Da li će Elon Musk ostati CEO Tesle nakon tužbe Agencije za hartije od vrednosti i berzu?

Da li će Elon Musk ostati CEO Tesle nakon tužbe Agencije za hartije od vrednosti i berzu?

Komisija za hartije od vrednosti i berzu u SAD-u pokrenula je tužbu protiv izvršnog direktora Tesla Motorsa Elona Muska nakon njegovog tvita o pokušaju da privatizuje kompaniju.

Lančana reakcija započela je još od kontraverznog tvita Elona Muska sa početka avgusta, u kojem je naveo kako je spreman da privatizuje Tesla Motors, te da su finansije obezbeđene.

Do toga naravno nije došlo, ali je SEC (The Securities and Exchange Commission) podneo žalbu federalnom sudu u Njujorku u kojoj se jasno napominje da ova komisija zahteva da se odredi zabrana Musku da upravlja bilo kojim preduzećem na poziciji izvršnog direktora.

Kako piše The Verge, naredni tvitovi u konverzaciji su ukazivali da bi kompanija mogla da bude uklonjena sa liste na berzi. Štaviše, Musk je kasnije objavio kako je suverni fond iz Saudijske Arabije bio u pregovorima sa predstavnicima kompanije kada je reč o finansiranju i privatizaciji – ali je ubrzo ta ideja napuštena i demantovana krajem avgusta.

Kako su tužioci istakli u žabi, istina je da Musk nije komunicirao niti potvrio detalje i ključne uslove poslovanja kada je reč o privatizaciji, uključujući i potencijalne izvore finansiranja. Konkretno, oni tvrde da je Muskov tvit o „obezbeđenim sredstvima“ bio lažan i pogrešan, kao i naknadne izjave koje su usledile nakon te objave.

Povodom ove tužbe oglasio se i glavni protagonista ove priče, koji je izjavio kako je odluka SEC-a krajnje neopravdana, te da je razočaran. Prema Muskovim rečima, on se uvek zalagao za najveću istinu, transparentnost ali i investitore.

Presuda koja će odlučiti mnogo o budućnosti Tesla Motorsa i Space X-a

Ono što se bar za sada može naslutiti kao velika posledica potencijalnog odlaska Muska, jesu nove kadrovske promene u kompaniji Tesla Motors koje mogu da pogode ljude sa vodećih pozicija. Čitav proces može da dovede do reorganizacije a samim ti i do usporavanja poslovanja firme koja je već imala problema sa procesima proizvodnje automobila – kao i one mnogo ozbiljnije koje se tiču finansija.

Ukoliko na kraju SEC i zaista zabrani Musku da bude direktor određene kompanije, odnosno javnog preduzeća, to znači da Space X, Boring Company i NeuraLink više neće moći da posluju sa Elonom na čelnoj poziciji. Na ljudima iz federalnog suda i CES-a je velika odgovornost, ukoliko uzmemo u obzir koliko Space X i Tesla Motors baš sa Elonom kao direktorom, doprinose savremenom transportu, kako u svemiru, tako i na Zemlji.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

5G mreža nas neće štetno ‘ozračiti’, ali širenje dezinformacija i lažnih vesti sigurno hoće

Fizička pojava kao što je štetno zračenje ne mora nužno uvek da dođe iz nuklearnog reaktora, sunca ili radona, već se javlja u različitim oblicima - u čemu bi, prema pisanju pojedinih medija, svoju ulogu mogla da odigra i 5G mreža.

Analiza

Od nepoznate reči do najjačeg IT sektora: Kako se Blockchain razvijao u Srbiji?

Kada su u maju ove godine objavljeni rezultati Startap Genome istraživanja, mnogi od nas ostali su začuđeni nad činjenicom da se Srbija našla u top 5 zemalja po broju blockchain developera na svetu. U ovom tekstu vraćamo se u prošlost, kada je ta zajednica bila tek na začetku sa ciljem da odgovorimo na pitanje - kako je do toga došlo?

Internet marketing

Možda ne znamo odakle dolazi naša roba, ali dovoljno smo se zgadili da bismo kampanju proglasili uspešnom

Otkrivamo kako je izgledao kreativni proces iza kampanje koja je obeležila leto i festivalsku sezonu.

Propustili ste

Mobilno

Saša Leković (Telenor): Omogućili smo startapima da prvi testiraju 5G mrežu jer oni su naši logični partneri

Peta generacija mobilnog prenosa podataka postala je glavna tema u tehnološkom svetu. Za razliku od LTE (4G) tehnologije, novi standard mobilnog Interneta doneće znatno veće brzine i stabilniju konekciju. Saša Leković, CTO Telenora, otkriva za Netokraciju planove ovog operatera kada je 5G u pitanju.

Startapi i poslovanje

Utrenu.com sa svojih 16.000 članova povezuje profesionalce i korisnike na tržištu deljenja usluga

Sajt UTrenu.com jedan je od servisa na digitalnom prostoru Srbije koji korisnicima omogućava povezivanje sa profesionalcima iz različitih oblasti. U razgovoru sa menadžerom portala otkrivamo po čemu se ovaj sajt razlikuje od konkurencije i koji su naredni planovi za širenje i poslovanje.

Analiza

Beskontaktna plaćanja putem telefona predstavljaju ono što korisnici žele – mogućnost izbora

Šta nam mCard usluga Mastercarda i Societe Generale banke govori o razvoju bankarskog sektora u Srbiji?

Tehnologija

5G mreža nas neće štetno ‘ozračiti’, ali širenje dezinformacija i lažnih vesti sigurno hoće

Fizička pojava kao što je štetno zračenje ne mora nužno uvek da dođe iz nuklearnog reaktora, sunca ili radona, već se javlja u različitim oblicima - u čemu bi, prema pisanju pojedinih medija, svoju ulogu mogla da odigra i 5G mreža.

Kultura 2.0

Gde Hooloovoo postavlja granicu kada je ‘Employer Branding’ u pitanju? U WC-u developerske konferencije

Kako da u oblasti Employer Brandinga radite nešto na šta se niko nije usudio, dok istovremeno širite posao i održavate profesionalni standard? Odgovori stižu iz kompanije Hooloovoo.

Startapi i poslovanje

South Central Ventures investirao €400.000 u crnogorski Uhura Solutions – sledi dalji rast poslovanja i razvoj proizvoda

Crnogorski startap Uhura Solutions koji razvija napredno AI rešenje za digitalno čitanje i razumevanje ugovora, podigao je investiciju u vrednosti od 400 hiljada evra zahvaljujući fondu South Central Ventures. Dobijena sredstva biće uložena za ubrzani rast poslovanja i razvoj proizvoda.