Univerzitet u Beogradu i Mozzart pokreću startap program za mlade

Univerzitet u Beogradu i Mozzart pokreću biznis akcelerator za mlade preduzetnike – prijave do 17. novembra

Univerzum, startap akcelerator koji će okupiti brojne stručnjake iz zemlje i inostranstva, pomoći će inovativnim biznisima u realizaciji njihovih ideja.

Projekat Univerzum zamišljen je kao biznis akcelerator, koji će nastojati da startap timovima obezbedi neophodne veštine i alate za razvoj njihovih proizvoda, poslovnu edukaciju i važne kontakte, a u tome će im pomoći više od 50 domaćih i inostranih stručnjaka i iskusnih preduzetnika.

Za ovaj program, ističu organizatori, mogu se prijaviti timovi i kompanije sa originalnim proizvodom ili uslugom (ma u kojoj fazi razvoja da se nalazi), a koji žele da tu svoju ideju razvijaju dalje vođeni inovativnim i preduzetničkim duhom.

Edukativnom delu ovog programa značajan doprinos daće i gostujući predavači, a učesnicima će na raspolaganju biti i mentori, koji će im od samog početka pružati neophodnu podršku. Jedan od njih je i Miloš Došen (direktor, Global Entrepreneurship Network (GEN) Srbija), koji je ocenio da našoj zemlji i dalje nedostaju inicijative koje na konkretan način, i finansijski i ekspertski, podržavaju razvoj startapa:

Upravo zato je uspostavljanje fondova/inicijativa poput Univerzuma ključ daljeg i ubrzanog razvoja startap zajednice. Odlično je da se Univerzum pojavio, jer će pružiti podršku mnogim startapima, ali i zato što predstavlja sjajan primer partnerstva između privatnog sektora i Univerziteta, a upravo su se takva partnerstva pokazala kao veoma uspešna u brojnim vodećim startap ekosistemima u svetu.

On je takođe ocenio i da, što se tiče domaće startap zajednice, definitivno postoji značajan pomak – kako u smislu broja i uspeha startap firmi, tako i u smislu razvoja samog ekosistema, ali je nivo investicija koje su uzeli domaći startapi u odnosu na uporediva regionalna tržišta praktično desetostruko manji. Jedan od razloga, navodi on, jeste i poslovno okruženje koje nije posebno podsticajno za početnike u poslovanju, i tu je prilika za program Univerzum da pomogne.

Za ovaj startap akcelerator izdvojen je fond od 25.000€

Selekcija odabranih timova održaće se 24. novembra, nakon čega će učesnici ući u prvu fazu programa tj. Bootcamp, u sklopu kog će, između ostalog, naučiti kako da postave poslovnu strategiju, izvrše finansijsko planiranje svog projekta, postave prodajnu i marketing strategiju, napišu Pitch i predstave proizvod.

Nakon toga timovi ulaze u sledeće faze projekta, a Arsen Lončar (Global Development Manager, Mozzart), jedan od mentora, ističe da je cilj da od novih generacija preduzetnika naprave što više budućih lidera u raznim oblastima poslovanja:

Iako postoji određen broj mladih ljudi sposobnih da sami izgrade nove stvari, čini mi se da neopravdano veliki broj njih završi “zarobljeno”, pri čemu se ne iskoristi njihov pun potencijal. Ovaj projekat bi trebalo da bude vetar u leđa mladim ljudima da shvate sve prednosti i izazove, te da se odvaže na dalje korake u pravcu podizanja sopstvenih kompanija koje će jednog dana, baš kao i Mozzart, biti prepoznate i uspešne.

On dodaje i da će izabrani polaznici kroz njegovo predavanje i mentorstvo moći da nauče i zašto je bitno izvršiti analizu atraktivnosti budućeg proizvoda pre samog ulaska u implementaciju, te koliko preskakanje ovog koraka može biti štetno ukoliko se ispostavi da nisu sagledani svi aspekti, kao što su pregled investicionog okvira, analiza tržišta i konkurencije, pregled rizika i SWOT analiza.

Pored Arsenovog predavanja, učesnici će imati prilike da čuju veliki broj eksperata iz najrazličitijih oblasti, prisustvuju brojnim radionicama i događajima i povežu se sa drugim osnivačima kompanija i timovima, stručnjacima i mentorima, kao i potencijalnim investitorima.

Osim toga, timovi sa najboljim startap idejama imaće priliku da besplatno koriste Coworking prostor u centru Beograda, ali i da dobiju investiciju, jer su organizatori za ovaj startap akcelerator izdvojili fond od 25.000 evra. Oni će takođe dobiti šansu i za veću investiciju jer će imati priliku za Pitch sa investitorima na kraju programa.

Za kraj, Lončar je svim zainteresovanim studentima poručio da nikada nije bolje vreme da se odvaže i upuste se u razvoj startapa, nego sada, dok su još na fakultetu.

Uz stečena znanja na fakultetu i rad na ličnom usavršavanju kroz razvoj startapa, nikako ne mogu da pogreše. U najgorem mogućem scenariju stečena znanja i iskustva će im doneti bolju poslovnu ponudu prilikom eventualnog zaposlenja u bilo kojoj kompaniji, bilo gde i u bilo kom trenutku, zaključuje on i poziva sve da svoju prijavu pošalju do 17. novembra.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Želiš da postaviš temelje koji će omogućiti i podržati rast tvog startapa, a ne znaš odakle da kreneš? Prijavi se za besplatni program Univerzum koji organizuju Univerzitet u Beogradu i kompanija Mozzart!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

Neuralink moždani čip: Revolucija u medicini ili senzacionalizam?

Čip pod nazivom 'Telepatija' uspešno je ugrađen u ljudski mozak, saopštila je kompanija Elona Maska. Analizirali smo da li je reč o velikom naučnom dostignuću, ili tek eksperimentu u testnoj fazi.

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Sponzorisano

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.

Tehnologija

YugoGPT dostupan je open-source sa 7 milijardi parametara za srpski, hrvatski i bosanski jezik

Aleksa Gordić, tvorac najvećeg jezičkog modela za južnoslovenske jezike, lansirao je Runa AI platformu koja nudi API pristup ka svim LLM-ovima koje je razvio i open-source-ovao YugoGPT. U intervjuu za Netokraciju, Aleksa govori zašto je to bitno za razvoj domaćeg AI ekosistema.

Društvene mreže

TikTok pod lupom Evropske komisije: Aplikacija dizajnirana da izazove zavisnost!

Evropska unija je pokrenula istragu u TikTok-u kako bi utvrdila da li je platforma prekršila Zakon o digitalnim uslugama (DSA).