Zašto bi Netflix dozvolio 'offline' preuzimanje sadržaja?

Zašto bi Netflix dozvolio ‘offline’ preuzimanje sadržaja?

Pretplatnički servis za gledanje filmova i serija na Internetu od nedavno je postao dostupan i na globalnom nivou, a poslednje vesti koje stižu iz kompanije vezane su za preuzimanje sadržaja u 'offline' režimu rada. Iako se ne zna kada bi takva opcija mogla da postane sastavni deo servisa, nekoliko je razloga zašto bi Netflix trebalo da je omogući milionima korisnika širom planete.

Netflix-srbija

Kako prenosi Business Insider, CEO Netflixa, Rid Hejstings istakao je kako dodavanje pomenute funkcije ne bi iziskivalo značajne materijalne troškove za kompaniju, s obzirom na to da je dosta toga urađeno na polju licenciranja sadržaja. Štaviše, pojedine spekulacije ukazuju na činjenicu da bi kompanija uskoro mogla da ponudi nove ugovore provajderima zaduženim za sadržaj, verovatno i pre nego što omogući potencijalni offline pregled.

Hejstings navodi i neizbežne podatke o tome da mobilni Internet postaje sve dostupniji te da je korisnicima preuzimanje velike količine podataka danas lakše nego ikada, dopuštajući preuzimanje serija i filmova za gledanje u offline režimu rada onda na putovanjima ili u udaljenim delovima sveta gde Internet nije tako brz.

Sa druge strane, treba istaći da se Netflix u prošlosti čvrsto držao politike koja se isključivo zasnivala na gledanju sadržaja putem Interneta, potvrdivši ovaj stav prošle godine. No, vremena se menjaju.

Preuzimanja sa ograničenjem ili bez?

Ipak, kako to obično biva u svetu tehnologije, zacrtani planovi mogu se promeniti, te je menadžment Netflixa širenjem servisa u sve veći broj zemalja sveta (među kojima se našla i Srbija) odlučio da promeni svoje stavove o preuzimanju offline sadržaja i ponovo pokrene čitavu priču u medijima.

netflix-srbija
Poznati servis je početkom godine postao dostupan i u našoj zemlji.

Da je nova opcija možda i bliže nego što je očekivati, pokazuju i pojedine glasine koje otkrivaju da bi Netflix već do kraja godine mogao da lansira pomenutu funkciju. Ukoliko se osvrnemo na neizbežu konkurenciju, potrebno je istaći da Amazon Video već nudi korisnicima gledanje prethodno preuzetog sadržaja u offline-u, ali uz limiti od 48 sati pre nego što video nestane sa uređaja korisnika.

Nama ipak ostaje da ispratimo tok događaja i sami se uverimo koliko su zapravo ozbiljne namere Netflixa da krene put offline sadržaja, te da li bi isti mogao da stigne sa određenim ograničenjima kao što je to slučaj kod konkurencije. Ono što će takođe biti zanimljivo videti ukoliko navedena funkcija postane dostupna, jesu reakcije ali i odziv korisnika – što će omogućiti novu statistiku Netflixu za kreiranje nekih budućih poslovnih strategija.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Godina u kojoj smo uništili srpski IT

Da, pričam o izmenama zakonskih regulativa vezanih za porez na dohodak građana. Po ko zna koji put imamo šansu da uradimo nešto veliko i sami uprskamo, kao reprezentacija u fudbalu.

Mobilno

Google i u Beogradu omogućio pregled javnog gradskog prevoza!

Google Maps od danas su konačno omogućile korisnicima u Beogradu da na svojim pametnim telefonima dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza, cene karte i druge bitne informacije o GSP-u.

Kultura 2.0

Mogu li dva prijatelja iz IT-ja pozicionirati Srbiju na mapi evropskih biciklista – kroz projekat Serbia Upside Down?

Dvojica kolega i prijatelja koji rade u IT industriji svoju ljubav prema biciklizmu i putovanjima spojili su u projekat pod nazivom 'Serbia Upside Down'. Njihova ideja je da se kroz velike biciklističke ture u Srbiji naša zemlja približi njihovim kolegama IT-jevcima iz Zapadne Evrope kao vredno turističko mesto. O čemu se tu zapravo radi?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kako je srpski Agremo od troje ljudi postao kompanija koja digitalizuje poljoprivredu za 2.000 korisnika širom sveta

Imati efikasnu poljoprivredu danas znači imati 'tech' rešenja koja pomažu agronomima da uz pomoć detaljnih analiza preciznije obrađuju i održavaju svoje parcele. Jedno od tih savremenih rešenja dolazi iz kompanije Agremo, o čijem smo poslovanju razgovarali sa osnivačem.

Kultura 2.0

Da li je moguće sprečiti izgaranje na poslu – pitali smo HR-a, psihologa i direktora

Uhvatite li sebe da se osećate umorno, iscrpljeno, nemotivisano, ne spavate dovoljno, opada vam imunitet i sve to samo kada pomislite na posao koji vas čeka? U tekstu koji sledi pokušavamo da odgovorimo na pitanje kako da u 2020. godini ne dozvolite da do toga dođe.

Kultura 2.0

Privatnost na Internetu je nemoguća ali pazite gde i kako ostavljate svoj digitalni ‘otisak’

Kembridž analitika naučila nas je šta može da se desi ako se lični podaci zloupotrebljavaju. Zato na nivou društva moramo naučiti kako mediji i marketing utiču na nas - a naša namera u Laboratoriji za digitalnu sociometriju je upravo to.

Kultura 2.0

Programeri, da li vam je zaista bitno da vam poslodavac obezbedi priliku za edukaciju – ili to možete i sami?

O tome da li su interni treninzi i budžeti za samousavršavanje 'nice to have' ili stvar bez koje se danas ne može, razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Godina u kojoj smo uništili srpski IT

Da, pričam o izmenama zakonskih regulativa vezanih za porez na dohodak građana. Po ko zna koji put imamo šansu da uradimo nešto veliko i sami uprskamo, kao reprezentacija u fudbalu.

Startapi i poslovanje

CarGo predstavio biznis klasu i nova električna vozila, najavljen i sledeći krug investicija u flotu

Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana CarGo, predstavio je danas najnoviju biznis klasu koju čini 100 vozila, među kojima se nalazi i električni Jaguari I-Pace. Cilj je, kaže, podići kvalitet usluge ovog servisa uz poštovanje strogih ekoloških normi.