Duplo veći procenat visoko obrazovanih osnivačica nego osnivača startapa

Izveštaj: Duplo veći procenat doktora nauka među osnivačicama nego osnivačima startapa

Inicijativa „Digitalna Srbija“ objavila je izveštaj Žene u srpskom startap ekosistemu, koji nudi detaljnu analizu i statistiku o rodnoj (ne)ravnopravnosti u srpskim startap kompanijama.

Objavljivanje izveštaja Žene u srpskom startap ekosistemu koji se bavi analizom rodne dimenzije rezultata Startap skenera 2022, omogućilo nam je da po prvi put sagledamo poziciju žena u srpskom startap ekosistemu. Rezultati pokazuju da je duplo više osnivačica koje su doktori nauka, nego što je to slučaj s osnivačima u domaćim startapima, ali i da je manje verovatno da će one imati obrazovanje iz IT oblasti.

Prema rečima naše sagovornice, Ljube Ivanović, menadžerke na projektu Preduzmi ideju, neravnopravnost u industriji proizilazi iz rodno zasnovanih predrasuda koje često zamagljuju sliku o uspešnim ženama preduzetnicima, dovodeći do prividnog nedostatka uzora devojčicama koje se opredeljuju za razvoj karijere u IT- u i preduzetništvu. Ona je izjavila:

Iako nas neki rezultati svrstavaju značajno iznad evropskog proseka kada je reč o zastupljenosti žena u startap ekosistemu, drugi nam pak ukazuju na potrebu za pružanjem veće podrške i podsticaja za žene koje se odluče na pokretanje startapa ili učestvuju u njihovom razvoju, ali i za osnivanjem mentorske zajednice i mreža podrške za žene osnivače gde bi one imale priliku da lako razmene stečeno znanje i iskustvo.

Zato, Inicijativa „Digitalna Srbija“ kroz projekat Preduzmi ideju koji realizuje uz podršku USAID-a, ali i kroz druge programe, učestvuje u stvaranju okruženja i obrazovnog sistema koji će približiti i obezbediti mladim ženama mogućnosti i prilike za samostalno preuzumanje inicijativa u digitalnom ekosistemu.

Ženama su ekološki ciljevi bitniji nego muškarcima

Prema istraživanju DSI, ženama u IT industriji su bitniji ekološki ciljevi nego muškarcima, što se dovodi u vezu sa time da 58,1 % osnivačica domaćih startapa ima diplomu iz društveno-humanističkih nauka. Ovaj podatak ukazuje na to da što su timovi raznolikiji, kako u pogledu pola tako i u pogledu posedovanja domenskih ekspertiza i veština, to će više biti u stanju da sagledaju širu sliku i samim tim kreiraju inovativna, globalno konkurentna rešenja.

S druge strane, timovi koji se bave razvojem inovacija često se sastoje samo od inženjera, bez ikakvih ili veoma malo poslovnih veština, što može dovesti do toga da inovativni timovi nisu dobro izbalansirani, tvrdi naša sagovornica.

Iz tog razloga, jedan od ključnih ciljeva projekta Preduzmi ideju svakako je i promocija multidisciplinarnosti, te značaja multidisciplinarnih timova, kao jednog od ključnih preduslova za nastanak inovacija.

VC fondovi zaobilaze ženske i mešovite startape

Istraživanje Žene u srpskom startap ekosistemu pokazalo je i da startapi koje su osnovale žene imaju manje raznovrsne izvore kapitala, kao i da do sada, one nisu dobijale finansijska sredstva iz VC fondova. Ljuba Ivanović navodi da su ovi rezultati, nažalost, potpuno u skladu sa globalnim trendovima, o čemu nam govori podatak da su tokom 2021. godine žene osnivačice obezbedile samo 2% preduzetničkog kapitala u SAD. Ona dodaje:

Smatram da smanjivanje rodnog jaza predstavlja šansu za brži i efikasniji razvoj inovativnih timova, a indirektno i razvoj čitave privrede, jer ovaj nedostatak investiranja u ženske timove nije samo još jedna predrasuda – već i propuštena ekonomska prilika koja se može meriti u milionskim iznosima.

Prema njenom mišljenju, dva su razloga za ovu neslavnu statistiku. Prvi je nedostak žena osnivačica, odnosno znatno manji broj ženskih osnivača nego muških, a ne nužno nespremnosti VC fondova da investiraju u ženske startape. Drugi razlog je to što i u samim VC fondovima nedostaju žene na vodećim pozicijama, jer su, na osnovu podataka kojim raspolaže naša sagovornica, žene investitori čak do 3 puta spremnije da finansiraju žene osnivačice.

Stoga, projekat Preduzmi ideju nastoji da pokrene diskusiju koja će navesti investitore da bolje sagledaju i u potpunosti razumeju tržište ženskog preduzetništvai. Pomenuto istraživanje ostavlja prostora svim učesnicima da u narednom periodu dodatno rade na unapređenju uloge žena u ekosistemu, kao i da osnaže žene da se oprobaju u inovativnom preduzetništvu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Novost

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.