Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Ximedes je osnovan 1998. godine fokusirajući se na razvoj sistema “otvorenog bankarstva” i “otvorenog javnog prevoza”. U proteklih nekoliko godina, ova kompanija je realizovala niz strateških akvizicija kako bi postala evropski fintech lider, a sa čijim smo predstavnicima iz Srbije imali priliku da razgovaramo u toku prošle godine.

Kupovina Ginger Payments-a se dodatno uklapa u ovu strategiju, s obzirom na to da Ginger pruža rešenja za onlajn plaćanje od 2014. godine, omogućavajući bankama i finansijskim kompanijama da pomognu svojim trgovcima (klijentima) da prihvate plaćanja od strane kupaca.

Naime, Ginger Payments je kao brzorastuća kompanija uspostavio solidnu bazu klijenata vodećih banaka i fintech kompanija u zapadnoj Evropi, a zajedno sa Ximedes-om planira dalje širenje Starim kontinentom. Ono što je bitno navesti jeste da pomenuta kompanija iz Amsterdama nudi komponentu white label PSP-a (payment solutions provider) što osigurava da banke i same mogu postati PSP.

Ono što je gotovo sigurno, jeste da će ova akvizicija ojačati Ximedesovu sposobnost da isporuči end-to-end rešenja finansijskim institucijama kombinovanjem rešenja za plaćanje zasnovanog na SaaS-u sa svojim postojećim mogućnostima razvoja softvera.

Pomenuta akvizicija i te kako će uticati na tim u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, koji će usled povećanja obaveza i rada na razvoju novih i unapređenju postojećih rešenja, biti dodatno proširen sa novim članovima. Tim povodom, imali smo priliku da razgovaramo sa Reneom Hodeom koji je CEO i osnivač kompanije Ximedes.

Povećanje posla zahteva i širenje tima

Već na početku, Rene za Netokraciju precizira da je Ximedes d.o.o. deo Ximedes grupe koja svoje poslovanje obavlja u četiri države, tačnije u Holandiji, Srbiji, Nemačkoj i Švedskoj, pružajući usluge na tržištu bankarstva i plaćanja kao i javnog prevoza. Prema njegovim rečima, tim u Novom Sadu je veoma značajan za čitavu kompaniju s obzirom na to da rade na prilagođenim poslovima za klijente dok imaju važnu ulogu i u izgradnji i nadograđivanju postojećih proizvoda Ximedesa.

Objašnjavajući nam nešto detaljnije na koji način je došlo do pomenute akvizicije Ginger Payments-a, Rene dodaje sledeće:

Ovaj poslovni potez dolazi u vreme kada obim transakcija e-trgovine nastavlja svoj snažan rast nakon globalnih blokada, stavljajući veći pritisak na finansijske institucije da pruže bolje korisničko iskustvo kroz integrisana rešenja za plaćanje.

S obzirom na to da smo mi već napravili dosta PSP softvera za banke, uz ovu akviziciju i spremnost da koristimo PSP gradivne blokove, možemo lakše da izađemo na međunarodno tržište.

Na pitanje Netokracije na koji način bi povećanje posla i rad na izazovnom fintech tržištu moglo da utiče na promene u novosadskom timu i koje su pozicije potrebne za kompaniju u ovom gradu, naš sagovornik kaže:

Nema ograničenja u rastu Ximedesa u Novom Sadu, osim kapaciteta naše kancelarije u ovom gradu. Želimo tamo prvo da dođemo do 30 ljudi koji su “full time” zaposleni, a onda ćemo videti. Uglavnom tražimo softverske inženjere i softverske arhitekte (Java, Kotlin itd.) Takođe, moram da napomenem da politička klima mora da bude stabilna i pogodna za zapadnoevropske kompanije.

Hode je takođe dodao da će se u Srbiji raditi na realizaciji softvera po meri za klijente Ximedesa, kao i na razvijanju sopstvenih softverskih proizvoda. On posebno naglašava da pomenuta kompanija ima fleksibilne radne procese koji omogućavaju da svi inženjeri mogu biti angažovani na različitim projektima, odnosno proizvodima.

