Subotica bi do 2030. godine mogla da postane IT centar

Subotica će do 2030. postati IT centar – kaže novoosnovana organizacija kompanija i fakulteta iz ovog grada

'ITSubotica 2030' je novoosnovana organizacija IT kompanija i fakulteta u Subotici s ciljem da do 2030. godine ovaj grad učine znatno drugačijim - boljim za život, studiranje i rad, a u regionu prepoznatljivim IT centrom.

Jedan od ciljeva projekta ITSubotica 2030 jeste da na regionalnom nivou Subotica postane prepoznatljiv IT centar sa živom IT privrednom scenom. Namera je da se poslovni ambijent dodatno razvije u IT pravcu, ali povećaju i ekološke aktivnosti kao i društveni sadržaji.

Članovi projekta, a ujedno i pokretačni ove inicijative, među kojima su predstavnici kompanija Auxality, Concordsoft, ICBtech, Infora research group, Infostud grupe, Internet inžinjering Studio present, kao i edukativnih ustanova Ekonomskog fakulteta Subotica, Subotičkog informatičko-tehnološkog klastera i VTŠ strukovnih studija, istakli su glavne razloge zbog kojih je pomenuti projekat i pokrenut:

  • Poslovni interes jačanja IT oblasti u Subotici; privlačenje kvalitetnih stručnjaka;
  • Bolji kvalitet privatnog života, posledično bolji fokus i kvalitetniji posao;
  • Lični izbor da kompanije i zaposleni budu u ovom gradu;
  • Da mesto gde se živi bude lepše za život i rad.

Komentarišući ovu inicijativu, Branimir Gajić direktor Infostud grupe, ističe da je IT postao atraktivna i brzorastuća grana, puno firmi se otvara, a najveća koncentracija IT preduzaća je u Novom Sadu, Beogradu i Nišu, piše Blic Biznis. “Na toj mapi želimo da postavimo i Suboticu. Potrebno je da se IT zajednica udruži i radi na jačanju privrede da bi bili dodatno prepoznatljivi”, naveo je Branimir, dodaviši sledeće:

Vidimo da Subotica može dobro da se pozicionira. Što se tiče obrazovne baze ima dobru podlogu za razvijanje IT delatnosti, samo u srednjim školama imamo skoro 50 odeljenja tehničkog obrazovanja. Po definiciji ta odeljenja su među traženijima i upisuju ih talentovaniji učenici. Zatim, VTŠ strukovnih studija i Ekonomski fakultet imaju jake baze i dugu tradiciju, a što se tiče privrede sve naše firme su manje-više poznate, ali ima prostora da postanemo još vidljiviji.

U narednom periodu donosimo više informacija o projektu

Kompanije i visokoškolske obrazovne ustanove su i definisale pet strateških pravaca na kojima će raditi narednih deset godina:

  • Izgraditi Suboticu kao centar sa prepoznatljivom IT ekspertizom;
  • Osvojiti “Big ticket”
  • Razviti Suboticu kao kongresni IT centar;
  • Unaprediti atraktivnost grada za život, studiranje i rad;
  • Obezbediti zdravo životno okruženje.

Redakcija Netokracije će u narednom periodu pratiti razvoj ovog projekta, koji ćemo detaljnije predstaviti kroz intervjue sa predstavnicima osnivača i pokretača ove inicijative koji će nam više govoriti o detaljima.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.