Amy Guttman: Gradite odnose sa novinarima

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Amy Guttman: Startapi, uradite vaš domaći i gradite odnose sa medijima

Treća po redu Spark.me konferencija otvorena je danas u hotelu Mediteran, a nakon uvodnih govornika koji su zagrejali publiku, prisutnima se obratila Amy Guttman, freelance novinarka i dopisnica za Forbes koja je govorila o izgradnji odnosa na relaciji startapi - mediji, ali i o pričama koje novinari jure te zadacima koje očekuju sve osnivače.

amy3

Već na samom početku, Guttman je izjavila da je svako od nas poseban, te da svi mi imamo neku svoju priču koja nas definiše i opisuje. Te priče mogu biti različitih priroda, a ono što dopisnicu izdanja Forbes Entrepreneurs najviše privlači jesu priče o uspešnim preduzetnicima na skrivenim mestima, ljudima koji definišu nove industrije i svojim radom kroče put inovacijama, a koji ne žive uvek u Silicijumskoj dolini.

Domaća publika već je imala prilike da se upozna sa radom ove novinarke kada je početkom godine objavila veliki intervju sa srpskim Nordeusom. Kako kaže, najbolje priče su one koje demonstriraju trend, inovaciju, daju uvid u neku kulturu, problem ili rešenje. Kroz praktične primere, Guttman je sa publikom podelila tri priče koje su po njenom mišljenju obeležile trend preduzetnika u tržištima u nastajanju:

  1. Demokratizacija pice u Keniji
  2. Grupovina u Teheranu
  3. Kraj prohibicije, počekat uspešnog biznisa

Amy ističe da svaka od ovih priča, bilo da se radi o mladim preduzetnicima koji se vraćaju u Keniju i pokreću lance picerija, ženama koje osvajaju iransku IT industriju ili advokatima koji nakon ukidanja prohibicija u Sjedinjenim Američkim Državama pokreću biznis, ima jednu zajedničku stvar – strast. Bez nje ovakve priče danas ne bi postojale, ali to je samo preduslov kada je medijski nastup u pitanju.

Kako stupiti u kontakt sa novinarima?

“Danas možete stupiti u kontant sa novinarima i putem Twitter-a”, poručila je Guttman, ukazavši na činjenicu da je svet postao izuzetno opušten i da nema potrebe za nekakvim velikim mejlovima upoznavanja. Kada i pokrenete komunikaciju sa medijskim predstavnicima, ključ je raditi na izgradnji tog odnosa, a nije zgoreg ni doći pripremljen na intervju!

Baš kao što novinari istražuju startape i osvaniče koje trebaju da intervjuišu, i osnivači treba da istražuju novinare kojima pitchuju svoj projekat, svoj biznis. Pronađite one novinare koji zaista porkivaju industriju u kojoj poslujete, svet je danas postao mali, sve se vrti po nišama.

Za kraj, Amy je istakla da rad sa startapima i preduzetnicima predstavlja nešto što nju izuzetno inspiriše, ali da su novinari generalno okarakterisani kao lenje osobe – oni jednostavno nemaju puno vremena, te ukoliko ne odgovorite na njihove upite prvi ili drugi put, šanse su velike da vas više neće kontaktirati. Isto tako, priprema za javni nastup može vas odvesti daleko, imajući na umu publiku kojoj se obraćate, ali i obzir prema novinarima koji žele da podele vašu priču sa ostatkom sveta.

Ukazavši još jednom na važnost izgradnje odnosa na relaciji startapi – mediji, Guttman je privela svoje predavanje kraju izjavivši da preduzetnici sa početka teksta danas predstavljaju njene prijatelje, te da im se ona u svakom trenutku može obratiti za priču. Kada obe strane dođu u taj stadijum, tada zapravo i nastaje najbolji sadržaj – iskrenim odnosom do nove publike, zaključila je ona.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Gaming

Gejming u 2022. godini: PC, konzole ili mobilni telefoni – pitanje je sad?

Gejming je iz godine u godinu sve popularniji deo pop kulture širom sveta. Izrada video igara novijih generacija dostigla je jedan sasvim novi nivo, pa se danas više nego ikada pre postavlja pitanja da li su primat u ovom svetu uzeli PC mašine ili gejming konzole.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Propustili ste

Gaming

Playstudios sa fondom od $10 miliona i osnivanjem novog blockchain tima ulazi u web3

Kompanija Playstudios, kreator revolucionarne platforme lojalnosti 'playAWARDS' i brojnih nagrađivanih mobilnih igara, juče je najavila pokretanje novog blokchain departmana pod nazivom 'playBLOCKS'.

Karijere

HelloWorld i ove godine ispituje ‘Puls srpske IT zajednice’: IT-jevci, popunite anketu i podržite istraživanje

Sajt za zapošljavanje IT kadrova HelloWorld.rs i međunarodna istraživačka agencija MASMI trenutno sprovode istraživanje o iskustvima na poslu u IT sektoru.

Novost

Solana blockchain je najnovija žrtva hakerskog napada – šta ovo znači za budućnost crypto tržišta?

Čelnici kompanije navode da su nepoznati napadači do sada opljačkali oko 8.000 crypto novčanika, a da korisnici broje štetu od 8 miliona dolara.

Office Talks Podcast

$60 miliona investicije za razvoj web3 alata

Gosti 104. epizode Netokracijinog Office Talks podcasta bili su Miljan Tekić (COO) i Nebojša Urošević (suosnivač) iz kompanije Tenderly. Sa njima smo imali priliku da razgovaramo o trenutnom razvoju kompanije, širenju tima i investiciji, uz osvrt na sadašnju situaciju u globalnoj web3 industriji.

Novost

Google odlaže ukidanje ‘third party’ kolačića do 2024. godine – šta to znači za oglašivače?

Kako se domaće kompanije i marketinške agencije prilagođavaju najavljenim promenama i da li će biti spremne kada do njih dođe?

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.