Da li će Elon Musk ostati CEO Tesle nakon tužbe Agencije za hartije od vrednosti i berzu?

Da li će Elon Musk ostati CEO Tesle nakon tužbe Agencije za hartije od vrednosti i berzu?

Komisija za hartije od vrednosti i berzu u SAD-u pokrenula je tužbu protiv izvršnog direktora Tesla Motorsa Elona Muska nakon njegovog tvita o pokušaju da privatizuje kompaniju.

Lančana reakcija započela je još od kontraverznog tvita Elona Muska sa početka avgusta, u kojem je naveo kako je spreman da privatizuje Tesla Motors, te da su finansije obezbeđene.

Do toga naravno nije došlo, ali je SEC (The Securities and Exchange Commission) podneo žalbu federalnom sudu u Njujorku u kojoj se jasno napominje da ova komisija zahteva da se odredi zabrana Musku da upravlja bilo kojim preduzećem na poziciji izvršnog direktora.

Kako piše The Verge, naredni tvitovi u konverzaciji su ukazivali da bi kompanija mogla da bude uklonjena sa liste na berzi. Štaviše, Musk je kasnije objavio kako je suverni fond iz Saudijske Arabije bio u pregovorima sa predstavnicima kompanije kada je reč o finansiranju i privatizaciji – ali je ubrzo ta ideja napuštena i demantovana krajem avgusta.

Kako su tužioci istakli u žabi, istina je da Musk nije komunicirao niti potvrio detalje i ključne uslove poslovanja kada je reč o privatizaciji, uključujući i potencijalne izvore finansiranja. Konkretno, oni tvrde da je Muskov tvit o “obezbeđenim sredstvima” bio lažan i pogrešan, kao i naknadne izjave koje su usledile nakon te objave.

Povodom ove tužbe oglasio se i glavni protagonista ove priče, koji je izjavio kako je odluka SEC-a krajnje neopravdana, te da je razočaran. Prema Muskovim rečima, on se uvek zalagao za najveću istinu, transparentnost ali i investitore.

Presuda koja će odlučiti mnogo o budućnosti Tesla Motorsa i Space X-a

Ono što se bar za sada može naslutiti kao velika posledica potencijalnog odlaska Muska, jesu nove kadrovske promene u kompaniji Tesla Motors koje mogu da pogode ljude sa vodećih pozicija. Čitav proces može da dovede do reorganizacije a samim ti i do usporavanja poslovanja firme koja je već imala problema sa procesima proizvodnje automobila – kao i one mnogo ozbiljnije koje se tiču finansija.

Ukoliko na kraju SEC i zaista zabrani Musku da bude direktor određene kompanije, odnosno javnog preduzeća, to znači da Space X, Boring Company i NeuraLink više neće moći da posluju sa Elonom na čelnoj poziciji. Na ljudima iz federalnog suda i CES-a je velika odgovornost, ukoliko uzmemo u obzir koliko Space X i Tesla Motors baš sa Elonom kao direktorom, doprinose savremenom transportu, kako u svemiru, tako i na Zemlji.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kolumna

Po čemu srpski Zakon o digitalnoj imovini podseća na Azarov transfer iz Čelsija u Real?

Advokati Ilija Rilaković i dr Minja Đokić u zajedničkoj kolumni razjasnili su (ne)mogućnost plaćanja usluga stranih kompanija kripto valutom!

Sponzorisano

Kompanija Proximus u Srbiji zapošljava IT stručnjake i gradi inženjering timove

Proximus je došao na tržište Srbije još 2017. godine kada je preko svoje kompanije BICS postao vlasnik Telesigna. Ovom akvizicijom, Proximus počinje da zapošljava prve Market Development specijaliste, čime mladi talenti stiču mogućnost brzog učenja i razvoja u internacionalnom okruženju.

Office Talks Podcast

LinkedIn za šahiste broji 10.000 korisnika

Gošća 188. epizode Office Talks podkasta bila je Lena Miladinović, osnivačica OutpostChess platforme namenjene umrežavanju svih ljubitelja šaha — kako profesionalaca, tako i entuzijasta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

DSI investirao u Veli — kripto platformu za finansijske savetnike

Najnovija investicija DSI mreže poslovnih anđela otišla je startapu Veli, iza kojeg stoje Stevan Radonjanin i Marko Selaković. Ova platforma omogućava profesionalcima da investiraju u kriptovalute za svoje klijente i upravljaju njihovim portfeljima.

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.