Univerzitet u Beogradu i Mozzart pokreću startap program za mlade

Univerzitet u Beogradu i Mozzart pokreću biznis akcelerator za mlade preduzetnike – prijave do 17. novembra

Univerzum, startap akcelerator koji će okupiti brojne stručnjake iz zemlje i inostranstva, pomoći će inovativnim biznisima u realizaciji njihovih ideja.

Projekat Univerzum zamišljen je kao biznis akcelerator, koji će nastojati da startap timovima obezbedi neophodne veštine i alate za razvoj njihovih proizvoda, poslovnu edukaciju i važne kontakte, a u tome će im pomoći više od 50 domaćih i inostranih stručnjaka i iskusnih preduzetnika.

Za ovaj program, ističu organizatori, mogu se prijaviti timovi i kompanije sa originalnim proizvodom ili uslugom (ma u kojoj fazi razvoja da se nalazi), a koji žele da tu svoju ideju razvijaju dalje vođeni inovativnim i preduzetničkim duhom.

Edukativnom delu ovog programa značajan doprinos daće i gostujući predavači, a učesnicima će na raspolaganju biti i mentori, koji će im od samog početka pružati neophodnu podršku. Jedan od njih je i Miloš Došen (direktor, Global Entrepreneurship Network (GEN) Srbija), koji je ocenio da našoj zemlji i dalje nedostaju inicijative koje na konkretan način, i finansijski i ekspertski, podržavaju razvoj startapa:

Upravo zato je uspostavljanje fondova/inicijativa poput Univerzuma ključ daljeg i ubrzanog razvoja startap zajednice. Odlično je da se Univerzum pojavio, jer će pružiti podršku mnogim startapima, ali i zato što predstavlja sjajan primer partnerstva između privatnog sektora i Univerziteta, a upravo su se takva partnerstva pokazala kao veoma uspešna u brojnim vodećim startap ekosistemima u svetu.

On je takođe ocenio i da, što se tiče domaće startap zajednice, definitivno postoji značajan pomak – kako u smislu broja i uspeha startap firmi, tako i u smislu razvoja samog ekosistema, ali je nivo investicija koje su uzeli domaći startapi u odnosu na uporediva regionalna tržišta praktično desetostruko manji. Jedan od razloga, navodi on, jeste i poslovno okruženje koje nije posebno podsticajno za početnike u poslovanju, i tu je prilika za program Univerzum da pomogne.

Za ovaj startap akcelerator izdvojen je fond od 25.000€

Selekcija odabranih timova održaće se 24. novembra, nakon čega će učesnici ući u prvu fazu programa tj. Bootcamp, u sklopu kog će, između ostalog, naučiti kako da postave poslovnu strategiju, izvrše finansijsko planiranje svog projekta, postave prodajnu i marketing strategiju, napišu Pitch i predstave proizvod.

Nakon toga timovi ulaze u sledeće faze projekta, a Arsen Lončar (Global Development Manager, Mozzart), jedan od mentora, ističe da je cilj da od novih generacija preduzetnika naprave što više budućih lidera u raznim oblastima poslovanja:

Iako postoji određen broj mladih ljudi sposobnih da sami izgrade nove stvari, čini mi se da neopravdano veliki broj njih završi “zarobljeno”, pri čemu se ne iskoristi njihov pun potencijal. Ovaj projekat bi trebalo da bude vetar u leđa mladim ljudima da shvate sve prednosti i izazove, te da se odvaže na dalje korake u pravcu podizanja sopstvenih kompanija koje će jednog dana, baš kao i Mozzart, biti prepoznate i uspešne.

On dodaje i da će izabrani polaznici kroz njegovo predavanje i mentorstvo moći da nauče i zašto je bitno izvršiti analizu atraktivnosti budućeg proizvoda pre samog ulaska u implementaciju, te koliko preskakanje ovog koraka može biti štetno ukoliko se ispostavi da nisu sagledani svi aspekti, kao što su pregled investicionog okvira, analiza tržišta i konkurencije, pregled rizika i SWOT analiza.

Pored Arsenovog predavanja, učesnici će imati prilike da čuju veliki broj eksperata iz najrazličitijih oblasti, prisustvuju brojnim radionicama i događajima i povežu se sa drugim osnivačima kompanija i timovima, stručnjacima i mentorima, kao i potencijalnim investitorima.

Osim toga, timovi sa najboljim startap idejama imaće priliku da besplatno koriste Coworking prostor u centru Beograda, ali i da dobiju investiciju, jer su organizatori za ovaj startap akcelerator izdvojili fond od 25.000 evra. Oni će takođe dobiti šansu i za veću investiciju jer će imati priliku za Pitch sa investitorima na kraju programa.

Za kraj, Lončar je svim zainteresovanim studentima poručio da nikada nije bolje vreme da se odvaže i upuste se u razvoj startapa, nego sada, dok su još na fakultetu.

Uz stečena znanja na fakultetu i rad na ličnom usavršavanju kroz razvoj startapa, nikako ne mogu da pogreše. U najgorem mogućem scenariju stečena znanja i iskustva će im doneti bolju poslovnu ponudu prilikom eventualnog zaposlenja u bilo kojoj kompaniji, bilo gde i u bilo kom trenutku, zaključuje on i poziva sve da svoju prijavu pošalju do 17. novembra.


Želiš da postaviš temelje koji će omogućiti i podržati rast tvog startapa, a ne znaš odakle da kreneš? Prijavi se za besplatni program Univerzum koji organizuju Univerzitet u Beogradu i kompanija Mozzart!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Srpsko-švajcarski Strong Network podigao €5,1 investicije – širi se na Evropu i SAD

Strong Network, srpsko-švajcarski startap dobio je investiciju vrednu 5,1 miliona evra kako bi ubrzao svoje širenje na teritorije Evrope i SAD-a. Rundu investiranja predvodio je OpenOcean zajedno sa Wingman Ventures fondom.

Startapi i poslovanje

Decentralizovane autonomne organizacije (DAO) – izazovi i perspektive

Džon Lenon je u pesmi 'Power to the people' sumirao koncept slobode i omogućavanja građanima da odlučuju o političkim i društvenim prilikama. Ove ideje stare su koliko i prve teorije o uređenju društva.

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.