Šta to Apple predstavlja na WWDC konferenciji 8. juna?

Šta to Apple predstavlja na WWDC konferenciji 8. juna?

Na predstojećoj WWDC konferenciji koju svakog juna organizuje kompanija iz Kupretina, očekujemo predstavljanje novih i u isto vreme velikih softverskih rešenja i promena za iPad, iPhone i Mac. Kako je najavljeno, ove godine Apple će prezentovati i nove servise, a redakcija Netokracije vam predstavlja kratak vodič najzanimljivijih noviteta o kojima će biti više reči 8. juna u San Francisku.

WWDC-Apple

Mnogim kompanijama očigledno ne polazi za rukom da izbegnu “budno oko” tehnoloških medija pre nego što predstave svoje prozivode, pa tako čak i pre vremena mnoge informacije dospeju u javnost. Isti je slučaj i sa Apple-om, gde je faktor iznenađenja tokom konferencija još ranije skoro izgubljen, pa će tako verovatno biti i sa predstojećim događajem koji je zakazan za četiri dana.

S obzirom da otprilike znamo šta će Apple predstaviti svetskoj javnosti iz Moscone centra u San Francisku, napravili smo kratku listu softverskih noviteta koji će verovatno obradovati mnoge korisnike uređaja iz poznate kompanije.

“Proactive”- konkurent servisu Google Now

Korisni servis iz Google-a koji je dostupan za Android i iOS, uskoro bi mogao da dobije ozbiljnog konkurenta iz Apple – “Proactive”. Kako piše 9to5Mac ovaj servis bi trebalo da se nalazi sa desne strane ekrana, te će prikazivati relevantne informacije na osnovu događaja koji se nalaze u vašem kalendaru, podsetniku ili na osnovu toga šta najčešće koristite na vašem telefonu ili tabletu. Ova funkcija možda neće biti odmah spremna za iOS 9 ali će se sigurno naći na ovom OS-u kada budu obavljeni i finalni testovi.

iOS-9
Šta će nam sve doneti novi iOS i da li je na pomolu novi dizajnerski poduhvat Jonathan Ive-a?

Novi iOS stiže!

Iako je tokom poslednje dve godine tokom redizajniranja i dodavanja novih funkciija, iOS postao manje stabiliniji nego ranije, taj slučaj bi mogao da se sada promeni. Naime, programeri iz Apple-a već dugo rade na “čišćenju” ovog operativnog sistema, zatim na uklanjanju grešaka, poboljšanju preformansi i drugim stvarima koje mogu doprineti boljem radu novog operativnog sistema. Prema pojedinim najavama iOS 9 bi trebalo da donese novi život starijim modelima iPhone-a i iPad-a.

Novi ‘streaming’ muzički servis

Nakon nešto više od godinu dana od kupovine Beats-a, Apple je rešen da u potpunosti transformiše Dr. Dre streaming servis za muziku. Prema pisanju izdanja The Wall Street Journal-a, gigant iz Kupertina planira da za pretrpaltu od svega 10$ omogući neograničen pristup muzici, baš kao što je slučaj sa servisom Spotify. Koliko je Apple ozbiljno shvatio priču o novom servisu, dokaz je da bi isti mogao da bude dostupan i za Android, čineći ga tako prvom Apple aplikacijom za ovaj operativni sistem.

Dolazi sledeći OS X, ništa od Apple TV-a

Kao što je slučaj i kod nove verzije iOS-a, tako će sledeći OS X za Mac računare odlikovati nove funkcije, veća stabilnost i bolja sigurnost. Prema 9to5 Mac-u, Apple planira da kvalitetnije obezbedi kritične podatke u sistemu, ali i da uvede novi font i novi kontrolni centar nalik na iOS koji će omogućiti pristup najčešće korišćenim aplikacijama.

Apple-Tv
Ostadosmo opet uskraćeni za novi Apple TV. Da li će nam se čekanje isplatiti?

Ipak pored svih ovih novina, svetska javnost će biti uskraćana za prezentovanje novog Apple TV-a. Iako je prošlo nešto više od dve godina otkako je Apple napravio ozbiljnije promene na ovom proizvodu, izgelda da se čekanje ipak nastavlja. Iako su imali u planu da on pronađe svoje mesto na WWDC konferenciji, iz kompanije su istakli da nije u potpunosti spreman da bude prezentovan, te još ne znamo tačan datum kada će biti predstavljen publici širom sveta.

Ponedeljak se polako bliži, a čak i ako znamo sa čime će nas Apple upoznati na WWDC konferenciji, i dalje živi ona doza znatiželje i radoznalosti, jer nas je ova kompanija navikla da uvek očekujemo više, pa sad da li će nas nečim iznenaditi ostaje nam da vidimo.

Ukoliko niste planirali da putujete na zapadnu obalu Sjedinjenih Država, Apple će kao i uvek putem svog sajta obezbediti direktan prenos WWDC konferencije, zato na vreme pripremite vaš računar, pivo i kokice.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Web 3.0

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.