Ruski Yandex otpočeo mapiranje Kragujevca - sledi širenje poslovanja na Srbiju?

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Ruski Yandex otpočeo mapiranje Kragujevca – sledi širenje poslovanja na Srbiju?

Ruski 'Gugl', kako zovu Internet kompaniju Jandeks, sa sedištem u Moskvi stigao je u Srbiju. Kragujevac je prvi grad u našoj zemlji u kojem će ovaj istočni gigant u oblasti elektronskih tehnologija primeniti svoj širok dijapazon softverskih proizvoda.

Ugovor o saradnji grada i ove ruske kompanije, koja ima više od 100 miliona korisnika, potpisali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i jedan od tehničkih direktora Yandexa Andrej Strelkov. Kako piše Politika, ova kompanija je u Kragujevcu potpisala sporazum o izradi digitalne navigacione mape grada, a sledi i izrada softvera za upravljanje javnim prevozom.

Grad u Šumadiji će već na proleće, najkasnije do početka leta, dobiti detaljnu navigacionu mapu, utvrđeno je ugovorom o saradnji, koji u kasnijoj fazi realizacije predviđa i izradu kompjuterskih programa za upravljanje javnim prevozom.

Prema rečima gradonačelnika Nikolića, srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović imao je ideju da Yandeks prvo dođe u Beograd, ali je Kragujevac izabran zato što je reč o gradu idealne veličine da se započne realizacija projekta. Tom prilikom Nikolić je istakao:

Yandex pokriva čitavu Rusiju, sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, prisutan je u Turskoj i želi da se širi u Evropi. Ova kompanija prvo će pristupiti izradi navigacione mape grada, mnogo detaljnije od one koja se sada nalazi u našim telefonima, a posle toga ćemo širiti saradnju i na upravljanje čitavim javnim gradskim prevozom, parkinzima i transportnim sistemima.

Navigacione mape Yandexa beleže 11,5 miliona korisnika

Prema rečima direktora Strelkova, Yandex je velika kompanija koja pruža sve vrste Internet usluga, a vremenom se ispostavilo i da privlači veliki broj turista sa ruskog govornog područja koji žele da otkriju nove i manje poznate destinacije. On kaže da je ovo nezavisna softverska kompanija, koja na srpskom tržištu želi da ponudi svoje usluge, a prvi rezultati biće vidljivi na proleće, najkasnije do početka leta.

Podsetimo, Yandex je osnovan 1997, a nastao je iz manje ruske Internet firme Arkadij, koju su napravili školski drugari Arkadij Volzoh i Arkadij Borkovski. Prema poslednjim statističkim podacima ova kompanija je danas četvrta po veličini Internet kompanija na svetu, a veliki uzlet na tržištu ostvarila je početkom druge decenije ovog veka. U 2011. kompanija je beležila oko 11,5 miliona korisnika svojih navigacionih mapa, a te godine samo od marketinga i reklama zaradila je 1,3 milijarde dolara.

Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Kultura 2.0

Da li ćemo zbog anglicizama u IT industriji zaboraviti maternji jezik? Razgovarali smo sa profesorkom engleskog jezika

Bojana Stanojević, profesorka engleskog jezika i književnosti u intervjuu za Netokraciju govori o upotrebi anglicizama u savremenom poslovanju, o tome koje su reči i izrazi neprevodivi, a za koje postoje adekvatni prevodi na srpski jezik.

Web 3.0

Prevara, laži i romansa na radnom mestu: Šta znamo o SBF i propasti FTX-a?

Kripto kriza se neumoljivo nastavlja, a mi vam donosimo najnovije vesti o FTX kolapsu i potencijalnim posledicama koje on može ostaviti na svetsku ekonomiju.

Analiza

Da li je krah FTX-a ‘smrtni udarac’ za kripto ekosistem?

Dok se Web2 bavi akvizicijom Twittera, sa druge stranice svedoci smo jedne od najvećih kriza koje su pogodile Web3. U velikoj analizi otkrivamo kako će se propast druge najveće kripto menjačnice odraziti na čitavu industriju.

Propustili ste

Tehnologija

Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju

Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju, Srbija je konsenzusom 26 država izabrana za članicu ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Investiciona prognoza: Evropski fond menadžeri predviđaju ‘zahlađenje’ u VC industriji

Venture kapitalisti (VC) obično su optimisti po prirodi. Veruju u preduzetnike, veruju da postoje rešenja koja menjaju svet i žele da - u šansama gde 10% portfolio kompanija uspeva - ostvare određen uspeh.

Novost

TS Ventures investirao u domaće startape Anari AI, Bitebell i Brush Galaxy

TS Ventures Fond je nakon temeljnog procesa i detaljne analize idejnih rešenja, novu rundu sredstava dodelio za čak tri nova startapa i time nastavio da pomaže razvoj startap industrije u našoj zemlji.

Tehnologija

Unapredite svoje DevTools veštine na ‘masterclass’ radionici svetski poznatog developera

Sajt HelloWorld.rs 9. decembra u 17h organizuje veliku 'masterclass' radionicu u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, gde će govoriti jedan od najboljih svetskih front-end developera Heri Roberts.

Startapi i poslovanje

Raising Stars: Do 20.000 švajcarskih franaka bespovratno za startape u ranim fazama razvoja

NTP Beograd raspisao je uz podršku Vlade Švajcarske i u partnerstvu sa NTP Niš i NTP Čačak treći poziv za Raising Starts, prvi pre-seed akceleratorski program u Srbiji koji startap timovima obezbeđuje stručnu i finansijsku podršku za ubrzan razvoj.

Internet marketing

GOstudy — platforma koja uvodi ljude u svet digitalnog marketinga

Za ostvarivanje poslovnog uspeha na internetu ne treba da posedujete formalno obrazovanje, ali je važno da ste željni znanja i naoružani disciplinom, savetuje Vladimir Mladenov, osnivač GOstudy platforme. U okviru 20 emisija na nacionalnom servisu gledaoci će imati priliku se upoznaju s radom platforme.