Kako će Appleov '3D Touch' pomoći pacijentima od šloga?

Kako će Appleov ‘3D Touch’ pomoći pacijentima koji su pretrpeli šlog?

Poslednja generacija jednog od najprepoznatljivijih pametnih telefona današnjice, sa sobom je donela i nekoliko noviteta od koji je svakako najznačajniji 3D Touch. U pitanju je tehnologija koja registruje koliko jako pritiskate ekran vašeg telefona, te koja vam dozvoljava da ostvarite još dublju interakciju. Ista ta tehnologija sada je pronašla put do medicinskih istraživanja.

medicina

Doktori sa “John Hopkins University School of Medicine” ovih dana lansirali su na App Store prodavnici naizgled običnu igru pod imenom Bandit’s Shark Showdown. Za $1.99 korisnici dobijaju jednostavnu i zanimljivu igru, ali čitava stvar deo je eksperimenta iza kojeg stoji neurolog Džon Krakuer.

Cilj ovog istraživanja jeste utvrditi da li pacijenti koji su pretrpeli šlog mogu uz pomoć 3D Touch tehnologije da povrate osećaj u svojim prstima. Gotovo 65 odsto pacijenata koji se suoče sa šlogom izgubi osećaj u prstima i mogućnost upotrebe ruku. I dok mnogi doktori pomažu pacijentima da nadomeste nedostatak, Krakuer želi da ih nauči da reprogramiraju svoj mozak.

Kako to pokušava da uradi?

Pa, upravo uz pomoć 3D Touch tehnologije koja se može pronaći na iPhone 6s i 6s Plus modelima. Zahvaljujući senzorima osetljivim na dodir koji se nalaze ispod ekrana, Džon je sa timom developera kreirao gorepomenutu igru koja registruje jačinu stiska kod korisnika tj. igrača.

Sama aplikacija beleži jačinu pritiska na ekran iz nivoa u nivo, te putem procesa gejmifikacije pokušava da pomogne pacijentima ne bi li ponovo pokrenuli svoje motoričke sposobnosti – u ovom slučaju osećaj u prstima.

john
Džon Krakuer danas važi za jednog od pionira upotrebe mobilne tehnologije u medicini (Izvor: Nat Geo)

Iako naglašava da je u pitanju istraživanje koje je u ranoj fazi, Džon ističe kako je medicina dugo čekala sličnu tehnologiju koja se brzo može distribuirati stotinama hiljadama pacijenata širom Sjedinjenih Američkih Država, ali i milionima širom sveta.

Krakuer dodaje da on i njegov tim jedva čekaju da 3D Touch tehnologija nađe put do iPad Pro uređaja, kada će korisnici moći da oslone čitavu šaku na ekran, a doktori, da dobiju veliki broj podataka kojima pre nisu imali pristup, a koji mogu biti ključni za lečenje pacijenata koji su pretrpeli šlog – te jednog dana i podići lestvicu u preventivi ove i srodnih bolesti.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki MotionOps podigao investiciju od $1,2 miliona – sledi širenje tima u Srbiji i dalji razvoj proizvoda

MotionOps zatvorio je 'pre-seed' rundu od gotovo 1,2 miliona dolara predvođenu VC fondom iz Jute Alpine 100. Nikola Cvetković, jedan od osnivača ovog startapa, otkriva nam više o tome kako tim planira da iskoristi investiciju.

Analiza

Rast po svaku cenu više nije ono što startape vodi do investicije – i tu je prilika za srpske timove

Po pitanju investiranja u startape na globalnom nivou, prošla decenija lako bi mogla dobiti titulu zlatne decenije. Problem je bio samo jedan: ti startapi u velikoj većini nisu stavljali naglasak na profitablinost i zdrav rast i, uprkos gubicima koji su se brojali u stotinama miliona, ipak su dostizali valuacije od nekoliko milijardi. Sada su se pravila igre promenila - što može ići u prilog domaćim startapima.

Sponzorisano

Degordian pokreće novi podbrend: Builtt! Fokusiraće se na ecommerce, web i product projekte

Degordian dobija novi specijalizovani spin-off brand koji deluje u 3 vertikale. Upoznajte 'Builtt' koji se bavi izradom web stranica, digitalnih proizvoda i ecommerce rešenja.

Propustili ste

Kultura 2.0

Web pristupačnost čini internet boljim mestom za sve – a posebno za osobe sa invaliditetom

Internet je alat putem kog možemo pronaći gotovo sve što želimo da saznamo, zar ne? Nažalost, to nije slučaj za osobe koje imaju određene invaliditete. Upravo zato je pristupačnost interneta (web accessibillity) sve aktuelnija tema.

Društvene mreže

Hoće li Elon Mask zaista uvesti pretplatu za sve korisnike Twittera?

Ono što se dešava sa Twitterom od momenta akvizicije od strane kontraverznog biznismena Elona Maska može se kategorizovati kao potpuna farsa sa čudnim spletom događaja i okolnostima koji su zadesili ovu društvenu mrežu.

Takmičenje

Bosch Startup Harbour poziva startape da zajedno validiraju ideje i skaliraju biznis – prijave traju do 30. septembra

Startup Harbour je globalna inicijativa kompanije Bosch čiji je cilj kreiranje ekosistema kroz saradnju između 'early stage' startapa i različitih Bosch divizija u oblasti informacionih tehnologija i digitalizacije.

Intervju

Amir Moini pomogao je Netflixu da izgradi Employer Brand iz temelja – a sada dolazi na Empple Festival

Treći po redu Empple Festival 5. oktobra ugostiće Amira Moinija, direktora Employer Branding-a kompanije Moloco u Silicijumskoj dolini.

Internet marketing

Weekend Media Festival po 16. put u Rovinju, ovog puta sa fokusom na HR i veštačku inteligenciju

Weekend Media Festival, jedna od najvećih regionalnih konferencija posvećenih digitalnom marketingu, po 16. put će se održati u Rovinju od 21. do 24. septembra, sa potpuno novim i aktuelnim temama iz digitalnog sveta.

Karijere

Olja Vučićević Gaković: Srpski IT bio je prenaduvani balon koji je morao da pukne – i to je izdvojilo kvalitetne kompanije

Olja Vučićević Gaković ima impresivno poslovno iskustvo: od života i rada u Silicijumskoj dolini i saradnje sa kompanijama kao što su Google, Yahoo i IBM, do povratka u Srbiju i vođenja uspešnih IT kompanija. U intervjuu koji sledi, ona je sa nama podelila svoje mišljenje o srpskoj IT industriji - i zašto smatra da je kriza imala pozitivan uticaj na nju.