Novosadski Wonder Dynamics osigurao $9 miliona za unapređenje alata vizuelnih efekata

Novosadski Wonder Dynamics osigurao $9 miliona za unapređenje alata vizuelnih efekata

Startap Wonder Dynamics prikupio je devet miliona dolara, a među investitorima su i velike svetske kompanije Horizons Ventures, Epic Games i Samsung Next. Cilj ovog startapa, koji su osnovali Taj Šeridan i stručnjak za vizuelne efekte Nikola Todorović, jeste smanjenje troškova i veća dostupnost izrade vizuelnih efekata.

Pomenuti startap iz Novog Sada razvija alate na bazi veštačke inteligencije, pružajući mogućnost filmskim stvaraocima da kreiraju elemente vizuelnih efekata i kompjuterske grafike najvišeg kvaliteta, mnogo brže i uz znatno niže troškove. Taj Šeridan, glumac i zvezda filma Ready Player One, koji trenutno promoviše najnovije ostvarenje The Tender Bar, ističe da potencijal ove platforme prevazilazi vizuelne efekte:

Kako smo napredovali sa razvojem znali smo da bi naš projekat mogao biti mnogo više od softvera za vizuelne efekte. Naša platforma se može koristiti za film i televiziju, ali i za video igre, sadržaj na društvenim mrežama, pa čak i metaverzum. Zato smo veoma srećni što smo u ovom ciklusu privukli tako značajne strateške partnere kao što su Epic Games i Samsung Next.

Wonder Dynamics je detalje tehnologije uglavnom držao u tajnosti, ali planira otkrivanje javnosti tokom festivala SXSW 2022. Očekuje se da platforma počne sa radom sledeće godine. Svež kapital će pomoći kompaniji da proširi tim inženjera za mašinsko učenje i stručnjaka za kompjutersku grafiku kako bi se ubrzao razvoj cloud platforme za kreiranje sadržaja na bazi veštačke inteligencije Wonder AI Suite za projekte svih veličina.

I Stiven Spilberg podržava Wonder Dynamics

Povodom ove vesti oglasio se i Vladimir Mastilović, potpredsednik za tehnologiju digitalnih ljudi u kompaniji Epic Games, koji je tom prilikom istakao sledeće: 

Uzbuđeni smo zbog inovativnog pristupa Wonder Dynamics-a kreiranju sadržaja koji istovremeno osnažuje profesionalne korisnike i demokratizuje kreiranje visokokvalitetnog sadržaja za širu grupu umetnika. Radujemo se razvoju naše veze sa Wonder Dynamics-om i istraživanju načina da sarađujemo u našim “Digital Humans” efortima”.

Veštačka inteligencija i mašinsko učenje su alati koji mogu da približe cilj da stvaranje priča postane svima dostupno. Ova platforma koristi potpuno nov proces i predstavlja sveobuhvatno rešenje za kreatore sadržaja kojima nedostaje tehničko znanje za kreiranje u oblasti kompjuterske grafike i vizuelnih efekata.

“Uvereni smo da umetnost ne treba da zavisi od društveno-ekonomskog statusa. Mi u Wonder Dynamicsu želimo da učestvujemo u stvaranju budućnosti umetnosti koja je usmerena na osnaživanje umetnika i filmskih stvaralaca”, rekao je Nikola Todorović, suosnivač i generalni direktor Wonder Dynamicsa, koji inače posluje u Novom Sadu i Los Anđelesu.

Ovaj startap, osnovan 2016. godine, ima renomiran savetodavni odbor u kome se nalaze velika imena svetske kinematografije, kao što su Džo Ruso, režiser Marvel serijala Avengers Endgame i čuveni režiser i producent Stiven Spilberg. Wonder Dynamics takođe ima podršku stručnjaka za razvoj veštačke inteligencije, poput predavača na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju Angdžoa Kanazave i profesora i šefa odeljenja za veštačku inteligenciju Tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) Antonija Toralbe.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Takmičenje

Predstavljen žiri SoMo Borca: Evo ko će odabrati najbolje digitalne projekte u regionu

Prijave se zatvaraju 25. septembra, a 'early bird' prijave otvorene su do 1. septembra 2024. godine!

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Karijere

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.