Wolt zatvorio novu rundu investicije od 530 miliona dolara

Wolt zatvorio novu rundu investicije od 530 miliona dolara, sledi širenje servisa i saradnja sa restoranima

Wolt, kompanija za naručivanje i dostavu hrane koja se najpre fokusirala na restorane, ali se od tada proširila na druge vertikale, prikupila je 530 miliona dolara novih sredstava finansiranja.

Ova runda finansiranja je predvođena od strane fonda Iconiq Growth, ali i uz učešće drugih investicionih firmi kao što su Tiger Global, DST, KKR, Prosus, EQT Growth i Coatue, piše TechCrunch. Nova runda podrazumeva ukupan iznos finansiranja koji je Wolt prikupio i sada iznosi 856 miliona dolara. Zanimljivo je da iz Wolta nisu komentarisali i nisu obelodanili najnoviju procenu, tačnije vrednost kompanije, iako iz prethodnih rundi finansiranja znamo da ova kompanija zapravo pripada grupi takozvanih jednoroga (vrednost kompanije koja iznosi milijardu i više dolara).

Komentarišući novu rundu investicije i sve snažniju poziciju na tržištu dostave hrane u Evropi, izvršni direktor i suosnivač Wolta, Miki Kuusi istakao je da kompanija posluje u izuzetno konkurentnoj i dobro finansiranoj industriji, a da će im ova runda omogućiti dugoročno razmišljanje i planiranje kada je u pitanju širenje servisa na različitim tržištima.

“Uprkos turbulencijama koje je donela 2020. godina, i dalje smo fokusirani na rast, utrostručujući prihod na 330 miliona dolara u odnosu na neto gubitak od samo 38 miliona dolara. U poređenju sa 670 miliona dolara novog kapitala koji smo prikupili tokom ove godine, ovo nas stavlja u snažnu poziciju za investiranje u naše ljude, tehnologiju i tržišta ukoliko govorimo o sledećih nekoliko godina unapred”, istakao je Miki.

Od Helsinkija pa sve do 120 gradova Evrope

Kuusi je pored svega istakao da se najnoviji krug finansiranja zasniva na uverenju da će lokalni servisi u offline svetu postepeno dolaziti na mrežu od strane igrača koji mogu da održe veliko i kontinuirano korisničko iskustvo, dodajući između ostalog sledeće:

Počeli smo sa ekskluzivnim fokusom na restorane, s obzirom na to da je ova industrija veoma frekventna. Brzo smo saznali da je ovo tržište pogodno za integrisanje restorana online, što sa sobom donosi jedno predvidivo iskustvo isporuke putem Interneta, što ranije nije bio slučaj.

Ipak, tako postavljen biznis model bilo je veoma izazovno učiniti efikasnim i održivim na tržištu odakle je Wolt i potekao. Da bi se to rešilo, iz kompanije su još tada morali da izgrade optimizovanu i naprednu isporuku za koju Kuusi kaže da omogućava da se usluga uspešno sprovodi i u manjim gradovima, kao i da servis može efikasno da radi i sa relativno malim količinama porudžbina. To im je omogućilo da brzo rastu i šire se sa znatno manje finansiranja, nego što je to slučaj sa nekim drugim, mnogo većim igračima na tržištu.

Podsetimo, od osnivanja i početka saradnje sa oko desetak restorana u Helsinkiju 2015. godine, nakon pet godina rada, ova kompanija se proširila na 23 zemlje i 120 gradova, uglavnom u Evropi, uključujući još i Japan i Izrael. U poslednje vreme, ovaj servis pored dostave hrane iz restorana i prehrambenim prodavnicama, proširio je svoje uslue i na sektor maloprodaje, dok će se vremenom širiti i na ostale delatnosti i prodavnice.

Servis Wolt posluje uspešno i na tržištu Srbije još od aprila 2019. godine, a glavni konkurenti na domaćem tržištu su mu Donesi.com, Glovo i od nedavno Cargo Butler.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Šta rade zaposleni dok HR menadžeri spavaju? Kritikuju LGBT zajednicu i leče decu SMS porukama

Koliko ste upoznati sa kulturom ćutanja, skretanja pogleda i sleganja ramena koja je nikad prisutnija u domaćoj IT zajednici?

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Sirenin krug poverenja: Zašto founderi toliko često biraju nepotizam?

Nepotizam je neiskren način da se ljudima veruje. Pogotovo u poslu.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Prevara od 70 miliona dolara – ko je kriv?

U 36. epizodi Netokracijinog Office Talks podcasta ugostili smo novinara BIRN-a, Aleksandra Đorđevića, sa kojim smo razgovarali o Internet prevarama. Reč je o nepostojećim sajtovima za kupovinu kriptovaluta i berzama, te call centrima koji su nedavno dospeli u žižu javnosti.

Kultura 2.0

Oporezivanje digitalne imovine u Srbiji: Koje obaveze imaju fizička i pravna lica?

Do decembra 2020. godine poreski propisi nisu izričito prepoznavali digitalnu imovinu i to je vodilo nepovoljnom poreskom tretmanu transakcija koje uključuju digitalnu imovinu, ali i pravnoj nesigurnosti o tome kako se digitalna imovina oporezuje. U tekstu objašnjavamo kako sada stoje stvari po tom pitanju.

Startapi i poslovanje

Američko-srpska podcast platforma Sounder.fm osigurala novu investiciju od $2.15 miliona

Nakon prošlogodišnje investicije od 1,8 miliona dolara, ova platforma za hostovanje i laku pretragu podcasta, audio knjiga i newscasta, prikupila je još 2,15 miliona dolara.

Startapi i poslovanje

NBS: U 2020. godini Srbija izvezla €1,37 milijardi ICT usluga

Sporiji rast nego u 2019. godini mogao bi biti opravdan aktuelnom pandemijom.

Novost

Program ‘Tačka povratka’ objavio vodič za lakši povratak Srba iz dijaspore u domovinu

Program za povezivanje sa srpskom dijasporom 'Tačka povratka' objavio je besplatan online 'Vodič za povratnike', namenjen građanima u dijaspori, bilo da su se već odlučili da se vrate u Srbiju, tek razmišljaju o povratku, ili ih zanimaju prilike za poslovnu saradnju.

Kultura 2.0

Platforma net.kabinet predstavlja interdisciplinarni kurs ‘Epidemija’ za srednjoškolce

Fondacija Petlja, Inicijativa 'Digitalna Srbija' i UNICEF predstavili su kurs "Epidemija" koji povezuje znanja o fenomenu epidemije iz ugla biologije, hemije, matematike i informatike. Kurs se sastoji iz tekstova, ilustracija, kvizova, a narator je glumac Miloš Biković.