Šta to Apple predstavlja na WWDC konferenciji 8. juna?

Šta to Apple predstavlja na WWDC konferenciji 8. juna?

Na predstojećoj WWDC konferenciji koju svakog juna organizuje kompanija iz Kupretina, očekujemo predstavljanje novih i u isto vreme velikih softverskih rešenja i promena za iPad, iPhone i Mac. Kako je najavljeno, ove godine Apple će prezentovati i nove servise, a redakcija Netokracije vam predstavlja kratak vodič najzanimljivijih noviteta o kojima će biti više reči 8. juna u San Francisku.

WWDC-Apple

Mnogim kompanijama očigledno ne polazi za rukom da izbegnu “budno oko” tehnoloških medija pre nego što predstave svoje prozivode, pa tako čak i pre vremena mnoge informacije dospeju u javnost. Isti je slučaj i sa Apple-om, gde je faktor iznenađenja tokom konferencija još ranije skoro izgubljen, pa će tako verovatno biti i sa predstojećim događajem koji je zakazan za četiri dana.

S obzirom da otprilike znamo šta će Apple predstaviti svetskoj javnosti iz Moscone centra u San Francisku, napravili smo kratku listu softverskih noviteta koji će verovatno obradovati mnoge korisnike uređaja iz poznate kompanije.

“Proactive”- konkurent servisu Google Now

Korisni servis iz Google-a koji je dostupan za Android i iOS, uskoro bi mogao da dobije ozbiljnog konkurenta iz Apple – “Proactive”. Kako piše 9to5Mac ovaj servis bi trebalo da se nalazi sa desne strane ekrana, te će prikazivati relevantne informacije na osnovu događaja koji se nalaze u vašem kalendaru, podsetniku ili na osnovu toga šta najčešće koristite na vašem telefonu ili tabletu. Ova funkcija možda neće biti odmah spremna za iOS 9 ali će se sigurno naći na ovom OS-u kada budu obavljeni i finalni testovi.

iOS-9
Šta će nam sve doneti novi iOS i da li je na pomolu novi dizajnerski poduhvat Jonathan Ive-a?

Novi iOS stiže!

Iako je tokom poslednje dve godine tokom redizajniranja i dodavanja novih funkciija, iOS postao manje stabiliniji nego ranije, taj slučaj bi mogao da se sada promeni. Naime, programeri iz Apple-a već dugo rade na “čišćenju” ovog operativnog sistema, zatim na uklanjanju grešaka, poboljšanju preformansi i drugim stvarima koje mogu doprineti boljem radu novog operativnog sistema. Prema pojedinim najavama iOS 9 bi trebalo da donese novi život starijim modelima iPhone-a i iPad-a.

Novi ‘streaming’ muzički servis

Nakon nešto više od godinu dana od kupovine Beats-a, Apple je rešen da u potpunosti transformiše Dr. Dre streaming servis za muziku. Prema pisanju izdanja The Wall Street Journal-a, gigant iz Kupertina planira da za pretrpaltu od svega 10$ omogući neograničen pristup muzici, baš kao što je slučaj sa servisom Spotify. Koliko je Apple ozbiljno shvatio priču o novom servisu, dokaz je da bi isti mogao da bude dostupan i za Android, čineći ga tako prvom Apple aplikacijom za ovaj operativni sistem.

Dolazi sledeći OS X, ništa od Apple TV-a

Kao što je slučaj i kod nove verzije iOS-a, tako će sledeći OS X za Mac računare odlikovati nove funkcije, veća stabilnost i bolja sigurnost. Prema 9to5 Mac-u, Apple planira da kvalitetnije obezbedi kritične podatke u sistemu, ali i da uvede novi font i novi kontrolni centar nalik na iOS koji će omogućiti pristup najčešće korišćenim aplikacijama.

Apple-Tv
Ostadosmo opet uskraćeni za novi Apple TV. Da li će nam se čekanje isplatiti?

