Zašto bi Netflix dozvolio 'offline' preuzimanje sadržaja?

Zašto bi Netflix dozvolio ‘offline’ preuzimanje sadržaja?

Pretplatnički servis za gledanje filmova i serija na Internetu od nedavno je postao dostupan i na globalnom nivou, a poslednje vesti koje stižu iz kompanije vezane su za preuzimanje sadržaja u 'offline' režimu rada. Iako se ne zna kada bi takva opcija mogla da postane sastavni deo servisa, nekoliko je razloga zašto bi Netflix trebalo da je omogući milionima korisnika širom planete.

Netflix-srbija

Kako prenosi Business Insider, CEO Netflixa, Rid Hejstings istakao je kako dodavanje pomenute funkcije ne bi iziskivalo značajne materijalne troškove za kompaniju, s obzirom na to da je dosta toga urađeno na polju licenciranja sadržaja. Štaviše, pojedine spekulacije ukazuju na činjenicu da bi kompanija uskoro mogla da ponudi nove ugovore provajderima zaduženim za sadržaj, verovatno i pre nego što omogući potencijalni offline pregled.

Hejstings navodi i neizbežne podatke o tome da mobilni Internet postaje sve dostupniji te da je korisnicima preuzimanje velike količine podataka danas lakše nego ikada, dopuštajući preuzimanje serija i filmova za gledanje u offline režimu rada onda na putovanjima ili u udaljenim delovima sveta gde Internet nije tako brz.

Sa druge strane, treba istaći da se Netflix u prošlosti čvrsto držao politike koja se isključivo zasnivala na gledanju sadržaja putem Interneta, potvrdivši ovaj stav prošle godine. No, vremena se menjaju.

Preuzimanja sa ograničenjem ili bez?

Ipak, kako to obično biva u svetu tehnologije, zacrtani planovi mogu se promeniti, te je menadžment Netflixa širenjem servisa u sve veći broj zemalja sveta (među kojima se našla i Srbija) odlučio da promeni svoje stavove o preuzimanju offline sadržaja i ponovo pokrene čitavu priču u medijima.

netflix-srbija
Poznati servis je početkom godine postao dostupan i u našoj zemlji.

Da je nova opcija možda i bliže nego što je očekivati, pokazuju i pojedine glasine koje otkrivaju da bi Netflix već do kraja godine mogao da lansira pomenutu funkciju. Ukoliko se osvrnemo na neizbežu konkurenciju, potrebno je istaći da Amazon Video već nudi korisnicima gledanje prethodno preuzetog sadržaja u offline-u, ali uz limiti od 48 sati pre nego što video nestane sa uređaja korisnika.

Nama ipak ostaje da ispratimo tok događaja i sami se uverimo koliko su zapravo ozbiljne namere Netflixa da krene put offline sadržaja, te da li bi isti mogao da stigne sa određenim ograničenjima kao što je to slučaj kod konkurencije. Ono što će takođe biti zanimljivo videti ukoliko navedena funkcija postane dostupna, jesu reakcije ali i odziv korisnika – što će omogućiti novu statistiku Netflixu za kreiranje nekih budućih poslovnih strategija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Gaming

Kako objaviti video igru ili aplikaciju na Google Play i AppStore – korak po korak

Imate ideju za video igru na pametnim telefonima, razradili ste biznis plan, krenuli u razvoj, došli do finalne verzije i sledeći korak je plasiranje proizvoda na AppStore i Google Play. U nastavku vam objašnjavamo kako da prevaziđete poslednji izazov i uspešno lansirate svoju igru ili aplikaciju u 'svet'.

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Startapi i poslovanje

Google bi mogao da akvizira Nutanix – šta to znači za Srbiju?

Poslednjih dana u svetskim medijima kruže glasine kako bi kompanija Alphabet koja stoji iza Google-a mogla akvizirati Nutanix kao deo strategije za dalje unapređenje svoje 'cloud' platforme. Da li će se to odraziti na srpski ogranak ove kompanije?

Mobilno

Da li je Apple i dalje inovativan ili mi to samo ne vidimo?

Teatar nazvan po jednom od najvećih tehnoloških genija pre dva dana bio je svedok još jednog Apple događaja - verovatno i najdosadnijeg do sada.

Tehnologija

Gežeti sa platforme Aliexpress koji vam mogu olakšati život, a pristupačni su svima

Škola je počela, od povratka u amfiteatre fakulteta ima još tri nedelje, te je ovo prava prilika da vam predstavimo vodič sa nekoliko pristupačnih Aliexpress gedžeta sa koji vam mogu olakšati svakodnevicu.

Gaming

Nordeus Hub: Počinje sa radom besplatan ‘co-working’ za potrebe gejming zajednice i studente

Danas počinje sa radom Nordeus Hub, besplatan 'co-working' prostor na Novom Beogradu koji je specijalno kreiran za potrebe gejming industrije, a namenjen razvoju indie gejm timova, startapova i osnaživanju talenata sa ciljem unapređenja ekosistema igara u Srbiji.

Internet marketing

Webiz edukacija konačno stiže u Niš i to na temu DIGITALNE EKONOMIJE

Vladimir Kovač za Netokraciju govori o Webiz edukaciji u Nišu i programu koji će se tokom dvodnevnog događaja baviti različitim aspektima digitalne ekonomije.