Šta to Apple predstavlja na WWDC konferenciji 8. juna?

Šta to Apple predstavlja na WWDC konferenciji 8. juna?

Na predstojećoj WWDC konferenciji koju svakog juna organizuje kompanija iz Kupretina, očekujemo predstavljanje novih i u isto vreme velikih softverskih rešenja i promena za iPad, iPhone i Mac. Kako je najavljeno, ove godine Apple će prezentovati i nove servise, a redakcija Netokracije vam predstavlja kratak vodič najzanimljivijih noviteta o kojima će biti više reči 8. juna u San Francisku.

WWDC-Apple

Mnogim kompanijama očigledno ne polazi za rukom da izbegnu “budno oko” tehnoloških medija pre nego što predstave svoje prozivode, pa tako čak i pre vremena mnoge informacije dospeju u javnost. Isti je slučaj i sa Apple-om, gde je faktor iznenađenja tokom konferencija još ranije skoro izgubljen, pa će tako verovatno biti i sa predstojećim događajem koji je zakazan za četiri dana.

S obzirom da otprilike znamo šta će Apple predstaviti svetskoj javnosti iz Moscone centra u San Francisku, napravili smo kratku listu softverskih noviteta koji će verovatno obradovati mnoge korisnike uređaja iz poznate kompanije.

“Proactive”- konkurent servisu Google Now

Korisni servis iz Google-a koji je dostupan za Android i iOS, uskoro bi mogao da dobije ozbiljnog konkurenta iz Apple – “Proactive”. Kako piše 9to5Mac ovaj servis bi trebalo da se nalazi sa desne strane ekrana, te će prikazivati relevantne informacije na osnovu događaja koji se nalaze u vašem kalendaru, podsetniku ili na osnovu toga šta najčešće koristite na vašem telefonu ili tabletu. Ova funkcija možda neće biti odmah spremna za iOS 9 ali će se sigurno naći na ovom OS-u kada budu obavljeni i finalni testovi.

iOS-9
Šta će nam sve doneti novi iOS i da li je na pomolu novi dizajnerski poduhvat Jonathan Ive-a?

Novi iOS stiže!

Iako je tokom poslednje dve godine tokom redizajniranja i dodavanja novih funkciija, iOS postao manje stabiliniji nego ranije, taj slučaj bi mogao da se sada promeni. Naime, programeri iz Apple-a već dugo rade na “čišćenju” ovog operativnog sistema, zatim na uklanjanju grešaka, poboljšanju preformansi i drugim stvarima koje mogu doprineti boljem radu novog operativnog sistema. Prema pojedinim najavama iOS 9 bi trebalo da donese novi život starijim modelima iPhone-a i iPad-a.

Novi ‘streaming’ muzički servis

Nakon nešto više od godinu dana od kupovine Beats-a, Apple je rešen da u potpunosti transformiše Dr. Dre streaming servis za muziku. Prema pisanju izdanja The Wall Street Journal-a, gigant iz Kupertina planira da za pretrpaltu od svega 10$ omogući neograničen pristup muzici, baš kao što je slučaj sa servisom Spotify. Koliko je Apple ozbiljno shvatio priču o novom servisu, dokaz je da bi isti mogao da bude dostupan i za Android, čineći ga tako prvom Apple aplikacijom za ovaj operativni sistem.

Dolazi sledeći OS X, ništa od Apple TV-a

Kao što je slučaj i kod nove verzije iOS-a, tako će sledeći OS X za Mac računare odlikovati nove funkcije, veća stabilnost i bolja sigurnost. Prema 9to5 Mac-u, Apple planira da kvalitetnije obezbedi kritične podatke u sistemu, ali i da uvede novi font i novi kontrolni centar nalik na iOS koji će omogućiti pristup najčešće korišćenim aplikacijama.

Apple-Tv
Ostadosmo opet uskraćeni za novi Apple TV. Da li će nam se čekanje isplatiti?

Ipak pored svih ovih novina, svetska javnost će biti uskraćana za prezentovanje novog Apple TV-a. Iako je prošlo nešto više od dve godina otkako je Apple napravio ozbiljnije promene na ovom proizvodu, izgelda da se čekanje ipak nastavlja. Iako su imali u planu da on pronađe svoje mesto na WWDC konferenciji, iz kompanije su istakli da nije u potpunosti spreman da bude prezentovan, te još ne znamo tačan datum kada će biti predstavljen publici širom sveta.

Ponedeljak se polako bliži, a čak i ako znamo sa čime će nas Apple upoznati na WWDC konferenciji, i dalje živi ona doza znatiželje i radoznalosti, jer nas je ova kompanija navikla da uvek očekujemo više, pa sad da li će nas nečim iznenaditi ostaje nam da vidimo.

Ukoliko niste planirali da putujete na zapadnu obalu Sjedinjenih Država, Apple će kao i uvek putem svog sajta obezbediti direktan prenos WWDC konferencije, zato na vreme pripremite vaš računar, pivo i kokice.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Gaming

Legende gejming industrije na ovogodišnjoj For the Win! konferenciji

SGA će 29. i 30. maja u Beogradu domaćoj i evropskoj gejming zajednici ponuditi uzbudljiv program sa više od 40 govornika, istaknutih predstavnika vodećih globalnih kompanija.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Sponzorisano

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.