Ipak pored svih ovih novina, svetska javnost će biti uskraćana za prezentovanje novog Apple TV-a. Iako je prošlo nešto više od dve godina otkako je Apple napravio ozbiljnije promene na ovom proizvodu, izgelda da se čekanje ipak nastavlja. Iako su imali u planu da on pronađe svoje mesto na WWDC konferenciji, iz kompanije su istakli da nije u potpunosti spreman da bude prezentovan, te još ne znamo tačan datum kada će biti predstavljen publici širom sveta.

Ponedeljak se polako bliži, a čak i ako znamo sa čime će nas Apple upoznati na WWDC konferenciji, i dalje živi ona doza znatiželje i radoznalosti, jer nas je ova kompanija navikla da uvek očekujemo više, pa sad da li će nas nečim iznenaditi ostaje nam da vidimo.

Ukoliko niste planirali da putujete na zapadnu obalu Sjedinjenih Država, Apple će kao i uvek putem svog sajta obezbediti direktan prenos WWDC konferencije, zato na vreme pripremite vaš računar, pivo i kokice.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Programeri dugih jezika – ima li mesta ličnim stavovima na LinkedInu?

Jedna od tema na nedavno završenoj Netokracijinoj Employer Branding konferenciji bila je o upitnim nastupima zaposlenih na LinkedIn-u, koje rizike po kompaniju i pojedinca bi to moglo da donese i kako bi ovi problemi mogli da se izbegnu.

Startapi i poslovanje

Novosadski Continental najavio novo razvojno odeljenje koje će do 2024. godine zaposliti još 200 inženjera

'Human Machine Interface' ime je nove visokotehnološke poslovne jedinice koja postaje deo R&D centra u Novom Sadu. Novo odeljenje baviće se razvojem 'head-up display' tehnologije za potrebe automobilske industrije.

Startapi i poslovanje

Američki LotusFlare najbrojniji tim ima u Beogradu i radi na proizvodima koji menjaju ‘telco’ industriju

Beogradska kancelarija kompanije LotusFlare trenutno okuplja oko 60 IT stručnjaka i aktivno širi tim. O proizvodima na kojima rade i planovima za budućnost sa njihovim predstavnicima razgovaramo u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Generalni menadžer kancelarije u Beogradu i globalni VP Engineering-a za Netokraciju govori o proizvodima koje Embroker razvija, o sektoru digitalnog osiguranja malih biznisa, ali i o daljim planovima za proširenje tima u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Celsius, jedna od vodećih kripto platformi, kupio deo srpskog MVP Workshopa

Dva blockchain jednoroga od sada razvijaju svoje proizvode upravo iz Beograda.

Office Talks Podcast

Porezi, paušalci, test samostalnosti

Gost 52. epizode Office Talks podcasta bio je Svetislav Kostić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i stručnjak za fiskalizaciju i poreze. Sa njim smo razgovarali o novom predlogu poreskih mera za brži rast IKT sektora.

Startapi i poslovanje

Peti rođendan u Beogradu Symphony slavi uz tim koji broji 90 zaposlenih – najavljeno dalje širenje poslovanja

Povodom pete godišnjice kompanije Symphony u Beogradu sa njenim predstavnicima pravimo retrospektivu poslovanja: koliko je firma porasla, koliko trenutno ima zaposlenih i na kojim tipovima projekata danas rade njihovi timovi?

Gaming

Hendrik Lesser razvijao je igre GTA i Angry Birds, a nama otkriva kako game dev industrija u Srbiji može brže da napreduje

Na edukativnom programu Playing Narratives koji organizuju Francuski i Goethe instituti u Srbiji u saradnji sa SGA, publika je imala priliku da čuje Hendrika Lessera, čoveka koji ima značajno ime u evropskoj i svetskoj industriji razvoja video igara. Upravo sa njim smo imali priliku da detaljno razgovaramo o video igrama kao novoj i važnoj kulturi.

Startapi i poslovanje

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.