Nokia je upravo ušla u virtuelnu realnost

Nokia se vraća u igru uz ‘OZO’ kameru za virtuelnu realnost

Još sredinom leta saznali smo da Nokia radi na novom uređaju koji će umnogome oblikovati budućnost ove finske kompanije. U pitanju je kamera za virtuelnu realnost pod imenom 'OZO' čija cena iznosi 60.000 dolara, a koja je pre svega namenjena profesionalcima koji brzim korakom ulaze u VR kao novo i zanimljivo tržište.

ozo
Neupadljivog dizajna, OZO je kreiran sa željom da se uklopi u prostor i bude neprimetan.

Vremena Nokie mobilnog giganta odavno su prošla, a menadžment kompanije uporno radi na stvaranju novih tehnoloških proizvoda namenjenih nešto drugačijim korisnicima. Iako je finska kompanija tokom svoje 150-godišnje istorije kreirala zaista unikatne proizvode, pojedina vremena zahtevala su domišljatost te se i dalje priča o Nokijinom toaletnom papiru.

Danas, korporacija koja je nekada važila za najjačeg igrača na polju mobilne telefonije, fokusira se na nove uređaje a virtuelna realnost segment je na koji se Nokia itekako kladila. Prvi proizvod dolazi u vidu kamere OZO koja snima video u 360 stepeni, a čije su porudžbine krenule još juče.

Zaboravite na kućnu upotrebu

Kamera u sebi sadrži 8 sinhronizovanih 2K x 2K senzora koji video snimaju interno – na SSD veličine 500 GB, što u teoriji znači oko 45 minuta videa. Profesionalne kompanije poput Jaunta koji se bavi istraživanjem hemisferičnog video zapisa već uveliko koriste finsko “čedo”, dok cena od 60.000 dolara znači da je tehnologija ipak namenjena profesionalcima.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Činjenica je da finski tehnološki gigant ulaže neverovatne napore ne bi li povratio startu slavu, doduše kod nešto drugačije publike, a hoće li se kocka zaista isplatiti – saznaćemo ukoliko budemo pomno pratili industriju virutelne realnosti.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Karijere

Koliko zarađuju programeri u Srbiji? Odgovor nam daje nova anketa o platama u IT industriji

Objavljeni su rezultati Fishingbooker ankete o platama za 2023. godinu, koji obuhvataju sedam sektora IT industrije. Više o rezultatima ankete, pročitajte u narednom tekstu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.