Univerzitet u Beogradu i Mozzart pokreću startap program za mlade

Univerzitet u Beogradu i Mozzart pokreću biznis akcelerator za mlade preduzetnike – prijave do 17. novembra

Univerzum, startap akcelerator koji će okupiti brojne stručnjake iz zemlje i inostranstva, pomoći će inovativnim biznisima u realizaciji njihovih ideja.

Projekat Univerzum zamišljen je kao biznis akcelerator, koji će nastojati da startap timovima obezbedi neophodne veštine i alate za razvoj njihovih proizvoda, poslovnu edukaciju i važne kontakte, a u tome će im pomoći više od 50 domaćih i inostranih stručnjaka i iskusnih preduzetnika.

Za ovaj program, ističu organizatori, mogu se prijaviti timovi i kompanije sa originalnim proizvodom ili uslugom (ma u kojoj fazi razvoja da se nalazi), a koji žele da tu svoju ideju razvijaju dalje vođeni inovativnim i preduzetničkim duhom.

Edukativnom delu ovog programa značajan doprinos daće i gostujući predavači, a učesnicima će na raspolaganju biti i mentori, koji će im od samog početka pružati neophodnu podršku. Jedan od njih je i Miloš Došen (direktor, Global Entrepreneurship Network (GEN) Srbija), koji je ocenio da našoj zemlji i dalje nedostaju inicijative koje na konkretan način, i finansijski i ekspertski, podržavaju razvoj startapa:

Upravo zato je uspostavljanje fondova/inicijativa poput Univerzuma ključ daljeg i ubrzanog razvoja startap zajednice. Odlično je da se Univerzum pojavio, jer će pružiti podršku mnogim startapima, ali i zato što predstavlja sjajan primer partnerstva između privatnog sektora i Univerziteta, a upravo su se takva partnerstva pokazala kao veoma uspešna u brojnim vodećim startap ekosistemima u svetu.

On je takođe ocenio i da, što se tiče domaće startap zajednice, definitivno postoji značajan pomak – kako u smislu broja i uspeha startap firmi, tako i u smislu razvoja samog ekosistema, ali je nivo investicija koje su uzeli domaći startapi u odnosu na uporediva regionalna tržišta praktično desetostruko manji. Jedan od razloga, navodi on, jeste i poslovno okruženje koje nije posebno podsticajno za početnike u poslovanju, i tu je prilika za program Univerzum da pomogne.

Za ovaj startap akcelerator izdvojen je fond od 25.000€

Selekcija odabranih timova održaće se 24. novembra, nakon čega će učesnici ući u prvu fazu programa tj. Bootcamp, u sklopu kog će, između ostalog, naučiti kako da postave poslovnu strategiju, izvrše finansijsko planiranje svog projekta, postave prodajnu i marketing strategiju, napišu Pitch i predstave proizvod.

Nakon toga timovi ulaze u sledeće faze projekta, a Arsen Lončar (Global Development Manager, Mozzart), jedan od mentora, ističe da je cilj da od novih generacija preduzetnika naprave što više budućih lidera u raznim oblastima poslovanja:

Iako postoji određen broj mladih ljudi sposobnih da sami izgrade nove stvari, čini mi se da neopravdano veliki broj njih završi “zarobljeno”, pri čemu se ne iskoristi njihov pun potencijal. Ovaj projekat bi trebalo da bude vetar u leđa mladim ljudima da shvate sve prednosti i izazove, te da se odvaže na dalje korake u pravcu podizanja sopstvenih kompanija koje će jednog dana, baš kao i Mozzart, biti prepoznate i uspešne.

On dodaje i da će izabrani polaznici kroz njegovo predavanje i mentorstvo moći da nauče i zašto je bitno izvršiti analizu atraktivnosti budućeg proizvoda pre samog ulaska u implementaciju, te koliko preskakanje ovog koraka može biti štetno ukoliko se ispostavi da nisu sagledani svi aspekti, kao što su pregled investicionog okvira, analiza tržišta i konkurencije, pregled rizika i SWOT analiza.

Pored Arsenovog predavanja, učesnici će imati prilike da čuju veliki broj eksperata iz najrazličitijih oblasti, prisustvuju brojnim radionicama i događajima i povežu se sa drugim osnivačima kompanija i timovima, stručnjacima i mentorima, kao i potencijalnim investitorima.

