Kobe Bryant lansira 'Venture Capital' fond vredan $100 miliona

Sa parketa u fotelju: Kobe Bryant lansira ‘Venture Capital’ fond vredan $100 miliona

NBA sezona 2015/2016. bila je poslednja za velikog asa i legendu LA Lakersa. Svež u 'penziji', Kobe Bryant najavio je lansiranje investicionog fonda vrednog 100 miliona dolara čiji će se rad fokusirati na inovativne kompanije iz domena tehnologije, medija i podataka (data). Trend NBA igrača koji se okreću velikom biznisu postaje sve očigledniji.

vckobe
Može li Kobeov fond ‘zakucati’ sledeći veliki tehnološki fenomen?

„That money don’t last forever“, reči su koje konstantno ponavlja Dwayne Rock Johnson u novoj hit seriji Ballers. The Rock tumači ulogu bivšeg igrača američkog fudbala koji se danas nalazi u ulozi finansijskog menadžera sa jednim ciljem – postarati se da buduće zvezde ne potroše sav novac od sponzorstava na luksus i prolazne stvari, već da ga pametno ulože u inovativne kompanije.

Iako je ovde reč samo o TV seriji, stvarnost se ne razlikuje previše. Sve je veći broj sportista koji se okreću investiranju u tehnološke kompanije i druge biznise. Mogli bismo reći da je među prvima krenuo legendarni Magic Johnson koji je nakon NBA karijere ušao svim srcem u biznis, a koji se samo ove godine priključio građevinskom fondu „teškom“ jednu milijardu dolara. Shaquille O’Neal, Carmelo Anthony i Steph Curry takođe se nalaze na spisku onih sportista koji su se poslednjih godina obreli i u ulozi investitora. Spisak je dug i ne prestaje kod sportista koji „jure za loptom“.

‘All Star’ investicije na pomolu?

Poslednji koji se „upisao“ jeste uprav Kobe Bryant, najavivši fond vredan 100 miliona dolara u saradnji sa investitorom Jeffom Stibelom u izjavi za Wall Street Journal. Zadatak fonda biće investiranje u kompanije iz domena tehnologije, medija i podataka u narednih nekoliko godina, pri čemu Bryant i Stibel čine jedine investitore u ovom trenutku i nisu u potrazi za spoljnim partnerima, navodi se u izveštaju.

tc1
Investitorskoj fotelji odavno se pridružio i Carmelo Anthony koji je rad Melo7 Tech Partners fonda predstavio prošle godine na TechCrunch Disruptu (Izvor: YouTube)

Ima li „crna mamba“ pak dovoljno iskustva da prepozna one projekte koji mogu biti perspektivni, kao i timove koji stoje iza njih? Sam Kobe kaže:

To je onaj unutrašnji osećaj koji nam kaže da će osoba za drugom stranom stola uraditi sve što je potrebno da bi njena ili njegova ideja zaista zaživela. Ta upornost, bez obzira na prepreke, to je ono što preduzetnke čini velikim.

Da novi fond nije samo poznato ime koje otvara vrata, rekao je i sam Stibel koji kaže da nove investicije neće videti u fokusu svog poslovanja poznato ime sportiste, ime koje bi mogli da iskoriste kao neku vrstu sponzorstva – endorsmenta. “Pravi i jedini cilj jeste da novi fond pruži dodatnu vrednost kompanijama u koje planiramo da investiramo, kako bi brže i lakše lansirali svoje proizvode i usluge i dostavili ih do krajnih korisnika”, zaključio je on. Bryantov Venture Capital fond ujedno je i najveći fond tog tipa iza kojeg stoji jedan profesionalni sportista, a po svemu sudeći – rivalstvo sa terena u narednim godinama videćemo u sobi za sastanke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Propustili ste

Tehnologija

Top 10 ‘Black Friday’ gedžeta koje već sada možete da kupite – prema izboru Netokracije

Sada već tradicionalno donosimo vam spisak nama najinteresantnijih gedžeta iz tehnološkog sveta koje možete nabaviti po sniženim cenama za Black Friday.

Gaming

Facebookov ‘cloud gaming’ ponudiće oglašivačima nove mogućnosti za reklamu

'Cloud' gejming je termin koji je u ovoj dinamičnoj godini isplivao na površinu i zainteresovao mnoge. Iako mu je potrebno još vremena da pokaže svoj pun potencijal, velike kompanije polažu ogromnu nadu u ovu oblast. Nakon kompanija Google i Apple, svoj 'cloud' gejming servis predstavio je i Facebook.

Društvene mreže

1.000.000 pregleda kasnije i domaći Extreme Intimo srušio je Instagram svojim humanim gestom

Ovih dana niste mogli da ne primetite video koji je šerovan širom Instagrama: kampanju #stvarnoželim brenda Extreme Intimo koji je za svako deljenje videa poklanjao novčana sredstva za porodilišta širom Srbije. Više o tome razgovaramo sa predstavnicima ove kompanije.

Internet marketing

TikTok kampanja ‘Teži Ravnoteži’ za 10 dana ima više od 700.000 pregleda – i interesuje tinejdžere širom Balkana

U okviru nacionalne kampanje 'Teži ravnoteži' pokrenut je i TikTok kanal sa ciljem edukacije đaka i studenata na temu zdravih životnih stilova. U nastavku teksta organizatori nam detaljnije otkrivaju o čemu je reč.

Office Talks Podcast

Država ćuti na zahteve frilensera (gost Miran Pogačar)

23. epizodu Office Talks podkasta obeležila je aktuelna tema oporezivanja frilensera. Naš gost bio je Miran Pogačar, predsednik novoosnovanog Udruženja radnika na Internetu.

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.