Hyperloop Elona Muska postaje realnost?

‘Hyperloop’ Elona Muska postaje realnost?

Kako izgleda budućnost transporta? Sudeći po vlasniku kompanije Tesla i Space X, supersonična putovanja uskoro bi mogla da postanu realnost. Predstavivši projekat Hyperloop još 2013. godine, magazin Forbes otkriva postojanje kompanije ‘Hyperloop Technologies’ koja će biti zadužena za realizovanje ove napredne tehnologije, vođena nekim od najpoznatih svetskih imena tehnološkog preduzetništva.

hyperloop_musk

Hyperloop je jedan od najambicioznijih projekata u domenu saobraćajne infrastrukture i transporta. Reč je o mašini nalik na superbrze vozove koja se kreće u posebnom okruženju u kome vlada potpuni vakum, dok je za pogon zadužena turbina koja je u mogućnosti da razvije brzinu i do 1200 kilometara na čas.

Novoosnovanu kompaniju Hyperloop Technologies prvobitno je otkrio Forbes koji je ukazao na veliki broj poznatih imena tehnološkog preduzetništva koja stoje iza ovog projekta, a koja su bliska Elonu Musku. U pitanju su Shervin Pishevar (bivši savetnik pri Beloj kući), David Sacks (bivši CEO Yammer-a) i Brogan BamBrogan (bivši inženjer u kompaniji SpaceX). Tražite dream team koji je zapravo spreman da sprovede reči u dela – upravo ste ga pronašli.

$80 miliona investicije do kraja godine

Iako čitava stvar zvuči kao da je neko ukrao Musk-ovu ideju, trojica osnivača bliski su prijatelji sa direktorom Tesle koji je uključen u projekat od samog starta, a koji je uz podršku Pishevar-a i predstavio čitavu stvar na AllThingsD konferenciji 2013. godine.

Pomenuta kompanija je do sada podigla oko $8,5 milona kako bi Hyperloop postao realnost, a plan je da se do kraja godine prikupi još 80 miliona dolara investicije, pri čemu Shervin Pishevar obećava da će lično investirati $40 miliona. Forbes otkriva da je čak i predsednik Sjedinjenih Američkih Država obavešten o projektu, iako još uvek nema konkretne podrške iz Bele kuće.

Forbes otkriva kako zapravo Hyperloop funkcioniše
Forbes otkriva kako zapravo Hyperloop funkcioniše

Prvobitni plan za Hyperloop jeste podvodna trasa od Los Anđelesa do San Franciska koja će poslužiti kao prototip za testiranje koncepta, a koji bi ukoliko se dokaže mogao da krene sa prevozom komercijalne robe u vremenskom roku od samo 30 minuta. Da li ćemo ikada videti Hyperloop u realnosti, te može li ovaj sistem zaista zaživeti, saznaćemo onoga trenutka kada bude obavljena i prva probna vožnja.

Znajući kakav tim stoji iza projekta, to bi se moglo desiti ranije nego što mislimo.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.