Adobe priprema besplatnu web verziju Photoshop-a

Adobe priprema besplatnu web verziju Photoshop-a

Ovim potezom, kompanija ima za cilj da program učini pristupačnijim, privuče nove korisnike, ali i da zada udarac konkurenciji.

Web verzija Photoshop-a trenutno se testira u Kanadi, gde svaki korisnik može da joj pristupi jednostavnim logovanjem na besplatan Adobe nalog. Iz kompanije ovaj servis opisuju kao freemium, što znači da će pojedini alati biti dostupni samo korisnicima koji ih plate. Ipak, sve osnovne funkcije Photoshop-a biće u potpunosti besplatne, piše The Verge.

Na ovaj način, Adobe preti da potisne Canvu, koja je trenutno globalno najpopularniji besplatni web servis za grafički dizajn, iako nudi samo bazične funkcije za uređivanje fotografija, kao što su filteri, kropovanje i efekti.

Dodavanjem naprednih Photoshop alata na jednostavan interfejs kakav ima Canva, Adobe namerava da aplikaciju učini pristupačnijom početnicima i potencijalno privuče korisnike koji će želeti da plate punu verziju programa.

Besplatna web verzija Photoshopa značajno bi pomogla svim kreativcima kada je reč o brzoj obradi fotografija i pravljenja jednostavnih grafika.

Beta verzija je već tu

Kompanija je načinila sličan korak lansiranjem mobilnih aplikacija, kao što su Fresco i PS Express. Takođe, beta web verzija Photoshopa lansirana je prošlog oktobra. U pitanju je jednostavan interfejs zasnovan na kolaboraciji umetnika sa zajednicom jer omogućava pristup dizajnu, ostavljanje komentara i unošenje izmena.

Premda Adobe nije dao vremenski okvir kada će se freemium proširiti i na ostale regione, kompanija nastavlja da ažurira beta verziju, dodajući joj više kreativnih alata dostupnih u originalnoj verziji programa. Maria Yap, potpredsednica kompanije Adobe, izjavila je za The Verge:

Želimo da Photoshop učinimo pristupačnijim i lakšim za korišćenje, kako bi ga isprobalo što više ljudi.

I za kraj, još jedna novost iz kompanije Adobe. U utorak, 14. juna predstavljen je novi Neural Filter za Photoshop. U pitanju je filter za “restauriranje” fotografija koji koristi veštačku inteligenciju da “očisti” od ogrebotina stare fotografije i delimično im vrati prvobitne boje. U kombinaciji sa već postojećim filterom za dodavanje boja crno-belim fotografijama, stare fotografije dobijaju nov život.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Intervju

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.