Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Ximedes je osnovan 1998. godine fokusirajući se na razvoj sistema “otvorenog bankarstva” i “otvorenog javnog prevoza”. U proteklih nekoliko godina, ova kompanija je realizovala niz strateških akvizicija kako bi postala evropski fintech lider, a sa čijim smo predstavnicima iz Srbije imali priliku da razgovaramo u toku prošle godine.

Kupovina Ginger Payments-a se dodatno uklapa u ovu strategiju, s obzirom na to da Ginger pruža rešenja za onlajn plaćanje od 2014. godine, omogućavajući bankama i finansijskim kompanijama da pomognu svojim trgovcima (klijentima) da prihvate plaćanja od strane kupaca.

Naime, Ginger Payments je kao brzorastuća kompanija uspostavio solidnu bazu klijenata vodećih banaka i fintech kompanija u zapadnoj Evropi, a zajedno sa Ximedes-om planira dalje širenje Starim kontinentom. Ono što je bitno navesti jeste da pomenuta kompanija iz Amsterdama nudi komponentu white label PSP-a (payment solutions provider) što osigurava da banke i same mogu postati PSP.

Ono što je gotovo sigurno, jeste da će ova akvizicija ojačati Ximedesovu sposobnost da isporuči end-to-end rešenja finansijskim institucijama kombinovanjem rešenja za plaćanje zasnovanog na SaaS-u sa svojim postojećim mogućnostima razvoja softvera.

Pomenuta akvizicija i te kako će uticati na tim u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, koji će usled povećanja obaveza i rada na razvoju novih i unapređenju postojećih rešenja, biti dodatno proširen sa novim članovima. Tim povodom, imali smo priliku da razgovaramo sa Reneom Hodeom koji je CEO i osnivač kompanije Ximedes.

Povećanje posla zahteva i širenje tima

Već na početku, Rene za Netokraciju precizira da je Ximedes d.o.o. deo Ximedes grupe koja svoje poslovanje obavlja u četiri države, tačnije u Holandiji, Srbiji, Nemačkoj i Švedskoj, pružajući usluge na tržištu bankarstva i plaćanja kao i javnog prevoza. Prema njegovim rečima, tim u Novom Sadu je veoma značajan za čitavu kompaniju s obzirom na to da rade na prilagođenim poslovima za klijente dok imaju važnu ulogu i u izgradnji i nadograđivanju postojećih proizvoda Ximedesa.

Objašnjavajući nam nešto detaljnije na koji način je došlo do pomenute akvizicije Ginger Payments-a, Rene dodaje sledeće:

Ovaj poslovni potez dolazi u vreme kada obim transakcija e-trgovine nastavlja svoj snažan rast nakon globalnih blokada, stavljajući veći pritisak na finansijske institucije da pruže bolje korisničko iskustvo kroz integrisana rešenja za plaćanje.

S obzirom na to da smo mi već napravili dosta PSP softvera za banke, uz ovu akviziciju i spremnost da koristimo PSP gradivne blokove, možemo lakše da izađemo na međunarodno tržište.

Na pitanje Netokracije na koji način bi povećanje posla i rad na izazovnom fintech tržištu moglo da utiče na promene u novosadskom timu i koje su pozicije potrebne za kompaniju u ovom gradu, naš sagovornik kaže:

Nema ograničenja u rastu Ximedesa u Novom Sadu, osim kapaciteta naše kancelarije u ovom gradu. Želimo tamo prvo da dođemo do 30 ljudi koji su “full time” zaposleni, a onda ćemo videti. Uglavnom tražimo softverske inženjere i softverske arhitekte (Java, Kotlin itd.) Takođe, moram da napomenem da politička klima mora da bude stabilna i pogodna za zapadnoevropske kompanije.

Hode je takođe dodao da će se u Srbiji raditi na realizaciji softvera po meri za klijente Ximedesa, kao i na razvijanju sopstvenih softverskih proizvoda. On posebno naglašava da pomenuta kompanija ima fleksibilne radne procese koji omogućavaju da svi inženjeri mogu biti angažovani na različitim projektima, odnosno proizvodima.

