Subotica bi do 2030. godine mogla da postane IT centar

Subotica će do 2030. postati IT centar – kaže novoosnovana organizacija kompanija i fakulteta iz ovog grada

'ITSubotica 2030' je novoosnovana organizacija IT kompanija i fakulteta u Subotici s ciljem da do 2030. godine ovaj grad učine znatno drugačijim - boljim za život, studiranje i rad, a u regionu prepoznatljivim IT centrom.

Jedan od ciljeva projekta ITSubotica 2030 jeste da na regionalnom nivou Subotica postane prepoznatljiv IT centar sa živom IT privrednom scenom. Namera je da se poslovni ambijent dodatno razvije u IT pravcu, ali povećaju i ekološke aktivnosti kao i društveni sadržaji.

Članovi projekta, a ujedno i pokretačni ove inicijative, među kojima su predstavnici kompanija Auxality, Concordsoft, ICBtech, Infora research group, Infostud grupe, Internet inžinjering Studio present, kao i edukativnih ustanova Ekonomskog fakulteta Subotica, Subotičkog informatičko-tehnološkog klastera i VTŠ strukovnih studija, istakli su glavne razloge zbog kojih je pomenuti projekat i pokrenut:

  • Poslovni interes jačanja IT oblasti u Subotici; privlačenje kvalitetnih stručnjaka;
  • Bolji kvalitet privatnog života, posledično bolji fokus i kvalitetniji posao;
  • Lični izbor da kompanije i zaposleni budu u ovom gradu;
  • Da mesto gde se živi bude lepše za život i rad.

Komentarišući ovu inicijativu, Branimir Gajić direktor Infostud grupe, ističe da je IT postao atraktivna i brzorastuća grana, puno firmi se otvara, a najveća koncentracija IT preduzaća je u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, piše Blic Biznis. “Na toj mapi želimo da postavimo i Suboticu. Potrebno je da se IT zajednica udruži i radi na jačanju privrede da bi bili dodatno prepoznatljivi”, naveo je Branimir, dodaviši sledeće:

Vidimo da Subotica može dobro da se pozicionira. Što se tiče obrazovne baze ima dobru podlogu za razvijanje IT delatnosti, samo u srednjim školama imamo skoro 50 odeljenja tehničkog obrazovanja. Po definiciji ta odeljenja su među traženijima i upisuju ih talentovaniji učenici. Zatim, VTŠ strukovnih studija i Ekonomski fakultet imaju jake baze i dugu tradiciju, a što se tiče privrede sve naše firme su manje-više poznate, ali ima prostora da postanemo još vidljiviji.

U narednom periodu donosimo više informacija o projektu

Kompanije i visokoškolske obrazovne ustanove su i definisale pet strateških pravaca na kojima će raditi narednih deset godina:

  • Izgraditi Suboticu kao centar sa prepoznatljivom IT ekspertizom;
  • Osvojiti “Big ticket”
  • Razviti Suboticu kao kongresni IT centar;
  • Unaprediti atraktivnost grada za život, studiranje i rad;
  • Obezbediti zdravo životno okruženje.

Redakcija Netokracije će u narednom periodu pratiti razvoj ovog projekta, koji ćemo detaljnije predstaviti kroz intervjue sa predstavnicima osnivača i pokretača ove inicijative koji će nam više govoriti o detaljima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.