Koliko novca zarađuju dostavljači? (gošća Tanja Jakobi)

Koliko novca zarađuju dostavljači? (gošća Tanja Jakobi)

Epizoda broj 40 u kojoj uvodimo pojedine novine, posvećena je dostavljačima i vozačima - platformskim radnicima i uslovima u kojima oni danas posluju.

Naša gošća bila je Tanja Jakobi, direktorka Centra za istraživanje javnih politika koji je nedavno objavio publikaciju po imenu “Pakleni vozači: Ima li dostojanstvenog rada na digitalnim platformama za dostavu i prevoz putnika u Srbiji”, a u kojoj je ukazao na nezavidan položaj ljudi platformskih radnika – vozača i dostavljača hrane i namirnica.

Kako je projektovan model zarade dostavljača i koliko oni zapravo moraju dnevno da rade kako bi ostvarili značajniji prihod, dva su glavna pitanja ove epizode. Tanja nam je približila kako se dolazi do tolike plate u ovoj industriji, ali i zašto ona najčešće nije toliko velika kada se u obzir uzmi svi prikriveni troškovi (neka vrsta osiguranja, pokrivanje eventualnih troškova tokom nezgode, materijalnih šteta i slično).

Govorili smo i o tome kojim putem se zapravo dolazi do posla u jednom servisu za dostavu hrane, ali i kako izgleda demografija, tačnije struktura zaposlenih koji rade za neke od danas dostupnih food delivery firmi u Srbiji.

Na koji način su zaposleni svi koji rade kao dostavljači – da li kao paušalci, da li su prjavljeni ili dobijaju deo novca na ruke, koje ugovore potpisuju? Sve su ovo pitanja na koja nam je Tanja dala detaljne odgovore, istakavši da svi servisi dostupni na našem tržištu ne smatraju sebe za poslodavce, već sarađuju sa specijalizovanim agencijama.

Ono što je zanimljivo jeste i sama uloga države i zakona u vezi novih oblika rada koji su došli ekspanzijom novih digitalnih rešenja i aplikacija na prostor naše zemlje. Upravo zato, jedan deo epizode smo posvetili baš o izazovima koje donose nova zanimanja nastala digitalizacijom i koja rešenja naša, pa i ostale države, planiraju kako bi regulisale rad na platformama.

Deo ove epizode bila je i analiza Zakona o radu i na koji način on može da se tumači na pogrešan način kada je reč o zapošljavanju i oporezivanju određenih profesija. Pred sam kraj, osvrnuli smo se i na to kako izgleda karijera u servisnoj industriji sa posebnom osvrtom na nemogućnost unapređenja i napredovanja i kako na to gledaju iz Centra za istraživanje javnih politika.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.