Wolt zatvorio novu rundu investicije od 530 miliona dolara

Wolt zatvorio novu rundu investicije od 530 miliona dolara, sledi širenje servisa i saradnja sa restoranima

Wolt, kompanija za naručivanje i dostavu hrane koja se najpre fokusirala na restorane, ali se od tada proširila na druge vertikale, prikupila je 530 miliona dolara novih sredstava finansiranja.

Ova runda finansiranja je predvođena od strane fonda Iconiq Growth, ali i uz učešće drugih investicionih firmi kao što su Tiger Global, DST, KKR, Prosus, EQT Growth i Coatue, piše TechCrunch. Nova runda podrazumeva ukupan iznos finansiranja koji je Wolt prikupio i sada iznosi 856 miliona dolara. Zanimljivo je da iz Wolta nisu komentarisali i nisu obelodanili najnoviju procenu, tačnije vrednost kompanije, iako iz prethodnih rundi finansiranja znamo da ova kompanija zapravo pripada grupi takozvanih jednoroga (vrednost kompanije koja iznosi milijardu i više dolara).

Komentarišući novu rundu investicije i sve snažniju poziciju na tržištu dostave hrane u Evropi, izvršni direktor i suosnivač Wolta, Miki Kuusi istakao je da kompanija posluje u izuzetno konkurentnoj i dobro finansiranoj industriji, a da će im ova runda omogućiti dugoročno razmišljanje i planiranje kada je u pitanju širenje servisa na različitim tržištima.

“Uprkos turbulencijama koje je donela 2020. godina, i dalje smo fokusirani na rast, utrostručujući prihod na 330 miliona dolara u odnosu na neto gubitak od samo 38 miliona dolara. U poređenju sa 670 miliona dolara novog kapitala koji smo prikupili tokom ove godine, ovo nas stavlja u snažnu poziciju za investiranje u naše ljude, tehnologiju i tržišta ukoliko govorimo o sledećih nekoliko godina unapred”, istakao je Miki.

Od Helsinkija pa sve do 120 gradova Evrope

Kuusi je pored svega istakao da se najnoviji krug finansiranja zasniva na uverenju da će lokalni servisi u offline svetu postepeno dolaziti na mrežu od strane igrača koji mogu da održe veliko i kontinuirano korisničko iskustvo, dodajući između ostalog sledeće:

Počeli smo sa ekskluzivnim fokusom na restorane, s obzirom na to da je ova industrija veoma frekventna. Brzo smo saznali da je ovo tržište pogodno za integrisanje restorana online, što sa sobom donosi jedno predvidivo iskustvo isporuke putem Interneta, što ranije nije bio slučaj.

Ipak, tako postavljen biznis model bilo je veoma izazovno učiniti efikasnim i održivim na tržištu odakle je Wolt i potekao. Da bi se to rešilo, iz kompanije su još tada morali da izgrade optimizovanu i naprednu isporuku za koju Kuusi kaže da omogućava da se usluga uspešno sprovodi i u manjim gradovima, kao i da servis može efikasno da radi i sa relativno malim količinama porudžbina. To im je omogućilo da brzo rastu i šire se sa znatno manje finansiranja, nego što je to slučaj sa nekim drugim, mnogo većim igračima na tržištu.

Podsetimo, od osnivanja i početka saradnje sa oko desetak restorana u Helsinkiju 2015. godine, nakon pet godina rada, ova kompanija se proširila na 23 zemlje i 120 gradova, uglavnom u Evropi, uključujući još i Japan i Izrael. U poslednje vreme, ovaj servis pored dostave hrane iz restorana i prehrambenim prodavnicama, proširio je svoje uslue i na sektor maloprodaje, dok će se vremenom širiti i na ostale delatnosti i prodavnice.

Servis Wolt posluje uspešno i na tržištu Srbije još od aprila 2019. godine, a glavni konkurenti na domaćem tržištu su mu Donesi.com, Glovo i od nedavno Cargo Butler.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći Orgnostic akviziran od strane američkog jednoroga Culture Amp!

Culture Amp, vodeća svetska platforma za iskustvo zaposlenih, danas je objavila akviziciju domaćeg alata za HR analitiku, Orgnostic.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki ‘Cosmic Buildings’ podigao investiciju od $1,5 miliona i predstavio svoju održivu kuću u San Francisku

Startap Cosmic Buildings koji je osnovao Saša Jokić, podigao je pre-seed rundu investicije u iznosu od 1,5 miliona dolara koju predvodi domaći fond Fifth Quarter Ventures uz učešće Ciri Ventures, Navitas Capital, Climate Capital i vodećih 'angel' investitora.

Office Talks Podcast

Tech feminizam i Mudrinićev američki san

Nakon kraće pauze, 182. epizoda Office Talks podkasta bila je internog tipa: Mudrinić je s nama podelio utiske sa svoje 'američke turneje', a Anastasija je analizirala položaj žena u srpskoj tech industriji.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Web 3.0

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.