Zaposleni u Eplu: Dajemo otkaz ako moramo da radimo za FBI

Zaposleni u Eplu jednoglasni: Dajemo otkaz ako moramo da radimo za FBI

Prethodnih nedelja podigla se velika ‘prašina’ u svetu tehnologije kada je reč o zaštiti podataka korisnika, te se postavlja pitanje koliku zapravo slobodu pristupa imaju velike kompanije i državne institucije kada je reč o ovoj vrsti kontrole. Neslaganje između Apple i FBI u slučaju enkripcije dostiže sve veće razmere još od terorističkog akta u San Bernandinu, a koliko tehološka kompanija stoji iza svoje odluke da odbije otključavanje iPhonea čoveka koji je glavni akter ovog nemilog događaja, dokazuje i stav zaposlenih - koji po cenu otkaza ne bi postupili po naređenjima Federalnog biroa.

Apple-fbi

Podsetimo, niz pitanja i polemika na ovu temu, započeo je nakon terorističkih događaja u pomenutom gradu u SAD-u, kada je za jednog od prestupnika zakona, FBI tražio od Apple da izvrši enkripciju svog sistema, i tako pristupi podacima njegovog telefona, što je kompanija odbila, pod izgovorom da je privatnost korisnika na prvom mestu, te da neće odgovoriti na ovaj zahtev „federalaca“.

Ne sluteći da će slučaj dostići velike razmere, te završiti na sudu ove zemlje, Apple je ipak dobio veliku podršku od kompanija kao što su Google, Amazon, Twitter, pa čak i Facebook. Kako piše The Verge, ova saga očigledno neće uskoro imati svoj epilog, ukoliko uzmemo u obzir spremnost zapslenih u ovom tehnološkom gigantu koji su odlučni da daju otkaz ili jednostavno prestanu da rade – ukoliko sud donese odluku da Apple ipak mora da probije softver osumnjičenog i tako pristupi njegovim podacima.

Sa te strane, zahtevi Federalnog biroa bi zapravo bili neostvarivi. U nekim od prethodnih podatka koji su preneli strani mediji, navodi se da Apple procenjuje kreiranje takozvanog „GovtOS“ (koji bi služio enkripciji) za period između dve ili četiri nedelje, na kome bi radilo šest ili deset inženjera u posebnom okruženju. Ali ukoliko rad formiranih timova bude kasnio na neko određeno vreme, FBI bi mogao da primora ovu kompaniju da otvori izvorni kod sistema, kako bi biro nastavio ovaj rad, što bi dovelo do još većih pravnih pitanja.

Kocka je bačena…

Takođe, bitno je istaći da su svi zaposleni koji imaju protivnički stav prema ovom sporu, zapravo podržani u okviru svih argumenata koje je Apple izneo za ovaj slučaj do sada. Još od početka, kompanija je iznela da je kodiranje sistema za probijanje bezbednosti na iOS-u zapravo fundamentala suprotnost njenim vrednostima, ističući da ovaj proces direktno povređuje konstitucionalna prava same kompanije.

iphpne-encryption
Rešenja sudskog procesa još nema na vidiku.

Naime, sličan scenario je verovatno godinama daleko, ako se uopšte ikada i dogodi. Ono što je zapravo bitno za ovu priču, jeste činjenica da se pomenuti slučaj trenutno nalazi na okružnom sudu, te lako može opet završiti na apelacionom, pre nego što se pojavi na vrhovnom sudu SAD-a, kada se može očekivati i zvanična presuda.

Moguće je pretpostaviti da bi čak i Kongres mogao da preduzme određene mere – što bi dovelo do još većeg komplikovanja postojećeg problema, te ukoliko Apple izgubi obe bitke, na sudu i u Kongeresu, jasno je da će sudeći prema već navedenim informacijama, pretrpeti ozbiljne poslednice kada je reč o zaposlenima, što bi direktno uticalo na buduće poslovanje ove kompanije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Odložen rok za zapošljavanje preduzetnika uz olakšice – novi datum je 60 dana od ukidanja vanrednog stanja

Rok za sticanje statusa kvalifikovanog novozaposlenog lica izmenjen je uredbom Vlade Republike Srbije i sada je će biti moguć 60 dana nakon završetka vanrednog stanja.

