Subotica bi do 2030. godine mogla da postane IT centar

Subotica će do 2030. postati IT centar – kaže novoosnovana organizacija kompanija i fakulteta iz ovog grada

'ITSubotica 2030' je novoosnovana organizacija IT kompanija i fakulteta u Subotici s ciljem da do 2030. godine ovaj grad učine znatno drugačijim - boljim za život, studiranje i rad, a u regionu prepoznatljivim IT centrom.

Jedan od ciljeva projekta ITSubotica 2030 jeste da na regionalnom nivou Subotica postane prepoznatljiv IT centar sa živom IT privrednom scenom. Namera je da se poslovni ambijent dodatno razvije u IT pravcu, ali povećaju i ekološke aktivnosti kao i društveni sadržaji.

Članovi projekta, a ujedno i pokretačni ove inicijative, među kojima su predstavnici kompanija Auxality, Concordsoft, ICBtech, Infora research group, Infostud grupe, Internet inžinjering Studio present, kao i edukativnih ustanova Ekonomskog fakulteta Subotica, Subotičkog informatičko-tehnološkog klastera i VTŠ strukovnih studija, istakli su glavne razloge zbog kojih je pomenuti projekat i pokrenut:

  • Poslovni interes jačanja IT oblasti u Subotici; privlačenje kvalitetnih stručnjaka;
  • Bolji kvalitet privatnog života, posledično bolji fokus i kvalitetniji posao;
  • Lični izbor da kompanije i zaposleni budu u ovom gradu;
  • Da mesto gde se živi bude lepše za život i rad.

Komentarišući ovu inicijativu, Branimir Gajić direktor Infostud grupe, ističe da je IT postao atraktivna i brzorastuća grana, puno firmi se otvara, a najveća koncentracija IT preduzaća je u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, piše Blic Biznis. “Na toj mapi želimo da postavimo i Suboticu. Potrebno je da se IT zajednica udruži i radi na jačanju privrede da bi bili dodatno prepoznatljivi”, naveo je Branimir, dodaviši sledeće:

Vidimo da Subotica može dobro da se pozicionira. Što se tiče obrazovne baze ima dobru podlogu za razvijanje IT delatnosti, samo u srednjim školama imamo skoro 50 odeljenja tehničkog obrazovanja. Po definiciji ta odeljenja su među traženijima i upisuju ih talentovaniji učenici. Zatim, VTŠ strukovnih studija i Ekonomski fakultet imaju jake baze i dugu tradiciju, a što se tiče privrede sve naše firme su manje-više poznate, ali ima prostora da postanemo još vidljiviji.

U narednom periodu donosimo više informacija o projektu

Kompanije i visokoškolske obrazovne ustanove su i definisale pet strateških pravaca na kojima će raditi narednih deset godina:

  • Izgraditi Suboticu kao centar sa prepoznatljivom IT ekspertizom;
  • Osvojiti “Big ticket”
  • Razviti Suboticu kao kongresni IT centar;
  • Unaprediti atraktivnost grada za život, studiranje i rad;
  • Obezbediti zdravo životno okruženje.

Redakcija Netokracije će u narednom periodu pratiti razvoj ovog projekta, koji ćemo detaljnije predstaviti kroz intervjue sa predstavnicima osnivača i pokretača ove inicijative koji će nam više govoriti o detaljima.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Programeri dugih jezika – ima li mesta ličnim stavovima na LinkedInu?

Jedna od tema na nedavno završenoj Netokracijinoj Employer Branding konferenciji bila je o upitnim nastupima zaposlenih na LinkedIn-u, koje rizike po kompaniju i pojedinca bi to moglo da donese i kako bi ovi problemi mogli da se izbegnu.

Startapi i poslovanje

Novosadski Continental najavio novo razvojno odeljenje koje će do 2024. godine zaposliti još 200 inženjera

'Human Machine Interface' ime je nove visokotehnološke poslovne jedinice koja postaje deo R&D centra u Novom Sadu. Novo odeljenje baviće se razvojem 'head-up display' tehnologije za potrebe automobilske industrije.

Startapi i poslovanje

Američki LotusFlare najbrojniji tim ima u Beogradu i radi na proizvodima koji menjaju ‘telco’ industriju

Beogradska kancelarija kompanije LotusFlare trenutno okuplja oko 60 IT stručnjaka i aktivno širi tim. O proizvodima na kojima rade i planovima za budućnost sa njihovim predstavnicima razgovaramo u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Generalni menadžer kancelarije u Beogradu i globalni VP Engineering-a za Netokraciju govori o proizvodima koje Embroker razvija, o sektoru digitalnog osiguranja malih biznisa, ali i o daljim planovima za proširenje tima u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Celsius, jedna od vodećih kripto platformi, kupio deo srpskog MVP Workshopa

Dva blockchain jednoroga od sada razvijaju svoje proizvode upravo iz Beograda.

Office Talks Podcast

Porezi, paušalci, test samostalnosti

Gost 52. epizode Office Talks podcasta bio je Svetislav Kostić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i stručnjak za fiskalizaciju i poreze. Sa njim smo razgovarali o novom predlogu poreskih mera za brži rast IKT sektora.

Startapi i poslovanje

Peti rođendan u Beogradu Symphony slavi uz tim koji broji 90 zaposlenih – najavljeno dalje širenje poslovanja

Povodom pete godišnjice kompanije Symphony u Beogradu sa njenim predstavnicima pravimo retrospektivu poslovanja: koliko je firma porasla, koliko trenutno ima zaposlenih i na kojim tipovima projekata danas rade njihovi timovi?

Gaming

Hendrik Lesser razvijao je igre GTA i Angry Birds, a nama otkriva kako game dev industrija u Srbiji može brže da napreduje

Na edukativnom programu Playing Narratives koji organizuju Francuski i Goethe instituti u Srbiji u saradnji sa SGA, publika je imala priliku da čuje Hendrika Lessera, čoveka koji ima značajno ime u evropskoj i svetskoj industriji razvoja video igara. Upravo sa njim smo imali priliku da detaljno razgovaramo o video igrama kao novoj i važnoj kulturi.

Startapi i poslovanje

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.