Da li će Elon Musk ostati CEO Tesle nakon tužbe Agencije za hartije od vrednosti i berzu?

Da li će Elon Musk ostati CEO Tesle nakon tužbe Agencije za hartije od vrednosti i berzu?

Komisija za hartije od vrednosti i berzu u SAD-u pokrenula je tužbu protiv izvršnog direktora Tesla Motorsa Elona Muska nakon njegovog tvita o pokušaju da privatizuje kompaniju.

Lančana reakcija započela je još od kontraverznog tvita Elona Muska sa početka avgusta, u kojem je naveo kako je spreman da privatizuje Tesla Motors, te da su finansije obezbeđene.

Do toga naravno nije došlo, ali je SEC (The Securities and Exchange Commission) podneo žalbu federalnom sudu u Njujorku u kojoj se jasno napominje da ova komisija zahteva da se odredi zabrana Musku da upravlja bilo kojim preduzećem na poziciji izvršnog direktora.

Kako piše The Verge, naredni tvitovi u konverzaciji su ukazivali da bi kompanija mogla da bude uklonjena sa liste na berzi. Štaviše, Musk je kasnije objavio kako je suverni fond iz Saudijske Arabije bio u pregovorima sa predstavnicima kompanije kada je reč o finansiranju i privatizaciji – ali je ubrzo ta ideja napuštena i demantovana krajem avgusta.

Kako su tužioci istakli u žabi, istina je da Musk nije komunicirao niti potvrio detalje i ključne uslove poslovanja kada je reč o privatizaciji, uključujući i potencijalne izvore finansiranja. Konkretno, oni tvrde da je Muskov tvit o „obezbeđenim sredstvima“ bio lažan i pogrešan, kao i naknadne izjave koje su usledile nakon te objave.

Povodom ove tužbe oglasio se i glavni protagonista ove priče, koji je izjavio kako je odluka SEC-a krajnje neopravdana, te da je razočaran. Prema Muskovim rečima, on se uvek zalagao za najveću istinu, transparentnost ali i investitore.

Presuda koja će odlučiti mnogo o budućnosti Tesla Motorsa i Space X-a

Ono što se bar za sada može naslutiti kao velika posledica potencijalnog odlaska Muska, jesu nove kadrovske promene u kompaniji Tesla Motors koje mogu da pogode ljude sa vodećih pozicija. Čitav proces može da dovede do reorganizacije a samim ti i do usporavanja poslovanja firme koja je već imala problema sa procesima proizvodnje automobila – kao i one mnogo ozbiljnije koje se tiču finansija.

Ukoliko na kraju SEC i zaista zabrani Musku da bude direktor određene kompanije, odnosno javnog preduzeća, to znači da Space X, Boring Company i NeuraLink više neće moći da posluju sa Elonom na čelnoj poziciji. Na ljudima iz federalnog suda i CES-a je velika odgovornost, ukoliko uzmemo u obzir koliko Space X i Tesla Motors baš sa Elonom kao direktorom, doprinose savremenom transportu, kako u svemiru, tako i na Zemlji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

E-commerce

Zanateria je nova ‘online’ robna kuća iz Srbije koja okuplja preko 180 zanatlija, malih proizvođača i njihovih unikatnih proizvoda

Domaća scena izrade zanatskih proizvoda je u ekspanziji, pa je sve više manjih proizvođača koji traže svoje mesto na 'online' i 'offline' tržištu. U tome im može pomoći Zanateria - nova Internet robna kuća, čiji su osnivači za Netokraciju podelili svoju poslovnu priču.

Propustili ste

Kultura 2.0

Uputstvo za primenu Testa samostalnosti konačno je objavljeno

Uputstvo za tumačenje kriterijuma Testa samostalnosti pomoći će paušalnim preduzetnicima i poreskim inspektorima da pravilno protumače devet kriterijuma koji određuju da li su ovi preduzetnici u svom poslovanju nezavisni u odnosu na svog nalogodavca ili ne.

Tehnologija

Plaćanje QR kodovima uveliko dolazi u Srbiju – koje prednosti donosi i šta treba da znamo o tome?

Uskoro bi u prodavnicama širom zemlje trebao da bude integrisan sistem instant plaćanja, odnosno instrukcija - NBS IPS QR kod. Mi smo analizirali šta to znači za korisnike i trgovce i koje benefite donosi.

Kultura 2.0

Lako je isključiti Slack i mail, ali kako se gase misli o poslu?

Ako ovaj tekst čitate posle radnog vremena, koliko puta ste pogledali na mail, pomislili na svoj posao ili zadatak koji morate da završite sutra? Ni statistika, a bogami ni praksa vam ne idu u prilog, pa ste verovatno to učinili barem jednom, a u nastavku ćete otkrićete kako (i zašto) bi to trebalo smanjiti na minimum.

Mobilno

Da li ste i dalje spremni da za telefon platite 1.000 evra – kada sličan možete naći za duplo manje novca?

Pre nekoliko meseci, svoj telefon star pet godina, zamenio sam novim, prošlogodišnjim modelom. I dok sam tražio adekvatnu zamenu, prvi put sam se zapitao ima li uopšte razlike između današnjih 'flagship' uređaja i da li nas velike kompanije danas više privlače primamljivim reklamama nego inovacijama koje su nam zaista potrebne.

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.