Govoreći nam na kraju o tome koji su naredni planovi za kompaniju ako govorimo o Open banking konceptu koji zastupaju i koliko će se razvoj proizvoda u ovoj oblasti promeniti akvizicijom Ginger-a, Rene je istakao:

Što se tiče planova polako ali postepeno gradimo kompaniju za proizvode i usluge visoke tehnologije, pre svega za fintech i faretech tržišta. Spoj proizvoda i usluga znači da možemo da ponudimo napredna softverska rešenja u plaćanju i transakcijama (proizvodi), ali i da napravimo softver (usluge) po meri i da ih integrišemo.

Geografska orijentacija našeg tržišta je na Holandiju, Nemačku i Nordijske zemlje, kao i na Evropu. Štaviše, prioritet je i povećanje osoblja u Novom Sadu, a onda ćemo videti za dalje, to zavisi i od prepreka koje će nam se možda nađu na putu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Tehnologija

AI menja programiranje iz korena – kako da to okrenete u svoju korist?

Kompanija Tenderly, zajedno sa kompanijom Infobip u Beogradu organizuje meetup posvećen startapima koji žele da implementiraju veštačku inteligenciju u svoje poslovanje. Mi smo razgovarali sa Marinom Šolčić koja će biti predavač na ovom događaju.

Najava

Regionalni ‘open data’ izazov: Napravi aplikaciju koristeći podatke javne uprave

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP Srbija) raspisuju Regionalni izazov otvorenih podataka 2024.

Startapi i poslovanje

Ingsoftware akvizirao Neopix, sledi ukrupnjavanje niške IT scene

Domaća kompanija Ingsoftware akvizirala je Neopix, tako da ove niške kompanije sa velikim iskustvom u razvijanju digitalnih proizvoda i međusobno veoma kompatibilnim ekspertizama od 25. marta posluju kao jedna.

Propustili ste

Gaming

SGA izveštaj: Video igre kreirane u Srbiji za 2023. godinu prihodovale €175 miliona

Uprkos izazovima koje je donela 2023. godina, gejming industrija Srbije uspela je ne samo da očuva stabilnost, već i da poveća prihode i broj zaposlenih, pokazuje istraživanje Asocijacije industrije video igara Srbije (SGA) koje je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije predstavljeno javnosti.

Startapi i poslovanje

Srpski Collabwriting podigao €1,1 milion za AI implementaciju u poslovanje!

Nakon osvojenih €880.000 na prošlogodišnjoj 'How To Web' konferenciji, startap Sandre Iđoški i Ivana Ralića nastavlja da pridobija povrenje investitora.

Novost

Bitcoin Halving je počeo, zašto je on važan za ovu kriptovalutu i njene rudare?

Bitcoin Halving koji se dešava danas je redak događaj u mehanizmu Bitcoina, nakon kog obično uslede značajne promene kada je reč o ovoj kriptovaluti.

Intervju

Ko je zapravo lažna dr Emili Roberts o kojoj je izvestilo preko 50 domaćih medija?

Učesnica ovogodišnjeg Dana internet domena i njeno predavanje na temu 'Borba protiv uznemiravanja u deepfake eri' privukla je ogromnu medijsku pažnju i to s dobrim razlogom!

Office Talks Podcast

Biznis podcasti omladinu kvare?

U 186. epizodi podkasta govorili smo o sve većoj ekspanziji zapaljivog sadržaja o izgradnji biznisa, uspehu i brzom obogaćivanju. Sve to smo uporedili i analizirali sa realnim pričama o izgradnji preduzetništva u Srbiji i gde zapravo u ovom slučaju postoje kontradiktornosti.

Startapi i poslovanje

Otvoren konkurs za StarTech grantove do $50.000

Konkurs je deo šireg projekta kompanije Philip Morris, ukupno vrednog osam miliona evra, koji sprovodi NALED uz podršku Vlade Srbije.