Zašto Facebook cilja naše 'pametne' televizore?

Zašto Facebook cilja naše ‘pametne’ televizore?

Nakon osvajanja računara i mobilnih telefona, Facebook je u potrazi za načinom kako bi video sadržaj sa ove društvene mreže stigao i do naših televizora. Iz ove kompanije potvrđeno je da se radi na novoj aplikaciji koja bi uskoro trebala da bude dostupna za mnogobrojne 'smart TV' uređaje na tržištu, ali i 'set top box' platforme.

facebook-tv

Na novom projektu koji je tek sada došao u žižu javnosti radi se već nekoliko godina, spekuliše se u vestima mnogobrojnih stranih medija. Tim inženjera razvija projekat koji bi korisnicima ponudio nova opcije za reprodukciju raznovrsnog video sadržaja koji je prisutan na ovoj mreži. Za sada nije poznato da li će svi klipovi sa News Feed-a biti uključeni u pregled, dok iz Facebooka u narednom periodu najavljuju pregovore sa pojedinim medijskim kompanijama kako bi se gledaocima omogućio i ekskluzivni sadržaj – prisutan samo na ovom kanalu.

Zauzimanje većeg dela ‘video kolača’

Kao glavni razlog za projekat ovog tipa navodi se činjenica da Facebook nastavlja da ulaže u razvoj videa, profitirajući od sve većeg broja video reklama koje polako opsedaju naš News Feed. Suprostavljajući se direktnom konkurentu YouTube-u, Facebook ne želi tako lako da preda svoj deo kolača – te otuda i razlog više da se pojavi na televizorima korisnika (primera radi, YouTube već nekoliko godina ima svoju aplikaciju za pametne televizore). Štaviše, Zuckerberg ne želi da prepusti primat ni drugim konkurentima kao što je Netflix koji su se odavno izborili za „svoje mesto pod Suncem“.

Facebook u tiganju? Nemoguće!

Pred Facebook stoji niz pitanja na koje razvojni tim mora da odgovori pre nego TV aplikacija ugleda svetlost dana. Samo jedno od njih jeste i na koji će način Facebook sortirati različit video sadržaj, da li će biti uveden pravilnik za isti kada govorimo o prikazivanju i još puno toga.

Sudeći prema navikama korisnika i sve manjoj pažnji, te generalnom odbijanju da prate duži video sadržaj na ovoj društvenoj mreži, Facebook će svakako morati da „ubaci u petu“ i obezbedi originalan sadržaj koji će biti dovoljno zanimljiv korisnicima. Međutim, tu je i Oculus kojeg je Facebook akvizirao, pružajući priči da se krene u pohod na naše dnevne sobe na jednu potpuno novu dimenziju.

Sa druge strane, ukoliko Facebook ograniči sadržaj na kvalitetne i popularne video formate kakvi se danas nalaze na YouTube-u, nema sumnje da bi se aplikacija veoma brzo izborila za svoje mesto i na set top box uređajima kao što su Apple TV, Mi Box i drugi – pružajući korisnicima još više fleksibilnosti za gledanje najrazličitijeg video sadržaja.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Kako Digitalna zajednica vidi efekte zakonskih izmena paušala – i šta predlaže kao rešenje?

Sa Aleksandrom Lugonjom, predsednikom Upravnog odbora Digitalne zajednice, razgovaramo o potencijalnim negativnim efektima koje će izmene paušalnog preduzetništva ostaviti na domaću IT industriju, njihovim saniranjem i budućim planovima ove organizacije.

Mobilno

Potvrđeno: App Store stiže u Srbiju početkom aprila!

Momenat koji smo toliko dugo čekali konačno je tu. Obrativši se iOS developerima, Apple je potvrdio dolazak App Store prodavnice za 20 novih zemalja među kojima je (konačno) i Srbija.

Startapi i poslovanje

Tumačenje Testa samostalnosti: Ko ga primenjuje, kada i nad kim?

U srpskoj IT zajednici se intenzivno vodi diskusija u vezi načina primene Testa samostalnosti, a u okviru koje su se javile brojne nedoumice. Ovaj tekst razrešava neke od njih.

Propustili ste

Kultura 2.0

Na portalu eZdravlje možete uraditi test samoprocene na COVID-19

Test samoprocene na virus COVID-19 počeo je da radi i u Srbiji.

Novost

ICT Hub pokrenuo novu online eHUB platformu za deljenje poslovnih znanja i iskustva

U cilju prilagođavanja novonastalim okolnostima, ICT Hub je lansirao online platformu za razmenu znanja o inovacijama, dizajnu poslovnih modela i transformaciji poslovanja - pod nazivom eHUB.

Startapi i poslovanje

5 milijardi evra vredan ekonomski paket upravo je predstavljen

Vlada Srbije upravo je predstavila niz ekonomskih mera u cilju očuvanja privrede zbog pandemije korona virusa.

Tehnologija

Kako naručiti hranu putem Interneta – vodič za vaše roditelje, bake i deke

Naručivanje hrane putem Interneta nikada nije bilo lakše, ali se naši roditelji i stariji ukućani verovatno do sada nisu susreli sa tim procesom. Ne brinite, imamo rešenje.

Mobilno

Da li biste kupili telefon brenda za koji nikad ranije niste čuli?

Ako me pitate koji je telefon trenutno najbolji na tržištu, ne bih mogao da vam dam pravi odgovor. Zapravo, najbolji telefon je onaj koji najviše odgovara zahtevima pojedinačnog korisnika.

Kultura 2.0

Do kraja aprila đaci će programiranje učiti u virtuelnim učionicama

Inicijativa "Digitalna Srbija" i Fondacija Petlja do kraja aprila omogućiće prve funkcionalnosti virtuelne učionice za nastavnike i učenike na časovima informatike i računarstva, dok će tokom naredne školske godine postepeno biti uvođeni i drugi predmeti.