Zaposleni u Eplu: Dajemo otkaz ako moramo da radimo za FBI

Zaposleni u Eplu jednoglasni: Dajemo otkaz ako moramo da radimo za FBI

Prethodnih nedelja podigla se velika ‘prašina’ u svetu tehnologije kada je reč o zaštiti podataka korisnika, te se postavlja pitanje koliku zapravo slobodu pristupa imaju velike kompanije i državne institucije kada je reč o ovoj vrsti kontrole. Neslaganje između Apple i FBI u slučaju enkripcije dostiže sve veće razmere još od terorističkog akta u San Bernandinu, a koliko tehološka kompanija stoji iza svoje odluke da odbije otključavanje iPhonea čoveka koji je glavni akter ovog nemilog događaja, dokazuje i stav zaposlenih - koji po cenu otkaza ne bi postupili po naređenjima Federalnog biroa.

Apple-fbi

Podsetimo, niz pitanja i polemika na ovu temu, započeo je nakon terorističkih događaja u pomenutom gradu u SAD-u, kada je za jednog od prestupnika zakona, FBI tražio od Apple da izvrši enkripciju svog sistema, i tako pristupi podacima njegovog telefona, što je kompanija odbila, pod izgovorom da je privatnost korisnika na prvom mestu, te da neće odgovoriti na ovaj zahtev „federalaca“.

Ne sluteći da će slučaj dostići velike razmere, te završiti na sudu ove zemlje, Apple je ipak dobio veliku podršku od kompanija kao što su Google, Amazon, Twitter, pa čak i Facebook. Kako piše The Verge, ova saga očigledno neće uskoro imati svoj epilog, ukoliko uzmemo u obzir spremnost zapslenih u ovom tehnološkom gigantu koji su odlučni da daju otkaz ili jednostavno prestanu da rade – ukoliko sud donese odluku da Apple ipak mora da probije softver osumnjičenog i tako pristupi njegovim podacima.

Sa te strane, zahtevi Federalnog biroa bi zapravo bili neostvarivi. U nekim od prethodnih podatka koji su preneli strani mediji, navodi se da Apple procenjuje kreiranje takozvanog „GovtOS“ (koji bi služio enkripciji) za period između dve ili četiri nedelje, na kome bi radilo šest ili deset inženjera u posebnom okruženju. Ali ukoliko rad formiranih timova bude kasnio na neko određeno vreme, FBI bi mogao da primora ovu kompaniju da otvori izvorni kod sistema, kako bi biro nastavio ovaj rad, što bi dovelo do još većih pravnih pitanja.

Kocka je bačena…

Takođe, bitno je istaći da su svi zaposleni koji imaju protivnički stav prema ovom sporu, zapravo podržani u okviru svih argumenata koje je Apple izneo za ovaj slučaj do sada. Još od početka, kompanija je iznela da je kodiranje sistema za probijanje bezbednosti na iOS-u zapravo fundamentala suprotnost njenim vrednostima, ističući da ovaj proces direktno povređuje konstitucionalna prava same kompanije.

iphpne-encryption
Rešenja sudskog procesa još nema na vidiku.

Naime, sličan scenario je verovatno godinama daleko, ako se uopšte ikada i dogodi. Ono što je zapravo bitno za ovu priču, jeste činjenica da se pomenuti slučaj trenutno nalazi na okružnom sudu, te lako može opet završiti na apelacionom, pre nego što se pojavi na vrhovnom sudu SAD-a, kada se može očekivati i zvanična presuda.

Moguće je pretpostaviti da bi čak i Kongres mogao da preduzme određene mere – što bi dovelo do još većeg komplikovanja postojećeg problema, te ukoliko Apple izgubi obe bitke, na sudu i u Kongeresu, jasno je da će sudeći prema već navedenim informacijama, pretrpeti ozbiljne poslednice kada je reč o zaposlenima, što bi direktno uticalo na buduće poslovanje ove kompanije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Ko je vaš Mesija na razmućivanje?

Kada ste prvi put shvatili da ste matori? Ja pre nekih 5-6 godina, tada u kasnim dvadesetim.

Internet marketing

UniCredit Bank Srbija gasi Facebook, Messenger i Instagram – sledi ulaganje u sopstvene digitalne kanale?

Način na koji Facebook tretira svoje korisnike bili su dovoljan razlog da UniCredit grupa najavi potpuno povlačenje sa društvenih mreža kompanije iz Menlo Parka.

Digitalni mediji

Valjda niste zaboravili na TikTok jer ova aplikacija upravo menja način na koji konzumiramo digitalni sadržaj

Aplikacija TikTok otklanja iluziju o tome kako je bilo koji korisnik društvenih mreža tu da odlučuje i aktivno bira – to umesto njega u potpunosti radi aplikacija. Znači li to da dolazi novo doba za društvene mreže?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

U kojoj meri sarađuju domaće kompanije i startapi?

Uoči predstojeće Webiz edukacije u Novom Sadu, razgovaramo sa učesnicima panela o saradnji kompanija i startapa. Kako taj odnos izgleda danas i može li se unaprediti?

Mobilno

Societe Generale Srbija i Mastercard lansirali mCard – uslugu plaćanja mobilnim telefonom na POS terminalima

Societe Generale Srbija lansirala je u petak mCard - uslugu koja omogućava beskontaktno plaćanje pametnim telefonom na svim POS terminalima u zemlji i inostranstvu gde se prihvataju Mastercard beskontaktne platne kartice.

Startapi i poslovanje

Vukan Simić (FishingBooker): Svaki dan na posao dolazi 80 ljudi koji veruju u ono što stvaramo – to je naš najveći uspeh

Sa Vukanom Simićem razgovarali smo o putu koji je prošao FishingBooker, jedan od najpoznatijih domaćih startapa i servis koji se bavi rezervacijom pecaroških tura svuda u svetu.

Internet marketing

Proglašeni dobitnici IAB MIXX 2019. nagrada – Grand Prix otišao u ruke Ovation BBDO

Na devetom po redu Digital Day konferenciji pod sloganom How do you trust, dodeljena su Mixx Awards priznanja za najbolje digitalne kampanje realizovane prethodne godine u Srbiji.

Internet marketing

€36,8 miliona za digitalno oglašavanje u 2018. — srpsko tržište poraslo za 24,8%

I u 2018. godini zadržan je jak dvocifren rast tržišta digitalnog oglašavanja u Srbiji, pokazali su rezultati AdEx istraživanja. U nastavku teksta donosimo vam pregled najbitnijih rezultata.

Internet marketing

Najčešće greške pri izradi ‘content marketing’ strategije

Sasvim je razumno da želite da investirate u kvalitetan sadržaj kako biste unapredili svoj biznis, ali stvari nisu baš tako jednostavne. Evo koje greške marketari najčešće prave pri izradi content marketing strategije.