web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije

web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije za razvoj web3 infrastrukture

Seed rundu ulaganja vodili su vodeći web3 investitori, uključujući 1kk, PL Ventures i zajednicu 'angel' investitora, a šta to znači za razvoj web3 industrije čitajte u tekstu koji sledi.

Sa Vukašinom Vukojem, serijskim preduzetnikom i pionirom web3 tehnologije u Srbiji, već smo imali priliku da razgovaramo u našem Office Talks podkastu, kada nas je bolje upoznao sa temom web3 infrastrukture. On nam je tom prilikom predstavio i svoj startap Alt Labs — prvi sa ovih prostora koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka, u okviru ekosistema Filecoin.

U cilju demokratizacije pristupa podacima, te daljeg razvoja web3 infrastrukture, najavio je tada i dalju izgradnju infrastrukture za decentralizaciju podataka. Nije prošlo mnogo vremena, a juče je već odjeknula vest kako je njegov web3mine podigao 6 miliona dolara vrednu investiciju u seed rundi ulaganja. Rundu su vodili vodeći web3 investitori, uključujući 1kk, PL Ventures i zajednicu angel investitora.

web3mine usmeriće ovu investiciju ka ubrzanju razvoja univerzalne računarske infrastrukture za web3, ali i na razvoj svojih ključnih proizvoda, uključujući web3 staking protokol koji pokreće open-source skladištenje i računarske mreže.

Otvorena internet infrastruktura, na raspolaganju čovečanstvu

web3mine predstavlja svojevrsnu laboratoriju za open-source inovacije, u kojoj se izrađuju web3 alati namenjeni prelasku na otvorenu internet infrastrukturu koja će biti na raspolaganju čitavom čovečanstvu. Kako stoji u zvaničnom saopštenju web3mine nastoji da eliminiše uobičajene “web2 bolne tačke” kao što su podaci vezani za lokaciju, alate specifične za cloud-based računarstvo, vendor lock-in, složene pravne procese, ukratko sve što vodi ka koncentraciji tržišne moći na svega nekoliko velikih korporacija.

Tim povodom, Vukašin je izjavio sledeće:

Iznova i iznova svedočimo tome kako web2 model predstavlja otežavajuću okolnost kada su u pitanju skladištenje podataka i računarstvo: ‘cloud’ provajderi zaključavaju podatke korisnika, spori su u inovacijama i kalkulišu visokim cenama, zahvaljujući čemu vlade država širom sveta održavaju moć nad građanima, premašujući dozvoljene nadležnosti.

Kroz uspostavljanje zajedničke infrastrukture za provajdere skladištenja, računarskih resursa i finansijske likvidnosti, mi započinjemo sledeću fazu razvoja ‘cloud’-a. web3mine gradi inovativne tehnološke temelje i nove podsticajne strukture koje podržavaju ‘crypto’ mreže. Sve to otvara vrata čovečanstvu da zajedno prikuplja i usklađuje resurse kako bi se suočilo s najtežim globalnim izazovima.

web3mine nastoji da eliminiše uobičajene “web2 bolne tačke” kao što su podaci vezani za lokaciju, alate specifične za cloud-based računarstvo, vendor lock-in, složene pravne procese.

Monetizacija hardvera i likvidno ulaganje

web3mine tim ima ambiciju da izgradi najveću svetsku open-source računarske mrežu kako bi demokratizovali proces stvaranja i korišćenja vrednosti na novim ili postojećim decentralizovanim mrežama. U protekloj godini, ostvarili su značajan napredak razvijajući dva ključna aspekta poslovanja:

Monetizacija hardvera: Vlasnici hardvera sada mogu lako i efikasno da koriste i profitiraju od svoje imovine i usluga koje pružaju (na primer, hard diskovi za skladištenje, kapaciteti za obradu podataka ili web oprema za prenos podataka) simultano obavljajući svoje uobičajene zadatke.

Likvidno ulaganje: Vlasnici kriptovaluta imaju mogućnost da alociraju svoje tokene kako bi podržali rast decentralizovanih mreža i, kao rezultat, učestvuju u vrednosti koju generišu, dobijajući na taj način nagrade za ulaganje

Ušteda i manja izloženost promenama vrednosti kriptovaluta

Kako dalje stoji u saopštenju, web3mine je već lansirao prvi proizvod za Filecoin ekosistem, s ambicijom da se proširi na već postojeće i nove decentralizovane mreže. Ovo je omogućilo pojednostavljivanje, optimizaciju i pristup procesu rudarenja FIL tokena, osnovne valute Filecoin mreže.

Razvoj web3mine proizvoda, podržan od strane investitora, omogućava operaterima hardvera da skaliraju efikasnost svojih operacija, ostvaruju značajne uštede i smanjuju izloženost promenama u vrednosti kriptovaluta.

Sve što se uštedi, web3mine prenosi zainteresovanim stranama, omogućavajući im da profitiraju od rasta ovih mrežnih ekonomija, s procenjenim godišnjim doprinosom do 25%. A, kako navode, već hiljade računara povezano na web3mine mrežu, zajedno obezbeđujući petabajte skladišnog kapaciteta i izvršavajući desetine hiljada računarskih poslova svakodnevno.

Konačno, u web3mine ističu da je njihovo likvidno rešenje za ulaganje u Filecoin mrežu samo prvi korak. Tim planira širenje svog poslovanja kako bi podržao druge web3 zajednice, pružajući veću pristupačnost investitorima i ubrzavajući razvoj efikasnih mreža otvorenog pristupa.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Kako je AI revolucija promenila IT tržište rada: Osam novih zanimanja u fokusu Fenix HR istraživanja

S ciljem da kompanijama pruži sveobuhvatniji uvid u tržište rada, kompanija Fenix HR i ove godine sprovodi istraživanje koje će im pomoći u donošenju strateških odluka o zapošljavanju i zadržavanju talenata.

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

ICT Hub: Osmislite najbolje rešenje za inovacije u pravosuđu i osvojite vredne nagrade

ICT Hub je lansirao novi projekat 'Inovacije u Pravosuđu' koji ima za cilj da unapredi pristup pravdi za osetljive i marginalizovane grupe u Srbiji kroz razvoj inovativnih digitalnih alata.

Intervju

Trusted Advisor uz pomoć inovativnog softvera unapređuje procese regrutacije

Trusted Advisor je prva agencija u Srbiji koja nudi relokaciju inženjera iz IT-ja u Evropu i SAD i prva agencija koja se bavi ljudskim resursima na strateški način, koristeći pravu metodologiju projektnog menadžmenta.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!