500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Svetski poznat VC fond po imenu 500 startups trenutno u svom portfoliu ima skoro 50 jednoroga, a 40% tih kompanija nalaze se van Sjedinjenih Američkih Država. Takva statistika dovela je 2016. godine do kreiranja 500 Istanbul, VC fonda koji je nedavno preimenovan u 500 Emerging Europe i koji je fokusiran na evropske zemlje od Turske do Baltika – među kojima je i Srbija.

Startapima iz ovih država na raspolaganju je novi fond veličine 70 miliona evra.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju, novi fond fokusiran je na startape iz Emerging Europe regiona – na zemlje koje se ne mogu pohvaliti veličinom lokalnog tržišta, već inovacijama tj. na one zemlje u kojima su osnivači od prvog dana posvećeni razvoju globalnih proizvoda umesto lokalnih.

O čemu je tačno reč, možda najbolje svedoči ovaj citat sa 500.co bloga:

We believe the absence of local population density and market depth pushes startups to shoot for global markets, instead of building local plays in the region. This population paradox – where smaller populations drive more global-focused companies to emerge, exists throughout Emerging Europe, due to the lack of interconnectedness and regional expansion potential.

Spisak zemalja u kojima će 500 Emerging Europe poslovati – aktivno tragajući za interesantnim startapima sa globalnim potencijalnom.

Iz VC fonda ističu da su vođeni ovom strategijom već investirali u 40 kompanija iz Turske, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Ukrajine i Poljske, kao i da je njihovim portfoliom obuhvaćeno i tri jednoroga. 500 Emerging Europe fokusiraće se još više na CEE zemlje, kao i na zemlje Baltika. Početne (seed) investicije ići će i do 2 miliona evra, dok su veći iznosi rezervisani za follow-on runde.

U saopštenju se pominje da će do kraja godine biti organizovani i događaji uživo u Bukureštu, Talinu, Budimpešti, Varšavi, Atini i Sofiji, pri čemu se poseta Beogradu može očekivati u 2023. godini.

Više informacija o 500 Emerging Europe dostupno je na sajtu VC fonda.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Novost

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Web 3.0

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Novost

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Kolumna

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Startapi i poslovanje

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.