KleverCargo digitalizuje teretni prevoz za 4.000 korisnika širom Evrop

Srpsko-holandski KleverCargo digitalizuje teretni prevoz za 4.000 korisnika širom Evrope

Ova platforma namenjena je svima koji imaju potrebu za teretnim prevozom, a koja u potpunosti digitalizuje ovaj proces - bez telefoniranja, papira i olovke.

Iako je startap KleverCargo star samo godinu dana, već sada se može pohvaliti svojim postignućima: širom 10 evropskih zamalja koristi ga oko 4.000 aktivnih korisnika i uvršten je na ovogodišnju ALPHA listu startapa u okviru Web Summit-a.

Idejni tvorac i osnivač je Marko Mušicki koji je na ideju o ovom proizvodu došao pre nekoliko godina. On je mesecima posmatrao koleginice u tadašnjoj firmi kako prolaze kroz mukotrpne procese prilikom uvoza i izvoza opreme, pronalaženje adekvatnog transporta i prihvatljivih uslova:

Poslednjih šest godina paralelno sam razvijao različita rešenja za klijente – od web dizajna, preko brendinga do aplikacija – u okviru Logic Sollutions-a i softversko rešenje koje je danas osnova postojanja KleverCarga. Tako da je KleverCargo praktično spin-off.

Pre skoro dve godine ovom projektu se priključuju i partneri iz Holandije, gde je i registrovan HQ, iako je u suštini ceo backoffice i development je u Srbiji. Više o njihovom poslovanju i planovima otkrivamo u tekstu koji sledi.

Ovaj tim trenutno je u potrazi za investicijom

Govoreći detaljnije o proizvodu koji razvijaju, Marko nam otkriva da je KleverCargo višeslojni proizvod koji ima za cilj da u potpunosti podrži digitalizaciju teretnog prevoza, te da je ova platforma 1. marta puštena u javnost (i to na evropsko tržište), a za osam meseci pridružilo im se preko 4.000 aktivnih korisnika u 10 zemalja:

Trenutno dostupna verzija podrazumeva B2B matchmaking platformu namenjenu malim i srednjim preduzećima koje se bave proizvodnjom, uvozom, izvozom, kao i transportnim kompanijama i skladištima. A vizija nam je da u narednim godina razvijemo rešenje koje bi u potpunosti povezalo sve oblike teretnog transporta.

Specifičnost KleverCargo platforme, dodaje naš sagovornik, je u tome što su korisnici njihove platforme u mogućnosti da zatvore posao bez napuštanja platforme i da generišu potrebna dokumenta dok, recimo, platforme njihovoh kompetitora podrazumevaju samo oglasni prostor zatvorenog tipa nakon koga korisnici moraju da se opet vrate analognim alatima – telefoniranju, papiru i olovci.

“U okviru platforme korisnici mogu da registruju svoju flotu i da imaju pristup svakom kamionu na klik. Ova opcija dostupna je i za teret, ukoliko imate isti tip i obim tereta možete uštedeti vremena u popunjavanju istih”, objašnjava Marko i dodaje da korisnici imaju dostupne pametne filtere pomoću kojih mogu da automatizuju pretrage na osnovu tipa tereta, ruta koje voze, kamiona koje imaju… i da u potpunosti ostave iza sebe beskrajne sate poziva i stresa.

Na razvoju ovog rešenja trenutno radi tridesetoro ljudi u tri zemlje, a Marko dodaje da i u narednoj godini planiraju rast po pitanju broja zaposlenih. Takođe, ovaj tim je trenutno u potrazi za investicijom:

KleverCargo je do sada bio miks bootsrpaing-a i privatne investicije. Iako bismo najviše voleli da tako i ostane, zbog specifičnosti industrije i načina rasta trenutno smo u potrazi i za investitorima i partnerima.

KleverCargo nastupa na ovogodišnjem WebSummit-u

Ovaj startap našao se i na ovogodišnjoj Web Summit-ovoj ALPHA listi startapa, kao i na Impact StartUps listu, a Marka smo pitali i koliko im znače ta priznanja:

Iskreno, za godinu dana koliko traje rast i razvoj samog brenda ovo je sjajno priznanje, pogotovo što su nas par nedelja pred sam događaj samoinicijativno pomerili u Beta grupaciju.

Što se tiče Impact-a, mnogo nam je drago što se prepoznaju zelene digitalne inicijative u svim industrijama. Posebno je specifično to što se većina investitora i fondova okreće skoro u potpunosti tzv. climate tech-u u svim oblastima a mi se trudimo da ispratimo u potpunosti taj trend za dobrobit svih nas.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

A šta ovaj startap očekuje od novembarske posete Lisabonu gde će se održati Web Summit? “Iskreno, očekujemo da ostvarimo dobre i korisne konekcije, koje će nam pomoći u optimizaciji transporta”, ističe Marko i za kraj ističe sledeće:

Kod nas je dodatan izazov za rast i razvoj to što smo se fokusirali na industriju koja je jedna od najvećih zagađivača, sa najmanjom stopom digitalizacije, a velikom količinom otpora prema novinama. S toga su nam lokalna partnerstva vrlo značajna za adaptaciju, rast i razvoj.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.

Tehnologija

OTP Connect: €5.000 za pobedničko rešenje Junior m-bank aplikacije

OTP banka održala je finale prvog Izazova u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom 'Kažeš inovacija, misliš aplikacija' namenjeno startap i IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih aplikacija.