web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije

web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije za razvoj web3 infrastrukture

Seed rundu ulaganja vodili su vodeći web3 investitori, uključujući 1kk, PL Ventures i zajednicu 'angel' investitora, a šta to znači za razvoj web3 industrije čitajte u tekstu koji sledi.

Sa Vukašinom Vukojem, serijskim preduzetnikom i pionirom web3 tehnologije u Srbiji, već smo imali priliku da razgovaramo u našem Office Talks podkastu, kada nas je bolje upoznao sa temom web3 infrastrukture. On nam je tom prilikom predstavio i svoj startap Alt Labs — prvi sa ovih prostora koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka, u okviru ekosistema Filecoin.

U cilju demokratizacije pristupa podacima, te daljeg razvoja web3 infrastrukture, najavio je tada i dalju izgradnju infrastrukture za decentralizaciju podataka. Nije prošlo mnogo vremena, a juče je već odjeknula vest kako je njegov web3mine podigao 6 miliona dolara vrednu investiciju u seed rundi ulaganja. Rundu su vodili vodeći web3 investitori, uključujući 1kk, PL Ventures i zajednicu angel investitora.

web3mine usmeriće ovu investiciju ka ubrzanju razvoja univerzalne računarske infrastrukture za web3, ali i na razvoj svojih ključnih proizvoda, uključujući web3 staking protokol koji pokreće open-source skladištenje i računarske mreže.

Otvorena internet infrastruktura, na raspolaganju čovečanstvu

web3mine predstavlja svojevrsnu laboratoriju za open-source inovacije, u kojoj se izrađuju web3 alati namenjeni prelasku na otvorenu internet infrastrukturu koja će biti na raspolaganju čitavom čovečanstvu. Kako stoji u zvaničnom saopštenju web3mine nastoji da eliminiše uobičajene “web2 bolne tačke” kao što su podaci vezani za lokaciju, alate specifične za cloud-based računarstvo, vendor lock-in, složene pravne procese, ukratko sve što vodi ka koncentraciji tržišne moći na svega nekoliko velikih korporacija.

Tim povodom, Vukašin je izjavio sledeće:

Iznova i iznova svedočimo tome kako web2 model predstavlja otežavajuću okolnost kada su u pitanju skladištenje podataka i računarstvo: ‘cloud’ provajderi zaključavaju podatke korisnika, spori su u inovacijama i kalkulišu visokim cenama, zahvaljujući čemu vlade država širom sveta održavaju moć nad građanima, premašujući dozvoljene nadležnosti.

Kroz uspostavljanje zajedničke infrastrukture za provajdere skladištenja, računarskih resursa i finansijske likvidnosti, mi započinjemo sledeću fazu razvoja ‘cloud’-a. web3mine gradi inovativne tehnološke temelje i nove podsticajne strukture koje podržavaju ‘crypto’ mreže. Sve to otvara vrata čovečanstvu da zajedno prikuplja i usklađuje resurse kako bi se suočilo s najtežim globalnim izazovima.

web3mine nastoji da eliminiše uobičajene “web2 bolne tačke” kao što su podaci vezani za lokaciju, alate specifične za cloud-based računarstvo, vendor lock-in, složene pravne procese.

Monetizacija hardvera i likvidno ulaganje

web3mine tim ima ambiciju da izgradi najveću svetsku open-source računarske mrežu kako bi demokratizovali proces stvaranja i korišćenja vrednosti na novim ili postojećim decentralizovanim mrežama. U protekloj godini, ostvarili su značajan napredak razvijajući dva ključna aspekta poslovanja:

Monetizacija hardvera: Vlasnici hardvera sada mogu lako i efikasno da koriste i profitiraju od svoje imovine i usluga koje pružaju (na primer, hard diskovi za skladištenje, kapaciteti za obradu podataka ili web oprema za prenos podataka) simultano obavljajući svoje uobičajene zadatke.

Likvidno ulaganje: Vlasnici kriptovaluta imaju mogućnost da alociraju svoje tokene kako bi podržali rast decentralizovanih mreža i, kao rezultat, učestvuju u vrednosti koju generišu, dobijajući na taj način nagrade za ulaganje

Ušteda i manja izloženost promenama vrednosti kriptovaluta

Kako dalje stoji u saopštenju, web3mine je već lansirao prvi proizvod za Filecoin ekosistem, s ambicijom da se proširi na već postojeće i nove decentralizovane mreže. Ovo je omogućilo pojednostavljivanje, optimizaciju i pristup procesu rudarenja FIL tokena, osnovne valute Filecoin mreže.

