Šta to Apple predstavlja na WWDC konferenciji 8. juna?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Šta to Apple predstavlja na WWDC konferenciji 8. juna?

Na predstojećoj WWDC konferenciji koju svakog juna organizuje kompanija iz Kupretina, očekujemo predstavljanje novih i u isto vreme velikih softverskih rešenja i promena za iPad, iPhone i Mac. Kako je najavljeno, ove godine Apple će prezentovati i nove servise, a redakcija Netokracije vam predstavlja kratak vodič najzanimljivijih noviteta o kojima će biti više reči 8. juna u San Francisku.

WWDC-Apple

Mnogim kompanijama očigledno ne polazi za rukom da izbegnu “budno oko” tehnoloških medija pre nego što predstave svoje prozivode, pa tako čak i pre vremena mnoge informacije dospeju u javnost. Isti je slučaj i sa Apple-om, gde je faktor iznenađenja tokom konferencija još ranije skoro izgubljen, pa će tako verovatno biti i sa predstojećim događajem koji je zakazan za četiri dana.

S obzirom da otprilike znamo šta će Apple predstaviti svetskoj javnosti iz Moscone centra u San Francisku, napravili smo kratku listu softverskih noviteta koji će verovatno obradovati mnoge korisnike uređaja iz poznate kompanije.

“Proactive”- konkurent servisu Google Now

Korisni servis iz Google-a koji je dostupan za Android i iOS, uskoro bi mogao da dobije ozbiljnog konkurenta iz Apple – “Proactive”. Kako piše 9to5Mac ovaj servis bi trebalo da se nalazi sa desne strane ekrana, te će prikazivati relevantne informacije na osnovu događaja koji se nalaze u vašem kalendaru, podsetniku ili na osnovu toga šta najčešće koristite na vašem telefonu ili tabletu. Ova funkcija možda neće biti odmah spremna za iOS 9 ali će se sigurno naći na ovom OS-u kada budu obavljeni i finalni testovi.

iOS-9
Šta će nam sve doneti novi iOS i da li je na pomolu novi dizajnerski poduhvat Jonathan Ive-a?

Novi iOS stiže!

Iako je tokom poslednje dve godine tokom redizajniranja i dodavanja novih funkciija, iOS postao manje stabiliniji nego ranije, taj slučaj bi mogao da se sada promeni. Naime, programeri iz Apple-a već dugo rade na “čišćenju” ovog operativnog sistema, zatim na uklanjanju grešaka, poboljšanju preformansi i drugim stvarima koje mogu doprineti boljem radu novog operativnog sistema. Prema pojedinim najavama iOS 9 bi trebalo da donese novi život starijim modelima iPhone-a i iPad-a.

Novi ‘streaming’ muzički servis

Nakon nešto više od godinu dana od kupovine Beats-a, Apple je rešen da u potpunosti transformiše Dr. Dre streaming servis za muziku. Prema pisanju izdanja The Wall Street Journal-a, gigant iz Kupertina planira da za pretrpaltu od svega 10$ omogući neograničen pristup muzici, baš kao što je slučaj sa servisom Spotify. Koliko je Apple ozbiljno shvatio priču o novom servisu, dokaz je da bi isti mogao da bude dostupan i za Android, čineći ga tako prvom Apple aplikacijom za ovaj operativni sistem.

Dolazi sledeći OS X, ništa od Apple TV-a

Kao što je slučaj i kod nove verzije iOS-a, tako će sledeći OS X za Mac računare odlikovati nove funkcije, veća stabilnost i bolja sigurnost. Prema 9to5 Mac-u, Apple planira da kvalitetnije obezbedi kritične podatke u sistemu, ali i da uvede novi font i novi kontrolni centar nalik na iOS koji će omogućiti pristup najčešće korišćenim aplikacijama.

Apple-Tv
Ostadosmo opet uskraćeni za novi Apple TV. Da li će nam se čekanje isplatiti?

Ipak pored svih ovih novina, svetska javnost će biti uskraćana za prezentovanje novog Apple TV-a. Iako je prošlo nešto više od dve godina otkako je Apple napravio ozbiljnije promene na ovom proizvodu, izgelda da se čekanje ipak nastavlja. Iako su imali u planu da on pronađe svoje mesto na WWDC konferenciji, iz kompanije su istakli da nije u potpunosti spreman da bude prezentovan, te još ne znamo tačan datum kada će biti predstavljen publici širom sveta.

Ponedeljak se polako bliži, a čak i ako znamo sa čime će nas Apple upoznati na WWDC konferenciji, i dalje živi ona doza znatiželje i radoznalosti, jer nas je ova kompanija navikla da uvek očekujemo više, pa sad da li će nas nečim iznenaditi ostaje nam da vidimo.

Ukoliko niste planirali da putujete na zapadnu obalu Sjedinjenih Država, Apple će kao i uvek putem svog sajta obezbediti direktan prenos WWDC konferencije, zato na vreme pripremite vaš računar, pivo i kokice.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.