Programeri ispred sportista po zaradi: Uz Facebook i Gugl i do $13 miliona!

Programeri ispred NFL i NBA igrača po zaradi: Uz Facebook i Gugl i do $13 miliona!

Poznato je da profesionalni sportisti u Sjedinjenim Američkim Državama koji nastupaju u velikim ligama kao što su NBA i NFL zarađuju desetine miliona dolara, kako od kluba tako i od sponzora. Istraživanje koje je sprovela kompanija Paysa jasno pokazuje da bi zarade većine sportista tokom karijere mogle da se izjednače ili da budu manje od zarada programera u kompanijama kao što su Facebook ili Gugl.

programeri

Pomenuta statistika se ipak ne odnosi na elitne profesionalne sportiste koji se takmiče u svetski poznatim ligama, poput košarkaša Lebrona Džejmsa ili ragbiste Eli Meninga koji su samo prethodne godine dostigli zaradu od neverovatnih 77, odnosno 45 miliona dolara! Ipak, istraživanje Paysa-e obuhvatilo je njihove, manje poznatije kolege i zarade koje su ipak približnije zaposlenim stručnjanicam u velikim tehnološkim kompanijama.

Brojke jasno pokazuju da NFL igrači sa prosečnim trajanjem karijere u ovoj ligi od tri i po godine zarade i do 3 miliona dolara. Ukoliko govorimo o MLB ligi, prosek karijere jednog igrača traje svega 5,6 godina uz potencijal zarade od 2,9 miliona dolara, dok se u košarkaškoj NBA ligi pojedini igrači zadržavaju 4,8 godina uz potencijalnu zaradu od čak 12 miliona dolara. Da li se isplati biti sportista ili programer?

Tastatura ipak pre lopte?

Odgovor na ovo pitanje pokazuje činjenica da inženjerske škole i fakulteti prihvataju čak 63% studenata, a da od toga 6 od 10 studenata diplomira na kraju studija, a ono što je i najbitnije jeste da 97 od 100 njih nađe zaposlenje. U prilog softverskim inženjerima idu i podaci koji ukazuju na to da njihova prosečna karijera traje 40 godina uz potencijal ukupne zarade od 5 miliona dolara, što je svakako više u odnosu na pojedine igrače iz MLB i NFL liga, ali uz duži rad.

Ono što je daleko iznad ovog proseka jesu i profesionalne karijere u Facebooku i Guglu, te ove dve kompanije zaposlednima tokom četiri decenije karijere mogu obezbediti prosečnu zaradu od 13,3 miliona dolara, odnosno 10,6 miliona u Gulgu koliko bi mogli da zarade zaposleni u tehnološkom odeljenju ove kompanije – što je opet daleko od elitnih i svetski poznatih sportista.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Propustili ste

E-commerce

Pošta Srbije i eCommerce Asocijacija potpisale Memorandum o razumevanju

Saradnja sa Poštom Srbije u programskim sadržajima eCommerce Asocijacije ključna je za razvoj i unapređenje internet poslovanja u Srbiji - pre svega kroz razmenu iskustva radi edukacije mikro i malih preduzeća.

Kultura 2.0

Kako da ne budete Dositej Obradović u Employer Brandingu?

IT kompanije jesu u fokusu ovog članka, jer je interesovanje za ovu temu u toj industriji najveće. Ali često, Employer Branding jednostavno ne radi ono što bi zaista trebalo.

Office Talks Podcast

Kako prodati vaš proizvod? (gost Ilija Ćosić)

Tema 45. epizode Office Talks podcasta bila je prodaja putem digitalnih kanala tj. kako efikasno prodavati proizvode putem interneta. Naš gost bio je Ilija Ćosić, Head of Sales u startapu Skylead koji se bavi automatizacijom prodajnih procesa. 

Kultura 2.0

Takmičenje FIRST LEGO League dolazi u Srbiju – 23. maja u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Takmičenje 'FIRST LEGO League' za decu i mlade ima za cilj da učesnicima obezbedi iskustvo u rešavanju stvarnih problema kroz vođeni globalni program robotike.

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

E-commerce

Kako do Internet prodavnice za manje od 24 časa?

Vladan Dobrenov pokrenuo je Cartizz kao odgovor na komplikovan i dugotrajan proces izrade web prodavnice. U razgovoru za Netokraciju otkriva nam kako servis funkcioniše i kome je namenjen.