Napredni i personalizovani 'Google Feed' stiže na naše mobilne telefone

Napredni i personalizovani ‘Google Feed’ stiže na naše mobilne telefone

Kalifornijski gigant predstavio je sinoć svetskoj javnosti novi personalizovani Feed sa ciljem da korisnicima pruži sve relevantne informacije na osnovu njihove pretrage na Guglu. Sa novim promenama kompanija iz Mountain Viewa nameće se kao veliki konkurent Facebooku koji već odavno ulaže velike napore u personalizaciju i sadržaj News Feeda.

Realizaciju svog dugogodišnjeg plana Gugl je započeo juče, lansiravši Google Feed, a kako je istakao CEO ove kompanije Sundar Pichain, cilj projekata jeste stvaranje personalizovanih stranica za sve korisnike koji upotrebljavaju Gugl servise. Naime, pomenuti Feed na neki način predstavlja generator članaka, različitog video sadržaja, ali i i linkova namenjenih svakom korisniku posebno, a koji će se pojavljivati putem Google aplikacija za iOS i Android uređaje.

Sa druge strane, novi Google Feed u velikoj meri podseća na onaj sa Facebooka koji zahvaljujući posebnim algoritmima selektuje najbitniji sadržaj korisnicima na osnovu njihovih interesovanja, piše Business Insider. Potez Gugla da razvije pomenuti Feed nije iznenađenje ako uzmemo u obzir da kompanija gaji rivalstvo sa pomenutom društvenom mrežom, posebno kada je reč o segmentu online videa i oglašavanja.

Google Feed u velikoj meri se zasniva na moćnom algoritmu čiji je zadatak da sve podatke pojedinačnih korisnika generiše na jednom mestu ne bi li se stvorila jedinstvena stranica putem koje se može dobiti uvid u sve one podatke zasnovane na određenim interesovanjima. Podsećanja radi, ovo nije prvi pokušaj tehnološkog giganta da kreira napredni Feed za korisnike – već je novi projekat samo unapređenje i produžetak Google Now aplikacije koja je u operativnoj funkciji još od 2012. godine.

Početak personalizacije weba za korisnike, Google je započeo još 2012. godine sa aplikacijom Google Now.

Idete na odmor? Informacije prepustite Guglu

Planovi Gugla za sada se zasnivaju na lansiranju novog Feeda na aplikacijama za pametne telefone, te nije isključena mogućnost da se isti pojavi i na webu. Plan da izgradi siguran i brz web za milione korisnika širom sveta, ogleda se i u nedavnom lansiranju AMP (Accelerated mobile pages) stranica na pretrazi, tačnije onih stranica koje se gotovo u trenutku otvaraju, uz mobile responsive prikaz na telefonu.

Kako je istakao potpredsednik odeljenja za razvoj pri Guglu, Saši Hakur, jedan od glavnih ciljeva koji leži iza ovog projekta jeste obezbediti sve potrebne informacije ažurno i na vreme, čak i kada korisnici ne koriste pretraživač u datom trenutku. Takođe, Google Feed će, zahvaljujući lokaciji korisnika i naprednim algoritmima, ponuditi i određene usluge i informacije u zavisnosti od aktivnosti – pa ako ste rezervisali odmor, računajte na korisne podatke o određenom mestu na koje ćete se zaputiti da se odmorite od obaveza i gradske buke.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Da se bijem sa policijom ne umem, al’ da gutam suzavac – to mogu

Utorak veče. Poput 9/11 i kula bliznakinja, prilepljen sam za TV i pratim dešavanja o kojima izveštavaju reporteri N1. Uživo, pod suzavcem. Za svojih 30 godina nagledao sam se protesta, stoga ne bih da romantizujem kako su ovi drugačiji i kako je diktaturi konačno došao kraj. Jedini kraj koji se nazire jeste apsolutna propast demokratije u Republici Srbiji... ako je ikada i bilo.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.

Startapi i poslovanje

Najavljene nove mere za pomoć privredi – država plaća 60% minimalca i odlaže plaćanje poreza i doprinosa

Preduzetnici i zaposleni u mikro, malim i srednjim preduzećima u julu i avgustu dobiće dodatnu ekonomsku pomoć države usled krize izazvane epidemijom korona virusa - plaćanje 60% od minimalca u julu i avgustu, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa za mesec dana, a najavljen je i novi projekat 'Moja prva plata'.

Propustili ste

Gaming

Šest godina od prve igre i srpski studio Superverse osvaja Steam sa novim naslovom!

Pre šest godina studio Superverse Industries, tada još pod nazivom Industry Entertainment, predstavio je svoju novu igru - Astroids, koja je kasnije postala Superverse, a sa kojom je ovaj game development studio iz Srbije zabeležio uspeh. Mi smo sa osnivačima razgovarali kako je izgledao put od prvog naslova 2002. godine pa sve do jedne uspešne igre na platformi Steam.

E-commerce

Novi vodiči za sigurnu Internet trgovinu pomažu početnicima da kupuju ‘online’

Za potrošače koji još uvek nisu upoznati sa Internet trgovinom, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i USAID obezbedili su digitalne vodiče koji nastoje da korisnicima objasne sve prednosti 'online' kupovine i edukuju ih o toj aktivnosti.

Startapi i poslovanje

City Expert uvodi beskontaktno gledanje nekretnina – direktno sa vlasnikom putem video poziva

Kako bi dodatno osigurali bezbednost svojih korisnika i klijenata usled COVID-19 pandemije, agencija City Expert uvela je mogućnost beskontaktnog pregleda nekretnina putem video poziva između zainteresovanih korisnika i vlasnika.

Startapi i poslovanje

OTP banka i niški NadjiTuru.rs udruženim snagama digitalizuju transportnu industriju u Srbiji

Šta dobijete kada spojite startap koji značajno pojednostavljuje logistiku transporta i banku koja je jedna od vodećih po pitanju inovacija? Sjajno partnerstvo koje omogućava svim učesnicima ekosistema transportne industrije da unaprede svoje poslovanje, te sarađuju efikasnije i lakše.

Kolumna

Iako je mobilno bankarstvo tu već duže vreme, još uvek je aktuelna tema – ali zašto?

Savremene tehnologije postale su sastavni deo naše svakodnevnice i menjanju način na koji radimo stvari u svom privatnom i profesionalnom životu velikom brzinom. Finansijski sektor je svakako među industrijama u kojima se njihove prednosti najviše osećaju i najbrže implementiraju novine - o čemu svedoče i novine u oblasti plaćanja 'pametnim' telefonom.

E-commerce

Mesec dana kasnije i dalje ne znamo gde su naši Aliexpress paketi – ali barem imamo neke odgovore

Enigma zvana AliExpress poštarina za Srbiju, podelila je mišljenja mnogih kupaca, organizacija i svih ostalih koji se za ovu temu zanimaju. Iako je razloga za astronomsko poskupljenje poštarine mnogo, neki odgovornost prebacuju na Poštu, drugi na avio prevoz i kineske trgovce, ali se ipak čini da je istina 'negde tamo'. Mi smo na osnovu svih dosadašnjih podataka pokušali da rešimo misteriju.