25.000 Chromebook računara za izbeglice

25.000 Chromebook računara za izbeglice

Izbeglička kriza ne jenjava, a Google je danas objavio da će donirati 25.000 Chromebook računara namenjenim velikom broju raseljenih lica koje pristižu u Evropu sa Bliskog istoka. Iz američke kompanije navode kako će računari biti unapred opremljeni sa korisnicim aplikacijama koje bi put do 'boljeg života' trebalo da učine nešto lakšim, ali i obezbede pouzdaniju komunikaciju sa porodicama izbeglica.

google1

Business Insider piše da, nakon što uređaji budu stigli u prostorije neprofitnih organizacija i udruženja za pomoć izbeglicama, volonteri će biti u mogućnosti da konfigurišu ove računare, te instaliraju relevantne aplikacije koje će izbeglicama pomoći tokom njihovog boravka u Evropi.

Da su iz Google-a mislil na sve, dokazuje i činjenica da će web pretraživači na pomenutim uređajima u okviru početnih stranica generisati detalje o procesu potraživanja azila za državu u kojoj se migraniti trenutno nalaze. Na raspolaganju će biti i različite aplikacije za učenje jezika, koje bi trebalo da doprinesu lakšem stupanju u kontakt sa volonterima.

Spremno i $5,3 miliona pomoći

S obzirom na to da se Chromebook računari automatski ažuriraju, kao i da ne zahtevaju dodatne bezbednosne konfiguracije, jasno je da će njihovo korišćenje biti relativno jednostavno za ljude koji su pobegli iz ratom zahvaćenih područja.

Naime, poznata kompanija je spremila i 5,3 miliona dolara pomoći iz Google.org ogranka, koja bi uz distribuciju 25.000 laptop uređaja trebala da pristigne u humanitarne organizacije širom Evrope, a koje rade na ublažavanju krize koja je zahvatila Stari kontinent.

Na blogu ovog tehnološkog giganta između ostalog navodi se da izbeglice nakon iscrpljujućeg i opasnog puta kroz nekoliko zemalja, prvo potražuju sklonište, hranu i pristup medicinskoj nezi. Međutim, komunikacija sa porodicom i prijateljima koji su takođe raseljeni veoma je bitna, a kako bi svoj život mogli da nastave u pojedinim evropskim državama, oni moraju pre svega da nauče jezik i steknu veštine neophodne za traženje posla, školovanje i druge aktivnosti.

chromebook-izbeglice
Chromebook računari izbeglicama mogu predstavljati neophodno ‘tehnološko utočište’ koje će im pomoći da svoj život što pre vrate u normalu.

Ipak, ukoliko se osvrnemo na brojku od milion azilanata koliko ih je registrovano samo u Nemačkoj, shvatićemo da je kontigent od 25.000 Chromebook uređaja i dalje zanemarljiv. Upravo iz tih razloga, Google nastoji da podigne i svojevrsne Internet kafiće i edukacione centre u kojima će se takođe nalaziti ovi računari, a koji će posetiocima omogućiti pristup Internetu.

Ukoliko saberemo sve što je tehnološki gigant do sada uradio kada je reč o izbegličkoj krizi, uključujući i unapređenje prevoda na arapski jezik na Google Translate servisu, dolazimo do zaključka da je komunikacija migranata sa stanovnicima država u kojima se nalaze podignuta na još viši nivo, što predstavlja odskočnu dasku na putu ka boljem životu ovih iscrpljenih i nesrećnih ljudi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Ko je vaš Mesija na razmućivanje?

Kada ste prvi put shvatili da ste matori? Ja pre nekih 5-6 godina, tada u kasnim dvadesetim.

Internet marketing

UniCredit Bank Srbija gasi Facebook, Messenger i Instagram – sledi ulaganje u sopstvene digitalne kanale?

Način na koji Facebook tretira svoje korisnike bili su dovoljan razlog da UniCredit grupa najavi potpuno povlačenje sa društvenih mreža kompanije iz Menlo Parka.

Digitalni mediji

Valjda niste zaboravili na TikTok jer ova aplikacija upravo menja način na koji konzumiramo digitalni sadržaj

Aplikacija TikTok otklanja iluziju o tome kako je bilo koji korisnik društvenih mreža tu da odlučuje i aktivno bira – to umesto njega u potpunosti radi aplikacija. Znači li to da dolazi novo doba za društvene mreže?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

U kojoj meri sarađuju domaće kompanije i startapi?

Uoči predstojeće Webiz edukacije u Novom Sadu, razgovaramo sa učesnicima panela o saradnji kompanija i startapa. Kako taj odnos izgleda danas i može li se unaprediti?

Mobilno

Societe Generale Srbija i Mastercard lansirali mCard – uslugu plaćanja mobilnim telefonom na POS terminalima

Societe Generale Srbija lansirala je u petak mCard - uslugu koja omogućava beskontaktno plaćanje pametnim telefonom na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu gde se prihvataju Mastercard beskontaktne platne kartice.

Startapi i poslovanje

Vukan Simić (FishingBooker): Svaki dan na posao dolazi 80 ljudi koji veruju u ono što stvaramo – to je naš najveći uspeh

Sa Vukanom Simićem razgovarali smo o putu koji je prošao FishingBooker, jedan od najpoznatijih domaćih startapa i servis koji se bavi rezervacijom pecaroških tura svuda u svetu.

Internet marketing

Proglašeni dobitnici IAB MIXX 2019. nagrada – Grand Prix otišao u ruke Ovation BBDO

Na devetom po redu Digital Day konferenciji pod sloganom How do you trust, dodeljena su Mixx Awards priznanja za najbolje digitalne kampanje realizovane prethodne godine u Srbiji.

Internet marketing

€36,8 miliona za digitalno oglašavanje u 2018. — srpsko tržište poraslo za 24,8%

I u 2018. godini zadržan je jak dvocifren rast tržišta digitalnog oglašavanja u Srbiji, pokazali su rezultati AdEx istraživanja. U nastavku teksta donosimo vam pregled najbitnijih rezultata.

Internet marketing

Najčešće greške pri izradi ‘content marketing’ strategije

Sasvim je razumno da želite da investirate u kvalitetan sadržaj kako biste unapredili svoj biznis, ali stvari nisu baš tako jednostavne. Evo koje greške marketari najčešće prave pri izradi content marketing strategije.