RNIDS olakšao pretraživanje slobodnih domena

RNIDS olakšao pretraživanje slobodnih domena unapređenim ‘Whois’ servisom

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), predstavio je sinoć poboljšani javno dostupan servis za proveru naziva Internet domena - popularnije Whois. Pored provere dostupnosti domena, korisnicima novog servisa dostupna je i široka lista domaćih registarata gde se može zakupiti željena adresa.

rnids-whois

Kako kažu iz RNIDS-a, provera raspoloživosti naziva domena dostupna je već danas na adresi domen.rs/whois, gde se jednostavnim upisivanjem bilo kog pojma (bilo na ćirilici ili latinici), automatski dobija pravi odgovor u vidu raspoloživih domena. U prevodu, dovoljno je da upišete željeni pojam (u našem slučaju “mudrinic”), i servis je sam izbacio predloge domena mudrinic.rs, .co.rs, .org.rs, .edu.rs i .in.rs, kao i .СРБ, .ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ и .ОД.СРБ – u zavisnosti od odabranog pisma.

Ukoliko je upisani pojam mimo pravila, kao odgovor korisnicima stiže link sa objašnjenjem koji su to tehnički zahtevi koji moraju biti ispunjeni kako bi se proverila dostupnost željenog domena.

Pojednostavljena i kupovina domena

Nakon provere, korisnicima servisa omogućeno je da isti domen i registruju putem nekog od 40 zvaničnih registara širom Srbije. Korisnici mogu sortirati registre po broju usluga koje pružaju, ali i da ih filtriraju prema nekoj željenoj usluzi. Na taj način, istog trenutka dolaze do informacija koji ovlašćeni registar .RS и .СРБ domena nudi plaćanje karticama, hosting, tehničku podršku 24/7, ali i mnoge druge usluge.

Više informacija o pojednostavljenom Whois servisu Registra nacionalnog Internet domena Srbije možete pronaći na sajtu domen.rs/whois.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.

Novost

OTP Connect: €5.000 za pobedničko rešenje Junior m-bank aplikacije

OTP banka održala je finale prvog Izazova u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom 'Kažeš inovacija, misliš aplikacija' namenjeno startap i IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih aplikacija.