Dizajn video igara kao smer na fakultetima u Srbiji?

Dizajn video igara kao smer na fakultetima u Srbiji?

Nedavno završena novosadska Konferencija o obrazovanju developera video igara, u žižu javnosti stavila je inicijativu da se na novosadskoj Akademiji umetnosti naredne godine formira novi studijski program pod nazivom 'dizajn video igara', a koji će biti prvi ovakve vrste u Srbiji.

fbfbfb

Video igre su u Srbiji realtivno potcenjena multidisciplinarna oblast, iako u svetu video igara rade vrhunski stručnjaci najrazličitijih obrazovnih profila. Iz tih razloga, članovi portala Oradio odlučili su da naprave detaljan intervju sa dekanom novosadske Akademije, Sinišom Bokanom, čiji deo prenosimo i mi. Naime, Bokan je predstavio studentski program budućnosti, Dizajn video igara, planiran za jesen 2017. godine.

On takođe ističe da bi dvadeset najtalentovanijih studenata u slučaju samofinansiranja, godinu studija plaćali 125.000 dinara, dok kvote za budžetske studente još nisu donete, istakavšu tom prilikom:

Prepoznali smo u startu okruženje u kom se pojavio veliki broj kompanija iz sfere kreativne gejming industrije i njihov potencijal. I neposredno smo povezani, jer određeni broj naših studenata koji diplomira je angažovan u tim kompanijama i stoga smo počeli da razmišljamo unutar fakulteta kako bi ono što već imamo predpozicionirali i oformili novi prostor specijalizovan za ovaj vid obrazovanja.

Napravili smo širi sistem, videli širi potencijal gde ovo može imati primenu i gde su to sve video igre prisutne u životima mladih ljudi. Video igre se mogu koristiti u drugim oblicima komunikacije, kompanijskom poslovanju i didaktičkim sredstvima u nastavnim procesima.

Govoreći o konkretnim prednostima ovakvog programa, Bokan kaže da postojeći studijski program Akademije nudi znanja zastupljena u oblasti gejm arta, što obuhvata: dizajn, ilustraciju, animaciju vizualnih efekata, dizajn zvuka, produkciju i montažu. Novosadska Akademija, dakle, već ima discipline iz gejm arta i predstoji joj realizacija konkretnog studijskog programa za dizajn video igara – obrazovanje profesionalaca koji će realizovati koncept video igre i biti autor u sličnom okruženju.

gaming-edukacija
Ostaje nam da vidimo da li akademska edukacija znatno može uticati na porast gejming startapa u Srbiji i tako još više razvije ovu granu IT industrije u Srbiji.

‘Postoje neke stvari u kojima smo i mi najbolji’

Siniša takođe dodaje da bi početak realizacije studijskog programa trebao da počne na jesen 2017. godine, dok je ova godina već započeta neposrednim pripremama, tačnije organizacijom gejming konferencije koja je posvećena pozicioniranju studijskog programa i obrazovanja u sferi video igara. Na kraju, on ističe da u Srbiji imamo obavezu, nažalost, da podsećamo na stvari koje su očigledne u celom svetu, a tiču se polne strukture gejmera i dizajnera video igara, koji nisu po pravilu – muškarci.

„Svi imamo jednake sposobnosti, ali kada me pitate direktno, naravno da je i na konferenciji to bio slučaj. I prema istraživanjima taj broj je među gejmerima praktično izjednačen, a broj zaposlenih devojaka i žena u srpskoj industriji video igara daleko je veći od prosečnog procenta devojaka i žena koji rade u svetskoj industriji video igara. Postoje ipak stvar u kojoj smo najbolji.“, zaključio je Bokan.

Više informacija o novom edukativnom programu poput toga kako će izgledati prijemni ispit i ko bi mogao da predaje studentima, mogu se pronaći u kompletnom tekstu intervjua koji se nalazi na pomenutom portalu Oradio.rs.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Propustili ste

Kultura 2.0

4 poslovne lekcije koje sam naučio iz druge sezone Narcos Mexico

Oni su trgovci narkoticima, nemaju visoko obrazovanje i fensi MBA programe u svojim CV-jevima. Prodaju 'bijelo' za život, odrasli su na ulicama, nemaju stvarni dodir sa poslovnim svijetom i njegovim trendovim. Ili to samo tako izgleda?

Startapi i poslovanje

Nakon 10 godina u advertajzingu odlučili su da pokrenu restoran u Beogradu – zašto?

Tehnologija i hrana danas su nerazdvojni - kao meso i kiseli kupus. U priči koja sledi, otkrivamo kako je jedna beogradska agencija završila u food-tech vodama i upoznajemo vas sa novim konceptom restorana koji preti da u potpunosti promeni ovu industriju.

Kultura 2.0

Predstavljamo rezultate istraživanja: Koliko srpske IT-jevce košta sedenje za računarom?

Rezultati naše online ankete u kojoj je učestvovalo ravno 700 profesionalaca koji rade u srpskom IT sektoru potvrđuju da dugo sedenje za računarom i savremen stil života ostavljaju posledice po zdravlje. Fokus ankete bio je na ispitivanju uticaja na koštano-mišićni sistem i prikupljanju informacija o najzastupljenijim načinima lečenja, prosečnim troškovima koje lečenje iziskuje, kao i o prevenciji u vidu fizičke aktivnosti.

Tehnologija

Zašto je AI za nas i dalje kao tinejdžerski seks?

U misiji da demistifikujemo AI i konačno isteramo na čistac realne probleme i obesmislimo sav taj AI 'hype' organizujemo prvi internacionalni Brain Summit. Do tada, koje predrasude u vezi veštačke inteligencije vi imate?

Startapi i poslovanje

Beogradski Workpuls analizira efikasnost zaposlenih za preko 1.000 klijenata širom sveta

U trenutku kada se u mnogim kompanijama javlja dodatna potreba za optimizacijom radnih procesa i povećanjem efikasnosti, nameće se i potreba za savremenim alatima koji im u tome mogu pomoći. Jedan od njih je i Workpuls.

Startapi i poslovanje

Oh Monday poslaće vam svakog ponedeljka spisak ‘remote’ poslova u inostranim kompanijama

Usvajanje novih zakonskih odluka o paušalnom oporezivanju podiglo je ogromnu prašinu u IT zajednici. I dok jedni polako počinju da se prilagođavaju, drugi razmišljaju da li postoji način da ostanu u Srbiji a da rade za inostranu kompaniju - u čemu im može pomoći domaći projekat Oh Monday - nedeljni pregled poslova 'na daljinu' direktno u inbox.