Kobe Bryant lansira 'Venture Capital' fond vredan $100 miliona

Sa parketa u fotelju: Kobe Bryant lansira ‘Venture Capital’ fond vredan $100 miliona

NBA sezona 2015/2016. bila je poslednja za velikog asa i legendu LA Lakersa. Svež u 'penziji', Kobe Bryant najavio je lansiranje investicionog fonda vrednog 100 miliona dolara čiji će se rad fokusirati na inovativne kompanije iz domena tehnologije, medija i podataka (data). Trend NBA igrača koji se okreću velikom biznisu postaje sve očigledniji.

vckobe
Može li Kobeov fond ‘zakucati’ sledeći veliki tehnološki fenomen?

„That money don’t last forever“, reči su koje konstantno ponavlja Dwayne Rock Johnson u novoj hit seriji Ballers. The Rock tumači ulogu bivšeg igrača američkog fudbala koji se danas nalazi u ulozi finansijskog menadžera sa jednim ciljem – postarati se da buduće zvezde ne potroše sav novac od sponzorstava na luksus i prolazne stvari, već da ga pametno ulože u inovativne kompanije.

Iako je ovde reč samo o TV seriji, stvarnost se ne razlikuje previše. Sve je veći broj sportista koji se okreću investiranju u tehnološke kompanije i druge biznise. Mogli bismo reći da je među prvima krenuo legendarni Magic Johnson koji je nakon NBA karijere ušao svim srcem u biznis, a koji se samo ove godine priključio građevinskom fondu „teškom“ jednu milijardu dolara. Shaquille O’Neal, Carmelo Anthony i Steph Curry takođe se nalaze na spisku onih sportista koji su se poslednjih godina obreli i u ulozi investitora. Spisak je dug i ne prestaje kod sportista koji „jure za loptom“.

‘All Star’ investicije na pomolu?

Poslednji koji se „upisao“ jeste uprav Kobe Bryant, najavivši fond vredan 100 miliona dolara u saradnji sa investitorom Jeffom Stibelom u izjavi za Wall Street Journal. Zadatak fonda biće investiranje u kompanije iz domena tehnologije, medija i podataka u narednih nekoliko godina, pri čemu Bryant i Stibel čine jedine investitore u ovom trenutku i nisu u potrazi za spoljnim partnerima, navodi se u izveštaju.

tc1
Investitorskoj fotelji odavno se pridružio i Carmelo Anthony koji je rad Melo7 Tech Partners fonda predstavio prošle godine na TechCrunch Disruptu (Izvor: YouTube)

Ima li „crna mamba“ pak dovoljno iskustva da prepozna one projekte koji mogu biti perspektivni, kao i timove koji stoje iza njih? Sam Kobe kaže:

To je onaj unutrašnji osećaj koji nam kaže da će osoba za drugom stranom stola uraditi sve što je potrebno da bi njena ili njegova ideja zaista zaživela. Ta upornost, bez obzira na prepreke, to je ono što preduzetnke čini velikim.

Da novi fond nije samo poznato ime koje otvara vrata, rekao je i sam Stibel koji kaže da nove investicije neće videti u fokusu svog poslovanja poznato ime sportiste, ime koje bi mogli da iskoriste kao neku vrstu sponzorstva – endorsmenta. “Pravi i jedini cilj jeste da novi fond pruži dodatnu vrednost kompanijama u koje planiramo da investiramo, kako bi brže i lakše lansirali svoje proizvode i usluge i dostavili ih do krajnih korisnika”, zaključio je on. Bryantov Venture Capital fond ujedno je i najveći fond tog tipa iza kojeg stoji jedan profesionalni sportista, a po svemu sudeći – rivalstvo sa terena u narednim godinama videćemo u sobi za sastanke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.