Amy Guttman: Gradite odnose sa novinarima

Amy Guttman: Startapi, uradite vaš domaći i gradite odnose sa medijima

Treća po redu Spark.me konferencija otvorena je danas u hotelu Mediteran, a nakon uvodnih govornika koji su zagrejali publiku, prisutnima se obratila Amy Guttman, freelance novinarka i dopisnica za Forbes koja je govorila o izgradnji odnosa na relaciji startapi - mediji, ali i o pričama koje novinari jure te zadacima koje očekuju sve osnivače.

amy3

Već na samom početku, Guttman je izjavila da je svako od nas poseban, te da svi mi imamo neku svoju priču koja nas definiše i opisuje. Te priče mogu biti različitih priroda, a ono što dopisnicu izdanja Forbes Entrepreneurs najviše privlači jesu priče o uspešnim preduzetnicima na skrivenim mestima, ljudima koji definišu nove industrije i svojim radom kroče put inovacijama, a koji ne žive uvek u Silicijumskoj dolini.

Domaća publika već je imala prilike da se upozna sa radom ove novinarke kada je početkom godine objavila veliki intervju sa srpskim Nordeusom. Kako kaže, najbolje priče su one koje demonstriraju trend, inovaciju, daju uvid u neku kulturu, problem ili rešenje. Kroz praktične primere, Guttman je sa publikom podelila tri priče koje su po njenom mišljenju obeležile trend preduzetnika u tržištima u nastajanju:

  1. Demokratizacija pice u Keniji
  2. Grupovina u Teheranu
  3. Kraj prohibicije, počekat uspešnog biznisa

Amy ističe da svaka od ovih priča, bilo da se radi o mladim preduzetnicima koji se vraćaju u Keniju i pokreću lance picerija, ženama koje osvajaju iransku IT industriju ili advokatima koji nakon ukidanja prohibicija u Sjedinjenim Američkim Državama pokreću biznis, ima jednu zajedničku stvar – strast. Bez nje ovakve priče danas ne bi postojale, ali to je samo preduslov kada je medijski nastup u pitanju.

Kako stupiti u kontakt sa novinarima?

„Danas možete stupiti u kontant sa novinarima i putem Twitter-a“, poručila je Guttman, ukazavši na činjenicu da je svet postao izuzetno opušten i da nema potrebe za nekakvim velikim mejlovima upoznavanja. Kada i pokrenete komunikaciju sa medijskim predstavnicima, ključ je raditi na izgradnji tog odnosa, a nije zgoreg ni doći pripremljen na intervju!

Baš kao što novinari istražuju startape i osvaniče koje trebaju da intervjuišu, i osnivači treba da istražuju novinare kojima pitchuju svoj projekat, svoj biznis. Pronađite one novinare koji zaista porkivaju industriju u kojoj poslujete, svet je danas postao mali, sve se vrti po nišama.

Za kraj, Amy je istakla da rad sa startapima i preduzetnicima predstavlja nešto što nju izuzetno inspiriše, ali da su novinari generalno okarakterisani kao lenje osobe – oni jednostavno nemaju puno vremena, te ukoliko ne odgovorite na njihove upite prvi ili drugi put, šanse su velike da vas više neće kontaktirati. Isto tako, priprema za javni nastup može vas odvesti daleko, imajući na umu publiku kojoj se obraćate, ali i obzir prema novinarima koji žele da podele vašu priču sa ostatkom sveta.

Ukazavši još jednom na važnost izgradnje odnosa na relaciji startapi – mediji, Guttman je privela svoje predavanje kraju izjavivši da preduzetnici sa početka teksta danas predstavljaju njene prijatelje, te da im se ona u svakom trenutku može obratiti za priču. Kada obe strane dođu u taj stadijum, tada zapravo i nastaje najbolji sadržaj – iskrenim odnosom do nove publike, zaključila je ona.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Ekskluzivno

Skupština usvojila ‘zakon o paušalcima’

Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana koji se, između ostalog, odnose na paušalne preduzetnike i knjigaše, usvojen je u Skupštini Srbije. Mere podsticaja važiće od 1. januara 2020. godine.

Upoznajte poslodavce

Microsoft je najpoželjniji IT poslodavac u Srbiji – slede Nordeus i Ubisoft

Ko su najatraktivniji IT poslodavci u Srbiji? Sajt Poslovi Infostud predstavio je rezultate svog prvog velikog istraživanja poslodavaca te vrste, a kompanija koja je osvojila najviše glasova ispitanika je Microsoft.

Propustili ste

Gaming

Novosadski 3Lateral razvijao je nastavak svetski poznate igre Hellblade – u ekskluzivnoj saradnji sa Xbox timom!

Gejming kompanija 3Lateral iz Novog Sada koja stoji iza tehnologije za kreiranje realističnih digitalnih modela i animacija, učestvovala je u razvoju nastavka video igre 'Hellblade' za Xbox koristeći najnoviji 'Unreal engine' koji je razvio Epic Games.

Kultura 2.0

Da li će ‘meme’ magija ikada prestati? Sudeći po opsesiji bejbi Jodom – ne

Ima li nekog ko počinje da čitav ovaj tekst, a da nikada nije poslao Džon Travolta mim? Iskreno, ne verujem, jer mimove toliko često srećemo i toliko im se često smejemo da su postali neizbežan deo moderne komunikacije - a mi nismo ni primetili. Ipak, da li su oni samo trend ili su tu da ostanu zauvek?

Gaming

Eipix postaje deo ruskog Playrixa – sledi širenje tima u Novom Sadu

Domaća gejming kompanija Eipix Entertainment akvizirana je od strane ruskog Playrixa, priključujući se tako njegovom novom studiju - Playrix RS. Studio sa sedištem u Novom Sadu, kažu, biće fokusiran na razvoj 'free to play' mobilnih igara najvišeg svetskog kvaliteta.

Kultura 2.0

Kada više pažnje posvetite svojim zaposlenima, a ne kandidatima – vaša Employer Branding strategija će biti mnogo uspešnija

Kuda plovi Employer Branding brod i gde smo grešili, a šta smo uradili dobro kada je ova oblast u pitanju u 2019. godini?

Karijere

Otvoren Ladies of New Business program mentorstva – čekamo tvoju prijavu!

Nakon jesenje Ladies of New Business konferencije, sada već tradicionalno, organizujemo i mentorski program koji će ovaj put biti otvoren za devojke koje zanima IT. Program startuje u januaru i trajaće do marta 2020. godine.

Startapi i poslovanje

Fond za inovacionu delatnost ponovo dodeljuje €380.000 – po prvi put mogu da apliciraju i timovi

Inovativna preduzeća i naučno-istraživačke organizacije imaju na raspolaganju bespovratna sredstva Fonda za inovacionu delatnost za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u ukupnom iznosu od šest miliona evra. Sledi novi ciklus dodele novca.