Google Bard protiv ChatGPT-ja: Ko će pobediti?

Google Bard protiv ChatGPT-ja: Ko će pobediti?

Utrkivanje velikih svetskih tech kompanija koja će da ima najbolju AI tehnologiju a samim tim i različite podrške i alate za korisnike, čini se da je počela.

Nismo još stigli da mentalno obradimo i da se detaljno upoznamo sa svim mogućnostima koje inicijalna verzija ChatGPT alata nudi korisnicima, a već se uveliko priča o njegovom nasledniku, tačnije verziji 4 koja je u svim mogućim segmentima superiornija i inteligentnija od prethodne.

Već su mnogi ljudi koji su imali priliku da isprobaju novu verziju podelili na društvenim mrežama njene kreativne, kognitivne i jezičke mogućnost, ostavivši čitavu globalnu tech scenu zapanjenu kada je upoznala mogućnosti još naprednije veštačke inteligencije. Činjenica je da je ova tehnologija uveliko ušla na naša vrata, a to pokazuje i sve veći broj njene upotrebe u realnim uslovima i zadacima.

Još jedna od novosti, a samim tim i pokazatelj da sigurno krećemo ka eri veštačke inteligencije jeste i početak uvođenja dodataka ili plug-in-ova za ChatGPT. Ovo će omogućiti chatbot-u da stupi u interakciju sa API-jima treće strane, prilagođavajući svoje odgovore specifičnim okolnostima koje su definisali programeri, istovremeno proširujući opseg sposobnih radnji bota.

Dakle, OpenAI sa svojim moćnim chatbot alatom preuzeo je u potpunosti prvo mesto u svetu kod korisnika, a nije ni čudo jer zapravo nije ni imao konkurenciju koja bi mu parirala. Štaviše, setimo se samo da je Microsoft investirao oko 10 milijardi dolara u OpenAI i da je kroz ovo partnerstvo dobio pravo na korišćenje moćne AI integracije (ChatGPT) u svojim Microsoft 365 alatima.

Kako to obično biva u svetu velikih tehnoloških kompanija, kada se jedan novi i po svemu sudeći i te kako važan trend pojavi, konkurencija mora da odgovori u najboljoj mogućoj meri. Možda i možete da pretpostavite da se ovde radi o Guglu i njegovom najnovijem AI rešenju koje nosi naziv Bard. Jednostavno, Gugl je morao da odgovori, posebno nakon toga što je Microsoft iskoristio mogućnost da integriše ChatGPT4 chatbot u okviru svog pretraživača Bing, stvorivši tako Bing chatbot.

Prvi testovi favorizuju neprikosnoveni ChatGPT

Kako ne bi izgubili korak u trci za veštačkom inteligencijom koja je već uzela maha, iz Gugla su se upravo postarali da korisnici dobiju još jednu AI alternativu u vidu pomenutog Barda. Kako je još početkom februara na zvaničnom kompanijskom blogu CEO Gugla i Alphabeta Sundar Pichai napisao, AI tehnologija će oblikovati budućnost u digitalnom okruženju i njena primena biće sve značajnija. Upravo od tada, ova kompanija nastavlja da ulaže u ovu veštačku inteligenciju uz pomoć DeepMind tehnologije.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Pre dve godine, ova kompanija predstavila je sledeću generaciju jezičkih i konverzacijskih mogućnosti koje pokreće Gugl jezički model za aplikacije za dijalog (ili skraćeno LaMDA). Pichai je u svom blogu naveo da je kompanija još ranije radila na eksperimentalnoj konverzacionoj AI usluzi, koju pokreće LaMDA, a koja sada nosi naziv Bard.

U svojevrsnom nadmetanju dve kompanije u vezi toga ko bi mogao da ima najbolju pol poziciju kada je reč o primeni i integraciji naprednih AI rešenja, čini se da korisnici dobijaju najveći benefit. Sa jedne strane imamo moćni chatGPT sa čijim mogućnostima smo se već upoznali, a sa druge strane imamo ulazak Gugla u čitavu igru sa chatbotom Bard.

Upravo zato se postavlja pitanje da li je Gugl napravio bolji posao od OpenAI-a i samim tim bacio rukavicu u lice Microsoftu, ili su stvari ipak malo drugačije? Nažalost, Bard nije dostupan da se testira u Srbiji, bar ne još, ali zato su mnogi programeri, kreativci i tech entuzijasti imali priliku da isprobaju ovaj alat i samim tim ga uporede sa postojećim rešenjem iz OpenAI-ja.

