RNIDS olakšao pretraživanje slobodnih domena

RNIDS olakšao pretraživanje slobodnih domena unapređenim ‘Whois’ servisom

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS), predstavio je sinoć poboljšani javno dostupan servis za proveru naziva Internet domena - popularnije Whois. Pored provere dostupnosti domena, korisnicima novog servisa dostupna je i široka lista domaćih registarata gde se može zakupiti željena adresa.

rnids-whois

Kako kažu iz RNIDS-a, provera raspoloživosti naziva domena dostupna je već danas na adresi domen.rs/whois, gde se jednostavnim upisivanjem bilo kog pojma (bilo na ćirilici ili latinici), automatski dobija pravi odgovor u vidu raspoloživih domena. U prevodu, dovoljno je da upišete željeni pojam (u našem slučaju “mudrinic”), i servis je sam izbacio predloge domena mudrinic.rs, .co.rs, .org.rs, .edu.rs i .in.rs, kao i .СРБ, .ПР.СРБ, .ОРГ.СРБ, .ОБР.СРБ и .ОД.СРБ – u zavisnosti od odabranog pisma.

Ukoliko je upisani pojam mimo pravila, kao odgovor korisnicima stiže link sa objašnjenjem koji su to tehnički zahtevi koji moraju biti ispunjeni kako bi se proverila dostupnost željenog domena.

Pojednostavljena i kupovina domena

Nakon provere, korisnicima servisa omogućeno je da isti domen i registruju putem nekog od 40 zvaničnih registara širom Srbije. Korisnici mogu sortirati registre po broju usluga koje pružaju, ali i da ih filtriraju prema nekoj željenoj usluzi. Na taj način, istog trenutka dolaze do informacija koji ovlašćeni registar .RS и .СРБ domena nudi plaćanje karticama, hosting, tehničku podršku 24/7, ali i mnoge druge usluge.

Više informacija o pojednostavljenom Whois servisu Registra nacionalnog Internet domena Srbije možete pronaći na sajtu domen.rs/whois.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Karijere

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.