Čiji je zadatak edukacija mladih IT stručnjaka?

Čiji je zadatak edukacija mladih IT stručnjaka?

Nakon otvaranja konferencije i inspirativnog predavanja izraelskog ambasadora, usledila je i prva panel diskusija na temu ‘kalifornikacije’ regiona, te šta sve telekomunukacione kompanije mogu učiniti kada je reč o razvoju IT sektora. Moderator panela, Radmilo Marković, ugostio je stručne sagovornike koji su došli iz sva tri srpska operatera - Telekoma Srbije, Telenora i Vipa.

nova-energija-2
Foto: @G3N1J4L4C

Radmilo je najpre sve prisutne upoznao sa svojim sagovornicima: Natašom Kažić (Vip mobile), Milanom Simićem (izvršni direktor za ICT podršku, Telekom Srbija) i Ivanom Stojanovićem (direktor marketinga za poslovne korisnike, Telenor). Postavivši pitanje o ulozi obrazovanja, te koliko se zapravo država trudi da obezbedi neki bolji poredak u digitalnom sektoru, on je otvorio ovu diskusiju.

Reč je prvo dobila Nataša, podsetivši na veoma bitan faktor obrazovanja, kao i da Srbija ima kvalitetne kadrove u IT industriji u koje treba ulagati i na taj način otvoriti šansu ka daljem usavršavanju. Takođe, ona je pomenula da i Vip ulaže i aktivno učestvuje u promociji i organizaciji edukativnih događaja, ali da glavnu reč ima država koja treba još više da podstiče obrazovni sistem.

Komunikacija sa mladim ljudima ključna

Diskusiju o razvoju IT sektora i „ekonomiji znanja“ nastavio je Ivan koji je upoznao prisutne sa veoma korisnim radionicama koje organizuje Telenor u saradnji sa AISEC-om, te istakao da je jedan od presudnih elemenata za razvoj IT industrije i interakcija i komunikacija sa mladim ljudima. Uz adekvatne programe, oni mogu da rašire svoj talenat i iskoriste znanje na najbolji mogući način.

Koliko je ipak naša zemlja daleko od „kalifornikacije“ i Silicijumske doline, moglo se zaključiti tokom izlaganja Milana Simića koji je dao neke osnovne primere pravilnog korišćenja digitalnih telekomunikacionih servisa, putem kojih se rađa pravovremena komunikacija kao veoma moćno oružje kada je reč o brzini informacija. Simić je naveo konkretan primer zemljotresa u Kaliforniji, gde su sprečene veće razmere razaranja, zahvaljujući korišćenju savremenih kanala komunikacije.

Kako bi se našla na putu usavršavanja digitalne zajednice, u okviru koje se javlja sve popularnije mobilno plaćanje ali i drugi servisi, Srbija mora da reguliše pojedine zakone, istakla je Nataša. Sa druge strane, Ivan je rekao da postoji set zakona koji još čekaju promenu, ali da su ostali koji se tiču IT sektora zapravo dobri, te je tom prilikom dodao:

Kada je reč o zakonima, stvari se dobro razvijaju. Država bi još više trebala da uključi zajednicu, jer kroz sinergiju društva i države, mnogi servisi bi se brže razvijali i bili bi dostuni širem broju korisnika. Sa druge strane, država bi trebalo više da koristi snagu operatera.

Startapi, imate podršku mobilnih operatera

Da nije sve baš tako loše, Nataša je izjavila, dodavši da Srbija već ima pojedine digitalizovane sisteme u administraciji, te da je čak i korak ispred nekih država u regionu. Ona je navela da naša zemlja zapravo malo proizvodi, te da treba biti konkurentniji na samom tržištu bilo da je reč o IT industriji ili nekoj drugoj.

