Univerzitet u Beogradu i Mozzart pokreću startap program za mlade

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Univerzitet u Beogradu i Mozzart pokreću biznis akcelerator za mlade preduzetnike – prijave do 17. novembra

Univerzum, startap akcelerator koji će okupiti brojne stručnjake iz zemlje i inostranstva, pomoći će inovativnim biznisima u realizaciji njihovih ideja.

Projekat Univerzum zamišljen je kao biznis akcelerator, koji će nastojati da startap timovima obezbedi neophodne veštine i alate za razvoj njihovih proizvoda, poslovnu edukaciju i važne kontakte, a u tome će im pomoći više od 50 domaćih i inostranih stručnjaka i iskusnih preduzetnika.

Za ovaj program, ističu organizatori, mogu se prijaviti timovi i kompanije sa originalnim proizvodom ili uslugom (ma u kojoj fazi razvoja da se nalazi), a koji žele da tu svoju ideju razvijaju dalje vođeni inovativnim i preduzetničkim duhom.

Edukativnom delu ovog programa značajan doprinos daće i gostujući predavači, a učesnicima će na raspolaganju biti i mentori, koji će im od samog početka pružati neophodnu podršku. Jedan od njih je i Miloš Došen (direktor, Global Entrepreneurship Network (GEN) Srbija), koji je ocenio da našoj zemlji i dalje nedostaju inicijative koje na konkretan način, i finansijski i ekspertski, podržavaju razvoj startapa:

Upravo zato je uspostavljanje fondova/inicijativa poput Univerzuma ključ daljeg i ubrzanog razvoja startap zajednice. Odlično je da se Univerzum pojavio, jer će pružiti podršku mnogim startapima, ali i zato što predstavlja sjajan primer partnerstva između privatnog sektora i Univerziteta, a upravo su se takva partnerstva pokazala kao veoma uspešna u brojnim vodećim startap ekosistemima u svetu.

On je takođe ocenio i da, što se tiče domaće startap zajednice, definitivno postoji značajan pomak – kako u smislu broja i uspeha startap firmi, tako i u smislu razvoja samog ekosistema, ali je nivo investicija koje su uzeli domaći startapi u odnosu na uporediva regionalna tržišta praktično desetostruko manji. Jedan od razloga, navodi on, jeste i poslovno okruženje koje nije posebno podsticajno za početnike u poslovanju, i tu je prilika za program Univerzum da pomogne.

Za ovaj startap akcelerator izdvojen je fond od 25.000€

Selekcija odabranih timova održaće se 24. novembra, nakon čega će učesnici ući u prvu fazu programa tj. Bootcamp, u sklopu kog će, između ostalog, naučiti kako da postave poslovnu strategiju, izvrše finansijsko planiranje svog projekta, postave prodajnu i marketing strategiju, napišu Pitch i predstave proizvod.

Nakon toga timovi ulaze u sledeće faze projekta, a Arsen Lončar (Global Development Manager, Mozzart), jedan od mentora, ističe da je cilj da od novih generacija preduzetnika naprave što više budućih lidera u raznim oblastima poslovanja:

Iako postoji određen broj mladih ljudi sposobnih da sami izgrade nove stvari, čini mi se da neopravdano veliki broj njih završi “zarobljeno”, pri čemu se ne iskoristi njihov pun potencijal. Ovaj projekat bi trebalo da bude vetar u leđa mladim ljudima da shvate sve prednosti i izazove, te da se odvaže na dalje korake u pravcu podizanja sopstvenih kompanija koje će jednog dana, baš kao i Mozzart, biti prepoznate i uspešne.

On dodaje i da će izabrani polaznici kroz njegovo predavanje i mentorstvo moći da nauče i zašto je bitno izvršiti analizu atraktivnosti budućeg proizvoda pre samog ulaska u implementaciju, te koliko preskakanje ovog koraka može biti štetno ukoliko se ispostavi da nisu sagledani svi aspekti, kao što su pregled investicionog okvira, analiza tržišta i konkurencije, pregled rizika i SWOT analiza.

Pored Arsenovog predavanja, učesnici će imati prilike da čuju veliki broj eksperata iz najrazličitijih oblasti, prisustvuju brojnim radionicama i događajima i povežu se sa drugim osnivačima kompanija i timovima, stručnjacima i mentorima, kao i potencijalnim investitorima.

Osim toga, timovi sa najboljim startap idejama imaće priliku da besplatno koriste Coworking prostor u centru Beograda, ali i da dobiju investiciju, jer su organizatori za ovaj startap akcelerator izdvojili fond od 25.000 evra. Oni će takođe dobiti šansu i za veću investiciju jer će imati priliku za Pitch sa investitorima na kraju programa.

Za kraj, Lončar je svim zainteresovanim studentima poručio da nikada nije bolje vreme da se odvaže i upuste se u razvoj startapa, nego sada, dok su još na fakultetu.

Uz stečena znanja na fakultetu i rad na ličnom usavršavanju kroz razvoj startapa, nikako ne mogu da pogreše. U najgorem mogućem scenariju stečena znanja i iskustva će im doneti bolju poslovnu ponudu prilikom eventualnog zaposlenja u bilo kojoj kompaniji, bilo gde i u bilo kom trenutku, zaključuje on i poziva sve da svoju prijavu pošalju do 17. novembra.


Želiš da postaviš temelje koji će omogućiti i podržati rast tvog startapa, a ne znaš odakle da kreneš? Prijavi se za besplatni program Univerzum koji organizuju Univerzitet u Beogradu i kompanija Mozzart!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Intervju

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Intervju

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.