Kulturna baština sveta na vašem dlanu uz 'Google Arts & Culture'

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Kulturna baština sveta na vašem dlanu uz ‘Google Arts & Culture’

Ukoliko se u prethodnom periodu niste uputili ka nekim od poznatih turističkih destinacija u potrazi za čuvenim muzejima i galerijama, Gugl vas ni ovoga puta nije zaboravio. Predstavivši posebnu web i mobilnu aplikaciju pod nazivom Culture and Arts, kompanija na jednom mestu objedinjuje neka od najpoznatijih umetničkih dela, fotografije i dokumenta - ostavljena u amanet budućim naraštajima.

gac

Složićete se da je kulturno nasleđe naše planete prebogato, a čak i kada pomislimo da smo obišli i videli najbitnije muzeje i galerije (čitaj u Evropi 🙂 ), Internet je uvek tu da nas opovrgne, podsećajući nas da je to samo mali procenat onoga što bi tek trebali da obiđemo. Baš iz tih razloga, web je tu da nam ponudi alternativu u potrazi za vrednim i poznatim umetničkim delima, a stranica Google Arts & Culture predstavlja pravu riznicu svetske kulturne baštine, podeljene u nekoliko kategorija.

Putem jednostavnog menija na leve strane sajta lako se nalaze zasebne odeljke u okviru kojih se nalaze liste najpoznatijih umetnika, istorijskih ličnosti i događaja, kao i kulturna blaga velikog broja zemalja, nakon čega vam se otvara zasebna stranica namenjena toj državi, koja započinje sa najbitnijim informacija o istoj. Na kvalitet korisničkog iskustva posebno utiče i integracija dobro poznatog Street View-a, zahvaljujući kome se možete prošetati nekim od najpoznatijih muzeja ili bar virtuelno prošetati pored Stonehenge-a ili nekih drugih poznatih svetskih lokacija.

I Srbija na Guglovom ‘radaru’

Štaviše, za ljubitelje likovne umetnosti, iz Gugla su obezbedili i mnogobrojna dela svetski poznatih umetnika, koje možete zumirati i do nekoliko puta, dok je oštrina istih izuzetno visoka čak i pri maksimalnom zumu – potreban vam je samo odličan monitor i uživanje može da počne. Takođe, svaku sliku prati adekvatan opis, godina izrade, format kao i ime autora, a tu je i dodatni link koji vodi ka ustanovi kulture gde je originalno delo locirano.

google-arts
Velika oštrina slika čaki i pri maksimalnom zumu doprinose kvalitetnom korisničkom iskustvu. Google Arts & Culture

Sa druge strane, i Srbija se našla među velikim brojem država i gradova i to sa preko 900 različitih dokumentacija burne istorije koja je oblikovala granice ovih podneblja, još od srednjeg veka pa sve do danas. Ako se odlučite da sami pretražujete određena mesta, ukucajte željene lokacije u posebnom odeljku za pretraživanje koji se nalazi u gornjem desnom uglu stranice – a među poznatim gradovima sveta, nalazi se i nekoliko iz naše zemlje, poput Novog Sada, Niša, Beograda, Subotice i drugih.

Za ljubitelje tehnologije, tu je i Experiments sekcija, putem koje se u sferičnom 3D prikazu pojavljuje mapa nekoliko hiljada dokumenata iz svetske kulturne baštine, a kako bi se neki od ovih detaljnih vizuelnih prikaza što pre učitao, potrebna vam je brza i stabilna Internet konekcija.

Ukoliko ipak želite da digitalni Guglov muzej praktično bude u džepu vaše jakne ili pantalona, onda možete preuzeti i posebnu aplikaciju Google & Arts i to potpuno besplatno putem Google Play i App Store prodavnica – pa neka interaktivna potraga za muzejima i pričama počne, makar i u kancelariji za vreme pauze.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.