Kulturna baština sveta na vašem dlanu uz 'Google Arts & Culture'

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Kulturna baština sveta na vašem dlanu uz ‘Google Arts & Culture’

Ukoliko se u prethodnom periodu niste uputili ka nekim od poznatih turističkih destinacija u potrazi za čuvenim muzejima i galerijama, Gugl vas ni ovoga puta nije zaboravio. Predstavivši posebnu web i mobilnu aplikaciju pod nazivom Culture and Arts, kompanija na jednom mestu objedinjuje neka od najpoznatijih umetničkih dela, fotografije i dokumenta - ostavljena u amanet budućim naraštajima.

gac

Složićete se da je kulturno nasleđe naše planete prebogato, a čak i kada pomislimo da smo obišli i videli najbitnije muzeje i galerije (čitaj u Evropi 🙂 ), Internet je uvek tu da nas opovrgne, podsećajući nas da je to samo mali procenat onoga što bi tek trebali da obiđemo. Baš iz tih razloga, web je tu da nam ponudi alternativu u potrazi za vrednim i poznatim umetničkim delima, a stranica Google Arts & Culture predstavlja pravu riznicu svetske kulturne baštine, podeljene u nekoliko kategorija.

Putem jednostavnog menija na leve strane sajta lako se nalaze zasebne odeljke u okviru kojih se nalaze liste najpoznatijih umetnika, istorijskih ličnosti i događaja, kao i kulturna blaga velikog broja zemalja, nakon čega vam se otvara zasebna stranica namenjena toj državi, koja započinje sa najbitnijim informacija o istoj. Na kvalitet korisničkog iskustva posebno utiče i integracija dobro poznatog Street View-a, zahvaljujući kome se možete prošetati nekim od najpoznatijih muzeja ili bar virtuelno prošetati pored Stonehenge-a ili nekih drugih poznatih svetskih lokacija.

I Srbija na Guglovom ‘radaru’

Štaviše, za ljubitelje likovne umetnosti, iz Gugla su obezbedili i mnogobrojna dela svetski poznatih umetnika, koje možete zumirati i do nekoliko puta, dok je oštrina istih izuzetno visoka čak i pri maksimalnom zumu – potreban vam je samo odličan monitor i uživanje može da počne. Takođe, svaku sliku prati adekvatan opis, godina izrade, format kao i ime autora, a tu je i dodatni link koji vodi ka ustanovi kulture gde je originalno delo locirano.

google-arts
Velika oštrina slika čaki i pri maksimalnom zumu doprinose kvalitetnom korisničkom iskustvu. Google Arts & Culture

Sa druge strane, i Srbija se našla među velikim brojem država i gradova i to sa preko 900 različitih dokumentacija burne istorije koja je oblikovala granice ovih podneblja, još od srednjeg veka pa sve do danas. Ako se odlučite da sami pretražujete određena mesta, ukucajte željene lokacije u posebnom odeljku za pretraživanje koji se nalazi u gornjem desnom uglu stranice – a među poznatim gradovima sveta, nalazi se i nekoliko iz naše zemlje, poput Novog Sada, Niša, Beograda, Subotice i drugih.

Za ljubitelje tehnologije, tu je i Experiments sekcija, putem koje se u sferičnom 3D prikazu pojavljuje mapa nekoliko hiljada dokumenata iz svetske kulturne baštine, a kako bi se neki od ovih detaljnih vizuelnih prikaza što pre učitao, potrebna vam je brza i stabilna Internet konekcija.

Ukoliko ipak želite da digitalni Guglov muzej praktično bude u džepu vaše jakne ili pantalona, onda možete preuzeti i posebnu aplikaciju Google & Arts i to potpuno besplatno putem Google Play i App Store prodavnica – pa neka interaktivna potraga za muzejima i pričama počne, makar i u kancelariji za vreme pauze.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Intervju

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.