Payoneer: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Payoneer, kompanija za pružanje digitalnih finansijskih usluga, objavila je novi globalni izveštaj o ambicijama i izazovima malih i srednjih biznisa, u okviru koga je uključena i Srbija. Istraživanje je otkrilo da među ispitanicima vlada velika saglasnost (72%) da širenje na inostrana tržišta rezultira povećanjem prihoda, ali da manje od polovine (41%) za sada koristi ovu priliku.

Anketirano je 3.575 vlasnika malih i srednjih preduzeća (MSP) i onih koji donose odluke na 15 tržišta, uključujući SAD, Srbiju, Brazil, Argentinu, UK, Francusku, Izrael, Južnu Koreju, Filipine, Vijetnam, Kinu, Indiju, Bangladeš, Ujedinjene Arapske Emirate i Ukrajinu. Ispitane kompanije planiraju da povećaju svoj izvoz i da dalje globalizuju svoj lanac snabdevanja. Ovom prilikom se oglasio i Džon Kaplan, izvršni direktor Payoneer-a koji je istakao sledeće:

Rezultati prvog Payoneer istraživanja MSP ambicija pokazuju da je globalizacija u porastu. Prednosti međusobno povezanog globalnog ekosistema ne bi trebalo da budu ograničene na velike kompanije – mala i srednja preduzeća širom sveta sve više traže nove klijente i poslovanje preko granica. Payoneer je uzbuđen što će raditi sa malim i srednjim preduzećima širom sveta kako bi zajedno izgradili pouzdaniju i povezaniju prekograničnu ekonomiju. 

Ovakav optimizam nije bez osnove, jer, uprkos svim izazovima, čak dve trećine MSP-a oseća se podržanim od strane državne uprave, koje im pružaju savetodavnu podršku i obuke, pomoć u trgovini i izvozu, poreske olakšice i slično. Ipak, dok se MSP u Pacifičkoj regiji Azije osećaju najviše podržano, isti u Ukrajini, Srbiji i Argentini osećaju manju podršku, što je nedvosmislen signal za državnu upravu Srbije da čvršće podrži razvoj MSP-a.

Procesi plaćanja su prepreka za poslovanje na globalu

Tome dodatno u prilog ide i podatak da srpski MSP očekuju rast prihoda ostvarenog od izvoza čak 12% u periodu od 2021. do 2023. Godišnja stopa rasta MSP-a u Srbiji 2020. iznosila je 3%, a predviđanja su da do 2024. taj broj skoči na 7%. Ostali detalji iz istraživanja ukazuju da polovina anketiranih malih i srednjih preduzeća očekuje da do 2024. njihovi kupci i dobavljači budu pretežno iz inostranstva.

Time bi koeficijent od 39%, koliko trenutno iznosi, u naredne dve godine dostigao 48% inostranih kupaca. Usled diverzifikacije i globalizacije, mala i srednja preduzeća očekuju da će uskoro udvostručiti broj dobavljača između 2020. i 2024. (sa 17 na 30 dobavljača u proseku), i da će udeo međunarodnih dobavljača porasti sa 10% (koliko je danas) na 48% do 2024. godine.

Ovim se tzv. “izlazak u svet” nameće kao glavni poslovni prioritet kod 41% ispitanika naspram 47% onih koji smanjenje troškova navode kao primaran plan. Kao glavni problem, kada je u pitanju težnja malih i srednjih preduzeća za širenjem poslovanja van granica matične zemlje, navodi se poremećaj u globalnom lancu snabdevanja, kao i infrastruktura prekograničnog plaćanja.

Preko 90% anketiranih malih i srednjih preduzeća šalje i prima uplate iz tri ili više zemalja, ali skoro polovina navodi da devizni kursevi, naknade za transfer, kašnjenja u plaćanju i potvrdama predstavljaju značajnu prepreku za poslovanje na globalnom nivou.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Novost

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Najava

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.