25.000 Chromebook računara za izbeglice

25.000 Chromebook računara za izbeglice

Izbeglička kriza ne jenjava, a Google je danas objavio da će donirati 25.000 Chromebook računara namenjenim velikom broju raseljenih lica koje pristižu u Evropu sa Bliskog istoka. Iz američke kompanije navode kako će računari biti unapred opremljeni sa korisnicim aplikacijama koje bi put do 'boljeg života' trebalo da učine nešto lakšim, ali i obezbede pouzdaniju komunikaciju sa porodicama izbeglica.

google1

Business Insider piše da, nakon što uređaji budu stigli u prostorije neprofitnih organizacija i udruženja za pomoć izbeglicama, volonteri će biti u mogućnosti da konfigurišu ove računare, te instaliraju relevantne aplikacije koje će izbeglicama pomoći tokom njihovog boravka u Evropi.

Da su iz Google-a mislil na sve, dokazuje i činjenica da će web pretraživači na pomenutim uređajima u okviru početnih stranica generisati detalje o procesu potraživanja azila za državu u kojoj se migraniti trenutno nalaze. Na raspolaganju će biti i različite aplikacije za učenje jezika, koje bi trebalo da doprinesu lakšem stupanju u kontakt sa volonterima.

Spremno i $5,3 miliona pomoći

S obzirom na to da se Chromebook računari automatski ažuriraju, kao i da ne zahtevaju dodatne bezbednosne konfiguracije, jasno je da će njihovo korišćenje biti relativno jednostavno za ljude koji su pobegli iz ratom zahvaćenih područja.

Naime, poznata kompanija je spremila i 5,3 miliona dolara pomoći iz Google.org ogranka, koja bi uz distribuciju 25.000 laptop uređaja trebala da pristigne u humanitarne organizacije širom Evrope, a koje rade na ublažavanju krize koja je zahvatila Stari kontinent.

Na blogu ovog tehnološkog giganta između ostalog navodi se da izbeglice nakon iscrpljujućeg i opasnog puta kroz nekoliko zemalja, prvo potražuju sklonište, hranu i pristup medicinskoj nezi. Međutim, komunikacija sa porodicom i prijateljima koji su takođe raseljeni veoma je bitna, a kako bi svoj život mogli da nastave u pojedinim evropskim državama, oni moraju pre svega da nauče jezik i steknu veštine neophodne za traženje posla, školovanje i druge aktivnosti.

chromebook-izbeglice
Chromebook računari izbeglicama mogu predstavljati neophodno ‘tehnološko utočište’ koje će im pomoći da svoj život što pre vrate u normalu.

Ipak, ukoliko se osvrnemo na brojku od milion azilanata koliko ih je registrovano samo u Nemačkoj, shvatićemo da je kontigent od 25.000 Chromebook uređaja i dalje zanemarljiv. Upravo iz tih razloga, Google nastoji da podigne i svojevrsne Internet kafiće i edukacione centre u kojima će se takođe nalaziti ovi računari, a koji će posetiocima omogućiti pristup Internetu.

Ukoliko saberemo sve što je tehnološki gigant do sada uradio kada je reč o izbegličkoj krizi, uključujući i unapređenje prevoda na arapski jezik na Google Translate servisu, dolazimo do zaključka da je komunikacija migranata sa stanovnicima država u kojima se nalaze podignuta na još viši nivo, što predstavlja odskočnu dasku na putu ka boljem životu ovih iscrpljenih i nesrećnih ljudi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Odložen rok za zapošljavanje preduzetnika uz olakšice – novi datum je 60 dana od ukidanja vanrednog stanja

Rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica izmenjen je uredbom Vlade Republike Srbije i sada je će biti moguć 60 dana nakon završetka vanrednog stanja.

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Propustili ste

Intervju

McCann otkriva (skoro) sve što ste želeli da znate o tehnologiji – tokom i posle korone

'WeCann Point of View' je e-book kreiran od strane agencije McCann u okviru kog dele svoja razmišljanja o praćenju i privatnosti, kupovini, dokumentima i parama, ekonomiji deljenja i ekonomiji razdvojenosti, proširenoj realnosti, i drugim trendovima koji su se promenili u toku pandemije. U nastavku za Netokraciju izdvajaju najzanimljivije delove.

Startapi i poslovanje

Kako srpski IT-jevci treba da se brendiraju u inostranstvu – kao jeftina ili kvalitetna radna snaga?

Aktuelna pandemijska kriza (i njene ekonomske posledice), naveli su nas na sledeće pitanje: da li će domaće IT kompanije, agencije, frilenseri i regruteri morati da promene način na koji predstavljaju svoje proizvode, usluge i kadar na međunarodnom tržištu? Dakle, hoćemo li u prvi plat isticati da smo povoljni, da imamo kvalitetan kadar - ili oba?

Kultura 2.0

Kreativni direktori agencija otkrivaju da li je ekonomska kriza ubica kreativnosti – ili ne

Ako se bavite poslom koji počiva na originalnosti i kreativnosti, da li ste u tome u prethodna dva meseca bili uspešni? Ukoliko niste, kreativni direktori marketinških agencija otkrivaju svoje savete.

Novost

Google imenovao svog predstavnika u Srbiji – saopštava SHARE Fondacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obratio se kompaniji Google i nakon pregovora sa njihovim pravnim timom, ova kompanija odredila je svog predstavnika u Srbiji u skladu sa domaćim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Gaming

Apple Arcade dovešće više igrača srpskim gejming studijima – samo ako pametno postave strategiju

Servis Apple Arcade sada je i zvanično dostupan u Srbiji, a benefite bi, osim igrača, mogli da imaju i gejming studiji i developeri - kroz dodatni izvor zarade i veću vidljivost njihovih igara. Otkrivamo na koji način izgleda i šta sve donosi saradnja sa kompanijom Apple.

Tehnologija

Ne, hocudaglasam.com ne prikuplja podatke građana jer to nije ‘lažni’ sajt za glasanje

Vlada Srbije upozorila je da se pojavio lažni sajt za glasanje iz inostranstva i apelovala je na građane da budu oprezni u pogledu toga kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost njihove zloupotrebe. U ekskluzivnom razgovoru sa tvorcem ovog sajta otkrivamo kako servis pomaže našim građanima u dijaspori, šta on jeste - a šta nije.