Google Bard protiv ChatGPT-ja: Ko će pobediti?

Google Bard protiv ChatGPT-ja: Ko će pobediti?

Utrkivanje velikih svetskih tech kompanija koja će da ima najbolju AI tehnologiju a samim tim i različite podrške i alate za korisnike, čini se da je počela.

Nismo još stigli da mentalno obradimo i da se detaljno upoznamo sa svim mogućnostima koje inicijalna verzija ChatGPT alata nudi korisnicima, a već se uveliko priča o njegovom nasledniku, tačnije verziji 4 koja je u svim mogućim segmentima superiornija i inteligentnija od prethodne.

Već su mnogi ljudi koji su imali priliku da isprobaju novu verziju podelili na društvenim mrežama njene kreativne, kognitivne i jezičke mogućnost, ostavivši čitavu globalnu tech scenu zapanjenu kada je upoznala mogućnosti još naprednije veštačke inteligencije. Činjenica je da je ova tehnologija uveliko ušla na naša vrata, a to pokazuje i sve veći broj njene upotrebe u realnim uslovima i zadacima.

Još jedna od novosti, a samim tim i pokazatelj da sigurno krećemo ka eri veštačke inteligencije jeste i početak uvođenja dodataka ili plug-in-ova za ChatGPT. Ovo će omogućiti chatbot-u da stupi u interakciju sa API-jima treće strane, prilagođavajući svoje odgovore specifičnim okolnostima koje su definisali programeri, istovremeno proširujući opseg sposobnih radnji bota.

Dakle, OpenAI sa svojim moćnim chatbot alatom preuzeo je u potpunosti prvo mesto u svetu kod korisnika, a nije ni čudo jer zapravo nije ni imao konkurenciju koja bi mu parirala. Štaviše, setimo se samo da je Microsoft investirao oko 10 milijardi dolara u OpenAI i da je kroz ovo partnerstvo dobio pravo na korišćenje moćne AI integracije (ChatGPT) u svojim Microsoft 365 alatima.

Kako to obično biva u svetu velikih tehnoloških kompanija, kada se jedan novi i po svemu sudeći i te kako važan trend pojavi, konkurencija mora da odgovori u najboljoj mogućoj meri. Možda i možete da pretpostavite da se ovde radi o Guglu i njegovom najnovijem AI rešenju koje nosi naziv Bard. Jednostavno, Gugl je morao da odgovori, posebno nakon toga što je Microsoft iskoristio mogućnost da integriše ChatGPT4 chatbot u okviru svog pretraživača Bing, stvorivši tako Bing chatbot.

Prvi testovi favorizuju neprikosnoveni ChatGPT

Kako ne bi izgubili korak u trci za veštačkom inteligencijom koja je već uzela maha, iz Gugla su se upravo postarali da korisnici dobiju još jednu AI alternativu u vidu pomenutog Barda. Kako je još početkom februara na zvaničnom kompanijskom blogu CEO Gugla i Alphabeta Sundar Pichai napisao, AI tehnologija će oblikovati budućnost u digitalnom okruženju i njena primena biće sve značajnija. Upravo od tada, ova kompanija nastavlja da ulaže u ovu veštačku inteligenciju uz pomoć DeepMind tehnologije.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Pre dve godine, ova kompanija predstavila je sledeću generaciju jezičkih i konverzacijskih mogućnosti koje pokreće Gugl jezički model za aplikacije za dijalog (ili skraćeno LaMDA). Pichai je u svom blogu naveo da je kompanija još ranije radila na eksperimentalnoj konverzacionoj AI usluzi, koju pokreće LaMDA, a koja sada nosi naziv Bard.

U svojevrsnom nadmetanju dve kompanije u vezi toga ko bi mogao da ima najbolju pol poziciju kada je reč o primeni i integraciji naprednih AI rešenja, čini se da korisnici dobijaju najveći benefit. Sa jedne strane imamo moćni chatGPT sa čijim mogućnostima smo se već upoznali, a sa druge strane imamo ulazak Gugla u čitavu igru sa chatbotom Bard.

Upravo zato se postavlja pitanje da li je Gugl napravio bolji posao od OpenAI-a i samim tim bacio rukavicu u lice Microsoftu, ili su stvari ipak malo drugačije? Nažalost, Bard nije dostupan da se testira u Srbiji, bar ne još, ali zato su mnogi programeri, kreativci i tech entuzijasti imali priliku da isprobaju ovaj alat i samim tim ga uporede sa postojećim rešenjem iz OpenAI-ja.

Iako su svi imali velika očekivanja od Barda, kao rešenja od kompanije koja je “vlasnik” ogromnog broja podataka na webu i koja zaista ima moć da napravi izuzetno snažan alat baziran na analizi i korišćenju tih podataka, realnost ipak nešto drugačija. Bard se nije pokazao onako kako se i očekivalo iako i dalje postoji prostora za unapređenje vremenom i da je ovde reč o ulaznoj verziji.

Prvo, na primeru pisanja recimo koda za testnu aplikaciju, Bard je znatno brži od chatGPT-ja koji je i do pet puta sporiji. Međutim, na primeru korisnika koji je upoređivao kodove, jasno se vidi da je Bard imao određene greške u kodu, koje se doduše mogu ispraviti u samoj aplikaciji. Ipak, kod za to-do aplikaciju nije radio kako treba, dok je primer koda od chat-GPT-ja, iako jednostavan, uspešno prošao test u realnoj upotrebi.

Kada je reč o kreativnoj strani, Bard se definitivno pokazuje kao brži AI alat, ali problem je što je, bar u ovom trenutku, dosta generičan i daje veoma jednostavne primere, ideje ili bar deo sadržaja. Sa druge strane, chatGPT jeste sporiji ali pokazuje znatno veći kapacitet kreativnosti i zaista predstavlja pravog asistenta krajnjem korisniku – jer ne izvlači samo podatke već ih i analizira i izvlači najbolje od njih.

Poenta jeste u tome što chatGPT ne bazira svoje ideje samo na generativnim primerima, već ima duboku moć mišljenja, tačnije kreative koja i te kako podseća na čoveka. Jednostavno govoreći, ovaj alat “razmišlja” u smeru dubine jedne priče ukoliko govorimo recimo o tome koji alat može da pruži bolju ideju scenarija za film ili knjigu, pa čak i kada je pisanje poezije u pitanju.

Takođe treba imati u vidu da ovde govorimo o poređenju Barda sa chatGPT-4 verzijom koja je nesumnjivo i te kako moćan AI alat. Isto tako treba napomenuti da su ovo samo inicijalni i prosti testovi korisnika iz inostranstva, ali koji opet ukazuju dosta o tome u kom smeru u budućnosti bi mogla da se kreće upotreba određenog AI asistenata i na kom nivou.

Ne može bez prepreka

Između ostalog, treba imati na umu da pomenuti alati i te kako imaju prostora za unapređenje svojih kapaciteta, a ovaj početak nam samo govori da smo pristojno zagazili u eru veštačke inteligencije koja je već sada naša desna ruka za mnoge poslove u digitalnom okruženju.

I pored svih benefita koje ova tehnologija donosi, treba imati na umu i prepreke koje se nalaze na putu iste. Jedna od tih prepreka tiče se i privatnosti, upotrebi podataka korisnika, što sve na kraju vodi ka određenim restrikcijama. Poslednji u nizu primera jeste i banovanje chatGPT-ja u Italiji usled kršenja GDPR-a, zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Kako će izgledati budućnost upotrebe veštačke inteligencije, ostaje nam da vidimo. Ali je sigurno da će njene mogućnosti oblikovati mnoge poslove današnjice.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.