Kobe Bryant lansira 'Venture Capital' fond vredan $100 miliona

Sa parketa u fotelju: Kobe Bryant lansira ‘Venture Capital’ fond vredan $100 miliona

NBA sezona 2015/2016. bila je poslednja za velikog asa i legendu LA Lakersa. Svež u 'penziji', Kobe Bryant najavio je lansiranje investicionog fonda vrednog 100 miliona dolara čiji će se rad fokusirati na inovativne kompanije iz domena tehnologije, medija i podataka (data). Trend NBA igrača koji se okreću velikom biznisu postaje sve očigledniji.

vckobe
Može li Kobeov fond ‘zakucati’ sledeći veliki tehnološki fenomen?

“That money don’t last forever”, reči su koje konstantno ponavlja Dwayne Rock Johnson u novoj hit seriji Ballers. The Rock tumači ulogu bivšeg igrača američkog fudbala koji se danas nalazi u ulozi finansijskog menadžera sa jednim ciljem – postarati se da buduće zvezde ne potroše sav novac od sponzorstava na luksus i prolazne stvari, već da ga pametno ulože u inovativne kompanije.

Iako je ovde reč samo o TV seriji, stvarnost se ne razlikuje previše. Sve je veći broj sportista koji se okreću investiranju u tehnološke kompanije i druge biznise. Mogli bismo reći da je među prvima krenuo legendarni Magic Johnson koji je nakon NBA karijere ušao svim srcem u biznis, a koji se samo ove godine priključio građevinskom fondu “teškom” jednu milijardu dolara. Shaquille O’Neal, Carmelo Anthony i Steph Curry takođe se nalaze na spisku onih sportista koji su se poslednjih godina obreli i u ulozi investitora. Spisak je dug i ne prestaje kod sportista koji “jure za loptom”.

‘All Star’ investicije na pomolu?

Poslednji koji se “upisao” jeste uprav Kobe Bryant, najavivši fond vredan 100 miliona dolara u saradnji sa investitorom Jeffom Stibelom u izjavi za Wall Street Journal. Zadatak fonda biće investiranje u kompanije iz domena tehnologije, medija i podataka u narednih nekoliko godina, pri čemu Bryant i Stibel čine jedine investitore u ovom trenutku i nisu u potrazi za spoljnim partnerima, navodi se u izveštaju.

tc1
Investitorskoj fotelji odavno se pridružio i Carmelo Anthony koji je rad Melo7 Tech Partners fonda predstavio prošle godine na TechCrunch Disruptu (Izvor: YouTube)

Ima li “crna mamba” pak dovoljno iskustva da prepozna one projekte koji mogu biti perspektivni, kao i timove koji stoje iza njih? Sam Kobe kaže:

To je onaj unutrašnji osećaj koji nam kaže da će osoba za drugom stranom stola uraditi sve što je potrebno da bi njena ili njegova ideja zaista zaživela. Ta upornost, bez obzira na prepreke, to je ono što preduzetnke čini velikim.

Da novi fond nije samo poznato ime koje otvara vrata, rekao je i sam Stibel koji kaže da nove investicije neće videti u fokusu svog poslovanja poznato ime sportiste, ime koje bi mogli da iskoriste kao neku vrstu sponzorstva – endorsmenta. “Pravi i jedini cilj jeste da novi fond pruži dodatnu vrednost kompanijama u koje planiramo da investiramo, kako bi brže i lakše lansirali svoje proizvode i usluge i dostavili ih do krajnih korisnika”, zaključio je on. Bryantov Venture Capital fond ujedno je i najveći fond tog tipa iza kojeg stoji jedan profesionalni sportista, a po svemu sudeći – rivalstvo sa terena u narednim godinama videćemo u sobi za sastanke.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

IT otkazi u Srbiji (gost Marko Vučetić)

Ove i prošle nedelje saznali smo da su pojedine IT kompanije u Srbiji krenule da smanjuju svoje timove - tehničke i netehničke pozicije.

Intervju

50 miliona pošiljaka obradio je srpski Mily Technologies – startap koji nastoji da unapredi logistiku širom sveta

Industrija logistike i dostave proizvoda i te kako ima potencijal za veći rast i razvoj zahvaljujući modernim tech rešenjima. Jedno od takvih rešenja razvija i srpski startap Mily Technologies sa čijim smo osnivačima imali priliku da razgovaramo, a koji su se vratili iz Danske i Nemačke u Srbiju da pokrenu svoj biznis.

Karijere

Studenti ETF-a najavljuju protest: Školarina za Softversko inženjerstvo povećana na 280.000 RSD

Nezadovoljni cenama školarine na nekim od najtraženijih i najskupljih smerova, studenti ETF-a pridružuju se kolegama sa arhitekture u blokadi zgrade tehničkih fakulteta.

Propustili ste

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.

Tehnologija

Posetili smo Bugatti Rimac: Zavirite kako nastaje najbrži serijski električni auto na svetu

Redakcija Netokracije imala je ove nedelje posebnu priliku da poseti fabriku kompanije Rimac Automobili u Zagrebu. U tekstu koji sledi prenosimo vam naše utiske i informacije o kompaniji koja postavlja neke nove standarde u svetu automobilizma i tehnologije.