Svetski prvak iz Data & AI oblasti dolazi iz Srbije: Željko Miladinović otkriva kako je došao do velikog priznanja

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Svetski prvak iz Data & AI oblasti dolazi iz Srbije: Željko Miladinović otkriva kako je došao do velikog priznanja

Željko Miladinović, software developer u kompaniji Levi9, osvojio je titulu najboljeg Data & AI stručnjaka na svetu tako što je pobedio na svetskom prvenstvu 'Cloud Skills Cup'. On nam otkriva kako je izgledalo ovo takmičenje i koji su naredni koraci u njegovoj karijeri nakon ovog velikog uspeha.

Takmičenje u okviru kog je Željko Miladinović osvojio prvo mesto organizovala je LLPA (Leading Learning Partner Association) – organizacija 33 vodećih trening centara širom sveta sa sedištem u Amsterdamu, dok je na lokalnom nivou u Srbiji domaćin takmičenja bio Semos Education koji je zapravo jedan od osnivača članica pomenute organizacije.

Naš glavni junak u ovoj priči od srednje škole gajio je ljubav prema programiranju, ali život ga je ipak odveo na neku drugu stranu. Odluka da paralelno sa radom otpočne studije programiranja dovela ga je do toga da svoju diplomu unovči kao .NET developer u kompaniji Levi9, gde od 2017. radi na fintech projektima.

Motivacija da svoje znanje uporedi sa drugim ekspertima Željka je vodila i kroz srpsko takmičenje, Cloud Skills Cup, na kojem je bio najbolji među ostalim konkurentima i tako osvojio kvalifikaciju za Svetsko prvenstvo. Osnovna priprema za to globalno nadmetanje bila je priprema za Azure Data Science sertifikat, još jedan koji Željko namerava da ima u svojoj kolekciji, zajedno sa još tri Microsoft Azure sertifikata. Njegova priča sledi u nastavku.

Od talenta za matematiku do titule na svetskom takmičenju kao najbolji Data & AI stručnjak

Otkrivajući nam svoju priču o tome kako je ušao u svet tehnologije, Željko nam iskreno odgovara da je tokom detinjstva, osamdesetih godina prošlog veka, bilo malo računara, pa su programeri bili retkost. Kako kaže, njegov ujak je tada bio jedan od tih programera i on mu je bio prvi kontakt sa svetom tehnologije.

“Kako sam imao talenta za matematiku, logično mi je bilo da upišem računarski smer elektrotehničke škole. Tu se i rodila ljubav ka programiranju i uopšte ka informacionim tehnologijama”, otkriva Željko najranije početke svoje profesionalne priče i dodaje:

Život me je devedesetih odveo na neku drugu stranu i računari su mi bili samo hobi. Godinama kasnije sam odlučio da započnem studije na Visokoj školi elektrotehnike i računarstva u Beogradu, smer Nove računarske tehnologije. Studiranje uz posao nije bilo nimalo lako i bilo je potrebno mnogo odricanja kako bi se to krunisalo diplomiranjem.

Na pitanje Netokracije na koji način je tekla Željkova karijera do sada i čime se u ovom trenutku bavi u kompaniji Levi9, on nam je rekao da je konkretno njegova IT karijera počela 2017. godine kada je nepunih mesec dana posle diplomiranja počeo da radi kao programer u pomenutoj kompaniji u Novom Sadu.

Konkretno govoreći, naš sagovornik nam je rekao da je on zapravo .NET Software Developer kao i da radi na projektima vezanim za finansijski sektor koji se oslanjaju na Microsoft tehnologije. Prema njegovim rečima, najveći deo posla se odnosi na backend rešenja u C# programskom jeziku i rad sa bazom podataka kroz SQL Server, a kako dodaje, poslednjih godina sve više stvari se seli na cloud (u njihovom slučaju Azure) tako da mu sve to spada u svakodnevni posao.

Kada je reč o samom Cloud Skills Cup takmičenju na kojem je Miladinović učestvovao, već smo pomenuli da je ulogu organizatora preuzela LLPA, a Željko posebno ističe sledeće:

LLPA je 2020. godine priznata kao Microsoft Partner godine za učenje. Lokalne turnire su organizovale članice LLPA u svojim zemljama a bilo je obuhvaćeno 17 zemalja. U Srbije je organizator bio Semos Education iz Beograda.

Prošle godine je Semos Education izvodio Azure obuku za grupu zaposlenih iz Levi9 među kojima sam bio i ja. Od njih sam i saznao za ovo takmičenje pa sam se zainteresovao da odmerim svoje znanje sa drugim stručnjacima iz Srbije. Takmičenje je organizovano online i obuhvatalo je petominutni test od 20 pitanja na koje je trebalo odgovoriti što pre i, naravno, što tačnije. Takmičenje je organizovano u tri kategorije: Developer, Cloud i Data & AI.

