Ruski Yandex otpočeo mapiranje Kragujevca - sledi širenje poslovanja na Srbiju?

Ruski Yandex otpočeo mapiranje Kragujevca – sledi širenje poslovanja na Srbiju?

Ruski 'Gugl', kako zovu Internet kompaniju Jandeks, sa sedištem u Moskvi stigao je u Srbiju. Kragujevac je prvi grad u našoj zemlji u kojem će ovaj istočni gigant u oblasti elektronskih tehnologija primeniti svoj širok dijapazon softverskih proizvoda.

Ugovor o saradnji grada i ove ruske kompanije, koja ima više od 100 miliona korisnika, potpisali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i jedan od tehničkih direktora Yandexa Andrej Strelkov. Kako piše Politika, ova kompanija je u Kragujevcu potpisala sporazum o izradi digitalne navigacione mape grada, a sledi i izrada softvera za upravljanje javnim prevozom.

Grad u Šumadiji će već na proleće, najkasnije do početka leta, dobiti detaljnu navigacionu mapu, utvrđeno je ugovorom o saradnji, koji u kasnijoj fazi realizacije predviđa i izradu kompjuterskih programa za upravljanje javnim prevozom.

Prema rečima gradonačelnika Nikolića, srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović imao je ideju da Yandeks prvo dođe u Beograd, ali je Kragujevac izabran zato što je reč o gradu idealne veličine da se započne realizacija projekta. Tom prilikom Nikolić je istakao:

Yandex pokriva čitavu Rusiju, sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, prisutan je u Turskoj i želi da se širi u Evropi. Ova kompanija prvo će pristupiti izradi navigacione mape grada, mnogo detaljnije od one koja se sada nalazi u našim telefonima, a posle toga ćemo širiti saradnju i na upravljanje čitavim javnim gradskim prevozom, parkinzima i transportnim sistemima.

Navigacione mape Yandexa beleže 11,5 miliona korisnika

Prema rečima direktora Strelkova, Yandex je velika kompanija koja pruža sve vrste Internet usluga, a vremenom se ispostavilo i da privlači veliki broj turista sa ruskog govornog područja koji žele da otkriju nove i manje poznate destinacije. On kaže da je ovo nezavisna softverska kompanija, koja na srpskom tržištu želi da ponudi svoje usluge, a prvi rezultati biće vidljivi na proleće, najkasnije do početka leta.

Podsetimo, Yandex je osnovan 1997, a nastao je iz manje ruske Internet firme Arkadij, koju su napravili školski drugari Arkadij Volzoh i Arkadij Borkovski. Prema poslednjim statističkim podacima ova kompanija je danas četvrta po veličini Internet kompanija na svetu, a veliki uzlet na tržištu ostvarila je početkom druge decenije ovog veka. U 2011. kompanija je beležila oko 11,5 miliona korisnika svojih navigacionih mapa, a te godine samo od marketinga i reklama zaradila je 1,3 milijarde dolara.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Gaming

Kako objaviti video igru ili aplikaciju na Google Play i AppStore – korak po korak

Imate ideju za video igru na pametnim telefonima, razradili ste biznis plan, krenuli u razvoj, došli do finalne verzije i sledeći korak je plasiranje proizvoda na AppStore i Google Play. U nastavku vam objašnjavamo kako da prevaziđete poslednji izazov i uspešno lansirate svoju igru ili aplikaciju u 'svet'.

SEO i pretraga

Stiže Netokracijina edukacija o SEO trikovima – promo cene karata do 22. septembra!

Netokracija Srbija nastavlja sa organizacijom edukacija, a na red je došla ona o SEO trikovima. Želite da naučite tehnike koje garantuju uspeh na rezultatima pretraga? Čekamo vas 30. septembra u Beogradu!

Propustili ste

Internet marketing

Zašto je Jala Brat bolji u marketingu od 97% balkanskih kompanija?

Šta znači kad neko na Balkanu u samo 24 sata nakon objavljivanja albuma uspije skupiti preko 1.000.000 pregleda na svih 6 pjesama? Znači da je razvalio - ili da se Justin Bieber preselio nama?

Startapi i poslovanje

Google bi mogao da akvizira Nutanix – šta to znači za Srbiju?

Poslednjih dana u svetskim medijima kruže glasine kako bi kompanija Alphabet koja stoji iza Google-a mogla akvizirati Nutanix kao deo strategije za dalje unapređenje svoje 'cloud' platforme. Da li će se to odraziti na srpski ogranak ove kompanije?

Mobilno

Da li je Apple i dalje inovativan ili mi to samo ne vidimo?

Teatar nazvan po jednom od najvećih tehnoloških genija pre dva dana bio je svedok još jednog Apple događaja - verovatno i najdosadnijeg do sada.

Tehnologija

Gežeti sa platforme Aliexpress koji vam mogu olakšati život, a pristupačni su svima

Škola je počela, od povratka u amfiteatre fakulteta ima još tri nedelje, te je ovo prava prilika da vam predstavimo vodič sa nekoliko pristupačnih Aliexpress gedžeta sa koji vam mogu olakšati svakodnevicu.

Gaming

Nordeus Hub: Počinje sa radom besplatan ‘co-working’ za potrebe gejming zajednice i studente

Danas počinje sa radom Nordeus Hub, besplatan 'co-working' prostor na Novom Beogradu koji je specijalno kreiran za potrebe gejming industrije, a namenjen razvoju indie gejm timova, startapova i osnaživanju talenata sa ciljem unapređenja ekosistema igara u Srbiji.

Internet marketing

Webiz edukacija konačno stiže u Niš i to na temu DIGITALNE EKONOMIJE

Vladimir Kovač za Netokraciju govori o Webiz edukaciji u Nišu i programu koji će se tokom dvodnevnog događaja baviti različitim aspektima digitalne ekonomije.