Kobe Bryant lansira 'Venture Capital' fond vredan $100 miliona

Sa parketa u fotelju: Kobe Bryant lansira ‘Venture Capital’ fond vredan $100 miliona

NBA sezona 2015/2016. bila je poslednja za velikog asa i legendu LA Lakersa. Svež u 'penziji', Kobe Bryant najavio je lansiranje investicionog fonda vrednog 100 miliona dolara čiji će se rad fokusirati na inovativne kompanije iz domena tehnologije, medija i podataka (data). Trend NBA igrača koji se okreću velikom biznisu postaje sve očigledniji.

vckobe
Može li Kobeov fond ‘zakucati’ sledeći veliki tehnološki fenomen?

“That money don’t last forever”, reči su koje konstantno ponavlja Dwayne Rock Johnson u novoj hit seriji Ballers. The Rock tumači ulogu bivšeg igrača američkog fudbala koji se danas nalazi u ulozi finansijskog menadžera sa jednim ciljem – postarati se da buduće zvezde ne potroše sav novac od sponzorstava na luksus i prolazne stvari, već da ga pametno ulože u inovativne kompanije.

Iako je ovde reč samo o TV seriji, stvarnost se ne razlikuje previše. Sve je veći broj sportista koji se okreću investiranju u tehnološke kompanije i druge biznise. Mogli bismo reći da je među prvima krenuo legendarni Magic Johnson koji je nakon NBA karijere ušao svim srcem u biznis, a koji se samo ove godine priključio građevinskom fondu “teškom” jednu milijardu dolara. Shaquille O’Neal, Carmelo Anthony i Steph Curry takođe se nalaze na spisku onih sportista koji su se poslednjih godina obreli i u ulozi investitora. Spisak je dug i ne prestaje kod sportista koji “jure za loptom”.

‘All Star’ investicije na pomolu?

Poslednji koji se “upisao” jeste uprav Kobe Bryant, najavivši fond vredan 100 miliona dolara u saradnji sa investitorom Jeffom Stibelom u izjavi za Wall Street Journal. Zadatak fonda biće investiranje u kompanije iz domena tehnologije, medija i podataka u narednih nekoliko godina, pri čemu Bryant i Stibel čine jedine investitore u ovom trenutku i nisu u potrazi za spoljnim partnerima, navodi se u izveštaju.

tc1
Investitorskoj fotelji odavno se pridružio i Carmelo Anthony koji je rad Melo7 Tech Partners fonda predstavio prošle godine na TechCrunch Disruptu (Izvor: YouTube)

Ima li “crna mamba” pak dovoljno iskustva da prepozna one projekte koji mogu biti perspektivni, kao i timove koji stoje iza njih? Sam Kobe kaže:

To je onaj unutrašnji osećaj koji nam kaže da će osoba za drugom stranom stola uraditi sve što je potrebno da bi njena ili njegova ideja zaista zaživela. Ta upornost, bez obzira na prepreke, to je ono što preduzetnke čini velikim.

Da novi fond nije samo poznato ime koje otvara vrata, rekao je i sam Stibel koji kaže da nove investicije neće videti u fokusu svog poslovanja poznato ime sportiste, ime koje bi mogli da iskoriste kao neku vrstu sponzorstva – endorsmenta. “Pravi i jedini cilj jeste da novi fond pruži dodatnu vrednost kompanijama u koje planiramo da investiramo, kako bi brže i lakše lansirali svoje proizvode i usluge i dostavili ih do krajnih korisnika”, zaključio je on. Bryantov Venture Capital fond ujedno je i najveći fond tog tipa iza kojeg stoji jedan profesionalni sportista, a po svemu sudeći – rivalstvo sa terena u narednim godinama videćemo u sobi za sastanke.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Društvene mreže

Twitter punoletstvo: Da li je Mask stavio X na instituciju uticajnih tviteraša?

Na godišnjicu prvog tvita, razmatramo da li će Maskovi eksperimenti zaista napraviti revoluciju, ili je u pitanju 'mnogo vike ni oko čega'?

Tehnologija

Institut za veštačku inteligenciju Srbije proslavio treći rođendan — šta je sve postignuto do sada?

Institut za veštačku inteligenciju Srbije ostvario je značajan napredak u razvoju i primeni veštačke inteligencije, postavljajući temelje za buduće inovacije koje će imati dalekosežan uticaj na društvo.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.