RNIDS olakšao pretraživanje slobodnih domena

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

RNIDS olakšao pretraživanje slobodnih domena unapređenim ‘Whois’ servisom

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), predstavio je sinoć poboljšani javno dostupan servis za proveru naziva Internet domena - popularnije Whois. Pored provere dostupnosti domena, korisnicima novog servisa dostupna je i široka lista domaćih registarata gde se može zakupiti željena adresa.

rnids-whois

Kako kažu iz RNIDS-a, provera raspoloživosti naziva domena dostupna je već danas na adresi domen.rs/whois, gde se jednostavnim upisivanjem bilo kog pojma (bilo na ćirilici ili latinici), automatski dobija pravi odgovor u vidu raspoloživih domena. U prevodu, dovoljno je da upišete željeni pojam (u našem slučaju “mudrinic”), i servis je sam izbacio predloge domena mudrinic.rs, .co.rs, .org.rs, .edu.rs i .in.rs, kao i .СРБ, .ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ и .ОД.СРБ – u zavisnosti od odabranog pisma.

Ukoliko je upisani pojam mimo pravila, kao odgovor korisnicima stiže link sa objašnjenjem koji su to tehnički zahtevi koji moraju biti ispunjeni kako bi se proverila dostupnost željenog domena.

Pojednostavljena i kupovina domena

Nakon provere, korisnicima servisa omogućeno je da isti domen i registruju putem nekog od 40 zvaničnih registara širom Srbije. Korisnici mogu sortirati registre po broju usluga koje pružaju, ali i da ih filtriraju prema nekoj željenoj usluzi. Na taj način, istog trenutka dolaze do informacija koji ovlašćeni registar .RS и .СРБ domena nudi plaćanje karticama, hosting, tehničku podršku 24/7, ali i mnoge druge usluge.

Više informacija o pojednostavljenom Whois servisu Registra nacionalnog Internet domena Srbije možete pronaći na sajtu domen.rs/whois.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Gaming

Prve AA video igre i najava Epic Games kampusa: Šta je sve obeležilo srpsku gaming industriju u 2022.

Kao jedna od stabilnijih grana IT ekosistema u Srbiji, gaming je nastavio da beleži svoj rast i razvoj. Predikcije vezane za lokalni 'game dev' su dobre i za 2023. godinu, a mi vam donosimo pregled najznačajnijih momenata iz ove oblasti koji su obeležili prošlu godinu.

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Propustili ste

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.

Tehnologija

Google uskladio poslovanje sa pravilima Evropske unije — šta to znači za korisnike?

Prilagođavanjem pravilima Evropske unije, kompanija Google uvodi telo za zaštitu potrošača, transparentniju prodaju i plaćanje različitim valutama.

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Novost

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.