Novosadski Wonder Dynamics osigurao $9 miliona za unapređenje alata vizuelnih efekata

Novosadski Wonder Dynamics osigurao $9 miliona za unapređenje alata vizuelnih efekata

Startap Wonder Dynamics prikupio je devet miliona dolara, a među investitorima su i velike svetske kompanije Horizons Ventures, Epic Games i Samsung Next. Cilj ovog startapa, koji su osnovali Taj Šeridan i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović, jeste smanjenje troškova i veća dostupnost izrade vizuelnih efekata.

Pomenuti startap iz Novog Sada razvija alate na bazi veštačke inteligencije, pružajući mogućnost filmskim stvaraocima da kreiraju elemente vizuelnih efekata i kompjuterske grafike najvišeg kvaliteta, mnogo brže i uz znatno niže troškove. Taj Šeridan, glumac i zvezda filma Ready Player One, koji trenutno promoviše najnovije ostvarenje The Tender Bar, ističe da potencijal ove platforme prevazilazi vizuelne efekte:

Kako smo napredovali sa razvojem znali smo da bi naš projekat mogao biti mnogo više od softvera za vizuelne efekte. Naša platforma se može koristiti za film i televiziju, ali i za video igre, sadržaj na društvenim mrežama, pa čak i metaverzum. Zato smo veoma srećni što smo u ovom ciklusu privukli tako značajne strateške partnere kao što su Epic Games i Samsung Next.

Wonder Dynamics je detalje tehnologije uglavnom držao u tajnosti, ali planira otkrivanje javnosti tokom festivala SXSW 2022. Očekuje se da platforma počne sa radom sledeće godine. Svež kapital će pomoći kompaniji da proširi tim inženjera za mašinsko učenje i stručnjaka za kompjutersku grafiku kako bi se ubrzao razvoj cloud platforme za kreiranje sadržaja na bazi veštačke inteligencije Wonder AI Suite za projekte svih veličina.

I Stiven Spilberg podržava Wonder Dynamics

Povodom ove vesti oglasio se i Vladimir Mastilović, potpredsednik za tehnologiju digitalnih ljudi u kompaniji Epic Games, koji je tom prilikom istakao sledeće: 

Uzbuđeni smo zbog inovativnog pristupa Wonder Dynamics-a kreiranju sadržaja koji istovremeno osnažuje profesionalne korisnike i demokratizuje kreiranje visokokvalitetnog sadržaja za širu grupu umetnika. Radujemo se razvoju naše veze sa Wonder Dynamics-om i istraživanju načina da sarađujemo u našim “Digital Humans” efortima”.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje su alati koji mogu da približe cilj da stvaranje priča postane svima dostupno. Ova platforma koristi potpuno nov proces i predstavlja sveobuhvatno rešenje za kreatore sadržaja kojima nedostaje tehničko znanje za kreiranje u oblasti kompjuterske grafike i vizuelnih efekata.

“Uvereni smo da umetnost ne treba da zavisi od društveno-ekonomskog statusa. Mi u Wonder Dynamicsu želimo da učestvujemo u stvaranju budućnosti umetnosti koja je usmerena na osnaživanje umetnika i filmskih stvaralaca”, rekao je Nikola Todorović, suosnivač i generalni direktor Wonder Dynamicsa, koji inače posluje u Novom Sadu i Los Anđelesu.

Ovaj startap, osnovan 2016. godine, ima renomiran savetodavni odbor u kome se nalaze velika imena svetske kinematografije, kao što su Džo Ruso, režiser Marvel serijala Avengers Endgame i čuveni režiser i producent Stiven Spilberg. Wonder Dynamics takođe ima podršku stručnjaka za razvoj veštačke inteligencije, poput predavača na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju Angdžoa Kanazave i profesora i šefa odeljenja za veštačku inteligenciju Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) Antonija Toralbe.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Bojana Tomić-Brkušanin novi je ‘Chief of Staff’ u web3 kompaniji Polygon

Nakon skoro dve godine provedene u Inicijativi Digitalna Srbija, Bojana Tomić-Brkušanin svoju karijeru nastaviće u oblasti web3 industrije i to na novoj poziciji u kompaniji Polygon čiji je suosnivač Mihailo Bjelić.

Propustili ste

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Gaming

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.

Karijere

Kako započeti karijeru u web3 – saveti programera

Web3 je najbrže rastući ekosistem u Srbiji. Zanimalo nas je kako izgleda karijerni put u ovoj industriji, a to smo otkrili kroz razgovor sa dvojicom web3 programera.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Izveštaj

Nadomak Barselone zavirili smo u 3 nova električna modela brenda Cupra kojeg vole i auto i tech entuzijasti

U auto industriji Španija nije izgradila ime kakvo je realno mogla da ima. Međutim, nova era traži nove heroje, a ova zemlja na Pirinejima ima važnog igrača koji bi mogao da promeni percepciju države u specifičnom automobilskom svetu.

Analiza

Više od $135 miliona investicija za srpske startape u 2021. godini

Prema godišnjem izveštaju Startup Genome, prošla godina bila je najuspešnija ikada za domaći startap ekosistem, a procentualno gledano u njega je uloženo čak 600% više investicija u odnosu na 2020.