Jan Kobler, ENI Fond: Stižemo na Balkan sa 40 miliona evra

Jan Kobler, ENI fond: ‘Ulagaćemo od 500K do 3M evra u domaće startape’

Beogradska publika imala je danas priliku da se upozna sa novim fondom koji uskoro kreće sa radom, a koji će u narednih pet godina investirati 40 miliona evra u startape širom Srbije i regiona. Prve investicije trebale bi da krenu već ovog leta, iako prema izvorima bliskim Netokraciji saznajemo da se sam fond i dalje zatvara.

enigfinal

U velikom intervjuu sa partnerima novog fonda, saznajemo da se on neće zvati ENIF, ali i da se fond i dalje zatvara, te da se prve investicije neće desiti ovog leta.

Danas je u Beogradu pretpremijerno predstavljen novi regionalni fond – ENIF (Enterprise Innovation Fund), čiji predstavnici dolaze iz poznatog slovenačkog RSG Capital-a poznatog po investiranju u Celtru, te hrvatski Shoutem i Degordian (ex iSTUDIO). Novi fond na područje Balkana stiže sa čak 40 miliona evra koji će biti iskorišćeni za investiranje u tehnološke kompanije u periodu od pet godina.

Sredstva za novi fond obezbeđena su mahom iz Evropskog investicionog fonda, ali i velikog broja privatnih investitora i finansijskih institucija među kojima je i Evropska banka za obnovu i razvoj.

Novi fond za regionalne startape

Partner ovog fonda, Jan Kobler, izjavio je pred beogradskom publikom da će fond investirati od 500.000 do 3 miliona evra po kompaniji, ali da će fond poslužiti i za određeni broj manjih, seed investicija do 100.000 evra po kompaniji. Kobler je dodao da će ENIF ulagati u startape na području Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Makedonije, te da bi prve investicije mogli da vidimo već ovog leta.

Ipak, prema izvorima bliskim materiji, saznajemo da fond još uvek nije zatvoren, te da je čitav proces u finalnoj fazi, ali i da ćemo na zvaničnu objavu morati da pričekamo još malo.

Prve informacije o ENI fondu predstavljene su na Startitovom događaju „Znam da možemo“ koji se danas održao u Domu omladine, a posetioci su se mogli upoznati sa mnogobrojnim novinama koje ova organizacija planira u budućem periodu, između ostalog i Startit Centrom – prostorom od 1000m2 u centru Beograda koji se služiti kao mesto znanja, inovacija i inspiracije, namenjeno domaćoj IT zajednici.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Sasomange od letos zabeležio 100.000 registrovanih korisnika u pohodu na udeo u domaćem ‘classifieds’ tržištu

Sredinom godine na tržište Srbije stigao je novi oglasnik koji tehnologijom i dizajnom želi da se bori za svoj deo 'classifieds' kolača. Zanimalo nas je kako je čitava priča zamišljena i šta to novo Sasomange.rs pruža domaćim kupcima i trgovcima.

Analiza

Vodeća udruženja frilensera predstavljaju dalje korake ukoliko nadležni organi ne odgovore na njihove zahteve

Sa predstavnicima Udruženja radnika na internetu i Udruženja frilensera i preduzetnika razgovarali smo o narednim koracima kada je reč o pregovorima sa nadležnim organima zbog najavljenog oporezivanja frilensera.

Kolumna

Filtriranje interneta u Srbiji donosi ozbiljne posledice i nepoznatu korist

Filtriranje interneta je u Srbiji uvedeno radi navodnog sprečavanja dalje štete po republički budžet i ekonomiju i uz zanemarivanje brojnih aspekata koji ovaj opasan presedan nosi sa sobom. U tekstu analiziramo zašto je ta odluka besmislena i do kakvih posledica može dovesti.

Propustili ste

Gaming

Facebookov ‘cloud gaming’ ponudiće oglašivačima nove mogućnosti za reklamu

'Cloud' gejming je termin koji je u ovoj dinamičnoj godini isplivao na površinu i zainteresovao mnoge. Iako mu je potrebno još vremena da pokaže svoj pun potencijal, velike kompanije polažu ogromnu nadu u ovu oblast. Nakon kompanija Google i Apple, svoj 'cloud' gejming servis predstavio je i Facebook.

Društvene mreže

1.000.000 pregleda kasnije i domaći Extreme Intimo srušio je Instagram svojim humanim gestom

Ovih dana niste mogli da ne primetite video koji je šerovan širom Instagrama: kampanju #stvarnoželim brenda Extreme Intimo koji je za svako deljenje videa poklanjao novčana sredstva za porodilišta širom Srbije. Više o tome razgovaramo sa predstavnicima ove kompanije.

Internet marketing

TikTok kampanja ‘Teži Ravnoteži’ za 10 dana ima više od 700.000 pregleda – i interesuje tinejdžere širom Balkana

U okviru nacionalne kampanje 'Teži ravnoteži' pokrenut je i TikTok kanal sa ciljem edukacije đaka i studenata na temu zdravih životnih stilova. U nastavku teksta organizatori nam detaljnije otkrivaju o čemu je reč.

Office Talks Podcast

Država ćuti na zahteve frilensera (gost Miran Pogačar)

23. epizodu Office Talks podkasta obeležila je aktuelna tema oporezivanja frilensera. Naš gost bio je Miran Pogačar, predsednik novoosnovanog Udruženja radnika na Internetu.

Startapi i poslovanje

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Društvene mreže

Snap Inc. imenovao predstavnika za Srbiju – u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je da je i kompanija Snap Inc. imenovala svog predstavnika za Republiku Srbiju.