Adobe priprema besplatnu web verziju Photoshop-a

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Adobe priprema besplatnu web verziju Photoshop-a

Ovim potezom, kompanija ima za cilj da program učini pristupačnijim, privuče nove korisnike, ali i da zada udarac konkurenciji.

Web verzija Photoshop-a trenutno se testira u Kanadi, gde svaki korisnik može da joj pristupi jednostavnim logovanjem na besplatan Adobe nalog. Iz kompanije ovaj servis opisuju kao freemium, što znači da će pojedini alati biti dostupni samo korisnicima koji ih plate. Ipak, sve osnovne funkcije Photoshop-a biće u potpunosti besplatne, piše The Verge.

Na ovaj način, Adobe preti da potisne Canvu, koja je trenutno globalno najpopularniji besplatni web servis za grafički dizajn, iako nudi samo bazične funkcije za uređivanje fotografija, kao što su filteri, kropovanje i efekti.

Dodavanjem naprednih Photoshop alata na jednostavan interfejs kakav ima Canva, Adobe namerava da aplikaciju učini pristupačnijom početnicima i potencijalno privuče korisnike koji će želeti da plate punu verziju programa.

Besplatna web verzija Photoshopa značajno bi pomogla svim kreativcima kada je reč o brzoj obradi fotografija i pravljenja jednostavnih grafika.

Beta verzija je već tu

Kompanija je načinila sličan korak lansiranjem mobilnih aplikacija, kao što su Fresco i PS Express. Takođe, beta web verzija Photoshopa lansirana je prošlog oktobra. U pitanju je jednostavan interfejs zasnovan na kolaboraciji umetnika sa zajednicom jer omogućava pristup dizajnu, ostavljanje komentara i unošenje izmena.

Premda Adobe nije dao vremenski okvir kada će se freemium proširiti i na ostale regione, kompanija nastavlja da ažurira beta verziju, dodajući joj više kreativnih alata dostupnih u originalnoj verziji programa. Maria Yap, potpredsednica kompanije Adobe, izjavila je za The Verge:

Želimo da Photoshop učinimo pristupačnijim i lakšim za korišćenje, kako bi ga isprobalo što više ljudi.

I za kraj, još jedna novost iz kompanije Adobe. U utorak, 14. juna predstavljen je novi Neural Filter za Photoshop. U pitanju je filter za “restauriranje” fotografija koji koristi veštačku inteligenciju da “očisti” od ogrebotina stare fotografije i delimično im vrati prvobitne boje. U kombinaciji sa već postojećim filterom za dodavanje boja crno-belim fotografijama, stare fotografije dobijaju nov život.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.

Društvene mreže

TikTok će pokoriti najveće igrače u industriji zabave

U okviru 15. izdanja Weekend Media Festivala, održan je panel 'TikTok – the platform that will bring the biggest players on the market to its knees'.

Karijere

Nakon 3 godine pauze, DaFED okupljanja ponovo u Novom Sadu!

Novosadska zajednica ima razloga za slavlje - DaFED ekipa ponovo je na okupu. Oslobodite kalendare jer prvi meetup je već zakazan, a mi otkrivamo planove za konferenciju i druge edukacije koje DaFED već uveliko planira.