Tehnologija

Šta novi IPS QR kodovi donose malim trgovcima i njihovim kupcima – i kako ih implementirati?

Usluga instant plaćanja na prodajnim mestima uz pomoć IPS QR kodova zvanično je puštena u protokol u Srbiji krajem februara. U nastavku analiziramo na šta trgovci treba da obrate pažnju ako isti uvode u svoje procese naplate.

Startapi i poslovanje

Uz ‘Fleksibilni petak’ Nordeus omogućio zaposlenima da sami organizuju poslednji radni dan u nedelji

Dok se zaposleni u Nordeusu nakon 'full remote' režima ne vrate u kancelariju, kompanija im omogućava da njihova radna nedelja traje 4 dana - ukoliko to žele. Fleksibilni petak startovao je 8. maja, a u nastavku otkrivamo kako to izgleda u praksi.

Propustili ste

Intervju

McCann otkriva (skoro) sve što ste želeli da znate o tehnologiji – tokom i posle korone

'WeCann Point of View' je e-book kreiran od strane agencije McCann u okviru kog dele svoja razmišljanja o praćenju i privatnosti, kupovini, dokumentima i parama, ekonomiji deljenja i ekonomiji razdvojenosti, proširenoj realnosti, i drugim trendovima koji su se promenili u toku pandemije. U nastavku za Netokraciju izdvajaju najzanimljivije delove.

Startapi i poslovanje

Kako srpski IT-jevci treba da se brendiraju u inostranstvu – kao jeftina ili kvalitetna radna snaga?

Aktuelna pandemijska kriza (i njene ekonomske posledice), naveli su nas na sledeće pitanje: da li će domaće IT kompanije, agencije, frilenseri i regruteri morati da promene način na koji predstavljaju svoje proizvode, usluge i kadar na međunarodnom tržištu? Dakle, hoćemo li u prvi plat isticati da smo povoljni, da imamo kvalitetan kadar - ili oba?

Kultura 2.0

Kreativni direktori agencija otkrivaju da li je ekonomska kriza ubica kreativnosti – ili ne

Ako se bavite poslom koji počiva na originalnosti i kreativnosti, da li ste u tome u prethodna dva meseca bili uspešni? Ukoliko niste, kreativni direktori marketinških agencija otkrivaju svoje savete.

Novost

Google imenovao svog predstavnika u Srbiji – saopštava SHARE Fondacija

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti obratio se kompaniji Google i nakon pregovora sa njihovim pravnim timom, ova kompanija odredila je svog predstavnika u Srbiji u skladu sa domaćim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Gaming

Apple Arcade dovešće više igrača srpskim gejming studijima – samo ako pametno postave strategiju

Servis Apple Arcade sada je i zvanično dostupan u Srbiji, a benefite bi, osim igrača, mogli da imaju i gejming studiji i developeri - kroz dodatni izvor zarade i veću vidljivost njihovih igara. Otkrivamo na koji način izgleda i šta sve donosi saradnja sa kompanijom Apple.

Tehnologija

Ne, hocudaglasam.com ne prikuplja podatke građana jer to nije ‘lažni’ sajt za glasanje

Vlada Srbije upozorila je da se pojavio lažni sajt za glasanje iz inostranstva i apelovala je na građane da budu oprezni u pogledu toga kome ostavljaju svoje podatke budući da postoji mogućnost njihove zloupotrebe. U ekskluzivnom razgovoru sa tvorcem ovog sajta otkrivamo kako servis pomaže našim građanima u dijaspori, šta on jeste - a šta nije.