Gugl uz mašinsko učenje poboljšava kvalitet vaših 'low-res' fotografija

Gugl uz mašinsko učenje poboljšava kvalitet vaših ‘low-res’ fotografija

Sigurno ste se često pronašli u situaciji da vam fotografije loše i male rezolucije pomrse račune prilikom uređivanja i produkcije. Ipak, kako bi stali na put ovom problemu, iz Google-a su predstavili prototip softvera pod nazivom 'RAISR' - koji uz pomoć tehnologije mašinskog učenja, fotkama lošijeg kvaliteta pojačava oštrinu i kontrast.

google-fotke-1

Mnogi će odmah reći: “Ovo nam je oduvek trebalo, na koji način to radi”? Koliko puta smo samo pomislili na sličan alat u trenucima kada uređujemo fotografije slabe rezolucije, a novi prototip softvera kompanije iz Mountain Viewa je tu da ovaj problem stavi u “fioku”.

Kako prenosi The Verge, osnova po kojoj funkcioniše RAISR (Rapid and Accurate Image Super-Resolution) približna je već poznatim metodama povećanja rezolucije koje se zasnivaju na dodavanju novih piksela, a s obzirom na to da radi zahvaljujući mašinskom učenju – RAISR pored toga prilagođava svoje posebne metode direktno u odnosu na tip fotografije koja treba da bude obrađena.

Naime, ova tehnologija poseban fokus ostavlja na onim delovima fotografija gde osvetljenje ili boja dobijaju dinamične razlike, a koje obično ukazuju na ivice određenog objekta. Krajnji rezultat adaptacije ovakve vrste tehnike dovodi do uočljivih razlika između originala i obrađene fotke – koja prilikom zumiranja gubi pređašnje zamućenje i dobija veću oštrinu i kontrast nego lane.

Mašinsko učenje ima veliki potencijal

Ono što je svakako bitno napomenuti, jeste da se ovaj proces odvija upravo zahvaljujući “treniranju” RAISR filtera koji uče o svakom sloju fotogafije na osnovu baze od 10.000 parova slika nise i visoke rezolucije, te kompletno učenje traje sat vremena.

google-fotke
Kroz više metoda do krajnjeg rezultata – oštrija slika i veći kvalitet fotografije.

Ukoliko pogledamo podatke sa istraživačkog bloga Gugla, pomenuti softver daje rezultate koji su uporedivi ili čak bolji od trenutno postojećih metoda povećanja rezolucija, obavljajući ovaj proces i do 100 puta brže, pa RAISR svoj zadatak može izvršiti i na mobilnim uređajima u realnom vremenu. Uostalom, iz kompanije takođe navode da je tehnika sposobna da izbegne ponovno stvaranje razuđenih i mutnih delova koji su sastavni deo fotografija lošeg kvaliteta.

Podsećanja radi, Google nije pionir kada je u pitanju razvoj ovakve tehnologije, štaviše, Twitter je još ranije ove godine kupio startap Magic Pony, koji je takođe imao isiti cilj, ali sa video snimcima u realnom vremenu, što je znatno komplikovaniji proces ako uzmemo u razmatranje koliko frejmova je potrebno brzo procesuirati.

Ipak, čini se da će u budućnosti obrada fotografija slabe rezolucije biti jednostavniji zadatak – a uz tehnologiju mašinskog učenja koja ima tendenciju da sve više napreduje, alati slični RAISR-u ili Magic Pony-ju biće nam nadohvat ruke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.