Vrednost Bitcoina pala na 31.000 dolara - od novembra zabeležen pad od 50%

Vrednost Bitcoina pala na 31.000 dolara – od novembra zabeležen pad od 50%

Usporavanje globalnog ekonomskog razvoja uticalo je i na tržište kriptovaluta. Najpoznatija i ujedno najvrednija svetska digitalna valuta Bitcoin, ostvarila je pad od 5,47% za samo 24 sata, te je njegova vrednost u ovom trenutku procenjena na 31.842 dolara.

Da je u pitanju zaista dramatičan pad vrednosti ove kriptovalute, pokazuje i podatak kako je Bitcoin u jednom trenutku na digitalnim menjačnicama i sajtovima za prodaju i kupovinu kriptovaluta vredeo ispod 30.000 dolara ali je uspeo da se brzo oporavi. Međutim, ne mnogo.

Ova kriptovaluta stagnirala je i nastavila da pada usled velike rasprodaje akcija kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama prošle nedelje, što je izazvalo pomamu na tržištu kriptovaluta i podstaklo pad ovog tržišta za oko 10%.

Štaviše, Bitcoin kao najveća svetska kriptovaluta oslabila je za nešto više od 5% dostižući vrednost od 32.860 dolara pre dva dana. Ova valuta je tako zabeležila najniži nivo vrednosti od jula 2021. godine, a trgovanje njom je ostalo u niskom rasponu tokom ove godine. Za sada statistika pokazuje da nema prostora da ova kriptovaluta povrati svoju vrednost iz 2021. godine, prenosi Cnbc.

Bitcoin bi tek mogao da izgubi svoju vrednost?

Kada već pominjemo prošlu godinu, vredno je istaći da je Bitcoin svoju maksimalnu vrednost imao u novembru kada je za jedan ovaj “novčić” bilo potrebno izdvojiti 68.990 dolara. Sve ovo ukazuje na to da je ova kriptovaluta od novembra pa do sada imala pad od čak 50%.

U međuvremenu, Federalne rezerve u Sjedinjenim Američkim Državama su u sredu podigle referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena kao odgovor na pritiske izazvane inflacijom. Tako je i sama berza u ovoj državi ojačala, jer je predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel rekao da ne razmatra veće povećanje stope od 75 poena, ali već do četvrtka, investitori su izbrisali dobitke FED-a.

Jasan grafički pokazatelj pada Bitcoina u samo dva dana. (Izvor: CoinmarketCap)

Činjenica je da je globalno tržište sve više pod pritiskom inflacije i ekonomske krize izazvane prvo pandemijom virusa a sada i ratom na istoku Evrope. Pojedina predviđanja stručnjaka pokazuju da bi Bitcoin mogao da padne i na svega 25.000 dolara pre nego što se napravi bilo kakav značajniji pomak u smislu rasta.

Prema podacima sajta CoinGecko.com, globalna tržišna kapitalizacija za kriptovalute bila je u nedelju na 1,68 biliona dolara, a obim trgovanja kriptovalutama u poslednjem danu iznosio je 119 milijardi dolara. Kripto investitori su takođe bili na ivici tokom vikenda nakon što je TerraUSD stablecoin nakratko izgubio vezu sa dolarom.

Stablecoin je digitalna valuta dizajnirana da svoju vrednost poveže sa stvarnim sredstvima. Izdavači stablecoin-a često podržavaju svoje virtuelne valute drugim sredstvima koja se drže u rezervama. U ovom slučaju, TerraUSD ima za cilj da bude vezan za američki dolar.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Gradovi budućnosti grade se iz Srbije (Nortal)

Gost 94. epizode Office Talks podcasta bio je Dragan Gajić, globalni CTO estonske kompanije Nortal koja i u Srbiji poseduje razvojni centar - isti onaj iz kojeg se upravo kreiraju rešenja za gradove budućnosti.

Startapi i poslovanje

Lansiran Founder Institute Serbia akcelerator program

Domaći i regionalni ekosistem neprestano se razvija poslednjih godina i sve je više startap timova koji nude rešenja za brojne lokalne, ali i globalne probleme.

Društvene mreže

Instagram uvodi ‘Show NFT’ opciju kroz Polygon blockchain Mihaila Bjelića

Šef Instagrama Adam Moseri najavio je da će popularna društvena mreža ove nedelje početi da testira NFT sa odabranim kreatorima u Sjedinjenim Američkim Državama.