Adobe konačno ulazi u ‘stock’ igru

Adobe konačno ulazi u ‘stock’ igru: Novi servis kreativcima dostupan već od danas

Kompanija Adobe sa sedištem u gradu San Hose u Kaliforniji, predstavila je rano jutros novi servis po imenu Adobe Stock koji je namenjen kreativcima koji u svom radu koriste stock fotografije. Iako po cenama i dalje ne mogu da pariraju drugim, popularnijim servisima, iz Adobe-a tvrde da će integracija sa Creative Cloud aplikacijama pokazati prednost njihovog rešenja nad drugima.

adobe_stock

Adobe Stock je direktno integrisan sa Creative Cloud aplikacijama, tako da je korišćenje novog servisa moguće iz aplikacija Photoshop, InDesign, Premier Pro i After Effects. Ovo ujedno obeležava i ulazak američke kompanije u svet stock fotografija, budući da je pre nešto više od 6 meseci kupila marketplace stock fotografija Fotolia koji će i dalje nastaviti da funkcioniše nezavisno od Adobe-a, ali i čija je baza poslužila za izgradnju novog servisa.

Sa 40 miliona fotografija, Adobe Stock svakako ima štošta da ponudi, a kako kažu iz kompanije, servis bi uskoro trebao da se fokusira i na video sadržaj – što će biti od posebnog značaja za sve montažere i ljude iz video industrije, koji će direktno iz Premier-a ili After Effects-a moći da traže onaj sadržaj koji se najbolje uklapa uz njihovu kreaciju.

Novi servis je trenutno dostupan u 36 zemalja i na 13 jezika. Kako je za TechCrunch izjavio direktor marketinga Creative Cloud-a, Skot Moris, oko 85% korisnika stock fotografija dana upotrebljava proizvode koji nose ime Adobe, te je ulazak u ovu sferu bio sledeći logičan potez.

Integracija sa Adobe aplikacijama ujedno i benefit

Svakako najveći benefit koji integracija sa popularnim aplikacijama donosi jeste lansiranje Adobe Stock opcije direktno iz programa. Bilo da radite u Photoshop-u ili nekom od drugih servisa, stock fotografije sada su dostupne direktno iz programa. Dovoljno je da se prevuče željena fotografija u layer u kome trenutno radite, a ukoliko ste zadovoljni sa izborom, možete izabrati opciju da se ukine vodeni žig i tako licencirate željenu fotografiju.

Primer
Primer integracije Adobe Stock sa Photoshop-om (Izvor: Adobe)

Kada su cene u pitanju, Adobe Stock počinje sa $9.99 za pojedinačnu fotografiju. Korisnici Creative Cloud-a dobijaju popust na paket od deset fotografija mesečno, koji počinje od $29.99/mesečno. Tu je i plan od $199.99/mesečno za one kojima treba do 750 fotografija svakog meseca, dok iz kompanije kažu da će se sve neiskorišćene fotografije prenositi u sledeći mesec – i tako do godinu dana.

Adobe nije zaboravio ni tvorce sadržaja, te su iz ove kompanije najavili da će uskoro predstaviti i mogućnost podnošenja sadržaja, uz poseban partnerski program koji će od fotografa prvo zahtevati da preda svoj portfolio na uvid – slično kao iStock i Stocksy. Kada su isplate u pitanju, Adobe kaže da će čitava stvar najverovatnije funkcionisati po modelu udela, tako da će kreativci i fotografi dobijati 33% zarade od svake prodate fotografije.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

Startapi i poslovanje

HTEC akvizirao novosadski Execom – sledi širenje baze klijenata i nova zapošljavanja

Domaća kompanija HTEC juče je objavila da je kupila novosadski Execom - još jednu veliku srpsku kompaniju koja takođe posluje u oblasti pružanja softverskih usluga.

E-commerce

Šta to u carinskim propisima koči dostavu pošiljki i možemo li nešto da uradimo povodom toga?

Situacija sa nedostavljanjem pošiljki sa Aliexpressa nekoliko meseci unazad većinu korisnika navela je da preispitaju čitav sistem - od avio saobraćaja do Pošte. U ovom tekstu, pak, bavimo se carinskim propisima. Šta se zakonski može unaprediti kako bi nam paketi stizali brže?

Propustili ste

Kultura 2.0

Pisanje kompanijskog bloga može da vam donese sve ili ništa – zavisno od toga kako ga i zašto pišete

Da li je sadržaj 'kralj', čak i ako radite u tehnološkoj kompaniji? Zavisi koga pitate, a svoja iskustva i savete ovaj put dele predstavnici kompanija i agencija kojima je pisanje bloga donelo nove ljude i veliku prepoznatljivost u industriji.

Startapi i poslovanje

OTP Grupa ponovo traži inovativne startape za svoj Startap Partnerski program

Ovaj program održava se po četvrti put i predstavlja priliku za sve inovativne kompanije koje žele da testiraju primenjivost svog proizvoda u bankarskom sektoru Centralne i Istočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Beogradski tim kompanije Florence Healthcare obezbeđuje lakše čuvanje dokumentacije korporacija koje testiraju vakcinu za COVID-19

Rastko Jokić, Software Director ove kompanije iz SAD, otkriva nam kako izgleda obezbeđivati tehničku podršku za klijenta koji vrši kliničko istraživanje vakcine za korona virus.

Startapi i poslovanje

Otvorene prijave za novi BioSense akcelerator – cilj je dalja digitalizacija privrede

Nakon prvog BioSens akceleratora realizovanog 2019. u okviru projekta ANTARES, Institut BioSens kroz novi program nastavlja da podržava inovativne preduzetnike u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Office Talks Podcast

Da li digitalci napuštaju gradove zbog korone?

Život u gradu ili na selu? Pitanje koje je posebno postalo aktuelno nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Startapi i poslovanje

Kako ostati produktivan i nakon 7 meseci rada od kuće – otkrivaju nam članovi novosadskog COING-a

Rad od kuće, pogotovo kada to nije opcija već potreba, može imati i svoje negativne efekte. Za roditelje i mlade parove koji ne mogu da se distanciraju tokom radnog vremena rad od kuće čini se više kao kazna nego kao benefit - no to ne mora da bude tako, kao što su nam otkrili zaposleni u novosadskoj kompaniji COING.