Evropska 'tech' industrija nastavlja da raste uprkos korona krizi

Evropska ‘tech’ industrija nastavlja da raste uprkos korona krizi – u Srbiji 3.600 programera na milion ljudi

Kraj je godine, a to znači da je došlo vreme za statistike i istraživanja. Jedno od njh je i 'State of European Tech' koje je pokazalo kompletnu sliku IT preduzetništva na Starom kontinentu u odlazećoj godini. Predstavljamo vam podatke koji se odnose na Srbiju.

U istraživanju koje je sprovela kompanija Atomico najavljeno je da će kapital uložen u tech industriju u Evropi premašiti 41 milijardu dolara za 2020. godinu kada se prilagode kašnjenja u pomenutom izveštaju usled tekuće pandemije. Ipak, finalna cifra bi mogla da bude objavljena tek u toku naredne godine.

Poređenja radi, prošlogodišnji izveštaj predviđao je da će ukupan kapital uložen u 2019. godini, prilagođen zaostajanju u izveštavanju, dostići 36 milijardi dolara nakon što se sakupe svi podaci, ali se nakon godinu dana ispostavilo da je predviđeni ukupan iznos premašen za više od 2 milijarde dolara u prošloj godini.

Suočeni sa globalnom pandemijom i vrlo nestabilnom, neizvesnom makroekonomskom klimom, evropski tehnološki ekosistem bio je otporan. Neprekinuti niz uzastopnih godina međugodišnjeg rasta kapitala uloženog u evropsku tehnologiju će se definitivno nastavi.

Zanimljiv podatak iz istraživanje jeste i broj startapa po glavni stanovnika u zemljama Evrope, gde nema nijedne države iz regiona osim Slovenije.

Zanimljivo je napomenuti da je od ukupnog podignutog kapitala u 2020. godini, čak 37% podignuto od strane kompanija osnovanih u prethodnih pet godina. Štaviše, samo u septembru ove godine na području Evrope investirano je pet milijardi dolara što je rekordni mesec otkako se ovo istraživanje sprovodi.

Takođe, treba pomenuti i to da su VC fondovi podigli i uložili čitavih 59 milijardi dolara u Evropi za proteklih pet godina.

Što se tiče Srbije, ali i regiona za razliku od The State of European Tech 2019 istraživanja, nije se mnogo toga promenilo. Naša država pominje se samo u pojedinim segmentima izveštaja za tekuću godinu i to u:

  • Udeo softver developera prema polovima. U Srbiji i dalje preovlađuju muškarci sa 73%, dok žene zauzimaju 28%. 

  • Mapa koja prikazuje broj softver developera po državi na jedan milion stanovnika, gde se Srbija pozicionira sa 3.663 developera.

Kompletno istraživanje možete pronaći na zvaničnom sajtu, putem kojeg ga možete preuzeti i u zasebnom .PDF formatu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.