Kako je Džef Bezos (na trenutak) postao najbogatiji čovek na svetu

Kako je Džef Bezos (na trenutak) prestigao Gejtsa i postao najbogatiji čovek na svetu

Mislili ste da Bil Gejts ima skoro neotuđivo pravo na prvo mesto na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi na svetu? Džef Bezos, osnivač i prvi čovek najvećeg svetskog sajta za online kupovinu Amazon.com, demantovao je ovakvo uverenje svetske javnosti. Na njegovu žalost, to je trajalo samo jedan dan.

Akcije Amazona juče su dostigle istorijski maksimum, te je sa trona najbogatijeg čoveka na svetu smenjen osnivač Majkrosofta. CEO Amazona Džef Bezos tako je sa procenjenih 90,9 milijardi američkih dolara preuzeo Gejtsovu poziciju koja je nešto manja i iznosi 90,7 milijardi. Međutim, akcije Bezosovog online prodajnog giganta danas su opale za tri procenta, te će ovaj pedesetrogodišnjak ponovo morati da se zadovolji „srebrnom medaljom“ u takmičenju za najbogatijeg.

Ali, uprkos ovom „porazu“, Bezos mora priznati da ideja za biznis koja se rodi u kolima na putovanju iz Njujorka u Sijetl ne postaje svaki dan biznis vredan oko 500 milijardi dolara. Posao iz garaže prerastao je u broj jedan mesto za online kupovinu, što je ovom diplomcu sa Prinstona omogućilo da se poslovno angažuje i u drugim oblastima.

Samo je nebo granica

Od 2013. godine Bezos je vlasnik lista The Wasington Post, koji je platio oko 250 miliona dolara u kešu, i koji je, prema njegovim rečima, plodno polje za eksperimentisanje. Pa ipak, interesovanja ovog američkog preduzetnika šire se daleko van sfera medija. Može se reći i van granica planete Zemlje.

On je osnivač i vlasnik kompanije Blue Origin čije je polje delatnosti razvoj tehnologije koja će omogućiti komercijalne letove u svemir sa smanjenim bezbednosnim rizicima i značajno jeftinijom cenom. Stoga se javnost nije iznenadila kada je pre par godina ova kompanija objavila da planira da započne suborbitalne letove za privatna lica u 2018. godini.

Moto kompanije je Gradatim Ferociter, što u prevodu sa latinskog znači korak po korak, munjevito, a neki to smatraju i ličnom Bezosovom devizom. Sudeći po rezultatima, ona ga veoma dobro služi.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.

Startapi i poslovanje

3Lateral kupio parcelu u Novom Sadu vrednu €7,7 miliona evra – da li je na pomolu izgradnja njihovog kampusa?

3Lateral kupio je plac u Novom Sadu od skoro 6.500 m2, a koji je plaćen više od 7,7 miliona evra. Znači li to da ova kompanija planira gradnju kampusa?

Gaming

Ovi momci su vicešampioni eEuro 2020 i profesionalni PES igrači u Srbiji

Većina muške populacije je u školskim danima provodila vreme igrajući čuveni PES sa svojim drugarima. Još tada se znalo ko je glavni u kraju, ko ima talenta za ovu igru i ko 'puni mreže' protivnicima. Upravo taj 'PES talenat', Marko Roksić Roksa i Stefan Slavković Kepa podigli su na profesionalni nivo igranja ove igre, napravivši sjajne individualne i reprezentativne rezultate na svetskom nivou.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Upoznajte Stefana Feješa, najmlađeg programera koji radi u GitHubu i jedinog koji dolazi iz Srbije

Stefan Feješ ima 20 godina, fakultet bi trebalo da završi 2022. godine, a već je kreirao šesti najbrže rastući 'open source' projekat u 2018. godini, govorio na nekim od najpoznatijih 'tech' konferencija širom sveta, a prošlog meseca postao je i najmlađi član GitHub tima.

Kultura 2.0

Kako ste danas?

Pre nekoliko godina jedan lanac privatnih zdravstvenih ustanova preplavio je Beograd bilbordima sa ovim pitanjem. I nikome ko je video nije bilo svejedno. 'Struka' se obrušila na kampanju, a suštinski ni tada ni danas nije bilo jasno koji je tačno problem sa tim što je komunicirano.

Startapi i poslovanje

ICT Hub Venture investirao u beogradski startap Trickest sa ciljem da se podrži razvoj rešenja u oblasti ‘cyber’ bezbednosti

ICT Hub Venture, investicioni fond sa sedištem u Beogradu koji ulaže u startape u ranoj fazi razvoja, investirao je u Trickest, beogradski startap koji se bavi 'cyber' bezbednošću. Cilj je da se podrži razvoj 'cloud-based' platforme koja će omogućiti dinamično testiranje radi pronalaska slabih tačaka i ranjivosti svakog sistema.

Gaming

Kako sam sa C# prešao na C++ i zašto to ne bih uspeo bez mentora?

Industrija video igara definitivno napreduje - kako na svetskoj tako i na domaćoj sceni. Ono što doprinosi njenoj ekspanziji je prisustvo raznih besplatnih 'subscription' ili 'premium game engine'-a, među kojima se najčešće nailazi na rešenja koja koriste C# ili C++. Ovo je moja priča kako sam sa prvog programskog jezika prešao na drugi.

Startapi i poslovanje

Payoneer potvrdio: Kartice su ponovo aktivne za sve korisnike

Kompanija Payoneer upravo je potvrdila da su njihove Prepaid Mastercard kartice ponovo aktivne nakon što je prošle nedelje 'fintech' kompanija Wirecard, njihov provajder, proglasila bankrot.

E-commerce

Gde je nestala besplatna poštarina i da li će AliExpress ikada vratiti ‘Free Shipping’ za Srbiju?

Pisanja medija s početka meseca o tome da AliExpress izbacuje 'free shipping' određenih proizvoda unelo je paniku među mnogima koji kupuju u ovoj online prodavnici. Mi smo analizirali šta je uzrok ovoj promeni i da li uskoro možemo očekivati da se stvari vrate u normalu.