Wolt zatvorio novu rundu investicije od 530 miliona dolara

Wolt zatvorio novu rundu investicije od 530 miliona dolara, sledi širenje servisa i saradnja sa restoranima

Wolt, kompanija za naručivanje i dostavu hrane koja se najpre fokusirala na restorane, ali se od tada proširila na druge vertikale, prikupila je 530 miliona dolara novih sredstava finansiranja.

Ova runda finansiranja je predvođena od strane fonda Iconiq Growth, ali i uz učešće drugih investicionih firmi kao što su Tiger Global, DST, KKR, Prosus, EQT Growth i Coatue, piše TechCrunch. Nova runda podrazumeva ukupan iznos finansiranja koji je Wolt prikupio i sada iznosi 856 miliona dolara. Zanimljivo je da iz Wolta nisu komentarisali i nisu obelodanili najnoviju procenu, tačnije vrednost kompanije, iako iz prethodnih rundi finansiranja znamo da ova kompanija zapravo pripada grupi takozvanih jednoroga (vrednost kompanije koja iznosi milijardu i više dolara).

Komentarišući novu rundu investicije i sve snažniju poziciju na tržištu dostave hrane u Evropi, izvršni direktor i suosnivač Wolta, Miki Kuusi istakao je da kompanija posluje u izuzetno konkurentnoj i dobro finansiranoj industriji, a da će im ova runda omogućiti dugoročno razmišljanje i planiranje kada je u pitanju širenje servisa na različitim tržištima.

“Uprkos turbulencijama koje je donela 2020. godina, i dalje smo fokusirani na rast, utrostručujući prihod na 330 miliona dolara u odnosu na neto gubitak od samo 38 miliona dolara. U poređenju sa 670 miliona dolara novog kapitala koji smo prikupili tokom ove godine, ovo nas stavlja u snažnu poziciju za investiranje u naše ljude, tehnologiju i tržišta ukoliko govorimo o sledećih nekoliko godina unapred”, istakao je Miki.

Od Helsinkija pa sve do 120 gradova Evrope

Kuusi je pored svega istakao da se najnoviji krug finansiranja zasniva na uverenju da će lokalni servisi u offline svetu postepeno dolaziti na mrežu od strane igrača koji mogu da održe veliko i kontinuirano korisničko iskustvo, dodajući između ostalog sledeće:

Počeli smo sa ekskluzivnim fokusom na restorane, s obzirom na to da je ova industrija veoma frekventna. Brzo smo saznali da je ovo tržište pogodno za integrisanje restorana online, što sa sobom donosi jedno predvidivo iskustvo isporuke putem Interneta, što ranije nije bio slučaj.

Ipak, tako postavljen biznis model bilo je veoma izazovno učiniti efikasnim i održivim na tržištu odakle je Wolt i potekao. Da bi se to rešilo, iz kompanije su još tada morali da izgrade optimizovanu i naprednu isporuku za koju Kuusi kaže da omogućava da se usluga uspešno sprovodi i u manjim gradovima, kao i da servis može efikasno da radi i sa relativno malim količinama porudžbina. To im je omogućilo da brzo rastu i šire se sa znatno manje finansiranja, nego što je to slučaj sa nekim drugim, mnogo većim igračima na tržištu.

Podsetimo, od osnivanja i početka saradnje sa oko desetak restorana u Helsinkiju 2015. godine, nakon pet godina rada, ova kompanija se proširila na 23 zemlje i 120 gradova, uglavnom u Evropi, uključujući još i Japan i Izrael. U poslednje vreme, ovaj servis pored dostave hrane iz restorana i prehrambenim prodavnicama, proširio je svoje uslue i na sektor maloprodaje, dok će se vremenom širiti i na ostale delatnosti i prodavnice.

Servis Wolt posluje uspešno i na tržištu Srbije još od aprila 2019. godine, a glavni konkurenti na domaćem tržištu su mu Donesi.com, Glovo i od nedavno Cargo Butler.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Matorci vs. Milenijalci – problem generacijskog jaza

Glavna tema 44. epizode Office Talks podcasta bila je diskusija o problemu koji sve vidljiviji generacijski jaz nosi sa sobom. Može li se životno iskustvo naših roditelja primeniti u eri digitalizacije i pandemije?

Karijere

Mihailo Ponjavić imenovan za direktora prodaje Euronews mreže u Srbiji

Nakon skoro tri godine u e-commerce sektoru, Mihailo Ponjavić vraća se u medijski biznis i staje na čelo prodajnog sektora televizijske mreže Euronews u Srbiji koja uskoro kreće sa radom.

Karijere

Jovan Jovanović otkriva šta čeka domaće IT-jevce koji žele posao u norveškoj tehnološkoj industriji

Jovan Jovanović, QA inženjer u kompaniji Tidal, u Oslu živi već tri godine i kao aktivan učesnik u tom sektoru veoma je dobro upoznao norvešku tehnološku industriju. O njoj razgovaramo u nastavku teksta.

Propustili ste

Tehnologija

Bitcoin gubi vrednost – da li je sada pravo vreme za ulaganje?

U prethodnim nedeljama kriptovaluta Bitcoin beleži veliki pad. Zašto je to tako?

Gaming

Niški Webelinx razvija casual video igre za iOS i Android koje igra 15 miliona igrača širom sveta

Kako razvoj industrije video igara u Srbiji sve više raste, tako na površinu izlaze uspešne poslovne priče kreativnih mladih ljudi i startapa koji oblikuju IT scenu naše zemlje. Ovo je još jedna takva priča koja nam dolazi i Niša, preciznije iz Webelinx Games studija.

Startapi i poslovanje

Ima nešto u dvodecenijskom iskustvu Smarta, ali i u ženskom liderstvu

Ivana Ružičić i Ivanka Rankusović nalaze se na čelu kompanije Smart New Frontier Group. U nastavku teksta sa njima detaljnije govorimo o poslovanju te kompanije, ali i položaju žena u IT industriji.

Mobilno

Ukida se naplata rominga između Srbije i Grčke – potpisivanje sporazuma sledeće nedelje

Od ovog leta svi naši građani imaće dodatni razloga za uživanje na putu za Grčku, s obzirom na to da će od sledeće nedelje biti ukinute naknade za roming između ove dve zemlje.

Startapi i poslovanje

City Expert lansirao ‘Kreditni Savetnik’ za buduće vlasnike nekretnina

Kupovina stana ili kuće ume da bude prava noćna mora ukoliko kroz čitav proces prolazite sami i nemate iskustva. Kompanija City Expert lansirala je novi sajt po imenu 'Kreditni Savetnik' koji bi trebalo da edukuje i informiše kupce o različitim mogućnostima za kreditiranje nekretnine.

Office Talks Podcast

Mudrinić hejtuje streaming servise

U 46. epizodi Office Talks podcasta razgovaramo o tome šta pratimo od sadržaja i zašto moramo biti pretplaćeni na nekoliko video servisa kako bismo mogli da gledamo sve što nam je duši milo.