Kako je Džef Bezos (na trenutak) postao najbogatiji čovek na svetu

Kako je Džef Bezos (na trenutak) prestigao Gejtsa i postao najbogatiji čovek na svetu

Mislili ste da Bil Gejts ima skoro neotuđivo pravo na prvo mesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu? Džef Bezos, osnivač i prvi čovek najvećeg svetskog sajta za online kupovinu Amazon.com, demantovao je ovakvo uverenje svetske javnosti. Na njegovu žalost, to je trajalo samo jedan dan.

Akcije Amazona juče su dostigle istorijski maksimum, te je sa trona najbogatijeg čoveka na svetu smenjen osnivač Majkrosofta. CEO Amazona Džef Bezos tako je sa procenjenih 90,9 milijardi američkih dolara preuzeo Gejtsovu poziciju koja je nešto manja i iznosi 90,7 milijardi. Međutim, akcije Bezosovog online prodajnog giganta danas su opale za tri procenta, te će ovaj pedesetrogodišnjak ponovo morati da se zadovolji “srebrnom medaljom” u takmičenju za najbogatijeg.

Ali, uprkos ovom “porazu”, Bezos mora priznati da ideja za biznis koja se rodi u kolima na putovanju iz Njujorka u Sijetl ne postaje svaki dan biznis vredan oko 500 milijardi dolara. Posao iz garaže prerastao je u broj jedan mesto za online kupovinu, što je ovom diplomcu sa Prinstona omogućilo da se poslovno angažuje i u drugim oblastima.

Samo je nebo granica

Od 2013. godine Bezos je vlasnik lista The Wasington Post, koji je platio oko 250 miliona dolara u kešu, i koji je, prema njegovim rečima, plodno polje za eksperimentisanje. Pa ipak, interesovanja ovog američkog preduzetnika šire se daleko van sfera medija. Može se reći i van granica planete Zemlje.

On je osnivač i vlasnik kompanije Blue Origin čije je polje delatnosti razvoj tehnologije koja će omogućiti komercijalne letove u svemir sa smanjenim bezbednosnim rizicima i značajno jeftinijom cenom. Stoga se javnost nije iznenadila kada je pre par godina ova kompanija objavila da planira da započne suborbitalne letove za privatna lica u 2018. godini.

Moto kompanije je Gradatim Ferociter, što u prevodu sa latinskog znači korak po korak, munjevito, a neki to smatraju i ličnom Bezosovom devizom. Sudeći po rezultatima, ona ga veoma dobro služi.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.