Večeras od 20h - 8 digitalnih veština od 8 stručnjaka iz privrede

Večeras od 20h – 8 digitalnih veština od 8 stručnjaka iz privrede

Ukoliko ste među onima koji imaju između 18 i 30 godina i barem ste se jednom zapitali kako se prave podkasti, sajtovi, kako se uređuju tekstovi, prave dobre prezentacije ili kako se kupuje onlajn, kao i ona malo apstraktnija pitanja kao što je kako da se istakneš u traženju posla i čuvaš bezbednost na internetu, onda je besplatni onlajn događaj „Znaš kako” mesto gde treba da budete večeras u 20h.

Reč je o događaju koji organizuju Inicijativa „Digitalna Srbija” i UNICEF u Srbiji, a u sklopu kojeg će osam profesionalaca iz domaćeg digitalnog ekosistema preneti mladima deo svog praktičnog iskustva kroz prezentaciju po jedne digitalne veštine. Predavači ovom prilikom ne donose “teške” i komplikovane teme, već vrlo konkretne i jednostavne primere objašnjene na atraktivan i razumljiv način za sve one koji poseduju bar jedan pametan uređaj i pristup internetu.

Događaj počinje u 20 časova, a prijave su dostupne na sajtu dsi.rs/znaskako.

Naime, na osnovu analize Republičkog zavoda za statistiku, više od 80 odsto domaćinstava u Srbiji ima pristup internetu, a 78 odsto stanovnika uzrasta od 16 do 74 može se smatrati redovnim korisnikom interneta. Sa druge strane, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je svojim istraživanjem utvrdilo da više od 51 odsto populacije starije od 15 godina nema ni jednu od osnovnih veština u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija: slanje i prijem mejla, internet pretraga, obrada teksta.

Nakon ukrštanja ovih statistika, Inicijativa „Digitalna Srbija” i UNICEF u Srbiji osmislili su projekat Znaš kako – onlajn događaj u kome su mesta prezentera zauzeli stručnjaci iz nekih od zvučnijih kompanija u Srbiji (Direct Media, Karanović & Partners, Nordeus, OTP banka, PwC, Symphony, TeleGroup). Događaj je pre svega namenjen učenicima, studentima i mladima koji su tek ušli na tržište rada. Iako o ovoj grupi često razmišljamo kao o “digitalno pismenoj”, iskustvo pokazuje da mladi tehnologiju koriste intuitivno i to najčešće za zabavu i socijalizaciju.

Nebojša Bjelotomić, direktor Inicijative „Digitalna Srbija”, tom prilikom je izjavio:

Ono što mi želimo jeste da razvijemo svest o tome da je poznavanje osnovnih digitalnih veština korisno za razvoj karijere i preko potrebno kako bi se prilagodili promenama koje donosi digitalna transformacija. Tu ne mislim samo na one koji su se već pri odabiru škole/fakulteta usmerili na tehničke oblasti, nego i na one oblasti koje često opisujemo kao tradicionalne.

Na primer, pravnik koji uređuje dokumenta u nekom od alata u kojima je moguća kolaboracija sa kolegama će biti efikasniji od onog koji to radi na svom računaru i šalje taj dokument svakom kolegi posebno. Student koji ume da napravi svoj podkast može da bude vidljiviji kao stručnjak u odnosu na svoje kolege koje ne vladaju tom veštinom. Primeri su brojni.

U saopštenju povodom najave samog događaja, ističe se i da su deca i mladi snažni pokretači napretka i predvodnici promena širom sveta — ali samo ukoliko ih podržimo odgovarajućim resursima i alatima, kao i pronalaženjem novih načina da im se pruži najvažniji alat od svih, a to je obrazovanje.

Deyana Kostadinova, direktorka UNICEF-a u Srbiji, dodala je:

Udruživanjem javnog i privatnog finansiranja, ideja i posvećenosti, možemo premostiti digitalni jaz, omogućiti pristup učenju, veštinama i ekonomskim mogućnostima svakom detetu i mladoj osobi. To znači da možemo da premostimo digitalni jaz, tako da sva deca i mladi mogu pristupiti obrazovanju i veštinama bez obzira na to gde žive. To je naročito važno za digitalne veštine koje su ključne za ekonomiju 21. veka. Moramo se postarati da deca i mladi, posebno najugroženiji, mogu da osete koristi digitalne revolucije koja je u toku. Ovaj novi format je samo jedan od načina na koji UNICEF i partneri to rade.

Zainteresovani za prisustvo na događaju Znaš kako treba da popune formu na sajtu dsi.rs/znaskako, a neposredno pred događaj dobiće link preko kog će biti u prilici da ga prate večeras od 20 časova.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Intervju

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.