Najveća populaciona mapa sveta stiže iz Facebooka

Facebook pomoću veštačke inteligencije pravi najveću populacionu mapu sveta

Kompanija sa sedištem u Menlo Parku i dalje ne odustaje od svog plana da Internet pristup obezbedi za najsiromašnije zemlje sveta. Bilo da konekcija stiže putem satelita, dronova ili regularnim putem za kakav i sami znamo, Facebooku je potrebna detaljna mapa svetske populacije, a čak i one koje postoje, nisu dovoljno dobre da pomognu ovoj društvenoj mreži u svojoj nameri.

grafika1

Upravo iz tih razloga, iz Facebooka nemaju nameru da čekaju da neka druga strana započne sa radom na stvaranju boljih mapa od onih što postoje danas, pa su tako zavaljujući satelitskim fotografijama visoke rezolucije, ali i veštačkoj inteligenciji prisutnoj na mašinama u velikim centrima za obradu podataka, počeli da “sklapaju kockice”, te mapiraju svaku kuću sa pomenutih fotografija.

Kako prenosi TechCrunch, povodom ove vesti oglasili su se i Džej Parikh prvi čovek pri Facebooku zadužen za inženjerstvo i infrastrukturu, kao i Džael Megjuri, direktor Laboratorije za konekcije u okviru ove društvene mreže. Naišavši na grupu novinara, oni su otkrili nešto više detalja o planovima kompanije:

Naš cilj jeste da pronađemo način kako da razvijemo tehnologiju i razumemo proces konektovanja na Internet svake osobe na planeti. Ukoliko želimo da razmišljamo o najboljoj tehnologiji za povezivanje ljudi – posebno van gradova, onda govorimo o pojedinim delovima informacija koje veoma variraju.

Kada je već reč o mapama koje prikazuju svetske populacione podatke, onda je bitno istaći da trenutno najbolji izvor ovih informacija poseduje Univerzitet Kolumbija, međutim, njihova mapa ne poseduje dovoljno detalja, jer sadrži rezoluciju zasnovanu na rasponu od jednog kilometra.

Napornim radom do rezultata

Podsećanja radi, pre nešo više od godinu dana, pomenuta Laboratorija za konekcije pri Facebooku je udružila svoje snage sa odeljenjem za veštačku inteligenciju i naučnim timom za obradu podataka. Tokom prvog pokušaja, kompanija je iskoristila i pregledala satelitske fotografije 20 zemalja koje su pokrivale površinu od 21.6 miliona kvadratnih kilometara.

internet
Facebookova organizacija Internet.org nastoji da donese globalnu konekciju za siromašne zemlje sveta.

Naporan rad tima za razvoj veštačke inteligencije, rezultirao je kompresijom 14.6 milijardi fotografija, a kako bi se pronašao dokaz ljudskih naselja na novoformiranoj mapi, tim je koristio standardne tehnike učenja stotina mašina (računara, skenera…) u centru za podatke poznate društvene mreže, te su na osnovu proverenog algoritma pokušali da otkriju koja fotografija sadrži dokaze naselja.

Krajnji rezultat ovog rada jeste najdetaljnija mapa na svetu sa naseljima koja trenutno postoje u pomenutih dvadeset država. I sam Megjuri je dodao da je kompletan tim uzbuđen povodom dobijenih podataka, te da je u interesu svih dobijanje prave povratne informacije od strane svetske zajednice – kako bi se na najbolji način izvršilo analiziranje globalnog povezivanja, zaključio je on.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Web 3.0

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Tehnologija

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.