Duplo veći procenat visoko obrazovanih osnivačica nego osnivača startapa

Izveštaj: Duplo veći procenat doktora nauka među osnivačicama nego osnivačima startapa

Inicijativa „Digitalna Srbija“ objavila je izveštaj Žene u srpskom startap ekosistemu, koji nudi detaljnu analizu i statistiku o rodnoj (ne)ravnopravnosti u srpskim startap kompanijama.

Objavljivanje izveštaja Žene u srpskom startap ekosistemu koji se bavi analizom rodne dimenzije rezultata Startap skenera 2022, omogućilo nam je da po prvi put sagledamo poziciju žena u srpskom startap ekosistemu. Rezultati pokazuju da je duplo više osnivačica koje su doktori nauka, nego što je to slučaj s osnivačima u domaćim startapima, ali i da je manje verovatno da će one imati obrazovanje iz IT oblasti.

Prema rečima naše sagovornice, Ljube Ivanović, menadžerke na projektu Preduzmi ideju, neravnopravnost u industriji proizilazi iz rodno zasnovanih predrasuda koje često zamagljuju sliku o uspešnim ženama preduzetnicima, dovodeći do prividnog nedostatka uzora devojčicama koje se opredeljuju za razvoj karijere u IT- u i preduzetništvu. Ona je izjavila:

Iako nas neki rezultati svrstavaju značajno iznad evropskog proseka kada je reč o zastupljenosti žena u startap ekosistemu, drugi nam pak ukazuju na potrebu za pružanjem veće podrške i podsticaja za žene koje se odluče na pokretanje startapa ili učestvuju u njihovom razvoju, ali i za osnivanjem mentorske zajednice i mreža podrške za žene osnivače gde bi one imale priliku da lako razmene stečeno znanje i iskustvo.

Zato, Inicijativa „Digitalna Srbija“ kroz projekat Preduzmi ideju koji realizuje uz podršku USAID-a, ali i kroz druge programe, učestvuje u stvaranju okruženja i obrazovnog sistema koji će približiti i obezbediti mladim ženama mogućnosti i prilike za samostalno preuzumanje inicijativa u digitalnom ekosistemu.

Ženama su ekološki ciljevi bitniji nego muškarcima

Prema istraživanju DSI, ženama u IT industriji su bitniji ekološki ciljevi nego muškarcima, što se dovodi u vezu sa time da 58,1 % osnivačica domaćih startapa ima diplomu iz društveno-humanističkih nauka. Ovaj podatak ukazuje na to da što su timovi raznolikiji, kako u pogledu pola tako i u pogledu posedovanja domenskih ekspertiza i veština, to će više biti u stanju da sagledaju širu sliku i samim tim kreiraju inovativna, globalno konkurentna rešenja.

S druge strane, timovi koji se bave razvojem inovacija često se sastoje samo od inženjera, bez ikakvih ili veoma malo poslovnih veština, što može dovesti do toga da inovativni timovi nisu dobro izbalansirani, tvrdi naša sagovornica.

Iz tog razloga, jedan od ključnih ciljeva projekta Preduzmi ideju svakako je i promocija multidisciplinarnosti, te značaja multidisciplinarnih timova, kao jednog od ključnih preduslova za nastanak inovacija.

VC fondovi zaobilaze ženske i mešovite startape

Istraživanje Žene u srpskom startap ekosistemu pokazalo je i da startapi koje su osnovale žene imaju manje raznovrsne izvore kapitala, kao i da do sada, one nisu dobijale finansijska sredstva iz VC fondova. Ljuba Ivanović navodi da su ovi rezultati, nažalost, potpuno u skladu sa globalnim trendovima, o čemu nam govori podatak da su tokom 2021. godine žene osnivačice obezbedile samo 2% preduzetničkog kapitala u SAD. Ona dodaje:

Smatram da smanjivanje rodnog jaza predstavlja šansu za brži i efikasniji razvoj inovativnih timova, a indirektno i razvoj čitave privrede, jer ovaj nedostatak investiranja u ženske timove nije samo još jedna predrasuda – već i propuštena ekonomska prilika koja se može meriti u milionskim iznosima.

Prema njenom mišljenju, dva su razloga za ovu neslavnu statistiku. Prvi je nedostak žena osnivačica, odnosno znatno manji broj ženskih osnivača nego muških, a ne nužno nespremnosti VC fondova da investiraju u ženske startape. Drugi razlog je to što i u samim VC fondovima nedostaju žene na vodećim pozicijama, jer su, na osnovu podataka kojim raspolaže naša sagovornica, žene investitori čak do 3 puta spremnije da finansiraju žene osnivačice.

Stoga, projekat Preduzmi ideju nastoji da pokrene diskusiju koja će navesti investitore da bolje sagledaju i u potpunosti razumeju tržište ženskog preduzetništvai. Pomenuto istraživanje ostavlja prostora svim učesnicima da u narednom periodu dodatno rade na unapređenju uloge žena u ekosistemu, kao i da osnaže žene da se oprobaju u inovativnom preduzetništvu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Sponzorisano

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.