Dizajn video igara kao smer na fakultetima u Srbiji?

Dizajn video igara kao smer na fakultetima u Srbiji?

Nedavno završena novosadska Konferencija o obrazovanju developera video igara, u žižu javnosti stavila je inicijativu da se na novosadskoj Akademiji umetnosti naredne godine formira novi studijski program pod nazivom 'dizajn video igara', a koji će biti prvi ovakve vrste u Srbiji.

fbfbfb

Video igre su u Srbiji realtivno potcenjena multidisciplinarna oblast, iako u svetu video igara rade vrhunski stručnjaci najrazličitijih obrazovnih profila. Iz tih razloga, članovi portala Oradio odlučili su da naprave detaljan intervju sa dekanom novosadske Akademije, Sinišom Bokanom, čiji deo prenosimo i mi. Naime, Bokan je predstavio studentski program budućnosti, Dizajn video igara, planiran za jesen 2017. godine.

On takođe ističe da bi dvadeset najtalentovanijih studenata u slučaju samofinansiranja, godinu studija plaćali 125.000 dinara, dok kvote za budžetske studente još nisu donete, istakavšu tom prilikom:

Prepoznali smo u startu okruženje u kom se pojavio veliki broj kompanija iz sfere kreativne gejming industrije i njihov potencijal. I neposredno smo povezani, jer određeni broj naših studenata koji diplomira je angažovan u tim kompanijama i stoga smo počeli da razmišljamo unutar fakulteta kako bi ono što već imamo predpozicionirali i oformili novi prostor specijalizovan za ovaj vid obrazovanja.

Napravili smo širi sistem, videli širi potencijal gde ovo može imati primenu i gde su to sve video igre prisutne u životima mladih ljudi. Video igre se mogu koristiti u drugim oblicima komunikacije, kompanijskom poslovanju i didaktičkim sredstvima u nastavnim procesima.

Govoreći o konkretnim prednostima ovakvog programa, Bokan kaže da postojeći studijski program Akademije nudi znanja zastupljena u oblasti gejm arta, što obuhvata: dizajn, ilustraciju, animaciju vizualnih efekata, dizajn zvuka, produkciju i montažu. Novosadska Akademija, dakle, već ima discipline iz gejm arta i predstoji joj realizacija konkretnog studijskog programa za dizajn video igara – obrazovanje profesionalaca koji će realizovati koncept video igre i biti autor u sličnom okruženju.

gaming-edukacija
Ostaje nam da vidimo da li akademska edukacija znatno može uticati na porast gejming startapa u Srbiji i tako još više razvije ovu granu IT industrije u Srbiji.

‘Postoje neke stvari u kojima smo i mi najbolji’

Siniša takođe dodaje da bi početak realizacije studijskog programa trebao da počne na jesen 2017. godine, dok je ova godina već započeta neposrednim pripremama, tačnije organizacijom gejming konferencije koja je posvećena pozicioniranju studijskog programa i obrazovanja u sferi video igara. Na kraju, on ističe da u Srbiji imamo obavezu, nažalost, da podsećamo na stvari koje su očigledne u celom svetu, a tiču se polne strukture gejmera i dizajnera video igara, koji nisu po pravilu – muškarci.

„Svi imamo jednake sposobnosti, ali kada me pitate direktno, naravno da je i na konferenciji to bio slučaj. I prema istraživanjima taj broj je među gejmerima praktično izjednačen, a broj zaposlenih devojaka i žena u srpskoj industriji video igara daleko je veći od prosečnog procenta devojaka i žena koji rade u svetskoj industriji video igara. Postoje ipak stvar u kojoj smo najbolji.“, zaključio je Bokan.

Više informacija o novom edukativnom programu poput toga kako će izgledati prijemni ispit i ko bi mogao da predaje studentima, mogu se pronaći u kompletnom tekstu intervjua koji se nalazi na pomenutom portalu Oradio.rs.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Internet marketing

Za srpske agencije jedan SoMo Borac – McCann osvojio nagradu u kategoriji Digitalni Mix

Dobitnici nagrade SoMo Borac za najbolje marketinške kampanje proglašeni su tokom drugog dana Weekend Media Festivala. Predstavnici iz Srbije pobedili su samo u kategoriji Digital Mix, gde su pobedu odneli Drive i McCann Beograd, dok su finalisti u drugim kategorijama bili i Communis i Fullhouse Ogilvy.

Kultura 2.0

Kuda ide muzički biznis u regionu i Srbiji – otkrivaju nam Rasta, Severina i Relja (Bassivity)

Muzika je odavno postala unosan biznis, a rastu ove industrije doprinose novi trendovi poput tehnologije produkcije pesama i spotova, streaming servisi ali i YouTube. Da li i naš region polako ulazi u moderni svet muzičkog biznisa?

Internet marketing

Zašto Dejv Birs kaže da kreativnost nije bogom dan talenat već stvar koju svako može da nauči?

Ovogodišnji Webiz Networking Night ugostiće nagrađivanog britanskog autora i govornika Dejva Birsa. Sa Dejvom razgovaram o tome kako nekonvencionalne stvari prodati šefu.

Netokracija

Kako do uspešnog Employer Branding ekosistema?

Marketari i HR menadžeri, spremite se – početkom oktobra vraća se Netokracijina Employer Branding konferencija! Kada 3. oktobra završite sa poslom pridružite nam se u ICT Hub-u gde ćemo govoriti o razvoju Employer Branding ekosistema u kompanijama. Čekamo vas!

Internet marketing

Kako su brendovi odigrali marketinšku utakmicu tokom Svetskog prvenstva u Kini?

Sa sportske strane svetsko prvenstvo u košarci želimo da zaboravimo što pre, ali sa marketinške strane priča je drugačija jer su brendovi ovaj put bili veoma aktivni. Ipak, da li su u potpunosti iskoristili 'hype' takmičenja u Kini?

Karijere

Pripadnici Generacije Z u Srbiji otkrivaju šta je za njih posao iz snova i koliko rizikuju da dođu do njega

Šta je za mlade karijera? Da li maštaju o poslu u korporaciji i velikoj plati ili pre biraju projekte na kojima mogu da uče i da budu nezavisni? Koliko su zaista spremni da izađu iz zone komfora kada je posao u pitanju i šta je to što poslodavci moraju da znaju o Generaciji Z?