Šta traže ruske IT firme u Beogradu?

Šta traže ruske IT firme u Beogradu?

Tri meseca od početka sukoba u Ukrajini vidimo veliki broj IT firmi i programera koji su odabrali upravo Beograd za svoju novu bazu. Kako ove promene na tržištu utiču na lokalni kadar i da li dolazi do skoka cene programera? O ovim temama razgovaramo u 96. epizodi Office Talks podcasta.

Početkom marta diskutovali smo o tome kako bi rat u Ukrajini mogao da utiče na IT tržište Centralne i Istočne Evrope. Jedna od pretpostavki bila je da će mnogi programeri i drugi stručnjaci čiji posao nije vezan za radno mesto, već isti moći da obavljaju putem kompjutera sa bilo koje tačke na svetskoj mapi, napustiti Ukrajinu u nadi da će svoj mir i sreću pronaći na nekom drugom mestu – pa čak i u Beogradu.

Uprkos takvim pretpostavkama, dogodilo se sledeće. Mnogi ukrajinski programeri zamenili su miš i tastaturu puškama i raketnim bacačima, a najveći broj programera i IT firmi koje su došle u Srbiju – došle su upravo iz Rusije.

U pitanju su dakle profesionalci koji se ili ne slažu sa politikom tamošnje vlasti ili im je onemogućeno da vode život kakav su imali do pre svega nekoliko meseci. Prema pisanjima domaćih medija u Srbiji je utočište našlo oko 20 do 30 hiljada “ekonomskih izbeglica” iz Rusije, a verovatno ste i sami primetili da se ruski jezik sve češće može čuti na ulicama prestonice.

Spasibo se može čuti i u Agenciji za privredne registre, te lokalnim ograncima MUP-a, s obzirom da je do aprila otvoreno više od 800 pravnih lica čiji su osnivači građani Rusije. Advokati i agencije ovih dana imaju pune ruke posla kada je u pitanju sređivanje boravišnih dozvola, a sve su ćešći redovi i u bankama s obzirom da su otvaranje privatnog i poslovnog računa visoko na listi prioriteta svakoga ko iz Rusije dođe u Srbiju.

Ovih dana videli smo i da su prve velike IT firme krenule u oglašavanje slobodnih pozicija, pokušavajući da nastave sa poslovanjem i zadrže ugovorene poslove. Nekolicina kompanija krenulo je sa oglašavanjem na job board servisima, a ukoliko se zagledate, videćete na pojedinim mestima u gradu i bilborde sa otvorenim pozicijama i pozivom da se zainteresovani programeri prijave.

Sve to nateralo nas je da se zapitamo – u kom smeru ide tržište IT zapošljavanja u Srbiji i da li će biti dovoljno kadra za sve? Hoće li ruski programeri krenuti da rade za domaće kompanije ili će ruske IT firme “pokupiti” i ovo malo raspoloživog kadra? U kom smeru se kreće domaća IT zajednica i šta svi njeni članovi mogu da očekuju od narednog perioda?

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako iznajmiti kuću na selu?

Gosti 130. epizode Office Talks podkasta bili su osnivači 'booking' servisa Selo.rs sa kojima smo pričali o razvoju turizma u Srbiji i poslovanju servisa koji ima preko 2.000 smeštajnih jedinica u bazi.

Startapi i poslovanje

Srpski Digital Spark dnevno beleži više od 75.000 B2B korisnika

Srpska kompanija Softech Solutions dizajnirala je Digital Spark, servis za prodaju koji je pridobio poverenje više od 20 kompanija u 8 država jugoistočne Evrope. O kakvom proizvodu je reč i čime se izdvaja od ostalih na tržištu, saznajte u tekstu koji sledi.

Gaming

SGA organizuje niz događaja za sve ljubiteljke gejminga

Događaji će se održati 9. marta u Beogradu s ciljem da osnaže devojčice, devojke i žene - kako one koje su već u gejming industriji, tako i one koje žele da postanu njen deo.

Propustili ste

Najava

Tenderly i Trapesys organizuju ‘Web3 u Petnici’

Od 15. do 21. maja, Tenderly i Trapesys organizuju web3 seminar u Israživačkoj stanici Petnica, a svi učesnici imaće priliku da učestvuju u nizu predavanja i radionica, predvođenih iskusnim mentorima.

Gaming

Drugo izdanje SGA ‘For The Win’ konferencije dovodi predavače iz Gugla i Epic Games-a

Beograd ponovo, na nekoliko dana, zahvaljujući For The Win konferenciji postaje jedno od ključnih čvorišta evropske game dev scene, i upoznaje svoju rastuću zajednicu sa kolegama iz šireg regiona, i čitave Evrope.

Karijere

Kandidati cene jednostavan proces zapošljavanja – zašto ga vaša firma komplikuje?

Ovaj osvrt je nastao kao konstruktivna kritika na osnovu ličnog, ali i iskustava ljudi koji su bili u procesu traženja ili promene posla u proteklih 6 meseci.

Kolumna

Može li web3 zauvek promeniti digitalni marketing?

U svojoj novoj kolumni za Netokraciju, Ivana Tomić analizira načine na koje web3 može da unapredi digitalni marketing i pomogne mu da prevaziđe neke od najvećih izazova s kojima se suočava.

Novost

Zuckerberg otpušta još 10.000 zaposlenih – sahranjuje Metaverse i pre nego što je zaživeo

Svedočimo li proprasti tehnološkog giganta koji skoro dve decenije dominira tržištem društvenih mreža i hoće li Zuckerberg uspeti da izvuče kompaniju iz novonastale krize?

Analiza

Goran Milovanović: Neće vas zameniti veštačka inteligencija, već onaj ko zna da je koristi

Kompanija Open AI objavila je GPT-4, novu i značajno unapređenu verziju svog popularnog jezičkog modela, zasnovanog na veštačkoj inteligenciji. Koje sve mogućnosti otvara ovaj proizvod i da li treba da brinemo za budućnost naših poslova, pitanja su na koja nam je odgovorio Goran Milovanović koji je Lead Data Scientist.