Dizajn video igara kao smer na fakultetima u Srbiji?

Dizajn video igara kao smer na fakultetima u Srbiji?

Nedavno završena novosadska Konferencija o obrazovanju developera video igara, u žižu javnosti stavila je inicijativu da se na novosadskoj Akademiji umetnosti naredne godine formira novi studijski program pod nazivom 'dizajn video igara', a koji će biti prvi ovakve vrste u Srbiji.

fbfbfb

Video igre su u Srbiji realtivno potcenjena multidisciplinarna oblast, iako u svetu video igara rade vrhunski stručnjaci najrazličitijih obrazovnih profila. Iz tih razloga, članovi portala Oradio odlučili su da naprave detaljan intervju sa dekanom novosadske Akademije, Sinišom Bokanom, čiji deo prenosimo i mi. Naime, Bokan je predstavio studentski program budućnosti, Dizajn video igara, planiran za jesen 2017. godine.

On takođe ističe da bi dvadeset najtalentovanijih studenata u slučaju samofinansiranja, godinu studija plaćali 125.000 dinara, dok kvote za budžetske studente još nisu donete, istakavšu tom prilikom:

Prepoznali smo u startu okruženje u kom se pojavio veliki broj kompanija iz sfere kreativne gejming industrije i njihov potencijal. I neposredno smo povezani, jer određeni broj naših studenata koji diplomira je angažovan u tim kompanijama i stoga smo počeli da razmišljamo unutar fakulteta kako bi ono što već imamo predpozicionirali i oformili novi prostor specijalizovan za ovaj vid obrazovanja.

Napravili smo širi sistem, videli širi potencijal gde ovo može imati primenu i gde su to sve video igre prisutne u životima mladih ljudi. Video igre se mogu koristiti u drugim oblicima komunikacije, kompanijskom poslovanju i didaktičkim sredstvima u nastavnim procesima.

Govoreći o konkretnim prednostima ovakvog programa, Bokan kaže da postojeći studijski program Akademije nudi znanja zastupljena u oblasti gejm arta, što obuhvata: dizajn, ilustraciju, animaciju vizualnih efekata, dizajn zvuka, produkciju i montažu. Novosadska Akademija, dakle, već ima discipline iz gejm arta i predstoji joj realizacija konkretnog studijskog programa za dizajn video igara – obrazovanje profesionalaca koji će realizovati koncept video igre i biti autor u sličnom okruženju.

gaming-edukacija
Ostaje nam da vidimo da li akademska edukacija znatno može uticati na porast gejming startapa u Srbiji i tako još više razvije ovu granu IT industrije u Srbiji.

‘Postoje neke stvari u kojima smo i mi najbolji’

Siniša takođe dodaje da bi početak realizacije studijskog programa trebao da počne na jesen 2017. godine, dok je ova godina već započeta neposrednim pripremama, tačnije organizacijom gejming konferencije koja je posvećena pozicioniranju studijskog programa i obrazovanja u sferi video igara. Na kraju, on ističe da u Srbiji imamo obavezu, nažalost, da podsećamo na stvari koje su očigledne u celom svetu, a tiču se polne strukture gejmera i dizajnera video igara, koji nisu po pravilu – muškarci.

“Svi imamo jednake sposobnosti, ali kada me pitate direktno, naravno da je i na konferenciji to bio slučaj. I prema istraživanjima taj broj je među gejmerima praktično izjednačen, a broj zaposlenih devojaka i žena u srpskoj industriji video igara daleko je veći od prosečnog procenta devojaka i žena koji rade u svetskoj industriji video igara. Postoje ipak stvar u kojoj smo najbolji.”, zaključio je Bokan.

Više informacija o novom edukativnom programu poput toga kako će izgledati prijemni ispit i ko bi mogao da predaje studentima, mogu se pronaći u kompletnom tekstu intervjua koji se nalazi na pomenutom portalu Oradio.rs.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.