Google će dostavljati pakete uz šarene kamione bez vozača? - Netokracija.rs

Google će dostavljati pakete uz šarene kamione bez vozača?

I dok i dalje nastavlja da istražuje i razvija samoupravljajući automobil, kompanija iz Kalifornije želi da napravi korak više, stvarajući potpuno autonomno vozilo, tačnije kamion bez vozača sa sandučićima na zaključavanje, čija bi glavna obaveza bila da razvozi različite stvari do adresa korisnika i tako otvori novo poglavlje u revoluciji transporta.

google-kamion

Ipak, ovo je samo patentna ideja projekta iz Googlea, čiji su podaci i crteži osvanuli ove nedelje na sajtu Nacionalnog registra za patente i oznake Sjedinjenih Američkih Država. Na crtežu se jasno vidi omanji kamion sa prostorom za skladištenje stvari koji se sastoji od nekoliko sandučića sa bravom i numeričkom tastaturom.

Naime, vozilo bi trebalo da bude samoupravljajuće, a potrošači će biti pravovremeno obavešteni kada se kamion približi adresi na kojoj će paket biti isporučen. Kada isporuka stigne, korisnik treba samo da ukuca PIN svoje platne kartice ili kod za pristup sandučetu. Nakon završetka preuzimanja robe, kamion nastavlja dalje, do sledećeg kupca.

Pre svega, mora se uzeti u obzir da je ovo samo patent, te novost iz tehnološke kompanije treba shvatiti sa određenom dozom rezerve, jer ovaj projekat možda nikada i ne ugleda asfalt, s obziorm na to da su na snazi rigorozni zakoni u Kaliforniji kada je saobraćaj u pitanju, što dokazuje i nedavno povlačenje Googleovog automobila bez vozača od strane policije u ovoj saveznoj državi – iz razloga što se kretao previše sporo i na taj način ugrožavao ostale učesnike saobraćaja.

Dronovi kao realnije rešenje dostave?

Ono što ne može na drumu, može u vazduhu, upravo tako možemo opisati filozofiju kompanije iz Mountain Viewa koja ne odustaje od razvijanja serivsa za brzu dostavu različitih stvari, te je svoje napore usmerila ka stvaranju autonomnog drona koji će služiti samo za dostavu, baš kao što je slučaj sa Amazon Prime Air mašinom.

Ovakav proces dostave ni bi bio potpuno funkcionalan u velikim gradovima sa visokim zgradama i zgusnutim urbanističkim planom, te mnoge velike kompanije kao Google, Amazon, pa čak i NASA – trenutno rade na razvoju sistema za kontrolu saobraćaja na dronovima, što bi samo doprinelo da ove letelice bezbedno i sigurno prenesu pakete do određenih korisnika.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Kultura 2.0

Serbia Business Run nastavlja sa aktivnim tim bildingom u kojem zbližava kolege – ovaj put kroz ‘online’ trku

Peto izdanje Serbia Business Run, serije poslovnih trka i najveći sportsko-kompanijski događaj u Srbiji, održaće se u septembru 2020. godine - ovoga puta 'online'. Kako izgleda trka u ovom potpuno drugačijem formatu, otkriva nam direktor ove organizacije.

Društvene mreže

Ima li oglašavanja van Facebook platformi?

Možda ste primetili kako pojedini brendovi nisu bili prisutni na vašem Instagram i Facebook feedu tokom jula. To me je navelo na razmišljanje, a šta da se sutra probudimo i da Facebook i Instagram ne postoje, šta onda?

Office Talks Podcast

Kako je KK Crvena Zvezda osvojila Evropu najboljom marketing strategijom

Košarkaška Evroliga nije se zasnivala samo na utakmicama u sportskim halama, već i na jednom sasvim drugačijem terenu - u pitanju je digitalni marketing u sportu.

Gaming

Šest godina od Astroids igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.