Yettel: Cilj je ostvariti milion recikliranih uređaja do 2025. godine

Yettel: Cilj je ostvariti milion recikliranih uređaja do 2025. godine

Yettel je do sada uspešno prikupio i predao na reciklažu gotovo 450.000 uređaja što je više od 38 tona elektronskog i električnog otpada. O ovoj, ali i drugim akcijama koje Yettel sprovodi da bi podigao svest o zaštiti životne sredine, razgovarali smo s predstavnicima ove kompanije.

Globalno zagrevanje i emisija štetnih gasova predstavljaju sve ozbiljniju pretnju po prirodu, a alternativa je upotreba energije dobijene iz obnovljivih izvora. Sa ciljem da podigne svest javnosti, kompanija Yettel je 1. januara 2022. postala prva 100% zelena mreža. To znači da sva energija koju koriste za njeno napajanje u potpunosti potiče iz obnovljivih izvora energije, 100% ЗелЕПС.

U pitanju je energija koju proizvodi Hidroelektrana Đerdap I, koju pored mreže, koristi i određeni broj Yettel prodavnica. Kako navode iz pomenute kompanije, prelaskom na zelenu energiju odabrali su da posluju ekološki i direktno doprinesu očuvanju životne sredine i održivom razvoju.

Ulažući napore da smanje negativan uticaj na okolinu, kroz razne ekološke aktivnosti, iz ove telco kompanije pozivaju i svoje korisnike da im se u tome pridruže. Jedan od prvih značajnijih ekoloških koraka za zajednicu i korisnike, jeste pokretanje programa reciklaže 2021. godine i uvođenje Eco bonus opcije, o čemu govorimo u nastavku teksta sa našim sagovornicima – Azfarom Shahom, direktorom marketinga za fizička lica i Marijanom Đukićem, ekspertom za ekološke projekte u Yettelu.

Gotovo 450.000 elektronskih i električnih uređaja predato na reciklažu

Već na početku ovog intervjua, Azfar Shah kaže da je program reciklaže lansiran 2021. sa ciljem da se pokrene pozitivna promena. Prema njegovima rečima, elektronski otpad ima brojne negativne uticaje na životnu sredinu, a iz kompanije su svesni da je njihova korisnička baza velika i da ima ogroman potencijal. “Zato smo želeli da zajedno, udruženim snagama doprinesemo rešavanju ovog rastućeg problema”, kaže Azfar i dodaje:

Cilj nam je da edukujemo ljude, inspirišemo ih da se pokrenu i uključe u akciju. Ideja je bila jednostavna – da ih podstaknemo da recikliraju mobilne uređaje. Ukoliko želite da kupite novi uređaj, zašto ne biste reciklirali stari? A ako to uradite, za kupovinu novog uređaja dobićete i značajan popust. Ekonomske prednosti ove odluke možda nisu u prvom planu, ali želeli smo dugoročan rezultat – da napravimo promenu i ostvarimo pozitivan efekat na životnu sredinu.

Program reciklaže je u 2022. proširen i na stare tablete, laptop računare, pametne satove, rutere i MiFi uređaje. Kako nam je naš sagovornik otkrio, odgovor korisnika je izvanredan i premašio je sva očekivanja ljudi iz Yettela. Zahvaljujući našem sagovorniku, kada je prvi put pokrenut program, postavljen je brojač na zvaničnom sajtu koji je prikazivao brojku do koje je bio cilj da se stigne do kraja godine, što je moralo da se menja i nekoliko puta.

Azfar kaže da je to za kompaniju bio veliki uspeh. Sama reakcija i spremnost korisnika da recikliraju, pokazala je da se Yettel nalazi na pravom putu, posebno zbog toga što kompanija omogućava građanima da recikliraju uređaje, bez obzira na to da li su Yettel korisnici ili ne:

Da sam vas pre par godina pitao gde možete da reciklirate elektronske proizvode u Srbiji, siguran sam da većina ne bi znala odgovor. A čak i ukoliko bi znali, mesta za reciklažu im sigurno nisu u neposrednoj blizini. Sa druge strane, Yettel ima široko rasprostranjenu mrežu prodavnica u celoj zemlji, čime je proces reciklaže olakšan za svakog zainteresovanog građanina. Uređaj za reciklažu može se doneti u bilo koju Yettel prodavnicu, a mi ćemo preuzeti odgovornost da se on reciklira. Time je omogućena prava promena, zbog čega sam jako ponosan.