Govoreći nam na kraju o tome koji su naredni planovi za kompaniju ako govorimo o Open banking konceptu koji zastupaju i koliko će se razvoj proizvoda u ovoj oblasti promeniti akvizicijom Ginger-a, Rene je istakao:

Što se tiče planova polako ali postepeno gradimo kompaniju za proizvode i usluge visoke tehnologije, pre svega za fintech i faretech tržišta. Spoj proizvoda i usluga znači da možemo da ponudimo napredna softverska rešenja u plaćanju i transakcijama (proizvodi), ali i da napravimo softver (usluge) po meri i da ih integrišemo.

Geografska orijentacija našeg tržišta je na Holandiju, Nemačku i Nordijske zemlje, kao i na Evropu. Štaviše, prioritet je i povećanje osoblja u Novom Sadu, a onda ćemo videti za dalje, to zavisi i od prepreka koje će nam se možda nađu na putu.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Dejan Milošević: Istraživanje i rad na sebi sastavni su deo karijere svakog uspešnog developera

Prethodnih 20 godina Dejan Milošević radi u IT industriji, gde je imao priliku da se susretne sa različitim programskim jezicima i stručnim pozicijama. Sada je član kompanije HTEC, a on nam je otkrio kako je izgledala njegova karijera na 'tech' sceni i šta tačno podrazumeva pozicija Tech Excellence Specialist na kojoj trenutno radi.

Karijere

Kako je Miljan od pozicije praktikanta došao do posla softver inženjera u Microsoft razvojnom centru

Microsoft i ove godine organizuje plaćenu studentsku praksu u svom razvojnom centru, a svi zainteresovani studenti mogu da se prijave do 7. avgusta.

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Propustili ste

Najava

Najveća regionalna konferencija za programere ovog septembra u Zadru – vidimo se na Infobip Shift 2022!

Najveća konferencija za programere u ovom delu Evrope ponovo okuplja istaknute IT stručnjake, programere, startape i preduzetnike. Ovogodišnju Infobip Shift konferenciju obeležiće nikad bogatiji program i spektakularna produkcija.

Startapi i poslovanje

Samo i Iza prodali su ‘Talking Tom’ i u Srbiji započeli poljoprivrednu revoluciju – održiva proizvodnja hrane njihov je životni cilj

U ekskluzivnom intervjuu za Netokraciju, Samo Login otkriva kako je od prodaje slovenačke kompanije Outfit7 došao do fondacije koja se u Srbiji bavi čistim vazduhom, čistom vodom, očuvanjem resursa i održivom poljoprivredom.

Office Talks Podcast

Demagog sa dva nova naslova osvaja tržište indie igara

Razvoj video igara u Srbiji ima sve veći značaj na globalnoj sceni. Tom prilikom smo u 105. epizodi Office Talks podkasta ugostili beogradski Demagog studio čija je video igra Golf Club Wasteland do sada zabeležila značajne rezultate na AppStore i Google Play prodavnicama.

Tehnologija

IT Srbija od ‘outsourcinga’ do vodeće zemlje za razvoj digitalnih proizvoda i usluga

O razvoju i rastu domaće IT industrije govorimo već nekoliko godina unazad. Prethodne dve, bile su najintenzivnije kada je reč o ovoj grani koja ima značajan udeo u domaćem BDP-u. Kako godine prolaze, informaciona i tehnološka industrija u Srbiji započela je put napretka od 'outsourcinga' do kompanija koje razvijaju zahtevne proizvode.

Gaming

Epic Games kreće sa izgradnjom kampusa u Novom Sadu

Kompanije Epic Games i 3Lateral najavljuju početak izgradnje svog kampusa nadomak Univerzitetskog centra, u Radničkoj ulici u Novom Sadu. Reč je o savremenom R&D centru koji podržava razvoj hardverskih i softverskih rešenja koja omogućavaju kreiranje fotorealističnih digitalnih ljudi.

Intervju

Kako je platforma Native Teams stvorila uslove za uspešno i jednostavno ‘freelance’ poslovanje

Zahvaljujući Native Teams platformi, 'freelance' radnici imaju mogućnost da ostvare sve benefite onih koji su zaposleni 'za stalno', online ili putem mobilne aplikacije.