Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu?

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana koje su stupile na snagu od 1. januara ove godine, uvedena su nova pravila za pojedine obveznike koji se oporezuju na ovaj način. Tako se, prema izveštaju Poreske uprave, godišnji porez na dohodak građana na prihode ostvarene u prošloj godini, ove godine obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto kao što se do sada plaćao po rešenju poreskog organa.

Šta tačno podrazumeva godišnji porez na dohodak građana, koji su kriterijumi za njegovo utvrđivanje, kako se obračunavaju lični dobici u Srbiji, te koje su posledice potencijalnog nepoštovanja rokova, objasnio nam je Jovan Petrović, Senior Manager u People Advisory Services u okviru Poreskog odeljenja kompanije EY.

Iznos ličnih odbitaka ne može biti veći od 50% dohotka za oporezivanje

Porez na dohodak predstavlja porez koji plaćaju fizička lica i preduzetnici na prihode koje ostvare po raznim osnovima. Reč je o kompleksnoj kategoriji svakog poreskog sistema, a obračunava se i prijavljuje na različite načine, u zavisnosti od vrste prihoda i toga ko je isplatilac prihoda.

Sastavni deo poreza na dohodak je i godišnji porez na dohodak građana, kao vid dodatnog poreza koji su pojedinci u obavezi da plate ukoliko ostvaruju nivo prihoda koji prelazi limit koji je definisan Zakonom o porezu na dohodak građana. Stoga, Jovan nam je ukazao na kriterijume za utvrđivanje ove vrste poreza:

Kada je reč o kriterijumima na osnovu kojih se utvrđuje godišnji porez, oni su brojni, a najvažniji su visina prihoda, iznosi poreza i doprinosa koji su već plaćeni u toku kalendarske godine, godine starosti poreskog obveznika, da li lice ima izdržavane članove porodice, da li je obveznik vršio ulaganja u alternativne investicione fondove, itd.

Od prošle godine uvedeno je da se za lica mlađa od 40 godina neoporeziv iznos za godišnji porez uvećava duplo. Prema rečima predstavnika EY, ovaj dodatni neoporeziv iznos se može iskoristiti samo za tri vrste prihoda, a to su prihodi od zarade, prihodi od samostalnih delatnosti, i autorskih i srodnih prava:

Starost obveznika se računa na dan 31.12., to jest, za podnošenje godišnje poreske prijave za 2022. godinu, na dan 31.12.2022. godine. Ovo znači da dodani neoporeziv iznos mogu da koriste lica rođena 1983. godine i mlađi.

Na pitanje kako se obračunavaju lični odbici u Srbiji i koji je maksimalni iznos koji se može potraživati, Jovan nam je odgovorio da svako lice koje podnosi godišnju poresku prijavu ima pravo na primenu ličnog odbitka, koji uključuje odbitak za samog/samu sebe i odbitak za izdržavane članove porodice.

Nadalje, ukazao je na to da se tačan iznos odbitka utvrđuje svake godine i za poreskog obveznika iznosi 40% od prosečne godišnje zarade – što za 2022. godinu iznosi 495.917 dinara. Za izdržavane članove porodice iznos odbitka je 15% od prosečne godišnje zarade, tj. 185.969 dinara po izdržavanom licu. Nadovezujući se na ove podatke, Jovan posebno ističe sledeće:

Ukupan iznos ličnih odbitaka ne može da bude veći od 50% dohotka za oporezivanje, koji se dobija kada se od zbira oporezivih prihoda oduzmu porezi i doprinosi već plaćeni u toku godine, kao i neoporeziv iznos za godišnji porez.

Takođe, dodali bismo i da lica imaju mogućnost da umanje iznos svog godišnjeg poreza za ulaganja u alternativne investicione fondove u Srbiji. Iznos poreza na dohodak se može umanjiti najviše do 50% obračunatog poreza.

Zatim, interesovalo nas je kako izgleda proces utvrđivanja i plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana u Srbiji i kako funkcioniše sistem samooporezivanja za poreske obveznike, ali i koje su posledice nepoštovanja roka za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreske obaveze.

