U svetu 46.000.000 povezanih uređaja do 2021. godine

U svetu 46.000.000 povezanih uređaja do 2021. godine

Različiti pametni i povezani uređaji u okviru IoT pokreta, zabeležiće veliki rast od čak 200% do 2021. godine kada se očekuje da širom sveta imamo čak 46 miliona primeraka uređaja koji međusobno komuniciraju. Iz godine u godinu, rast je sve agresivniji i danas beleži čak 24%, dok je jedno od ključnih pitanja koje se postavlja i ono o bezbednosnim rizicima koje IoT nosi sa sobom.

iot_2021

Navedena predviđanja vezuju se za činjenicu da će vremenom uređaji potrebni za IoT poput senzora, različitih pokretača ili regulatora biti jeftiniji i pristupačniji korisnicima širom sveta. Istraživanje koje je sprovela kompanija Juniper Research, takođe ukazuje na činjenicu da će javni i industrijski servisi zabeležiti rast veći od 24% na godišnjem nivou u narednih pet godina.

Za sada, pomenute prognoze ne mogu sa sigurnošću da budu tačne, jer se u periodu od pet godina može dosta toga promeniti na tržištu povezanih uređaja. Sa druge strane, kako piše ReadWrite, istraživanje upozorava da će porast IoT uređaja značajno dovesti do novih izazova, a samo kao jedan od njih nameće se raspoređivanje i selekcija uređaja kako za provajdere, tako i za krajnje potrošače.

Štaviše, autor istraživanja, Stefani Sorel smatra da sistemi baza podataka još nisu projektovani kako bi prihvatili dolazak BigData 2.0 ere koji će doneti IoT. Takođe, studija jasno ukazuje na određene aspekte, čijim će se prekidanjem uticati na uspešnu integraciju IoT tehnologije. Samo neki od tih aspekta uključuju i inteligentne sisteme koji imaju mogućnost pokretanja na znatno manjim uređajima, poput rutera.

Problemi sa bezbednošću u porastu

S obzirom na to da je IoT tehnologija u velikoj meri prisutna kod većih kompanija ali i u pojedinim velikim i pametnim gradovima, goruće pitanje vezuje se za sigurnost. Ukoliko već govorimo o ovoj temi, bitno je napomenuti da je istraživanje takođe pokazalo kako je bezbednosni rizik od napada na sisteme sve veći, a hakeri, ukoliko uspeju u svojoj nameri, mogu napraviti materijalnu štetu na sistemu i doći do željenih podataka, kako privatnih tako i korporativnih.

Bez obzira što može napraviti velike probleme ukoliko je hakovana, IoT tehnologija predstavlja budućnost ka kojoj teži moderna civilizacija, što pokazuju i gore pomenute brojke, a sve učestalije korišćenje ove tehnologije samo će staviti veliki posao u ruke programera – kako bi se vremenom usavršavao sam sistem sa naprednim bezbednosnim softverima i mogućnostima.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Car:go testira električne trotinete: 999 dinara za poslovne korisnike, uskoro i za ostale članove Udruženja

Električni trotineti najpre će biti na raspolaganju samo kompanijskim Car:Go klijentima i test faza ovog projekta trajaće mesec dana. Nakon toga sledi ekspanzija ove usluge.

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Ekskluzivno

Francuski Groupe Up kupio manjinski udeo u kompaniji FitPass – u startu ekspanzija na 5 novih tržišta

Domaća kompanija FitPass upravo je ekskluzivno za Netokraciju objavila prodaju udela u kapitalu ovoj francuskoj multinacionalnoj kompaniji i partnerstvo koje je tom prilikom sklopljeno.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.

Startapi i poslovanje

Život posle hakatona

Hakatoni se u domaćoj IT zajednici percipiraju kao prilika za mlade i talentovane timove da pokažu svoje tehničko i biznis znanje prilikom kreiranja novih proizvoda. Međutim, da li je život posle hakatona jednostavan ili pravi izazovi slede tek nakon što tim primi 'veliki ček'?

Digitalni mediji

Instagram dominira – sa njim i želja domaćih izdavača da se približe publici i Generaciji Z

Na koji način domaći mediji koriste Instagram i druge kanale kako bi informisali, zabavili i edukovali mlađu publiku?

Kultura 2.0

Jedan klik u Photoshopu i već smo spremni za Evropu!

Zašto je sve oko nas postalo jednolično, unificirano, predvidljivo i nimalo autentično?

E-commerce

Boban ranac osvojio je Srbiju zahvaljujući Oskaru koji je u e-commerce ušao – slučajno

Jedan Novosađanin, potraga za praktičnim rancem i slučajni susret sa Kickstarter kampanjom neke holandske firme bili su dovoljni da Srbija dobije Bobana.