Koliko novca zarađuju dostavljači? (gošća Tanja Jakobi)

Koliko novca zarađuju dostavljači? (gošća Tanja Jakobi)

Epizoda broj 40 u kojoj uvodimo pojedine novine, posvećena je dostavljačima i vozačima - platformskim radnicima i uslovima u kojima oni danas posluju.

Naša gošća bila je Tanja Jakobi, direktorka Centra za istraživanje javnih politika koji je nedavno objavio publikaciju po imenu “Pakleni vozači: Ima li dostojanstvenog rada na digitalnim platformama za dostavu i prevoz putnika u Srbiji”, a u kojoj je ukazao na nezavidan položaj ljudi platformskih radnika – vozača i dostavljača hrane i namirnica.

Kako je projektovan model zarade dostavljača i koliko oni zapravo moraju dnevno da rade kako bi ostvarili značajniji prihod, dva su glavna pitanja ove epizode. Tanja nam je približila kako se dolazi do tolike plate u ovoj industriji, ali i zašto ona najčešće nije toliko velika kada se u obzir uzmi svi prikriveni troškovi (neka vrsta osiguranja, pokrivanje eventualnih troškova tokom nezgode, materijalnih šteta i slično).

Govorili smo i o tome kojim putem se zapravo dolazi do posla u jednom servisu za dostavu hrane, ali i kako izgleda demografija, tačnije struktura zaposlenih koji rade za neke od danas dostupnih food delivery firmi u Srbiji.

Na koji način su zaposleni svi koji rade kao dostavljači – da li kao paušalci, da li su prjavljeni ili dobijaju deo novca na ruke, koje ugovore potpisuju? Sve su ovo pitanja na koja nam je Tanja dala detaljne odgovore, istakavši da svi servisi dostupni na našem tržištu ne smatraju sebe za poslodavce, već sarađuju sa specijalizovanim agencijama.

Ono što je zanimljivo jeste i sama uloga države i zakona u vezi novih oblika rada koji su došli ekspanzijom novih digitalnih rešenja i aplikacija na prostor naše zemlje. Upravo zato, jedan deo epizode smo posvetili baš o izazovima koje donose nova zanimanja nastala digitalizacijom i koja rešenja naša, pa i ostale države, planiraju kako bi regulisale rad na platformama.

Deo ove epizode bila je i analiza Zakona o radu i na koji način on može da se tumači na pogrešan način kada je reč o zapošljavanju i oporezivanju određenih profesija. Pred sam kraj, osvrnuli smo se i na to kako izgleda karijera u servisnoj industriji sa posebnom osvrtom na nemogućnost unapređenja i napredovanja i kako na to gledaju iz Centra za istraživanje javnih politika.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Wonder Dynamics Nikole Todorovića otvara studio u Novom Sadu – podrška stigla i od Stivena Spilberga!

U savetodavnom odboru ovog startapa nalaze se poznati američki investitori, vodeći stručnjaci za razvoj veštačke inteligencije i neka od najvećih imena svetske kinematografije među kojima su Stiven Spilberg i Džo Ruso. Sa Nikolom Todorovićem, koji je jedan od osnivača, razgovaramo o njegovom odlasku u SAD, građenju karijere u Holivudu i pokretanju startapa sa glumcem Tajem Šeridanom, zvezdom filma Ready Player One.

Novost

Nebojša Radović je novi direktor za akviziciju korisnika u kompaniji Zynga koja stoji iza igre FarmVille

Američka kompanija Zynga, pored čuvene mobile igre FarmVille, stoji iza velikog broja svetski popularnih igara koje igraju milioni igrača širom sveta. Njen novi direktor za akviziciju korisnika je Nebojša Radović.

Novost

Kompanija Quantox Technology organizuje novi humanitarni CS:GO turnir – početni fond 1.000.000 dinara

Od 3. do 4. aprila kompanija Quantox Technology organizovaće drugi po redu humanitarni turnir u popularnoj video igri CS:GO. Cilj je da se prikupe novčana sredstva za sve one koji se bore sa zdravstvenim poteškoćama.

Propustili ste

Karijere

Razgovori sa seniorima: Kako domaću IT industriju vidi softverski inženjer?

Jelena Lazić iz kompanije Centili deli svoja razmišljanja.

Office Talks Podcast

Planovi Playrixa za studio u Srbiji

Gost redakcije Netokracije u novog epizodi Office Talks podcasta bio je Mirko Topalski, CEO game dev kompanije PlayrixRS. Sa njim nakon prošlogodišnjeg intervjua po drugi put detaljno razgovaramo o poslovanju u industriji razvoja igara u Srbiji nakon akvizicije Eipixa od strane ruskog giganta Playrixa.

Startapi i poslovanje

Listty kao ‘Instagram za muziku’ otkriva nam šta naši prijatelji slušaju i zašto je muzika bolja kada se deli sa drugima

Ako čujete dobru pesmu verovatno želite da je podelite sa svojim prijateljima. Startap iz Srbije sa servisom Listty omogućava upravo to i nastoji da objedini najbolje od poznatih muzičkih servisa u okviru jedne aplikacije.

Startapi i poslovanje

Otvoren poziv za startape iz Srbije za ViennaUP konferenciju, prijavite se već sada

Grad Beč nekoliko godina unazad organizuje niz događaja za startape koji su se kroz različita izdanja pretvorili u jedan od najvećih inovacijskih festivala u regionu - Vienna UP. Ove godine počinje 27. aprila i trajaće do 12. maja.

Startapi i poslovanje

Novosadski Anari AI dobio investiciju od $2.000.000 za proizvodnju AI čipova u cloudu

Ova srpsko-američka kompanija je za dva meseca zatvorila investicionu 'seed' rundu vođenu od strane nemačkog fonda Earlybird VC, koji je po prvi put investirao u jedan srpski startap. U investiciji su učestvovali i fondovi Acequia Capital i Serbian Entrepreneurs kao i Erica Ries, osnivač Lean Startup-a.

Startapi i poslovanje

€1.000.000 privredi Srbije iz SAD kroz projekat Tesla Nation

Ovaj projekat nastoji da razvije privredne veze Srbije i sveta uz pomoć dijaspore i kompanija koje su se udružile da ga podrže, a cilj mu je da promoviše Srbiju u inostranstvu kao zemlju inovatora i izuzetnih IT profesionalaca.