Napredni i personalizovani 'Google Feed' stiže na naše mobilne telefone

Napredni i personalizovani ‘Google Feed’ stiže na naše mobilne telefone

Kalifornijski gigant predstavio je sinoć svetskoj javnosti novi personalizovani Feed sa ciljem da korisnicima pruži sve relevantne informacije na osnovu njihove pretrage na Guglu. Sa novim promenama kompanija iz Mountain Viewa nameće se kao veliki konkurent Facebooku koji već odavno ulaže velike napore u personalizaciju i sadržaj News Feeda.

Realizaciju svog dugogodišnjeg plana Gugl je započeo juče, lansiravši Google Feed, a kako je istakao CEO ove kompanije Sundar Pichain, cilj projekata jeste stvaranje personalizovanih stranica za sve korisnike koji upotrebljavaju Gugl servise. Naime, pomenuti Feed na neki način predstavlja generator članaka, različitog video sadržaja, ali i i linkova namenjenih svakom korisniku posebno, a koji će se pojavljivati putem Google aplikacija za iOS i Android uređaje.

Sa druge strane, novi Google Feed u velikoj meri podseća na onaj sa Facebooka koji zahvaljujući posebnim algoritmima selektuje najbitniji sadržaj korisnicima na osnovu njihovih interesovanja, piše Business Insider. Potez Gugla da razvije pomenuti Feed nije iznenađenje ako uzmemo u obzir da kompanija gaji rivalstvo sa pomenutom društvenom mrežom, posebno kada je reč o segmentu online videa i oglašavanja.

Google Feed u velikoj meri se zasniva na moćnom algoritmu čiji je zadatak da sve podatke pojedinačnih korisnika generiše na jednom mestu ne bi li se stvorila jedinstvena stranica putem koje se može dobiti uvid u sve one podatke zasnovane na određenim interesovanjima. Podsećanja radi, ovo nije prvi pokušaj tehnološkog giganta da kreira napredni Feed za korisnike – već je novi projekat samo unapređenje i produžetak Google Now aplikacije koja je u operativnoj funkciji još od 2012. godine.

Početak personalizacije weba za korisnike, Google je započeo još 2012. godine sa aplikacijom Google Now.

Idete na odmor? Informacije prepustite Guglu

Planovi Gugla za sada se zasnivaju na lansiranju novog Feeda na aplikacijama za pametne telefone, te nije isključena mogućnost da se isti pojavi i na webu. Plan da izgradi siguran i brz web za milione korisnika širom sveta, ogleda se i u nedavnom lansiranju AMP (Accelerated mobile pages) stranica na pretrazi, tačnije onih stranica koje se gotovo u trenutku otvaraju, uz mobile responsive prikaz na telefonu.

Kako je istakao potpredsednik odeljenja za razvoj pri Guglu, Saši Hakur, jedan od glavnih ciljeva koji leži iza ovog projekta jeste obezbediti sve potrebne informacije ažurno i na vreme, čak i kada korisnici ne koriste pretraživač u datom trenutku. Takođe, Google Feed će, zahvaljujući lokaciji korisnika i naprednim algoritmima, ponuditi i određene usluge i informacije u zavisnosti od aktivnosti – pa ako ste rezervisali odmor, računajte na korisne podatke o određenom mestu na koje ćete se zaputiti da se odmorite od obaveza i gradske buke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Propustili ste

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.

Startapi i poslovanje

Bugarski Eleven sa novim fondom vrednim €60 miliona želi da se vrati investiranju u srpske startape

Treći fond deset je puta veći od fonda iz 2018. godine, a u fokusu bugarskog Elevena biće kompanije iz Rumunije, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Društvene mreže

Facebook, Instagram i Twitter planiraju da omasove NFT sadržaj – šta to znači za korisnike?

Kompanija Meta, u ovom slučaju Instagram i Facebook, planiraju da korisnicima omoguće da kreiraju, prikazuju i prodaju NFT sadržaj u okviru svojih sistema. Štaviše, i Twitter je odlučio da počne sa prikazivanjem NFT-a što nas može uvesti u jednu novu eru društvenih mreža.

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi Global Infrastructure and Cloud Architect?

Svoja razmišljanja za Netokraciju deli Igor Kosanović iz kompanije STADA IT Solutions (STADA GIS Serbia).

Office Talks Podcast

Od prvog gosta do globalne booking platforme

Prethodne dve godine slušali smo i čitali kako je pandemija pokosila industriju turizma. Može li se ovaj ogromni globalni sektor oporaviti brže zahvaljujući većem uplivu tehnologija? Upravo o tome razgovaramo u 78. epizodi Office Talks podcasta sa Đorđem Jevtićem iz startapa SerbianBookers.