whois. Pored provere dostupnosti domena, korisnicima novog servisa dostupna je i široka lista domaćih registarata gde se može zakupiti željena adresa.

rnids-whois

Kako kažu iz RNIDS-a, provera raspoloživosti naziva domena dostupna je već danas na adresi domen.rs/whois, gde se jednostavnim upisivanjem bilo kog pojma (bilo na ćirilici ili latinici), automatski dobija pravi odgovor u vidu raspoloživih domena. U prevodu, dovoljno je da upišete željeni pojam (u našem slučaju “mudrinic”), i servis je sam izbacio predloge domena mudrinic.rs, .co.rs, .org.rs, .edu.rs i .in.rs, kao i .СРБ, .ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ и .ОД.СРБ – u zavisnosti od odabranog pisma.

Ukoliko je upisani pojam mimo pravila, kao odgovor korisnicima stiže link sa objašnjenjem koji su to tehnički zahtevi koji moraju biti ispunjeni kako bi se proverila dostupnost željenog domena.

Pojednostavljena i kupovina domena

Nakon provere, korisnicima servisa omogućeno je da isti domen i registruju putem nekog od 40 zvaničnih registara širom Srbije. Korisnici mogu sortirati registre po broju usluga koje pružaju, ali i da ih filtriraju prema nekoj željenoj usluzi. Na taj način, istog trenutka dolaze do informacija koji ovlašćeni registar .RS и .СРБ domena nudi plaćanje karticama, hosting, tehničku podršku 24/7, ali i mnoge druge usluge.

Više informacija o pojednostavljenom Whois servisu Registra nacionalnog Internet domena Srbije možete pronaći na sajtu domen.rs/whois.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Sponzorisano

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Novost

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.