Šta traže ruske IT firme u Beogradu?

Šta traže ruske IT firme u Beogradu?

Tri meseca od početka sukoba u Ukrajini vidimo veliki broj IT firmi i programera koji su odabrali upravo Beograd za svoju novu bazu. Kako ove promene na tržištu utiču na lokalni kadar i da li dolazi do skoka cene programera? O ovim temama razgovaramo u 96. epizodi Office Talks podcasta.

Početkom marta diskutovali smo o tome kako bi rat u Ukrajini mogao da utiče na IT tržište Centralne i Istočne Evrope. Jedna od pretpostavki bila je da će mnogi programeri i drugi stručnjaci čiji posao nije vezan za radno mesto, već isti moći da obavljaju putem kompjutera sa bilo koje tačke na svetskoj mapi, napustiti Ukrajinu u nadi da će svoj mir i sreću pronaći na nekom drugom mestu – pa čak i u Beogradu.

Uprkos takvim pretpostavkama, dogodilo se sledeće. Mnogi ukrajinski programeri zamenili su miš i tastaturu puškama i raketnim bacačima, a najveći broj programera i IT firmi koje su došle u Srbiju – došle su upravo iz Rusije.

U pitanju su dakle profesionalci koji se ili ne slažu sa politikom tamošnje vlasti ili im je onemogućeno da vode život kakav su imali do pre svega nekoliko meseci. Prema pisanjima domaćih medija u Srbiji je utočište našlo oko 20 do 30 hiljada “ekonomskih izbeglica” iz Rusije, a verovatno ste i sami primetili da se ruski jezik sve češće može čuti na ulicama prestonice.

Spasibo se može čuti i u Agenciji za privredne registre, te lokalnim ograncima MUP-a, s obzirom da je do aprila otvoreno više od 800 pravnih lica čiji su osnivači građani Rusije. Advokati i agencije ovih dana imaju pune ruke posla kada je u pitanju sređivanje boravišnih dozvola, a sve su ćešći redovi i u bankama s obzirom da su otvaranje privatnog i poslovnog računa visoko na listi prioriteta svakoga ko iz Rusije dođe u Srbiju.

Ovih dana videli smo i da su prve velike IT firme krenule u oglašavanje slobodnih pozicija, pokušavajući da nastave sa poslovanjem i zadrže ugovorene poslove. Nekolicina kompanija krenulo je sa oglašavanjem na job board servisima, a ukoliko se zagledate, videćete na pojedinim mestima u gradu i bilborde sa otvorenim pozicijama i pozivom da se zainteresovani programeri prijave.

Sve to nateralo nas je da se zapitamo – u kom smeru ide tržište IT zapošljavanja u Srbiji i da li će biti dovoljno kadra za sve? Hoće li ruski programeri krenuti da rade za domaće kompanije ili će ruske IT firme “pokupiti” i ovo malo raspoloživog kadra? U kom smeru se kreće domaća IT zajednica i šta svi njeni članovi mogu da očekuju od narednog perioda?

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Ostavi komentar

  1. Višnja

    Višnja

    27. 5. 2022. u 09:45 Odgovori

    Ja iz podcasta zaključujem da ako nisam prozapadno liberalno orijentisana onda znači da sam neobrazovana i da sam bagra (iako možda imam doktorat) i da sigurno nosim majicu sa slovom Z. Kakvi stereotipi… Možda 10% ljudi tako razmišlja, kao što i 10% želi odma u NATO i da prizna nezavisnost Kosova, ostalih 80% imaju zdravo logično neutralno rasuđivanje u vezi sa trenutnom krizom i umereno konzervativne stavove, što u krajnjem slučaju i rezultati izbora pokazuju.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Intervju

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.