Iako su svi imali velika očekivanja od Barda, kao rešenja od kompanije koja je “vlasnik” ogromnog broja podataka na webu i koja zaista ima moć da napravi izuzetno snažan alat baziran na analizi i korišćenju tih podataka, realnost ipak nešto drugačija. Bard se nije pokazao onako kako se i očekivalo iako i dalje postoji prostora za unapređenje vremenom i da je ovde reč o ulaznoj verziji.

Prvo, na primeru pisanja recimo koda za testnu aplikaciju, Bard je znatno brži od chatGPT-ja koji je i do pet puta sporiji. Međutim, na primeru korisnika koji je upoređivao kodove, jasno se vidi da je Bard imao određene greške u kodu, koje se doduše mogu ispraviti u samoj aplikaciji. Ipak, kod za to-do aplikaciju nije radio kako treba, dok je primer koda od chat-GPT-ja, iako jednostavan, uspešno prošao test u realnoj upotrebi.

Kada je reč o kreativnoj strani, Bard se definitivno pokazuje kao brži AI alat, ali problem je što je, bar u ovom trenutku, dosta generičan i daje veoma jednostavne primere, ideje ili bar deo sadržaja. Sa druge strane, chatGPT jeste sporiji ali pokazuje znatno veći kapacitet kreativnosti i zaista predstavlja pravog asistenta krajnjem korisniku – jer ne izvlači samo podatke već ih i analizira i izvlači najbolje od njih.

Poenta jeste u tome što chatGPT ne bazira svoje ideje samo na generativnim primerima, već ima duboku moć mišljenja, tačnije kreative koja i te kako podseća na čoveka. Jednostavno govoreći, ovaj alat “razmišlja” u smeru dubine jedne priče ukoliko govorimo recimo o tome koji alat može da pruži bolju ideju scenarija za film ili knjigu, pa čak i kada je pisanje poezije u pitanju.

Takođe treba imati u vidu da ovde govorimo o poređenju Barda sa chatGPT-4 verzijom koja je nesumnjivo i te kako moćan AI alat. Isto tako treba napomenuti da su ovo samo inicijalni i prosti testovi korisnika iz inostranstva, ali koji opet ukazuju dosta o tome u kom smeru u budućnosti bi mogla da se kreće upotreba određenog AI asistenata i na kom nivou.

Ne može bez prepreka

Između ostalog, treba imati na umu da pomenuti alati i te kako imaju prostora za unapređenje svojih kapaciteta, a ovaj početak nam samo govori da smo pristojno zagazili u eru veštačke inteligencije koja je već sada naša desna ruka za mnoge poslove u digitalnom okruženju.

I pored svih benefita koje ova tehnologija donosi, treba imati na umu i prepreke koje se nalaze na putu iste. Jedna od tih prepreka tiče se i privatnosti, upotrebi podataka korisnika, što sve na kraju vodi ka određenim restrikcijama. Poslednji u nizu primera jeste i banovanje chatGPT-ja u Italiji usled kršenja GDPR-a, zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako će izgledati budućnost upotrebe veštačke inteligencije, ostaje nam da vidimo. Ali je sigurno da će njene mogućnosti oblikovati mnoge poslove današnjice.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpski Constellation lansira AimFox – sveobuhvatno rešenje za automatizaciju komunikacije na LinkedInu

AimFox je cloud-based aplikacija namenjena svima koji žele da se bave networkingom, prodajom, regrutingom ili bilo kojim procesima koji podrazumevaju 'jedan na jedan' komunikaciju sa odabranom ciljnom grupom.

Startapi i poslovanje

Payoneer istraživanje: Globalizacija je šansa za razvoj malih i srednjih preduzeća

Procenat očekivanog rasta prihoda malih i srednjh preduzeća ostvarenog od izvoza u Srbiji iznosi 12% u periodu od 2021. do 2023 - pokazuju rezultati istraživanja koja je sproveo Payoneer.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Propustili ste

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.

Kultura 2.0

Trudna Barbi i Ken Sugar Daddy – kako je Mattel forama na svoj račun prešao marketing igru?

Drugi deo svoje kolumne o filmu "Barbie" posvetila sam marketinškim strategijama kompanije Mattel koja je aktivno učestvovala u produkciji i realizaciji filma.