Za kraj, svi učesnici panela su se složili da rešenje za unapređenje IT sektora leži u jednostavnom pristupu rešavanja problema i adekvatnoj edukaciji, ali i da su mobilni operateri spremni da pruže podršku startapima i ostalim tehnološkim inovatorima kroz razne radionice i usavršavanja. Ipak, sve to bi bilo mnogo jednostavnije uz znatno veću podršku države.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Vlada najavila kraj angažovanju paušalaca na puno radno vreme – kompanijama koje ih zaposle slede olakšice od 70%

Angažovanje preduzetnika za poslove koji bi suštinski trebalo da spadaju u domen klasičnog radnog odnosa predmet je upravo predstavljenih izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Izmene stupaju na snagu 1. januara 2020. godine.

Kultura 2.0

Za 600 dinara mesečno UčiSlobodno.com pomoći će vašem osnovcu da savlada matematiku i fiziku

'E-learning' za osnovce u Srbiji ne postoji? Onda niste čuli za platformu Uči Slobodno.

Internet marketing

Za srpske agencije jedan SoMo Borac – McCann osvojio nagradu u kategoriji Digitalni Mix

Dobitnici nagrade SoMo Borac za najbolje marketinške kampanje proglašeni su tokom drugog dana Weekend Media Festivala. Predstavnici iz Srbije pobedili su samo u kategoriji Digital Mix, gde su pobedu odneli Drive i McCann Beograd, dok su finalisti u drugim kategorijama bili i Communis i Fullhouse Ogilvy.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nike, IBM i McDonald’s koriste srpski Vacation Tracker kako bi pratili godišnje odmore svojih zaposlenih

Praćenje godišnjih odmora, bolovanja i slobodnih dana u kompanijama sa velikim brojem zaposlenih često ume da bude komplikovan i zamoran proces. Rešenje ovog izazova u vidu digitalnog servisa Vacation Tracker ponudio je razvojni tim kompanije Cloud Horizon u Srbiji.

Kultura 2.0

Za 600 dinara mesečno UčiSlobodno.com pomoći će vašem osnovcu da savlada matematiku i fiziku

'E-learning' za osnovce u Srbiji ne postoji? Onda niste čuli za platformu Uči Slobodno.

Gaming

Kako je tim beogradskog Ubisofta razvijao ‘Ghost Recon Breakpoint’ – za milione ljudi širom sveta

'Ghost Recon Breakpoint' je nova igra kompanije Ubisoft koja je u globalnoj 'gaming' zajednici već prikupila veliki broj pozitivnih reakcija igrača širom planete. U razgovoru sa jednim od članova tima koji je radio na razvoju ove igre otkrivamo kako je proces tekao 'iza kulisa'.

Startapi i poslovanje

Osnovano udruženje ‘Novi Taksi’ čiju će aplikaciju napraviti kompanija CarGo – nazire li se rešenje spora?

Kompanija CarGo Technologies i predsednik novoformiranog udruženja 'Novi taksi' potpisali su danas memorandum kojim se ova tehnološka kompanija obavezala da će napraviti aplikaciju za novu taksi firmu u Srbiji.

Tehnologija

Kosta Andrić: Vreme novih poslovnih modela za domaće kompanije nije nešto što se čeka – već je tu

Koji su to alternativni biznis modeli koji će kompanije koje posluju na domaćem tržištu učiniti relevantnim u budućnosti? Da li su one uopšte spremne na taj korak? Odgovore nam daje Kosta Andrić, Managing Partner organizacije ICT Hub, koja i ove godine 22. oktobra organizuje Corporate Innovation Conference.

E-commerce

Aplikacija 60seconds omogućava vam da kupujete u omiljenim prodavnicama – po cenama koje sami odredite

Ako bismo vam rekli da određeni proizvod možete kupiti 'online' po ceni koju sami dogovorite sa brendom mislili biste da vas lažemo, zar ne? Ipak, aplikacija 60seconds nudi upravo tu mogućnost, a o čemu se zapravo radi i kako ona funkcioniše, razgovarali smo sa suosnivačem ovog servisa.