Social Srbija 2022: Kakvo je stanje društvenih mreža?

Social Srbija 2022: Kakvo je stanje društvenih mreža?

Ovogodišnje istraživanje demantuje predrasudu da je TikTok 'samo za klince' i pokazuje da LinkedIn najviše koriste Beograđani.

Svake godine agencija Pioniri, u saradnji sa istraživačkom agencijom Smart Plus Research, sprovodi istraživanje stanja društvenih medija, a upravo su objavljeni najnoviji rezultati.

Cilj istraživanja je upoznati online ponašanje stanovnika Srbije, navike u korišćenju društvenih mreža, način konzumiranja digitalnih kanala i stavove korisnika prema oglašavanju brendova.

Iako globalna istraživanja na ovu temu postoje, upotreba digitalnih tehnologija i društvenih mreža prilično se razlikuje između tržišta, pa globalni podaci često nisu od pomoći. Domaće tržište zaslužuje sopstvene, lokalno-relevantne podatke, te Pioniri već 6 godina sprovode istraživanje na reprezentativnom uzorku online populacije Srbije.

Izdvojili smo neke od najvažnijih rezultata

U nameri da što dublje razume ponašanje korisnika na društvenoj mreži TikTok, ovogodišnje izdanje sadrži dodatna pitanja o ovoj platformi. Rezultati su demantovali najčešće predrasude o njoj, a primarno onu da je ova mreža namenjena isključivo mladoj populaciji, koja pripada generaciji Z.

Najviše ispitanika TikTok koristi za zabavu, ali značajan je i broj onih koji na ovoj mreži pronalaze inspiraciju i korisne savete.

Istraživanje je pokazalo da čak 30% ljudi uzrasta 25-34 ima nalog na TikToku, a da se i u grupi 35-44 broj korisnika značajno povećava. Jedan od zanimljivih podataka tiče se kategorije life hacks i preporuka sa TikTok-a. Naime, svaki drugi korisnik je u realnom životu zapravo isprobao bar jedan life hack sa ove mreže.

Novina u istraživanju su i dodatna pitanja o uticajnim ličnostima, odnosno influenserima, a otvoreni odgovori ispitanika pokazali su ko su najpopularniji među različitim uzrasnim grupama.

Jedna od prvih influenserki na domaćem prostoru, Zorannah, i dalje se najviše izdvaja, a odmah nakon nje i YouTuber Baka Prase. Ipak, zasebna analiza odgovora 6 uzrasnih grupa pokazuje velike međugeneracijske razlike. Oni najpopularniji kod mlađih korisnika često su irelevantni kod samo par godina starijih i obrnuto.

Osim međugeneracijskih, istraživanje obuhvata i razlike među regionima u Srbiji. Očekivano ili ne, LinkedIn je daleko više popularan među stanovnicima Beograda nego u ostalim delovima zemlje.

Što se tiče mreža za razmenu, Viber i SMS omiljena su sredstva komunikacije u Srbiji. Ipak, detaljnija analiza rezultata po uzrasnim grupama otkriva da se ovih „tradicionalnih” vidova dopisivanja drže stariji korisnici, dok njihova upotreba kod mlađih opada i to u korist komunikacije na Instagramu, WhatsApp-u, Telegram-u, a sve više i na Discord-u.

Celokupno istraživanje možete preuzeti sa zvaničnog sajta agencije Pioniri.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023. 

Upoznajte poslodavce

ABBYY razvojni centar u Srbiji zapošljava domaće inženjere, ali i netehničke kadrove

Multinacionalna kompanija ABBYY, koja razvija inteligentna rešenja za obradu dokumentacije, planira da do 2023. godine udvostruči broj domaćih stručnjaka s ciljem širenja poslovanja i stvaranja snažne tehnološke zajednice u Srbiji.