Otvoren javni poziv za dodelu inovacionih vaučera za mala i srednja preduzeća - Netokracija.rs

Otvoren javni poziv za dodelu inovacionih vaučera za mala i srednja preduzeća

Fond za inovacionu delatnost objavio je danas javni poziv za dodelu inovacionih vaučera, oblika finansijske podrške namenjenog malim i srednjim preduzećima da kroz saradnju sa naučnoistraživačkim sektorom, postanu konkurentniji na tržištu i podignu nivo inovativnosti.

Zainteresovana preduzeća (mikro, mala i srednja) moći će da konkurišu za inovacione vaučere vrednosti do 800.000 dinara za dobijanje usluga od javnih naučnoistraživačkih organizacija u cilju rešavanja nekih tehničkih/tehnoloških problem sa kojima sa susreću prilikom poslovanja. Tim vaučerom pokriva se do 80% ukupnih troškova usluge, dok su preduzeća u obavezi da sufinansiraju preostali iznos i plate porez na dodatu vrednost.

Ova usluga je jedna od usluga u okviru Programa transfera tehnologije Fonda za inovacionu delatnost, čija svrha je da podstakne povezivanje rezultata javnog istraživanja sa upotrebom u privatnom sektoru, čime se tržište dodatno unapređuje, kako kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On dalje navodi:

Bez jake veze nauke i privrede nema društvenog napretka i zato su potrebna kontinuirana ulaganja u programe podrške inovacijama. Za pilot fazu Programa inovacionih vaučera naše ministarstvo izdvojilo je 24 miliona dinara, na osnovu Sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke.

Danas inovacija, sutra konkurencija

Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, primećuje da je naučno istraživačka zajednica Srbije pokazala da je izvrsna, ali da bi sada trebalo da pokaže da je istovremeno značajna i za društvo u kojem egzistira, posebno za ekonomiju i njeno unapređenje:

Ideja je da se finansijski pomažu ona preduzeća koja žele da, u saradnji sa fakultetima i institutima, inoviraju nešto u svom poslovnom sistemu-proizvod, proces, organizacionu strukturu. Jer danas je inovacija, sutra konkurentno preduzeće, prekosutra vidljiv uticaj na rast srpske privrede.

Javni poziv za dodelu vaučara biće otvoren do 21. maja 2018. godine, odnosno sve dok opredeljena sredstava u iznosu od 24 miliona dinara ne budu utrošena, a vaučeri će se dodeljivati po redosledu pristiglih prijava, u roku od sedam dana od dana dostavljanja prijave od strane preduzeća.

Sredstva koja se ovom prilikom dodeljuju su deo projekta “Podrška istraživanju, inovacijama i transferu tehnologije” koji se finansira iz IPA sredstava EU za 2013 kojima upravlja Svetska banka, dok su sredstva za realizaciju obezbeđena iz budžeta Vlade Republike Srbije i dodeljuje ih Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja kroz “Projekat za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja”.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Novost

Google Street View automobili ponovo na putevima Srbije

Njihova misija je ažuriranje Google Street View fotografija srpskih gradova, arhitektonskih i prirodnih dobara na Google mapama.

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti.