Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Ximedes je osnovan 1998. godine fokusirajući se na razvoj sistema “otvorenog bankarstva” i “otvorenog javnog prevoza”. U proteklih nekoliko godina, ova kompanija je realizovala niz strateških akvizicija kako bi postala evropski fintech lider, a sa čijim smo predstavnicima iz Srbije imali priliku da razgovaramo u toku prošle godine.

Kupovina Ginger Payments-a se dodatno uklapa u ovu strategiju, s obzirom na to da Ginger pruža rešenja za onlajn plaćanje od 2014. godine, omogućavajući bankama i finansijskim kompanijama da pomognu svojim trgovcima (klijentima) da prihvate plaćanja od strane kupaca.

Naime, Ginger Payments je kao brzorastuća kompanija uspostavio solidnu bazu klijenata vodećih banaka i fintech kompanija u zapadnoj Evropi, a zajedno sa Ximedes-om planira dalje širenje Starim kontinentom. Ono što je bitno navesti jeste da pomenuta kompanija iz Amsterdama nudi komponentu white label PSP-a (payment solutions provider) što osigurava da banke i same mogu postati PSP.

Ono što je gotovo sigurno, jeste da će ova akvizicija ojačati Ximedesovu sposobnost da isporuči end-to-end rešenja finansijskim institucijama kombinovanjem rešenja za plaćanje zasnovanog na SaaS-u sa svojim postojećim mogućnostima razvoja softvera.

Pomenuta akvizicija i te kako će uticati na tim u Srbiji, tačnije u Novom Sadu, koji će usled povećanja obaveza i rada na razvoju novih i unapređenju postojećih rešenja, biti dodatno proširen sa novim članovima. Tim povodom, imali smo priliku da razgovaramo sa Reneom Hodeom koji je CEO i osnivač kompanije Ximedes.

Povećanje posla zahteva i širenje tima

Već na početku, Rene za Netokraciju precizira da je Ximedes d.o.o. deo Ximedes grupe koja svoje poslovanje obavlja u četiri države, tačnije u Holandiji, Srbiji, Nemačkoj i Švedskoj, pružajući usluge na tržištu bankarstva i plaćanja kao i javnog prevoza. Prema njegovim rečima, tim u Novom Sadu je veoma značajan za čitavu kompaniju s obzirom na to da rade na prilagođenim poslovima za klijente dok imaju važnu ulogu i u izgradnji i nadograđivanju postojećih proizvoda Ximedesa.

Objašnjavajući nam nešto detaljnije na koji način je došlo do pomenute akvizicije Ginger Payments-a, Rene dodaje sledeće:

Ovaj poslovni potez dolazi u vreme kada obim transakcija e-trgovine nastavlja svoj snažan rast nakon globalnih blokada, stavljajući veći pritisak na finansijske institucije da pruže bolje korisničko iskustvo kroz integrisana rešenja za plaćanje.

S obzirom na to da smo mi već napravili dosta PSP softvera za banke, uz ovu akviziciju i spremnost da koristimo PSP gradivne blokove, možemo lakše da izađemo na međunarodno tržište.

Na pitanje Netokracije na koji način bi povećanje posla i rad na izazovnom fintech tržištu moglo da utiče na promene u novosadskom timu i koje su pozicije potrebne za kompaniju u ovom gradu, naš sagovornik kaže:

Nema ograničenja u rastu Ximedesa u Novom Sadu, osim kapaciteta naše kancelarije u ovom gradu. Želimo tamo prvo da dođemo do 30 ljudi koji su “full time” zaposleni, a onda ćemo videti. Uglavnom tražimo softverske inženjere i softverske arhitekte (Java, Kotlin itd.) Takođe, moram da napomenem da politička klima mora da bude stabilna i pogodna za zapadnoevropske kompanije.

Hode je takođe dodao da će se u Srbiji raditi na realizaciji softvera po meri za klijente Ximedesa, kao i na razvijanju sopstvenih softverskih proizvoda. On posebno naglašava da pomenuta kompanija ima fleksibilne radne procese koji omogućavaju da svi inženjeri mogu biti angažovani na različitim projektima, odnosno proizvodima.

Govoreći nam na kraju o tome koji su naredni planovi za kompaniju ako govorimo o Open banking konceptu koji zastupaju i koliko će se razvoj proizvoda u ovoj oblasti promeniti akvizicijom Ginger-a, Rene je istakao:

Što se tiče planova polako ali postepeno gradimo kompaniju za proizvode i usluge visoke tehnologije, pre svega za fintech i faretech tržišta. Spoj proizvoda i usluga znači da možemo da ponudimo napredna softverska rešenja u plaćanju i transakcijama (proizvodi), ali i da napravimo softver (usluge) po meri i da ih integrišemo.

Geografska orijentacija našeg tržišta je na Holandiju, Nemačku i Nordijske zemlje, kao i na Evropu. Štaviše, prioritet je i povećanje osoblja u Novom Sadu, a onda ćemo videti za dalje, to zavisi i od prepreka koje će nam se možda nađu na putu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Najava

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Analiza

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.