Duplo veći procenat visoko obrazovanih osnivačica nego osnivača startapa

Izveštaj: Duplo veći procenat doktora nauka među osnivačicama nego osnivačima startapa

Inicijativa „Digitalna Srbija“ objavila je izveštaj Žene u srpskom startap ekosistemu, koji nudi detaljnu analizu i statistiku o rodnoj (ne)ravnopravnosti u srpskim startap kompanijama.

Objavljivanje izveštaja Žene u srpskom startap ekosistemu koji se bavi analizom rodne dimenzije rezultata Startap skenera 2022, omogućilo nam je da po prvi put sagledamo poziciju žena u srpskom startap ekosistemu. Rezultati pokazuju da je duplo više osnivačica koje su doktori nauka, nego što je to slučaj s osnivačima u domaćim startapima, ali i da je manje verovatno da će one imati obrazovanje iz IT oblasti.

Prema rečima naše sagovornice, Ljube Ivanović, menadžerke na projektu Preduzmi ideju, neravnopravnost u industriji proizilazi iz rodno zasnovanih predrasuda koje često zamagljuju sliku o uspešnim ženama preduzetnicima, dovodeći do prividnog nedostatka uzora devojčicama koje se opredeljuju za razvoj karijere u IT- u i preduzetništvu. Ona je izjavila:

Iako nas neki rezultati svrstavaju značajno iznad evropskog proseka kada je reč o zastupljenosti žena u startap ekosistemu, drugi nam pak ukazuju na potrebu za pružanjem veće podrške i podsticaja za žene koje se odluče na pokretanje startapa ili učestvuju u njihovom razvoju, ali i za osnivanjem mentorske zajednice i mreža podrške za žene osnivače gde bi one imale priliku da lako razmene stečeno znanje i iskustvo.

Zato, Inicijativa „Digitalna Srbija“ kroz projekat Preduzmi ideju koji realizuje uz podršku USAID-a, ali i kroz druge programe, učestvuje u stvaranju okruženja i obrazovnog sistema koji će približiti i obezbediti mladim ženama mogućnosti i prilike za samostalno preuzumanje inicijativa u digitalnom ekosistemu.

Ženama su ekološki ciljevi bitniji nego muškarcima

Prema istraživanju DSI, ženama u IT industriji su bitniji ekološki ciljevi nego muškarcima, što se dovodi u vezu sa time da 58,1 % osnivačica domaćih startapa ima diplomu iz društveno-humanističkih nauka. Ovaj podatak ukazuje na to da što su timovi raznolikiji, kako u pogledu pola tako i u pogledu posedovanja domenskih ekspertiza i veština, to će više biti u stanju da sagledaju širu sliku i samim tim kreiraju inovativna, globalno konkurentna rešenja.

S druge strane, timovi koji se bave razvojem inovacija često se sastoje samo od inženjera, bez ikakvih ili veoma malo poslovnih veština, što može dovesti do toga da inovativni timovi nisu dobro izbalansirani, tvrdi naša sagovornica.

Iz tog razloga, jedan od ključnih ciljeva projekta Preduzmi ideju svakako je i promocija multidisciplinarnosti, te značaja multidisciplinarnih timova, kao jednog od ključnih preduslova za nastanak inovacija.

VC fondovi zaobilaze ženske i mešovite startape

Istraživanje Žene u srpskom startap ekosistemu pokazalo je i da startapi koje su osnovale žene imaju manje raznovrsne izvore kapitala, kao i da do sada, one nisu dobijale finansijska sredstva iz VC fondova. Ljuba Ivanović navodi da su ovi rezultati, nažalost, potpuno u skladu sa globalnim trendovima, o čemu nam govori podatak da su tokom 2021. godine žene osnivačice obezbedile samo 2% preduzetničkog kapitala u SAD. Ona dodaje:

Smatram da smanjivanje rodnog jaza predstavlja šansu za brži i efikasniji razvoj inovativnih timova, a indirektno i razvoj čitave privrede, jer ovaj nedostatak investiranja u ženske timove nije samo još jedna predrasuda – već i propuštena ekonomska prilika koja se može meriti u milionskim iznosima.

Prema njenom mišljenju, dva su razloga za ovu neslavnu statistiku. Prvi je nedostak žena osnivačica, odnosno znatno manji broj ženskih osnivača nego muških, a ne nužno nespremnosti VC fondova da investiraju u ženske startape. Drugi razlog je to što i u samim VC fondovima nedostaju žene na vodećim pozicijama, jer su, na osnovu podataka kojim raspolaže naša sagovornica, žene investitori čak do 3 puta spremnije da finansiraju žene osnivačice.

Stoga, projekat Preduzmi ideju nastoji da pokrene diskusiju koja će navesti investitore da bolje sagledaju i u potpunosti razumeju tržište ženskog preduzetništvai. Pomenuto istraživanje ostavlja prostora svim učesnicima da u narednom periodu dodatno rade na unapređenju uloge žena u ekosistemu, kao i da osnaže žene da se oprobaju u inovativnom preduzetništvu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.