Najčešće greške vezane su za nepravilno prijavljivanje prihoda

Jovan nam je objasnio da promena činjenice da se godišnji porez plaća samooporezivanjem, a ne po rešenju, znači veću odgovornost poreskih obveznika. Konkretno, nakon što lice bude podnelo svoju poresku prijavu, instrukcija za plaćanje poreza će biti automatski generisana na osnovu iznosa poreza koji je poreski obveznik sam obračunao i neće biti potvrde poreskih organa da li je obračun urađen kako treba. Uz navedeno, dodaje i:

Ovom promenom pomera se i rok za plaćanje poreza, koji će sada biti 15. maj, a ne 15 dana od dana dobijanja rešenja. Za prihode koji su vidljivi poreskim organima, ukoliko poreski obveznici sami ne podnesu poresku prijavu, to će umesto njih uraditi poreski organ i to do 15. maja.

U ovom slučaju, a shodno informacija koje je objavila poreska uprava, bez obzira što će poreski organ podneti poresku prijavu, protiv poreskog obveznika će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Što se tiče kasnog plaćanja poreza, poreski organi će obračunavati kamatu, koja trenutno iznosi 15.75% na godišnjem nivou.

Na osnovu vlastitog iskustva u radu sa klijentima u Srbiji, Jovan nam je skrenuo pažnju na uobičajene greške i nesporazume koje pojedinci prave kada je u pitanju prijava poreza na dohodak, te objasnio kako ih izbeći:

Najčešće greške koje smo do sada viđali su vezane za nepravilno prijavljivanje visine prihoda (npr. nepoznavanje šta od podataka iz obrasca PPPPO lica treba da iskoriste za poresku prijavu), kao i da neki zaborave da navedu prihode od svih isplatilaca prihoda.

Usled novog načina pripreme poreske prijave, koja podrazumeva da poreski organi spremaju nacrt poreske prijave koju lica treba da dopune, očekujemo da će se ova greška u velikoj meri ispraviti.

Druga vrsta greške koje smo viđali je kod obračuna iznosa umanjena za izdržavane članove porodice, a naročito za decu koja su rođena u godini za koju se podnosi poreska prijava, pa obveznik ima pravo samo na srazmerni odbitak od dana rođenja deteta do kraja kalendarske godine.

Takođe, naš sagovornik napominje kako je veliki broj stranih državljana koji podnose poresku prijavu, kao i naših državljana koji ostvaruju prihode iz inostranstva, pa je glavni problem u razumevanju pojma poresko rezidentstvo i činjenici da je uvreženo mišljenje da prihod iz inostranstva automatski ne podleže prijavi u Srbiji.

U takvim situacijama, Jovan savetuje da se potraži stručna pomoć oko analize potencijalnih obaveza.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Startap Stomatopoda iz Srbije transformiše restorane u SAD — uz pomoć AI softvera!

Njihovo 'flagship' rešenje jeste SaaS proizvod aTavloa koji uz pomoć veštačke inteligencije analizira korisničko iskustvo čime omogućava ugostiteljima da budu uslužniji i efikasniji. U tekstu koji sledi, saznajte kako!

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Propustili ste

Intervju

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.

Najava

Empple Festival ove godine odgovara na najvažnija pitanja employer brandinga

Četvrti po redu Empple Festival, koji okuplja stručnjake iz employer branding-a, TA-a, internih komunikacija i HR-a održaće se 3. i 4. oktobra u Madlenianumu.

Office Talks Podcast

Randevu.tech: Put od ETF-a do Berlina sa CEO-om Aleksandrom Orlićem

Gost 189. epizode Office Talks podkasta bio je Aleksandar Orlić, CEO i jedan od suosnivača startapa Randevu.tech. Sa njim razgovaramo o njegovoj karijeri u IT industriji ali i o tome koji proizvod tačno razvija pomenuti startap i za koje tržište.

Tehnologija

OTP Connect: €5.000 za pobedničko rešenje Junior m-bank aplikacije

OTP banka održala je finale prvog Izazova u okviru svog inovacionog ekosistema, OTP Connect, pod nazivom 'Kažeš inovacija, misliš aplikacija' namenjeno startap i IT kompanijama i timovima koji se bave različitim vrstama dizajna i razvojem mobilnih aplikacija.