Social Srbija 2022: Kakvo je stanje društvenih mreža?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Social Srbija 2022: Kakvo je stanje društvenih mreža?

Ovogodišnje istraživanje demantuje predrasudu da je TikTok 'samo za klince' i pokazuje da LinkedIn najviše koriste Beograđani.

Svake godine agencija Pioniri, u saradnji sa istraživačkom agencijom Smart Plus Research, sprovodi istraživanje stanja društvenih medija, a upravo su objavljeni najnoviji rezultati.

Cilj istraživanja je upoznati online ponašanje stanovnika Srbije, navike u korišćenju društvenih mreža, način konzumiranja digitalnih kanala i stavove korisnika prema oglašavanju brendova.

Iako globalna istraživanja na ovu temu postoje, upotreba digitalnih tehnologija i društvenih mreža prilično se razlikuje između tržišta, pa globalni podaci često nisu od pomoći. Domaće tržište zaslužuje sopstvene, lokalno-relevantne podatke, te Pioniri već 6 godina sprovode istraživanje na reprezentativnom uzorku online populacije Srbije.

Izdvojili smo neke od najvažnijih rezultata

U nameri da što dublje razume ponašanje korisnika na društvenoj mreži TikTok, ovogodišnje izdanje sadrži dodatna pitanja o ovoj platformi. Rezultati su demantovali najčešće predrasude o njoj, a primarno onu da je ova mreža namenjena isključivo mladoj populaciji, koja pripada generaciji Z.

Najviše ispitanika TikTok koristi za zabavu, ali značajan je i broj onih koji na ovoj mreži pronalaze inspiraciju i korisne savete.

Istraživanje je pokazalo da čak 30% ljudi uzrasta 25-34 ima nalog na TikToku, a da se i u grupi 35-44 broj korisnika značajno povećava. Jedan od zanimljivih podataka tiče se kategorije life hacks i preporuka sa TikTok-a. Naime, svaki drugi korisnik je u realnom životu zapravo isprobao bar jedan life hack sa ove mreže.

Novina u istraživanju su i dodatna pitanja o uticajnim ličnostima, odnosno influenserima, a otvoreni odgovori ispitanika pokazali su ko su najpopularniji među različitim uzrasnim grupama.

Jedna od prvih influenserki na domaćem prostoru, Zorannah, i dalje se najviše izdvaja, a odmah nakon nje i YouTuber Baka Prase. Ipak, zasebna analiza odgovora 6 uzrasnih grupa pokazuje velike međugeneracijske razlike. Oni najpopularniji kod mlađih korisnika često su irelevantni kod samo par godina starijih i obrnuto.

Osim međugeneracijskih, istraživanje obuhvata i razlike među regionima u Srbiji. Očekivano ili ne, LinkedIn je daleko više popularan među stanovnicima Beograda nego u ostalim delovima zemlje.

Što se tiče mreža za razmenu, Viber i SMS omiljena su sredstva komunikacije u Srbiji. Ipak, detaljnija analiza rezultata po uzrasnim grupama otkriva da se ovih „tradicionalnih” vidova dopisivanja drže stariji korisnici, dok njihova upotreba kod mlađih opada i to u korist komunikacije na Instagramu, WhatsApp-u, Telegram-u, a sve više i na Discord-u.

Celokupno istraživanje možete preuzeti sa zvaničnog sajta agencije Pioniri.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.