Željko će i naredne godine razmotriti nastup na pomenutom takmičenju kako bi pokušao da odbrani stečenu titulu.

Ono što je ovde takođe bitno napomenuti jeste da je Željko na turniru organizovanom na nivou Srbije krajem marta pobedio u kategoriji Data & AI što ga je kvalifikovalo za svetsko prvenstvo. Na finalnom turniru koji je održan 9. juna tekuće godine, učestvovali su takmičari iz 17 zemalja, pa nam je naš sagovornik više govorio o samoj organizaciji i funkcionisanju Cloud Skills Cup:

Takmičenje je takođe bilo organizovano online ali za razliku od lokalnog turnira, kada su testovi bili otvoreni danima i svako je mogao da ih radi kad je hteo, za svetski turnir je bio organizovan online sastanak u određenom terminu i testovi su se radili sa uključenim kamerama. Iščekivanje na rezultate je trajalo do sutra ujutru i bio sam oduševljen kada sam video svoju sliku i ime kao pobednika u Data & AI kategoriji.

Veštačka inteligencija ima ogroman potencijal i država to polako prepoznaje

U daljem toku razgovora, dotakli smo se i toga koliko bi ovo veliko priznanje moglo da znači Željku u daljem nastavku i razvoju karijere, a on nam je otkrio kako će mu ovo priznanje mnogo značiti u nastavku i razvoju karijere jer ne postaje se tako često svetski prvak:

Naravno, ovo nije samo moj lični uspeh, nego i uspeh kompanije Levi9 u kojoj radim, pa i uspeh naše zemlje jer pokazuje da kod nas postoje ljudi koji mogu da se izbore u velikoj svetskoj konkurenciji. Trenutno ne razmišljam o budućim takmičenjima ali ako se ukaže neka prilika rado ću odmeriti znanje sa kolegama. U svakom slučaju, sledeće godine ću ponovo učestvovati na Cloud Skills Cup-u kako bih pokušao da odbranim stečenu titulu.

S obzirom na to da je naš sagovornik stručnjak iz oblasti veštačke inteligencije, zanimalo nas je i kako bi u narednom periodu mogla da izgleda dalja primena i integracija ove tehnologije, kako su svetu, tako i kod nas. Željko smatra da je veštačka inteligencija oblast kojoj predstoji veliki razvoj i velika primena u mnogim delatnostima koja će drastično izmeniti svet u kojem živimo:

Sam razvoj veštačke inteligencije je veoma izazovan i pri tome se koriste velike količine podataka koje treba pravilno pripremiti kako bi se sistem istrenirao da predviđa i klasifikuje sa velikom verovatnoćom pogađanja. Velika primena je i omogućavanje računaru da vidi, čita, čuje, reprodukuje govor i razgovara.

Kako se veštačka inteligencija bude više zahtevala u projektima na kojima se radi, utoliko će se i više naših stručnjaka baviti sa tim. Naravno, pored privatnog sektora, veliki podstrek razvoju veštačke inteligencije može dati i država ulažući u nju. Osnivanje Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku inteligenciju Srbije u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu je dobar potez koji može biti veliki zamajac za razvoj ove oblasti.

Otkrivajući nam na kraju više o narednim planovima u karijeri i na čemu sve planira da radi, naš sagovornik otkriva da će svakako najinteresantnija oblast za rad biti veštačka inteligencija i velike baze podataka.

“Unutar toga, akcenat bih stavio na mašinsko učenje kojim se iz velike količine podataka o nekom sistemu mogu izvući određene zakonitosti koje nam mogu dati mogućnost predviđanja ponašanja tog sistema u budućnosti. U narednom periodu će mi glavni fokus biti na Microsoft sertifikacijama vezanim za podatke i veštačku inteligenciju”, zaključio je na kraju Željko.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Digitalni mediji

Trendovi.co: Šta nam donosi 2023. godina iz oblasti Employer brandinga i društvenih mreža?

Sada već tradicionalno, agencija Pioniri Communications su kroz projekat Trendovi.co objavili predviđanja za ovu godinu kada su u pitanju digitalni marketing, 'event' industrija, tehnologija, PR, 'entertainment' industrija i druge srodne oblasti. Pročitajte šta smo izdvojili za vas.

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Propustili ste

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Novost

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.

Sponzorisano

Kako je Dalibor pored pozicije Lead Data konsultanta pronašao vreme za porodični hobi i biznis

Još kada smo bili deca, mnogi su nas pitali - "Da li imaš hobi"? Čak i kada odrastemo, postanemo profesionalci, ljubav prema hobiju, ako ga zaista volimo, ostaje zauvek tu sa nama. Ovo je priča o Daliboru Lazareviću koji iako radi kao Lead Data Consultant, pronalazi vreme da proizvodi manje predmete od drveta i plastike.