Ruski Yandex otpočeo mapiranje Kragujevca - sledi širenje poslovanja na Srbiju?

Ruski Yandex otpočeo mapiranje Kragujevca – sledi širenje poslovanja na Srbiju?

Ruski 'Gugl', kako zovu Internet kompaniju Jandeks, sa sedištem u Moskvi stigao je u Srbiju. Kragujevac je prvi grad u našoj zemlji u kojem će ovaj istočni gigant u oblasti elektronskih tehnologija primeniti svoj širok dijapazon softverskih proizvoda.

Ugovor o saradnji grada i ove ruske kompanije, koja ima više od 100 miliona korisnika, potpisali su gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić i jedan od tehničkih direktora Yandexa Andrej Strelkov. Kako piše Politika, ova kompanija je u Kragujevcu potpisala sporazum o izradi digitalne navigacione mape grada, a sledi i izrada softvera za upravljanje javnim prevozom.

Grad u Šumadiji će već na proleće, najkasnije do početka leta, dobiti detaljnu navigacionu mapu, utvrđeno je ugovorom o saradnji, koji u kasnijoj fazi realizacije predviđa i izradu kompjuterskih programa za upravljanje javnim prevozom.

Prema rečima gradonačelnika Nikolića, srpski ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović imao je ideju da Yandeks prvo dođe u Beograd, ali je Kragujevac izabran zato što je reč o gradu idealne veličine da se započne realizacija projekta. Tom prilikom Nikolić je istakao:

Yandex pokriva čitavu Rusiju, sve zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, prisutan je u Turskoj i želi da se širi u Evropi. Ova kompanija prvo će pristupiti izradi navigacione mape grada, mnogo detaljnije od one koja se sada nalazi u našim telefonima, a posle toga ćemo širiti saradnju i na upravljanje čitavim javnim gradskim prevozom, parkinzima i transportnim sistemima.

Navigacione mape Yandexa beleže 11,5 miliona korisnika

Prema rečima direktora Strelkova, Yandex je velika kompanija koja pruža sve vrste Internet usluga, a vremenom se ispostavilo i da privlači veliki broj turista sa ruskog govornog područja koji žele da otkriju nove i manje poznate destinacije. On kaže da je ovo nezavisna softverska kompanija, koja na srpskom tržištu želi da ponudi svoje usluge, a prvi rezultati biće vidljivi na proleće, najkasnije do početka leta.

Podsetimo, Yandex je osnovan 1997, a nastao je iz manje ruske Internet firme Arkadij, koju su napravili školski drugari Arkadij Volzoh i Arkadij Borkovski. Prema poslednjim statističkim podacima ova kompanija je danas četvrta po veličini Internet kompanija na svetu, a veliki uzlet na tržištu ostvarila je početkom druge decenije ovog veka. U 2011. kompanija je beležila oko 11,5 miliona korisnika svojih navigacionih mapa, a te godine samo od marketinga i reklama zaradila je 1,3 milijarde dolara.

Ostavi komentar

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Godina u kojoj smo uništili srpski IT

Da, pričam o izmenama zakonskih regulativa vezanih za porez na dohodak građana. Po ko zna koji put imamo šansu da uradimo nešto veliko i sami uprskamo, kao reprezentacija u fudbalu.

Mobilno

Google i u Beogradu omogućio pregled javnog gradskog prevoza!

Google Maps od danas su konačno omogućile korisnicima u Beogradu da na svojim pametnim telefonima dobiju uvid u kretanje gradskog prevoza, cene karte i druge bitne informacije o GSP-u.

Kultura 2.0

Mogu li dva prijatelja iz IT-ja pozicionirati Srbiju na mapi evropskih biciklista – kroz projekat Serbia Upside Down?

Dvojica kolega i prijatelja koji rade u IT industriji svoju ljubav prema biciklizmu i putovanjima spojili su u projekat pod nazivom 'Serbia Upside Down'. Njihova ideja je da se kroz velike biciklističke ture u Srbiji naša zemlja približi njihovim kolegama IT-jevcima iz Zapadne Evrope kao vredno turističko mesto. O čemu se tu zapravo radi?

Propustili ste

Internet marketing

Neil Skehel: Želimo da podignemo svest o značaju CX-a u Srbiji kroz dodelu nagrada

Kompanija 'Awards International' koja dodeljuje biznis nagrade širom sveta otvara prve 'Customer Experience' nagrade i za naš region - u Beogradu. Direktor i osnivač ove firme otkriva nam više detalja o predstojećem događaju i daljim planovima za poslovanje u Srbiji i regionu.

Kultura 2.0

Da li je vaša AliExpress porudžbina bezbedna od korona virusa?

Sve oči svetske javnosti okrenute su ka Kini koja se, u ovom trenutku, bori sa širenjem smrtonosnog korona virusa. I dok čekamo da saznamo da li postoji rešenje za ovaj ozbiljan globalni zdravstveni problem, zapitali smo se - da li virus koji je par hiljada kilometara daleko može da se prenese i robom sa AliExpress-a?

Kultura 2.0

CM-ovi su oči, uši i glas vaših brendova i kompanija na Internetu – i neće skoro nestati

Danas se obeležava dan Community Manager-a i zato smo se zapitali dokle ćemo slaviti ovu profesiju i gde su uopšte CM seniori.

Tehnologija

Kako paušalci mogu pristupiti svom eSandučetu i poreskom rešenju za 2020. godinu?

Januar 2020. za preduzetnike paušalce doneo je još jednu novost – rešenje o porezu direktno u njihovo eSanduče. Međutim, sudeći po reakcijama preduzetnika, taj proces nije jednostavan kao što izgleda. O tome šta vam je sve potrebno kako biste pristupili rešenju o prispelim obavezama analiziramo u nastavku teksta.

Gaming

Igre niškog gaming studija Peaksel preuzete su više od 300 miliona puta, a njihov kvalitet prepoznao je i Google

Niški gejming studio Peaksel može se pohvaliti sa čak 330 miliona preuzimanja svojih igara sa poznatih prodavnica kao što su App Store i Google Play. Ovo je njihova priča.

Ekskluzivno

Ako želimo dalji rast srpskog startap ekosistema, potrebna nam je podrška institucija – pokazuje Startap skener

Srpski startap ekosistem, iako je i dalje po veličini, resursima i iskustvu mali i nalazi se tek u prvoj fazi razvoja, jedan je od najbrže rastućih u odnosu na ekosisteme koji se nalaze u istoj fazi - zaključak je istraživanja Startap skener. Šta moramo promeniti kako bismo održali taj rast?