Zašto Facebook cilja naše 'pametne' televizore?

Zašto Facebook cilja naše ‘pametne’ televizore?

Nakon osvajanja računara i mobilnih telefona, Facebook je u potrazi za načinom kako bi video sadržaj sa ove društvene mreže stigao i do naših televizora. Iz ove kompanije potvrđeno je da se radi na novoj aplikaciji koja bi uskoro trebala da bude dostupna za mnogobrojne 'smart TV' uređaje na tržištu, ali i 'set top box' platforme.

facebook-tv

Na novom projektu koji je tek sada došao u žižu javnosti radi se već nekoliko godina, spekuliše se u vestima mnogobrojnih stranih medija. Tim inženjera razvija projekat koji bi korisnicima ponudio nova opcije za reprodukciju raznovrsnog video sadržaja koji je prisutan na ovoj mreži. Za sada nije poznato da li će svi klipovi sa News Feed-a biti uključeni u pregled, dok iz Facebooka u narednom periodu najavljuju pregovore sa pojedinim medijskim kompanijama kako bi se gledaocima omogućio i ekskluzivni sadržaj – prisutan samo na ovom kanalu.

Zauzimanje većeg dela ‘video kolača’

Kao glavni razlog za projekat ovog tipa navodi se činjenica da Facebook nastavlja da ulaže u razvoj videa, profitirajući od sve većeg broja video reklama koje polako opsedaju naš News Feed. Suprostavljajući se direktnom konkurentu YouTube-u, Facebook ne želi tako lako da preda svoj deo kolača – te otuda i razlog više da se pojavi na televizorima korisnika (primera radi, YouTube već nekoliko godina ima svoju aplikaciju za pametne televizore). Štaviše, Zuckerberg ne želi da prepusti primat ni drugim konkurentima kao što je Netflix koji su se odavno izborili za „svoje mesto pod Suncem“.

Facebook u tiganju? Nemoguće!

Pred Facebook stoji niz pitanja na koje razvojni tim mora da odgovori pre nego TV aplikacija ugleda svetlost dana. Samo jedno od njih jeste i na koji će način Facebook sortirati različit video sadržaj, da li će biti uveden pravilnik za isti kada govorimo o prikazivanju i još puno toga.

Sudeći prema navikama korisnika i sve manjoj pažnji, te generalnom odbijanju da prate duži video sadržaj na ovoj društvenoj mreži, Facebook će svakako morati da „ubaci u petu“ i obezbedi originalan sadržaj koji će biti dovoljno zanimljiv korisnicima. Međutim, tu je i Oculus kojeg je Facebook akvizirao, pružajući priči da se krene u pohod na naše dnevne sobe na jednu potpuno novu dimenziju.

Sa druge strane, ukoliko Facebook ograniči sadržaj na kvalitetne i popularne video formate kakvi se danas nalaze na YouTube-u, nema sumnje da bi se aplikacija veoma brzo izborila za svoje mesto i na set top box uređajima kao što su Apple TV, Mi Box i drugi – pružajući korisnicima još više fleksibilnosti za gledanje najrazličitijeg video sadržaja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Tehnologija

Kako jednostavno početi sa učenjem programskog jezika Python?

Među programskim jezicima postoje velike razlike kako u samom procesu rada, tako i u krajnjim rezultatima. U razgovoru sa Nikolom Kolevskim, otkrivamo zašto je Python sve popularniji među programerima i šta ga izdvaja od drugih tehnologija.

Kultura 2.0

Vanja Paunović ima 23 godine, niže uspehe u programiranju i pokreće YouTube kanal – Dzimiks

Vanja trenutno završava Raf i započinje svoju programersku karijeru. To bi, manje-više, bio standardni put za juniora u IT industriji ali on ima nešto što ga izdvaja od ostalih: YouTube kanal posvećen programiranju.

Office Talks Podcast

Borci za slobodan Internet (gost Danilo Krivokapić)

22. epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Danilom Krivokapićem iz SHARE Fondacije koji je govorio o aktuelnoj kampanji #hiljadekamera, našim digitalnim pravima i slobodnom Internetu.