Da li će Elon Musk ostati CEO Tesle nakon tužbe Agencije za hartije od vrednosti i berzu?

Da li će Elon Musk ostati CEO Tesle nakon tužbe Agencije za hartije od vrednosti i berzu?

Komisija za hartije od vrednosti i berzu u SAD-u pokrenula je tužbu protiv izvršnog direktora Tesla Motorsa Elona Muska nakon njegovog tvita o pokušaju da privatizuje kompaniju.

Lančana reakcija započela je još od kontraverznog tvita Elona Muska sa početka avgusta, u kojem je naveo kako je spreman da privatizuje Tesla Motors, te da su finansije obezbeđene.

Do toga naravno nije došlo, ali je SEC (The Securities and Exchange Commission) podneo žalbu federalnom sudu u Njujorku u kojoj se jasno napominje da ova komisija zahteva da se odredi zabrana Musku da upravlja bilo kojim preduzećem na poziciji izvršnog direktora.

Kako piše The Verge, naredni tvitovi u konverzaciji su ukazivali da bi kompanija mogla da bude uklonjena sa liste na berzi. Štaviše, Musk je kasnije objavio kako je suverni fond iz Saudijske Arabije bio u pregovorima sa predstavnicima kompanije kada je reč o finansiranju i privatizaciji – ali je ubrzo ta ideja napuštena i demantovana krajem avgusta.

Kako su tužioci istakli u žabi, istina je da Musk nije komunicirao niti potvrio detalje i ključne uslove poslovanja kada je reč o privatizaciji, uključujući i potencijalne izvore finansiranja. Konkretno, oni tvrde da je Muskov tvit o „obezbeđenim sredstvima“ bio lažan i pogrešan, kao i naknadne izjave koje su usledile nakon te objave.

Povodom ove tužbe oglasio se i glavni protagonista ove priče, koji je izjavio kako je odluka SEC-a krajnje neopravdana, te da je razočaran. Prema Muskovim rečima, on se uvek zalagao za najveću istinu, transparentnost ali i investitore.

Presuda koja će odlučiti mnogo o budućnosti Tesla Motorsa i Space X-a

Ono što se bar za sada može naslutiti kao velika posledica potencijalnog odlaska Muska, jesu nove kadrovske promene u kompaniji Tesla Motors koje mogu da pogode ljude sa vodećih pozicija. Čitav proces može da dovede do reorganizacije a samim ti i do usporavanja poslovanja firme koja je već imala problema sa procesima proizvodnje automobila – kao i one mnogo ozbiljnije koje se tiču finansija.

Ukoliko na kraju SEC i zaista zabrani Musku da bude direktor određene kompanije, odnosno javnog preduzeća, to znači da Space X, Boring Company i NeuraLink više neće moći da posluju sa Elonom na čelnoj poziciji. Na ljudima iz federalnog suda i CES-a je velika odgovornost, ukoliko uzmemo u obzir koliko Space X i Tesla Motors baš sa Elonom kao direktorom, doprinose savremenom transportu, kako u svemiru, tako i na Zemlji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Kultura 2.0

Kuda ide muzički biznis u regionu i Srbiji – otkrivaju nam Rasta, Severina i Relja (Bassivity)

Muzika je odavno postala unosan biznis, a rastu ove industrije doprinose novi trendovi poput tehnologije produkcije pesama i spotova, streaming servisi ali i YouTube. Da li i naš region polako ulazi u moderni svet muzičkog biznisa?

Internet marketing

Zašto Dejv Birs kaže da kreativnost nije bogom dan talenat već stvar koju svako može da nauči?

Ovogodišnji Webiz Networking Night ugostiće nagrađivanog britanskog autora i govornika Dejva Birsa. Sa Dejvom razgovaram o tome kako nekonvencionalne stvari prodati šefu.

Netokracija

Kako do uspešnog Employer Branding ekosistema?

Marketari i HR menadžeri, spremite se – početkom oktobra vraća se Netokracijina Employer Branding konferencija! Kada 3. oktobra završite sa poslom pridružite nam se u ICT Hub-u gde ćemo govoriti o razvoju Employer Branding ekosistema u kompanijama. Čekamo vas!

Internet marketing

Kako su brendovi odigrali marketinšku utakmicu tokom Svetskog prvenstva u Kini?

Sa sportske strane svetsko prvenstvo u košarci želimo da zaboravimo što pre, ali sa marketinške strane priča je drugačija jer su brendovi ovaj put bili veoma aktivni. Ipak, da li su u potpunosti iskoristili 'hype' takmičenja u Kini?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

Karijere

Kako se zaposliti u kompaniji Facebook? Nenad Božidarević deli svoja iskustva

Nakon četiri godine na poziciji front-end inženjera, najpre sa Facebook, a potom i sa Instagram strane, Nenad Božidarević prelazi u Oculus, gde nakon godinu dana postaje menadžer, a za Netokraciju otkriva da li je Menlo Park zaista raj za domaće programere.