Streaming u porastu: Apple i Spotify zauzeli presto - Netokracija.rs

Streaming u porastu: Apple i Spotify zauzeli presto

Impresivne brojke koje su na strani novog muzičkog servisa iz Applea, ukazuju na to da ovu uslugu poznate kompanije trenutno koriste oko 11 miliona pretplatnika, a ukoliko uzmemo u obzir da su ovi statistički podaci tačni, može se zaključiti da je Apple dobijao više od jednog pretplatnika na svake dve sekunde otkako je servis lansiran. Ipak, da li je sve ovo dovoljno da bi se prestigao Spotify?

Apple-vs-Spotify

Kako prenosi Venutre Beat, navodeći se na podatke sa Financial Timesa, Spotify je već u junu mesecu prošle godine dostigao brojku od 20 miliona pretplatnika koji su plaćali ovaj servis i čak 75 miliona aktivnih korisnika. Nažalost, kompanija nije ažurirala podatke od tada pa sve do danas kada se odlučila da ih podeli sa javnošću.

Naime, ukoliko se vratimo u jun mesec, iz Spotifya tvrde da su za godinu dana (od juna 2014. do juna 2015. godine) u proseku dobijali jednog novog pretplatnika na svake tri sekunde, što je nešto slabji rast ukoliko napravimo poređenje sa servisom koji stiže iz Applea.

Iako ne može sa tačnom sigurnošću da se poredi tempo porasta korisnika za oba servisa jer su u pitanju dva odvojena vremenska okvira (vreme lansiranja, mesečne statistike), portparol Spotifya pak ističe činjenicu kako je u drugoj polovini prošle godine zabeležen najveći porast pretplatnika u istoriji kompanije, te ako se uzme u obzir trend rasta iz već navedenog vremenskog razmaka od godinu dana – ovaj servis je dobio novih 6 miliona korisnika.

Ako Apple nastavi da ‘drži gas’…

Sa druge strane, bitno je istaći i veliki uspeh Apple Musica, servisa koji je u avgustu prošle godine brojao već 11 miliona korisnika, što nije iznenađenje ukoliko se uzme u obzir da je podržan od poznatih muzičkih zvezda, te da potiče iz jedne od najpoznatijih tehnoloških kompanija na svetu.

Ipak, ostaje da se vidi hoće li u nekom budućem vremenskom periodu Apple sa svojim servisom napraviti još veći porast broja novih korisnika koji bi najviše mogao da utiče na prestizanje Spotifya i preuzimanje “prestola” na tržištu muzičkih streaming serivsa.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Sponzorisano

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.