Razvoj web3mine proizvoda, podržan od strane investitora, omogućava operaterima hardvera da skaliraju efikasnost svojih operacija, ostvaruju značajne uštede i smanjuju izloženost promenama u vrednosti kriptovaluta.

Sve što se uštedi, web3mine prenosi zainteresovanim stranama, omogućavajući im da profitiraju od rasta ovih mrežnih ekonomija, s procenjenim godišnjim doprinosom do 25%. A, kako navode, već hiljade računara povezano na web3mine mrežu, zajedno obezbeđujući petabajte skladišnog kapaciteta i izvršavajući desetine hiljada računarskih poslova svakodnevno.

Konačno, u web3mine ističu da je njihovo likvidno rešenje za ulaganje u Filecoin mrežu samo prvi korak. Tim planira širenje svog poslovanja kako bi podržao druge web3 zajednice, pružajući veću pristupačnost investitorima i ubrzavajući razvoj efikasnih mreža otvorenog pristupa.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći EasyPass nudi privatne časove za sve učenike — a dodatnu zaradu za nastavnike

EasyPass platforma domaćih osnivača profesore i nastavnike širom Srbije povezuje sa učenicima, povećavajući im broj zakazanih časova, samim time i mogućnost dodatne zarade. A, učenicima su dostupni privatni časovi iz svih predmeta.

Office Talks Podcast

Nova era digitalne televizije i interneta

Gosti 174. epizode Office Talks podkasta bili su Vojin Kličković i Peđa Janković iz kompanije Yettel sa kojima smo razgovarali o razvoju Hipernet usluge optičkog interneta i digitalne televizije tokom dve godine postojanja ovog servisa.

Startapi i poslovanje

Startap inloodis iz Srbije menja način na koji se trenira košarka — uz pomoć holograma!

U intervjuu sa osnivačem Markom Gojakom, pročitajte priču o nastanku 'inloodis Basketball Spatial Computing Platform' jedinog AR sistema za asistenciju na košarkaškom treningu na svetu.

Propustili ste

Tehnologija

Open AI Sora oživljava filmsko platno, dok je Google Gemini isuviše ‘woke’

Donosimo vam osvrt na najnovija dostignuća tehnoloških giganata, kada je u pitanju razvoj alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji.

Office Talks Podcast

Kako je web3mine Vukašina Vukoja podigao $6 miliona investicije?

Vukašina smo ponovo ugostili u 178. epizodi Office Talks podkasta, kako bi nam rekao nešto više o svom novom projektu i o tome kako je pridobio poverenje vodećih web3 investitora.

Intervju

Hipernet nakon dve godine: 100.000 korisnika i dolazak mobilnih TV aplikacija

Hipernet usluga digitalne televizije i optičkog interneta kompanije Yettel na tržištu je prisutna već više od dve godine. Broj korisnika ovog servisa se povećava, a početak godine je bila idealna prilika da o Hipernetu ponovo razgovaramo sa Nenadom Hasurom, direktorom segmenta za fiksne i digitalne usluge u kompaniji Yettel.

Gaming

‘Ludo: Animal Heroes’ – nova je igra domaćeg Oxyverse studija dostupna za iOS i Android korisnike

Još jedan gaming naslov iz Srbije osvanuo je na App Store i Google Play prodavnici za globalno tržište. Reč je o video igri 'Ludo: Animal Heroes' iza koje stoji domaći game dev studio Oxyverse - sa čijim smo suosnivačem Jovanom Jaramazom razgovarali u intervjuu koji sledi.

Office Talks Podcast

Istina o platama programera

Novu epizodu Office Talks podkasta posvetili smo FishingBooker anketi o platama u IT industriji i tim povodom ugostili Dina Delića, koji je COO u pomenutoj kompaniji.

Tehnologija

Ivan Marković: Hakerski napad na EPS uspeo je zbog korupcije

Ne dozvoljavamo da se hakerski napad i krađa podataka iz baze Elektroprivrede Srbije olako zaboravi, a u tome nam pomaže pokretač foruma 'Bezbedni Balkan'.