Čiji je zadatak edukacija mladih IT stručnjaka?

Čiji je zadatak edukacija mladih IT stručnjaka?

Nakon otvaranja konferencije i inspirativnog predavanja izraelskog ambasadora, usledila je i prva panel diskusija na temu ‘kalifornikacije’ regiona, te šta sve telekomunukacione kompanije mogu učiniti kada je reč o razvoju IT sektora. Moderator panela, Radmilo Marković, ugostio je stručne sagovornike koji su došli iz sva tri srpska operatera - Telekoma Srbije, Telenora i Vipa.

nova-energija-2
Foto: @G3N1J4L4C

Radmilo je najpre sve prisutne upoznao sa svojim sagovornicima: Natašom Kažić (Vip mobile), Milanom Simićem (izvršni direktor za ICT podršku, Telekom Srbija) i Ivanom Stojanovićem (direktor marketinga za poslovne korisnike, Telenor). Postavivši pitanje o ulozi obrazovanja, te koliko se zapravo država trudi da obezbedi neki bolji poredak u digitalnom sektoru, on je otvorio ovu diskusiju.

Reč je prvo dobila Nataša, podsetivši na veoma bitan faktor obrazovanja, kao i da Srbija ima kvalitetne kadrove u IT industriji u koje treba ulagati i na taj način otvoriti šansu ka daljem usavršavanju. Takođe, ona je pomenula da i Vip ulaže i aktivno učestvuje u promociji i organizaciji edukativnih događaja, ali da glavnu reč ima država koja treba još više da podstiče obrazovni sistem.

Komunikacija sa mladim ljudima ključna

Diskusiju o razvoju IT sektora i “ekonomiji znanja” nastavio je Ivan koji je upoznao prisutne sa veoma korisnim radionicama koje organizuje Telenor u saradnji sa AISEC-om, te istakao da je jedan od presudnih elemenata za razvoj IT industrije i interakcija i komunikacija sa mladim ljudima. Uz adekvatne programe, oni mogu da rašire svoj talenat i iskoriste znanje na najbolji mogući način.

Koliko je ipak naša zemlja daleko od “kalifornikacije” i Silicijumske doline, moglo se zaključiti tokom izlaganja Milana Simića koji je dao neke osnovne primere pravilnog korišćenja digitalnih telekomunikacionih servisa, putem kojih se rađa pravovremena komunikacija kao veoma moćno oružje kada je reč o brzini informacija. Simić je naveo konkretan primer zemljotresa u Kaliforniji, gde su sprečene veće razmere razaranja, zahvaljujući korišćenju savremenih kanala komunikacije.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Kako bi se našla na putu usavršavanja digitalne zajednice, u okviru koje se javlja sve popularnije mobilno plaćanje ali i drugi servisi, Srbija mora da reguliše pojedine zakone, istakla je Nataša. Sa druge strane, Ivan je rekao da postoji set zakona koji još čekaju promenu, ali da su ostali koji se tiču IT sektora zapravo dobri, te je tom prilikom dodao:

Kada je reč o zakonima, stvari se dobro razvijaju. Država bi još više trebala da uključi zajednicu, jer kroz sinergiju društva i države, mnogi servisi bi se brže razvijali i bili bi dostuni širem broju korisnika. Sa druge strane, država bi trebalo više da koristi snagu operatera.

Startapi, imate podršku mobilnih operatera

Da nije sve baš tako loše, Nataša je izjavila, dodavši da Srbija već ima pojedine digitalizovane sisteme u administraciji, te da je čak i korak ispred nekih država u regionu. Ona je navela da naša zemlja zapravo malo proizvodi, te da treba biti konkurentniji na samom tržištu bilo da je reč o IT industriji ili nekoj drugoj.

Za kraj, svi učesnici panela su se složili da rešenje za unapređenje IT sektora leži u jednostavnom pristupu rešavanja problema i adekvatnoj edukaciji, ali i da su mobilni operateri spremni da pruže podršku startapima i ostalim tehnološkim inovatorima kroz razne radionice i usavršavanja. Ipak, sve to bi bilo mnogo jednostavnije uz znatno veću podršku države.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.