Google još odlučniji da stane na put prevarama na webu - Netokracija.rs

Google još odlučniji da stane na put prevarama na webu

Tehnološka kompanija iz Kalifornije sada je još odlučnija da konačno stane na put lažnim reklamama i linkovima za preuzimanje u okviru pretraživača Chrome koje često usmeravaju korisnika ka štetnim softverima, pa čak i virusima koji mogu štetno delovati na sam računar i operativni sistem.

google-

Naime, kako prenosi Cult of Mac, korisnici browsera iz Googlea bi od sada trebalo da budu znatno bezbedniji kada je reč o lažnim iskačućim oglasima i reklamama koje u pozadini kriju štetne softvere. Ipak, i dalje postoje velike šanse da tehnički nepotkovaniji korisnici kliknu na ove prozore koji su i dalje dostupni na nekim većim sajtovima poput Sourceforgea ili CNET-a, kao i na onim sa pornografskim sadržajem.

U okviru nove inicijative poznate tehnološke kompanije koja se fokusira ka bezbednom surfovanju Internetom, biće dodata nova opcija koja će blokirati sajtove sa već pomenutim linkovima u kojima se kriju štetni softveri, pa čak i virusi koji napadaju operativni sistem vašeg računara.

Podsetimo, u novembru mesecu prošle godine, Google je već blokirao pojedine sajtove koji su pokušali da prevare korisnike kako bi napravili drugačije poteze kao što je instaliranje neželjenih softvera ili ostavljanje nekih ličnih podataka poput lozinki ili brojeva kreditnih kartica – koristeći se takozvanom phishing tehnikom.

Znanje i pažnja čuvaju vaš računar

Google bi u buduće trebao da blokira one sajtove koji se služe socijalnim inženjeringom, a samo neki od njih su oni koji samo izgledaju da deluju pozitivno, te predstavljaju „entitete od poverenja“, kao i oni koji navode korisnika na izvrešnje neželjnih akcija zarad prikupljanja ličnih informacija.

Tehnološka kompanija je povodom predostrožnosti dala i nekoliko primera koji se tiču ovih malicioznih softvera na Internetu. Tako su jedni od najčešćih oni koji vas obaveštavaju da je vaš softver ne ažuriran, te da vam je potreban „update“, drugi pak navode korisnike da preuzmu novi Adobe Flash player i kliknu na prozor, dok se za treći primer uglavnom vezuju lažni download odeljci putem kojih će korisnici sebi pričiniti više štete – umesto da preuzmu željenu seruju ili pronađu određeni video stream.

Dakle, treba pametno razvrstati sve što se pojavljuje na pretraživaču, a izvore za preuzimanje različitog sadržaja većih formata treba tražiti putem torenta ili proverenih sajtova velikih kompanija i servisa čiji se pravi izvori za preuzimanje mogu lako prepoznati.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Startapi i poslovanje

HTEC akvizirao novosadski Execom – sledi širenje baze klijenata i nova zapošljavanja

Domaća kompanija HTEC juče je objavila da je kupila novosadski Execom - još jednu veliku srpsku kompaniju koja takođe posluje u oblasti pružanja softverskih usluga.

E-commerce

Šta to u carinskim propisima koči dostavu pošiljki i možemo li nešto da uradimo povodom toga?

Situacija sa nedostavljanjem pošiljki sa Aliexpressa nekoliko meseci unazad većinu korisnika navela je da preispitaju čitav sistem - od avio saobraćaja do Pošte. U ovom tekstu, pak, bavimo se carinskim propisima. Šta se zakonski može unaprediti kako bi nam paketi stizali brže?

Propustili ste

Kultura 2.0

Pisanje kompanijskog bloga može da vam donese sve ili ništa – zavisno od toga kako ga i zašto pišete

Da li je sadržaj 'kralj', čak i ako radite u tehnološkoj kompaniji? Zavisi koga pitate, a svoja iskustva i savete ovaj put dele predstavnici kompanija i agencija kojima je pisanje bloga donelo nove ljude i veliku prepoznatljivost u industriji.

Startapi i poslovanje

OTP Grupa ponovo traži inovativne startape za svoj Startap Partnerski program

Ovaj program održava se po četvrti put i predstavlja priliku za sve inovativne kompanije koje žele da testiraju primenjivost svog proizvoda u bankarskom sektoru Centralne i Istočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Beogradski tim kompanije Florence Healthcare obezbeđuje lakše čuvanje dokumentacije korporacija koje testiraju vakcinu za COVID-19

Rastko Jokić, Software Director ove kompanije iz SAD, otkriva nam kako izgleda obezbeđivati tehničku podršku za klijenta koji vrši kliničko istraživanje vakcine za korona virus.

Startapi i poslovanje

Otvorene prijave za novi BioSense akcelerator – cilj je dalja digitalizacija privrede

Nakon prvog BioSens akceleratora realizovanog 2019. u okviru projekta ANTARES, Institut BioSens kroz novi program nastavlja da podržava inovativne preduzetnike u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Office Talks Podcast

Da li digitalci napuštaju gradove zbog korone?

Život u gradu ili na selu? Pitanje koje je posebno postalo aktuelno nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Startapi i poslovanje

Kako ostati produktivan i nakon 7 meseci rada od kuće – otkrivaju nam članovi novosadskog COING-a

Rad od kuće, pogotovo kada to nije opcija već potreba, može imati i svoje negativne efekte. Za roditelje i mlade parove koji ne mogu da se distanciraju tokom radnog vremena rad od kuće čini se više kao kazna nego kao benefit - no to ne mora da bude tako, kao što su nam otkrili zaposleni u novosadskoj kompaniji COING.