Sa druge strane, govoreći nam o konkretnim rezultatima akcije u ekološkom smislu, više detalja nam je otkrio Marijan, koji je rekao da je do sada uspešno prikupljeno i predato na reciklažu gotovo 450.000 elektronskih i električnih uređaja što je više od 38 tona elektronskog i električnog otpada.

On dalje dodaje da je interesantan podatak kako je na ovaj način za ponovnu upotrebu dobijeno skoro 6,5 tona bakra, 10 kg zlata, 140 kg srebra i 6 kg paladijuma. Samim tim, iz kompanije nastavljaju da šire asortiman uređaja koje korisnici mogu da predaju na reciklažu, i cilj je da se do 2025. dođe do cifre od milion recikliranih uređaja.

Pored programa reciklaže, Yettel nastoji da kroz pozitivne primere edukuje korisnike o održivom razvoju. Marijan smatra da kompanije upravo na konkretnim primerima treba da pokažu koliko je važno voditi računa o okruženju i da pozovu korisnike da urade isto:

Recimo, mi u Yettelu već 10 godina ne koristimo plastične kese u svojim prodavnicama, a korisnicima nudimo opciju elektronskog umesto papirnog računa. Više od 63 odsto korisnika opredelilo se za e-bill, što nam pokazuje da korisnici hoće da se uključe u ekološke aktivnosti kada im ponudite jednostavno rešenje.

U teoriji smo zajedno uštedeli gotovo 7.000 stabala drveća. Tokom 2021, posadili smo 6.000 stabala belog jasena, čime smo smanjili emisiju štetnih gasova za 144.000 tona CO2 godišnje, dok Yettel prodavnice korisnici već prepoznaju kao mesto gde mogu da donesu stare uređaje za reciklažu.

Između ostalog, u oktobru je pokrenuta još jedna inicijativa, digitalna usluga Eco bonus čiji je cilj da inspiriše i pozove zajednicu da se priključi kompaniji kako bi se zajedničkim snagama doprinelo očuvanju našeg okruženja. Takođe, Azfar nam je približio koncept ove digitalne usluge, kao i benefite koje ista donosi:

Eco Bonus u suštini predstavlja proširenje programa reciklaže koji uključuje i druge najčešće uzroke zagađenja – papir i plastiku. Statistički podaci pokazuju da građanin Srbije mesečno u proseku generiše 4,6 kg plastičnog i 2,2 kg papirnog otpada. Zato smo, zajedno sa našim partnerima, razvili i lansirali digitalnu uslugu čijom aktivacijom korisnik bira da se u njegovo ime reciklira upravo taj iznos papira i plastike svakog meseca.

Tako, korisnici doprinose očuvanju životne sredine. Potrebno je samo da aktiviraju Eco bonus digitalnu uslugu u Yettel aplikaciji, i u njihovo ime, ovlašćeni operater za upravljanje otpadom, sakupiće i reciklirati ovu količinu otpada. Ova usluga je potpuno besplatna za sve korisnike Total tarifnih paketa.

Upotreba električne energije iz obnovljivih izvora pozitivno utiče na klimatske promene

U nastavku ovog razgovora, gledano iz poslovnog ugla, Azfar nam je govorio o tome koliko je važno da telekomunikacioni operator bude odgovoran prema životnoj sredini. Kako on dodaje, način na koji velike kompanije posluju neminovno utiče na zajednicu, i zato je važno da se one ponašaju kao odgovorni stanovnici planete, a to znači da treba aktivno da rade na rešavanju problema koji se tiču životne sredine, a ne samo da se priča o njima.

