Čiji je zadatak edukacija mladih IT stručnjaka?

Čiji je zadatak edukacija mladih IT stručnjaka?

Nakon otvaranja konferencije i inspirativnog predavanja izraelskog ambasadora, usledila je i prva panel diskusija na temu ‘kalifornikacije’ regiona, te šta sve telekomunukacione kompanije mogu učiniti kada je reč o razvoju IT sektora. Moderator panela, Radmilo Marković, ugostio je stručne sagovornike koji su došli iz sva tri srpska operatera - Telekoma Srbije, Telenora i Vipa.

nova-energija-2
Foto: @G3N1J4L4C

Radmilo je najpre sve prisutne upoznao sa svojim sagovornicima: Natašom Kažić (Vip mobile), Milanom Simićem (izvršni direktor za ICT podršku, Telekom Srbija) i Ivanom Stojanovićem (direktor marketinga za poslovne korisnike, Telenor). Postavivši pitanje o ulozi obrazovanja, te koliko se zapravo država trudi da obezbedi neki bolji poredak u digitalnom sektoru, on je otvorio ovu diskusiju.

Reč je prvo dobila Nataša, podsetivši na veoma bitan faktor obrazovanja, kao i da Srbija ima kvalitetne kadrove u IT industriji u koje treba ulagati i na taj način otvoriti šansu ka daljem usavršavanju. Takođe, ona je pomenula da i Vip ulaže i aktivno učestvuje u promociji i organizaciji edukativnih događaja, ali da glavnu reč ima država koja treba još više da podstiče obrazovni sistem.

Komunikacija sa mladim ljudima ključna

Diskusiju o razvoju IT sektora i “ekonomiji znanja” nastavio je Ivan koji je upoznao prisutne sa veoma korisnim radionicama koje organizuje Telenor u saradnji sa AISEC-om, te istakao da je jedan od presudnih elemenata za razvoj IT industrije i interakcija i komunikacija sa mladim ljudima. Uz adekvatne programe, oni mogu da rašire svoj talenat i iskoriste znanje na najbolji mogući način.

Koliko je ipak naša zemlja daleko od “kalifornikacije” i Silicijumske doline, moglo se zaključiti tokom izlaganja Milana Simića koji je dao neke osnovne primere pravilnog korišćenja digitalnih telekomunikacionih servisa, putem kojih se rađa pravovremena komunikacija kao veoma moćno oružje kada je reč o brzini informacija. Simić je naveo konkretan primer zemljotresa u Kaliforniji, gde su sprečene veće razmere razaranja, zahvaljujući korišćenju savremenih kanala komunikacije.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Kako bi se našla na putu usavršavanja digitalne zajednice, u okviru koje se javlja sve popularnije mobilno plaćanje ali i drugi servisi, Srbija mora da reguliše pojedine zakone, istakla je Nataša. Sa druge strane, Ivan je rekao da postoji set zakona koji još čekaju promenu, ali da su ostali koji se tiču IT sektora zapravo dobri, te je tom prilikom dodao:

Kada je reč o zakonima, stvari se dobro razvijaju. Država bi još više trebala da uključi zajednicu, jer kroz sinergiju društva i države, mnogi servisi bi se brže razvijali i bili bi dostuni širem broju korisnika. Sa druge strane, država bi trebalo više da koristi snagu operatera.

Startapi, imate podršku mobilnih operatera

Da nije sve baš tako loše, Nataša je izjavila, dodavši da Srbija već ima pojedine digitalizovane sisteme u administraciji, te da je čak i korak ispred nekih država u regionu. Ona je navela da naša zemlja zapravo malo proizvodi, te da treba biti konkurentniji na samom tržištu bilo da je reč o IT industriji ili nekoj drugoj.

Za kraj, svi učesnici panela su se složili da rešenje za unapređenje IT sektora leži u jednostavnom pristupu rešavanja problema i adekvatnoj edukaciji, ali i da su mobilni operateri spremni da pruže podršku startapima i ostalim tehnološkim inovatorima kroz razne radionice i usavršavanja. Ipak, sve to bi bilo mnogo jednostavnije uz znatno veću podršku države.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Sponzorisano

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.