Google Bard protiv ChatGPT-ja: Ko će pobediti?

Google Bard protiv ChatGPT-ja: Ko će pobediti?

Utrkivanje velikih svetskih tech kompanija koja će da ima najbolju AI tehnologiju a samim tim i različite podrške i alate za korisnike, čini se da je počela.

Nismo još stigli da mentalno obradimo i da se detaljno upoznamo sa svim mogućnostima koje inicijalna verzija ChatGPT alata nudi korisnicima, a već se uveliko priča o njegovom nasledniku, tačnije verziji 4 koja je u svim mogućim segmentima superiornija i inteligentnija od prethodne.

Već su mnogi ljudi koji su imali priliku da isprobaju novu verziju podelili na društvenim mrežama njene kreativne, kognitivne i jezičke mogućnost, ostavivši čitavu globalnu tech scenu zapanjenu kada je upoznala mogućnosti još naprednije veštačke inteligencije. Činjenica je da je ova tehnologija uveliko ušla na naša vrata, a to pokazuje i sve veći broj njene upotrebe u realnim uslovima i zadacima.

Još jedna od novosti, a samim tim i pokazatelj da sigurno krećemo ka eri veštačke inteligencije jeste i početak uvođenja dodataka ili plug-in-ova za ChatGPT. Ovo će omogućiti chatbot-u da stupi u interakciju sa API-jima treće strane, prilagođavajući svoje odgovore specifičnim okolnostima koje su definisali programeri, istovremeno proširujući opseg sposobnih radnji bota.

Dakle, OpenAI sa svojim moćnim chatbot alatom preuzeo je u potpunosti prvo mesto u svetu kod korisnika, a nije ni čudo jer zapravo nije ni imao konkurenciju koja bi mu parirala. Štaviše, setimo se samo da je Microsoft investirao oko 10 milijardi dolara u OpenAI i da je kroz ovo partnerstvo dobio pravo na korišćenje moćne AI integracije (ChatGPT) u svojim Microsoft 365 alatima.

Kako to obično biva u svetu velikih tehnoloških kompanija, kada se jedan novi i po svemu sudeći i te kako važan trend pojavi, konkurencija mora da odgovori u najboljoj mogućoj meri. Možda i možete da pretpostavite da se ovde radi o Guglu i njegovom najnovijem AI rešenju koje nosi naziv Bard. Jednostavno, Gugl je morao da odgovori, posebno nakon toga što je Microsoft iskoristio mogućnost da integriše ChatGPT4 chatbot u okviru svog pretraživača Bing, stvorivši tako Bing chatbot.

Prvi testovi favorizuju neprikosnoveni ChatGPT

Kako ne bi izgubili korak u trci za veštačkom inteligencijom koja je već uzela maha, iz Gugla su se upravo postarali da korisnici dobiju još jednu AI alternativu u vidu pomenutog Barda. Kako je još početkom februara na zvaničnom kompanijskom blogu CEO Gugla i Alphabeta Sundar Pichai napisao, AI tehnologija će oblikovati budućnost u digitalnom okruženju i njena primena biće sve značajnija. Upravo od tada, ova kompanija nastavlja da ulaže u ovu veštačku inteligenciju uz pomoć DeepMind tehnologije.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Pre dve godine, ova kompanija predstavila je sledeću generaciju jezičkih i konverzacijskih mogućnosti koje pokreće Gugl jezički model za aplikacije za dijalog (ili skraćeno LaMDA). Pichai je u svom blogu naveo da je kompanija još ranije radila na eksperimentalnoj konverzacionoj AI usluzi, koju pokreće LaMDA, a koja sada nosi naziv Bard.

U svojevrsnom nadmetanju dve kompanije u vezi toga ko bi mogao da ima najbolju pol poziciju kada je reč o primeni i integraciji naprednih AI rešenja, čini se da korisnici dobijaju najveći benefit. Sa jedne strane imamo moćni chatGPT sa čijim mogućnostima smo se već upoznali, a sa druge strane imamo ulazak Gugla u čitavu igru sa chatbotom Bard.

Upravo zato se postavlja pitanje da li je Gugl napravio bolji posao od OpenAI-a i samim tim bacio rukavicu u lice Microsoftu, ili su stvari ipak malo drugačije? Nažalost, Bard nije dostupan da se testira u Srbiji, bar ne još, ali zato su mnogi programeri, kreativci i tech entuzijasti imali priliku da isprobaju ovaj alat i samim tim ga uporede sa postojećim rešenjem iz OpenAI-ja.

Iako su svi imali velika očekivanja od Barda, kao rešenja od kompanije koja je “vlasnik” ogromnog broja podataka na webu i koja zaista ima moć da napravi izuzetno snažan alat baziran na analizi i korišćenju tih podataka, realnost ipak nešto drugačija. Bard se nije pokazao onako kako se i očekivalo iako i dalje postoji prostora za unapređenje vremenom i da je ovde reč o ulaznoj verziji.

Prvo, na primeru pisanja recimo koda za testnu aplikaciju, Bard je znatno brži od chatGPT-ja koji je i do pet puta sporiji. Međutim, na primeru korisnika koji je upoređivao kodove, jasno se vidi da je Bard imao određene greške u kodu, koje se doduše mogu ispraviti u samoj aplikaciji. Ipak, kod za to-do aplikaciju nije radio kako treba, dok je primer koda od chat-GPT-ja, iako jednostavan, uspešno prošao test u realnoj upotrebi.

Kada je reč o kreativnoj strani, Bard se definitivno pokazuje kao brži AI alat, ali problem je što je, bar u ovom trenutku, dosta generičan i daje veoma jednostavne primere, ideje ili bar deo sadržaja. Sa druge strane, chatGPT jeste sporiji ali pokazuje znatno veći kapacitet kreativnosti i zaista predstavlja pravog asistenta krajnjem korisniku – jer ne izvlači samo podatke već ih i analizira i izvlači najbolje od njih.

Poenta jeste u tome što chatGPT ne bazira svoje ideje samo na generativnim primerima, već ima duboku moć mišljenja, tačnije kreative koja i te kako podseća na čoveka. Jednostavno govoreći, ovaj alat “razmišlja” u smeru dubine jedne priče ukoliko govorimo recimo o tome koji alat može da pruži bolju ideju scenarija za film ili knjigu, pa čak i kada je pisanje poezije u pitanju.

Takođe treba imati u vidu da ovde govorimo o poređenju Barda sa chatGPT-4 verzijom koja je nesumnjivo i te kako moćan AI alat. Isto tako treba napomenuti da su ovo samo inicijalni i prosti testovi korisnika iz inostranstva, ali koji opet ukazuju dosta o tome u kom smeru u budućnosti bi mogla da se kreće upotreba određenog AI asistenata i na kom nivou.

Ne može bez prepreka

Između ostalog, treba imati na umu da pomenuti alati i te kako imaju prostora za unapređenje svojih kapaciteta, a ovaj početak nam samo govori da smo pristojno zagazili u eru veštačke inteligencije koja je već sada naša desna ruka za mnoge poslove u digitalnom okruženju.

I pored svih benefita koje ova tehnologija donosi, treba imati na umu i prepreke koje se nalaze na putu iste. Jedna od tih prepreka tiče se i privatnosti, upotrebi podataka korisnika, što sve na kraju vodi ka određenim restrikcijama. Poslednji u nizu primera jeste i banovanje chatGPT-ja u Italiji usled kršenja GDPR-a, zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako će izgledati budućnost upotrebe veštačke inteligencije, ostaje nam da vidimo. Ali je sigurno da će njene mogućnosti oblikovati mnoge poslove današnjice.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Novost

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.