Slučaj Andrew Tate i Wolt dostavljač

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Slučaj Andrew Tate i Wolt dostavljač

U novoj epizodi podcasta obrađujemo temu koja je podelila javno mnjenje.

Protekle nedelje društvene mreže preplavila je diskusija o slučaju ‘Wolt dostavljač’ kada je, sada već bivši zaposleni u ovoj kompaniji, zloupotrebio lične podatke jedne devojke kojoj je dostavio klopu poslavši joj ličnu poruku, a potom i osudivši je u drugoj poruci zato što je dobio otkaz zbog pomenute zloupotrebe.

Kako reče jedan tvit, Wolt dostavljač uradio je više za brigu o našim privatnim podacima, nego što je bilo koja kampanja koja se bavila upravo ovom temom.

Budući da smo društvo koje se deli čak i za najmanje sitnice, ne treba da nas čudi što je i ova stvar podelila mišljenje ljudi: jedni su osuđivali momka, drugi su osuđivali devojku i kompaniju Wolt. Svi zajedno bavili su se svim sporednim stvarima osim diskusijom o onome što se zapravo desilo – prekršeno je pravilo poslovanja, ugroženi su lični podaci, a jedna osoba osećala se ugroženo bez da je tako moralo biti.

Ono čime se mali broj ljudi bavio, a što je i bila tema nove epizode našeg podcasta, jeste upravo pojava te neke gistro alfa muževnosti na Internetu gde tipovi umesto alfa mužjaka ispadaju alfa seljačine. Da me ne shvatite pogrešno, niko ne osuđuje pokušaj muvanja, već način na koji je to urađeno.

S druge strane, ima i onih koji takav ulet odobravaju, ali i kojima su ok daleko agresivnije metode. Nama pak nisu, pa smo diskutovali kakav uticaj imaju Andrew Tate i drugi influenseri koji propagiraju mizogene i šovinističke ideje putem društvenih mreža, kao i kakav uticaj imaju na mlade muškarce i tinejdžere koji prate njihov sadržaj.

Kakvo je vaše mišljenje na ovu temu? Javite nam se u komentrima.

Ovaj podcast, kao i uvek, možete pratiti na sledećim platformama: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotify i Google Podcasts. Do sledećeg slušanja!


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Društvene mreže

Quiet Quitting: Kako je TikTok trend pokrenuo revoluciju na radnom mestu?

Ukoliko ste aktivni na TikTok-u, sigurno vam nije promakao trend o 'tihom otkazu' koji u proteklom periodu preplavljuje svačiji #fyp na ovoj društvenoj mreži.

Gaming

FDU pokrenuo Game Art katedru ― šta to znači za srpsku gejming industriju?

Fakultet dramskih umetnosti, koji je član superklastera Creative Tech Serbia, ove godine prvi put je upisao studente na novi studijski program: Vizuelni efekti, animacija i gejm art. Sve o novom studijskom programu i mogućnostima koje pruža, pročitajte u našem tekstu.

Karijere

Veljko je više od deset godina Java programer u Mozzartu – otkriva nam izazove IT odeljenja u ‘gambling’ industriji

Ukoliko se baviš programiranjem i tragaš za novim profesionalnim izazovima, kako ti se čini mogućnost da razvijaš vlastiti proizvod i da možeš da vidiš svoj kod u produkciji u rekordno kratkom roku?

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Patrik Kolins: Ako govorimo o izgradnji startap ekosistema, Srbija je na sjajnom putu

Iskusni mentor u radu sa startapima analizirao je srpski ekosistem i dao korisne savete domaćim osnivačima čiji su tehnološki startapi spremni za osvajanje svetskog tržišta.

Kultura 2.0

Može li veštačka inteligencija ubiti kreativnost?

Kada je Jason Allen, inače dizajner video igara, pobedio na Takmičenju likovne umetnosti Državnog sajma Kolorado u kategoriji Digital Arts/Digitally-Manipulated Photography sa delom 'Théâtre D’opéra Spatial', koje je nastalo uz pomoć najpopularnijeg programa veštačke inteligencije Midjourney, povela se polemika o tome šta je umetnost danas, kakva je njena budućnost i da li to ona zapravo 'umire pred našim očima'?

Tehnologija

Brnabić: Izvoz srpske IT industrije preko €2,5 milijardi u 2022. godini

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da će izvoz IT industrije ove godine premašiti 2,5 milijarde evra, od čega će suficit biti preko 1,5 milijarde evra, a da je u proteklih godinu dana svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Startapi i poslovanje

500 Emerging Europe: Novih €70 miliona za lokalne startape sa globalnim ambicijama

Istanbulski ogranak poznatog VC fonda 500 startups saopštio je da se sa novim fondom još više fokusira na države Centralne i Istočne Evrope, među kojima je i Srbija.

Intervju

Stvaranje i edukacija novih talenata moraju biti u fokusu domaćih ‘game dev’ kompanija

Ulazak u 'game dev' svet često može da krene od različitih interesovanja. Svoju priču o tome kako više od jedne decenije radi u IT industriji i sada u gaming sektoru iako se za to nije stručno edukovao, otkriva nam Dušan Jovanović, Studio Production Manager kompanije Ubisoft u Beogradu.

Tehnologija

Search On 22: SEO relevantniji nego ikada pre

U nameri da privuče generaciju Z, Google je na 'Search On 22' događaju predstavio novitete u pretrazi, koji su rezultat dugogodišnjeg razvijanja AI tehnologija.