Naš sagovornik kaže da su u Yettelu napravili hrabre korake u ovoj oblasti i zajedno sa korisnicima sprovode različite aktivnosti, ali isto tako žele da inspirišu i druge. S obzirom na to da ovakav pristup poslovanju zahteva značajne promene u celokupnoj kulturi kompanije, puno odricanja i prilagođavanja novom biznis modelu, Azfara smo pitali kako i na koji način to sve utiče na finansijske rezultate:

Ako me pitate da li mislim da takav stav može imati negativan efekat na naše finansijske rezultate? Apsolutno ne. Korisnici, a posebno mlađe generacije, zaista su zabrinute za planetu, žele da pokrenu promene i biraju kompanije koje posluju na održiv način. Za nas je održivo poslovanje prava, dobitna kombinacija.

Činjenica je da u kompaniji Yettel nakon svega navedenog, ozbiljno pristupaju temi zaštite životne sredine, dok se same odluke donose sistemski. Naš sagovornik Marijan, ističe da je to jedini način da ovaj koncept zaista zaživi i da promena koju želimo da vidimo bude održiva:

Još u 2010. uspostavili smo Sistem upravljanja zaštitom životne sredine (Environmental Management System), koji je naredne godine sertifikovan prema standardu ISO 14001. Naš tim čine predstavnici različitih sektora iz kompanije i svi ravnopravno predlažemo nove ideje i vodimo računa o projektima zaštite životne sredine.

Tako i ideja o upotrebi električne energije iz obnovljivih izvora nije nešto o čemu smo počeli da razmišljamo tek nedavno. Naprotiv, javila se još pre nekoliko godina, a prošle godine smo našu zamisao sproveli u delo, zajedno sa partnerom, Elektroprivredom Srbije (EPS). Trenutno razmatramo da je proširimo i na druge segmente našeg poslovanja.

Dugoročno, životna sredina imaće veliku korist od upotrebe električne energije iz obnovljivih izvora, pre svega zbog smanjenja emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i utiču na klimatske promene. Upravo zato, dodaje Marijan, iz kompanije veruju da se korišćenjem “zelene” energije podstiče energetski sektor da dodatno ulaže u ove izvore i time smanji zavisnost od neobnovljivih izvora, poput uglja, nafte i slično.

Pred kraj ovog intervjua, imali smo priliku da porazgovaramo i o tome da je Yettel prošle godine formirao strateško partnerstvo sa Gorskom službom spasavanja Srbije (GSS), o čemu nam je Azfar Shah otkrio više informacija s fokusom na to da se pomogne korisnicima da pronađu balans sa prirodom:

Nadamo se da će im naše usluge i proizvodi to olakšati. Za mnoge balans podrazumeva slobodno vreme u prirodi, bavljenje sportom ili putovanja. Da bi Gorska služba spasavanja funkcionisala na najbolji mogući način, neophodna je dobra, stabilna i brza mreža poput naše, koja je četiri godine zaredom osvojila prestižno priznanje UMLAUT-a za “Best in Test”. Tako ovo partnerstvo predstavlja sasvim logičan korak.

Za sam kraj, pitali smo naše sagovornike koji su naredni planovi za Yettel kada je reč o zelenoj energiji ali i o programu recikliranja. Marijan nam je odgovorio da kompanija nastavlja da širi asortiman uređaja koje korisnici mogu da predaju na reciklažu, s krajnjim ciljem da do 2025. dođe do cifre od milion recikliranih uređaja. Pored toga, izveštaj o održivom poslovanju za 2021. iz Yettela su prvi put proširili detaljnijim informacijama o zaštiti životne sredine, društvenoj odgovornosti i korporativnom upravljanju (ESG):

Uključili smo i informacije o usklađenosti kompanije sa ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDGs), kao i Protokol za smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte. ESG pristup pomoći će nam da se detaljnije bavimo negativnim uticajima na životnu sredinu, kao i da sistematičnije pristupimo ulaganju u obnovljive izvore energije.

Sa biznis strane, Azfar je istakao da su izuzetno zadovoljni rezultatima koje je Yettel kao brend predstavljen pre samo godinu dana postigao. “Yettel je poznat širom Srbije i to ne samo kao telekomunikacioni brend, već i kao brend koji je doneo pozitivne promene. Ponosni smo na takav rezultat i motivisani da nastavimo da pružamo usluge korisnicima na najbolji mogući način i da kreiramo proizvode koji daju dodatnu vrednost”, zaključio je na kraju Azfar.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Takmičenje

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Tehnologija

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.