Osim toga, timovi sa najboljim startap idejama imaće priliku da besplatno koriste Coworking prostor u centru Beograda, ali i da dobiju investiciju, jer su organizatori za ovaj startap akcelerator izdvojili fond od 25.000 evra. Oni će takođe dobiti šansu i za veću investiciju jer će imati priliku za Pitch sa investitorima na kraju programa.

Za kraj, Lončar je svim zainteresovanim studentima poručio da nikada nije bolje vreme da se odvaže i upuste se u razvoj startapa, nego sada, dok su još na fakultetu.

Uz stečena znanja na fakultetu i rad na ličnom usavršavanju kroz razvoj startapa, nikako ne mogu da pogreše. U najgorem mogućem scenariju stečena znanja i iskustva će im doneti bolju poslovnu ponudu prilikom eventualnog zaposlenja u bilo kojoj kompaniji, bilo gde i u bilo kom trenutku, zaključuje on i poziva sve da svoju prijavu pošalju do 17. novembra.


Želiš da postaviš temelje koji će omogućiti i podržati rast tvog startapa, a ne znaš odakle da kreneš? Prijavi se za besplatni program Univerzum koji organizuju Univerzitet u Beogradu i kompanija Mozzart!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

3Lateral predao urbanistički projekat za novosadski kampus – useljenje 2024. godine

Epic Games i 3Lateral zvanično su objavili više detalja o narednim koracima vezanim za planiranje i izgradnju svog budućeg kampusa u Novom Sadu.

Startapi i poslovanje

Da li Srbija inovira i zašto je važna naša pozicija na listi Globalnog indeksa inovativnosti?

Na poziciji Globalnog indeksa inovativnosti Srbija je pala sa 53. na 54. poziciju. Analiziramo gde smo bili lošiji, a gde bolji na skali inovacija.

E-commerce

eCommerce bezbednost: 5 saveta za bezbedniju internet trgovinu

Svakog oktobra održava se Evropski mesec sajber bezbednosti. Sa porastom internet trgovine u svetu, ali i u Srbiji, zapitali smo se kako povećati bezbednost domaćih internet prodavnica i šta to mali i veliki trgovci mogu da urade kako bi zaštitili svoje kupce. Korisne savete potražite u nastavku ovog vodiča.

Propustili ste

Mobilno

Koji su to najbolji telefoni na tržištu u cenovnom rangu od €250 do preko €750

Tržište mobilnih telefona nikada pre nije bilo ovako raznoliko. Korisnici danas na raspolaganju imaju ogroman broj modela različitih klasa i cenovnih kategorija, da se slobodno može reći kako je mogućnost izbora pametnih telefona najveća - od kada oni postoje.

Startapi i poslovanje

Freshdesk je SaaS alat za CX koji koristi 50.000 kompanija širom sveta – a od skoro je dostupan i na Balkanu

Kompanija Freshworks od prošle godine posluje i na regionalnom tržištu, a sa direktorom za Balkan razgovaramo o njihovim proizvodima - pogotovu o alatu Freshdesk.

Office Talks Podcast

Šta su to superklasteri i kako nastaju? (gost Kosta Andrić)

Može li se u naredne četiri godine izgraditi prvi srpski superklaster i kako pomoću ovog modela unaprediti tehnološke kapacitete domaće privrede? Otkrivamo u prvoj epizodi Office Talks specijala.

Startapi i poslovanje

Rekordan broj investicija i akvizicija obeležili su domaći ekosistem u 2021. godini

Analiziramo koji su to događaji obeležili startap zajednicu u proteklih 365 dana.

Startapi i poslovanje

Opseg plate prva je stvar koju programeri traže u oglasu za posao

Da, oglasi za posao u IT industriji imaju mane - čak i ako ih i HR-ovi i kompanijski menadžeri pišu i proveravaju po nekoliko puta. Najčešće ne sadrže dovoljno informacija o poziciji, opseg plate uglavnom izostaje, ali su zato marketinški detalji u prvom planu.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Stručna podrška i do 15.000 CHF za lokalni razvoj i globalni rast inovativnih ideja

Naučno-tehnološki park Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak, novi poziv za Raising Starts, prvi pre-seed program koji startapima u najranijim fazama razvoja donosi stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.