Kako će Appleov '3D Touch' pomoći pacijentima od šloga?

Kako će Appleov ‘3D Touch’ pomoći pacijentima koji su pretrpeli šlog?

Poslednja generacija jednog od najprepoznatljivijih pametnih telefona današnjice, sa sobom je donela i nekoliko noviteta od koji je svakako najznačajniji 3D Touch. U pitanju je tehnologija koja registruje koliko jako pritiskate ekran vašeg telefona, te koja vam dozvoljava da ostvarite još dublju interakciju. Ista ta tehnologija sada je pronašla put do medicinskih istraživanja.

medicina

Doktori sa “John Hopkins University School of Medicine” ovih dana lansirali su na App Store prodavnici naizgled običnu igru pod imenom Bandit’s Shark Showdown. Za $1.99 korisnici dobijaju jednostavnu i zanimljivu igru, ali čitava stvar deo je eksperimenta iza kojeg stoji neurolog Džon Krakuer.

Cilj ovog istraživanja jeste utvrditi da li pacijenti koji su pretrpeli šlog mogu uz pomoć 3D Touch tehnologije da povrate osećaj u svojim prstima. Gotovo 65 odsto pacijenata koji se suoče sa šlogom izgubi osećaj u prstima i mogućnost upotrebe ruku. I dok mnogi doktori pomažu pacijentima da nadomeste nedostatak, Krakuer želi da ih nauči da reprogramiraju svoj mozak.

Kako to pokušava da uradi?

Pa, upravo uz pomoć 3D Touch tehnologije koja se može pronaći na iPhone 6s i 6s Plus modelima. Zahvaljujući senzorima osetljivim na dodir koji se nalaze ispod ekrana, Džon je sa timom developera kreirao gorepomenutu igru koja registruje jačinu stiska kod korisnika tj. igrača.

Sama aplikacija beleži jačinu pritiska na ekran iz nivoa u nivo, te putem procesa gejmifikacije pokušava da pomogne pacijentima ne bi li ponovo pokrenuli svoje motoričke sposobnosti – u ovom slučaju osećaj u prstima.

john
Džon Krakuer danas važi za jednog od pionira upotrebe mobilne tehnologije u medicini (Izvor: Nat Geo)

Iako naglašava da je u pitanju istraživanje koje je u ranoj fazi, Džon ističe kako je medicina dugo čekala sličnu tehnologiju koja se brzo može distribuirati stotinama hiljadama pacijenata širom Sjedinjenih Američkih Država, ali i milionima širom sveta.

Krakuer dodaje da on i njegov tim jedva čekaju da 3D Touch tehnologija nađe put do iPad Pro uređaja, kada će korisnici moći da oslone čitavu šaku na ekran, a doktori, da dobiju veliki broj podataka kojima pre nisu imali pristup, a koji mogu biti ključni za lečenje pacijenata koji su pretrpeli šlog – te jednog dana i podići lestvicu u preventivi ove i srodnih bolesti.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Karijere

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.