Čiji je zadatak edukacija mladih IT stručnjaka?

Čiji je zadatak edukacija mladih IT stručnjaka?

Nakon otvaranja konferencije i inspirativnog predavanja izraelskog ambasadora, usledila je i prva panel diskusija na temu ‘kalifornikacije’ regiona, te šta sve telekomunukacione kompanije mogu učiniti kada je reč o razvoju IT sektora. Moderator panela, Radmilo Marković, ugostio je stručne sagovornike koji su došli iz sva tri srpska operatera - Telekoma Srbije, Telenora i Vipa.

nova-energija-2
Foto: @G3N1J4L4C

Radmilo je najpre sve prisutne upoznao sa svojim sagovornicima: Natašom Kažić (Vip mobile), Milanom Simićem (izvršni direktor za ICT podršku, Telekom Srbija) i Ivanom Stojanovićem (direktor marketinga za poslovne korisnike, Telenor). Postavivši pitanje o ulozi obrazovanja, te koliko se zapravo država trudi da obezbedi neki bolji poredak u digitalnom sektoru, on je otvorio ovu diskusiju.

Reč je prvo dobila Nataša, podsetivši na veoma bitan faktor obrazovanja, kao i da Srbija ima kvalitetne kadrove u IT industriji u koje treba ulagati i na taj način otvoriti šansu ka daljem usavršavanju. Takođe, ona je pomenula da i Vip ulaže i aktivno učestvuje u promociji i organizaciji edukativnih događaja, ali da glavnu reč ima država koja treba još više da podstiče obrazovni sistem.

Komunikacija sa mladim ljudima ključna

Diskusiju o razvoju IT sektora i „ekonomiji znanja“ nastavio je Ivan koji je upoznao prisutne sa veoma korisnim radionicama koje organizuje Telenor u saradnji sa AISEC-om, te istakao da je jedan od presudnih elemenata za razvoj IT industrije i interakcija i komunikacija sa mladim ljudima. Uz adekvatne programe, oni mogu da rašire svoj talenat i iskoriste znanje na najbolji mogući način.

Koliko je ipak naša zemlja daleko od „kalifornikacije“ i Silicijumske doline, moglo se zaključiti tokom izlaganja Milana Simića koji je dao neke osnovne primere pravilnog korišćenja digitalnih telekomunikacionih servisa, putem kojih se rađa pravovremena komunikacija kao veoma moćno oružje kada je reč o brzini informacija. Simić je naveo konkretan primer zemljotresa u Kaliforniji, gde su sprečene veće razmere razaranja, zahvaljujući korišćenju savremenih kanala komunikacije.

Kako bi se našla na putu usavršavanja digitalne zajednice, u okviru koje se javlja sve popularnije mobilno plaćanje ali i drugi servisi, Srbija mora da reguliše pojedine zakone, istakla je Nataša. Sa druge strane, Ivan je rekao da postoji set zakona koji još čekaju promenu, ali da su ostali koji se tiču IT sektora zapravo dobri, te je tom prilikom dodao:

Kada je reč o zakonima, stvari se dobro razvijaju. Država bi još više trebala da uključi zajednicu, jer kroz sinergiju društva i države, mnogi servisi bi se brže razvijali i bili bi dostuni širem broju korisnika. Sa druge strane, država bi trebalo više da koristi snagu operatera.

Startapi, imate podršku mobilnih operatera

Da nije sve baš tako loše, Nataša je izjavila, dodavši da Srbija već ima pojedine digitalizovane sisteme u administraciji, te da je čak i korak ispred nekih država u regionu. Ona je navela da naša zemlja zapravo malo proizvodi, te da treba biti konkurentniji na samom tržištu bilo da je reč o IT industriji ili nekoj drugoj.

Za kraj, svi učesnici panela su se složili da rešenje za unapređenje IT sektora leži u jednostavnom pristupu rešavanja problema i adekvatnoj edukaciji, ali i da su mobilni operateri spremni da pruže podršku startapima i ostalim tehnološkim inovatorima kroz razne radionice i usavršavanja. Ipak, sve to bi bilo mnogo jednostavnije uz znatno veću podršku države.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Car:go testira električne trotinete: 999 dinara za poslovne korisnike, uskoro i za ostale članove Udruženja

Električni trotineti najpre će biti na raspolaganju samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Nakon toga sledi ekspanzija ove usluge.

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Ekskluzivno

Francuski Groupe Up kupio manjinski udeo u kompaniji FitPass – u startu ekspanzija na 5 novih tržišta

Domaća kompanija FitPass upravo je ekskluzivno za Netokraciju objavila prodaju udela u kapitalu ovoj francuskoj multinacionalnoj kompaniji i partnerstvo koje je tom prilikom sklopljeno.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.

Startapi i poslovanje

Život posle hakatona

Hakatoni se u domaćoj IT zajednici percipiraju kao prilika za mlade i talentovane timove da pokažu svoje tehničko i biznis znanje prilikom kreiranja novih proizvoda. Međutim, da li je život posle hakatona jednostavan ili pravi izazovi slede tek nakon što tim primi 'veliki ček'?

Digitalni mediji

Instagram dominira – sa njim i želja domaćih izdavača da se približe publici i Generaciji Z

Na koji način domaći mediji koriste Instagram i druge kanale kako bi informisali, zabavili i edukovali mlađu publiku?

Kultura 2.0

Jedan klik u Photoshopu i već smo spremni za Evropu!

Zašto je sve oko nas postalo jednolično, unificirano, predvidljivo i nimalo autentično?

E-commerce

Boban ranac osvojio je Srbiju zahvaljujući Oskaru koji je u e-commerce ušao – slučajno

Jedan Novosađanin, potraga za praktičnim rancem i slučajni susret sa Kickstarter kampanjom neke holandske firme bili su dovoljni da Srbija dobije Bobana.